Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Editorial 14 Mai 2016, ora 08:22    Din editia print

Marime Font

Igor Dodon, între noroi și crizanteme

Astăzi, 6 mai 2016, se împlinește o lună de când Igor Dodon a promis că va face publice cererile deputaților din fracțiunea sa, prin care aceștia ar fi renunțat la cetățenia română.  

Promisiunea în cauză a venit după ce TIMPUL a aflat de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) de la București că, în ultimii șase ani, la cetățenia română au renunțat doar 12 persoane din același motiv. Și anume pentru că urmau să obțină cetățenia altui stat, care nu permite dubla cetățenie. Astfel, prezența printre respectivii a vreunui socialist de la Chișinău se exclude.

Comentariul lui Dodon, care a dispărut imediat

Am mai spus-o și pot să o repet că Igor Dodon are tupeul să mintă cu vârf și îndesat, chiar dacă nu pricepe cum se face acest lucru. Or, faptul că el a trăsnit încă o minciună nu este o noutate. Marea lui gafă de data aceasta este, cel mai probabil, graba de a ne mai păcăli o dată, imediat după ce eu am anunțat pe o rețea de socializare că el ne-a avut de idioți în 2014, când a declarat că toți deputații PSRM cu dublă cetățenie vor renunța la aceasta. Prins cu mâța în sac și căutând să iasă din încurcătură, Dodon a făcut următorii pași:

• A comentat la postarea mea, făgăduind că ne va prezenta cererile socialiștilor către autoritățile României cu privire la renunțarea la cetățenia română;
• Peste vreo zece minute, el a șters acest comentariu;
• Tot atunci, în cadrul unei discuții în privat, i-am dat e-mailul meu, pe care el m-a asigurat că-mi va transmite cererile chiar a doua zi, după ședința fracțiunii PSRM;
• În ziua următoare nu mi-a trimis nimic, dar a anunțat la o televiziune că toți deputații săi într-adevăr au renunțat la cetățenia română;
• Ulterior, l-am telefonat de mai multe ori și de pe numere diferite, dar el, auzindu-mi vocea, îmi spunea că se află în ședință, după care nu-mi mai răspundea la apeluri.


Când am văzut că Dodon o ia la sănătoasa, am încercat să discut cu deputații socialiști români. Amintesc că Adrian Lebedinschi a refuzat să-mi răspundă la întrebări, dar a dat de înțeles că nu a renunțat la cetățenie. Corneliu Furculiță mi-a spus că a depus cererea în România, la ANC, dar că nu a reușit să adune actele necesare, în timp ce colegul său Anatolie Labuneț afirmă că și el, și Furculiță, au depus toate documentele, în aceeași zi, la Consulatul României din Chișinău… Așa stând lucrurile, oricât ai fi de Dodon, minciuna este evidentă.

Minciunile de Paște și dumnezeul jucărie

Cineva m-a întrebat de ce am lansat campania „Dodon, arată cererile!”, dacă știm că el nu are aceste cereri. În primul rând, noi nu știm ce are și ce nu are Dodon. În al doilea rând, el are toate șansele să devină următorul președinte al țării și cred că electoratul nostru ar comite o greșeală monumentală, dacă ar tolera iarăși minciuna, după ce a fost învăluit cu vorbe-n vânt de toate guvernările pe până acum. În al treilea rând, sunt de acord cu cei care afirmă că cetățenia română a socialiștilor este o chestiune minoră, dar trebuie să fiți atenți că anume aceasta ar putea dezveli fața adevărată a lui Igor Dodon. „Diavolul se ascunde în detalii”, vorba preferată a lui Marian Lupu. Se știe că, în cazul altor minciuni mult mai gogonate, Dodon găsește întotdeauna scuze. Aici, însă, masa e pusă și el nu mai are altă ieșire decât să poftească la ospăț. Mai bine zis, dacă a promis, să se țină de cuvânt și punctum! Sau ne prezintă cererile sau recurge la un proces de conștiință și, cu scuzele de rigoare, recunoaște că ne-a avut de proști.

Am impresia că el a pierdut o ocazie ideală pentru procesul de conștiință. Ar fi trebuit să o facă de Paște, când oamenii au alte griji și, chiar de l-ar fi luat în seamă cineva, l-ar fi și înțeles. Însă el nu numai că a ratat șansa, dar a decis să mai fulgere cu o altă minciună în plină zi a Învierii. „Pace casei voastre, linişte şi înţelepciune inimilor voastre, bunăstare şi dăinuire Moldovei noastre iubite!”, scria Dodon pe Internet.

Citind fraza înaripată de mai sus, stai și te întrebi: ce fel de înțelepciune le dorește Dodon oamenilor? El doar își dă seama că un electorat înțelept nu l-ar crede și l-ar taxa foarte dur. Iată aici, fraților, crește buba noastră comună, care ne arată că noi îi idolatrizăm pe cei care ne au de tâmpiți. Totuși, marea tărășenie nu constă în faptul că Dodon ne dorește înțelepciune, ci în tupeul său de a uzita de sfânta zi a Învierii lui Hristos în scopuri politice egoiste. Fără alte comentarii, putem lesne conchide că Dumnezeu reprezintă pentru el doar un obiect de manipulare, fiindcă e dincolo de orice bun-simț să-ți duci alegătorii în eroare în asemenea hal, după care să le urezi pace, liniște și bunăstare...

Diferența dintre un dodon și un escroc

Eu am lucrat ani întregi la subiectul escrocheriilor și-l cunosc aproape pe de rost. Nu-l acuz de nimic, Doamne ferește, pe Dodon, dar nu am nicio vină că acțiunile sale se aseamănă cu activitatea criminală a unui escroc. Am putea face și o comparație în acest sens.

Cazul escrocului. Vrea să pună mâna, de exemplu, pe apartamentul unei bătrâne. O ia mai întâi cu bombonica, îi zâmbește, îi aduce de mâncare, îi promite multe și nevrute. Scamatoria durează doar când bătrâna își scrie imobilul pe numele lui. Aici lucrurile se schimbă brusc. Escrocul vrea să se aleagă cât mai repede cu un apartament, iar pe bătrână o ignoră, o lasă să sufere de foame, să se scufunde în disperare și să moară.

Cazul dodonului. Vrea să preia puterea în stat și, pentru aceasta, își ia mai întâi alegătorii cu bombonica, le zâmbește, le duce de mâncare și le promite multe și nevrute. Scamatoria durează doar până când electoratul îl votează. Aici lucrurile se schimbă brusc. El vrea să se aleagă cu cât mai multe averi, iar pe alegătorii săi îi ignoră, îi lasă să sufere de foame, să se scufunde în disperare și să moară.

Nu exagerez când fac această comparație, pentru că Dodon s-a mai aflat la guvernare și cunoaștem câtă grijă a avut de noi și de banii statului. Cu amănunte voi reveni, dacă va fi cazul.

Civilizația și adevărul în percepția lui Dodon

Faptul că Dodon se simte deranjat de campania lansată de TIMPUL ni l-a demonstrat ultima noastră discuție cu el, pe care de asemenea am purtat-o pe o rețea de socializare. Mai întâi, ne-a reproșat că am fi putut găsi cererile la Ambasada României. Dar, apare întrebarea, dacă el are cererile și ni le-a promis, de ce ne trimite pe la ambasade? Și la ce bun am căuta noi cererile la ambasadă, după ce ANC, instituția ierarhic superioară în această privință, ne-a informat că nu cunoaște nimic despre acestea?

Apoi, Dodon ne-a acuzat că facem show-uri, deși, de fapt, el a fost inițiatorul acestei campanii. Dacă s-ar fi ținut de cuvânt, subiectul ar fi fost închis. Repet: dacă totul depinde de el, ce-l costă să ne arate cererile?

Și, în cele din urmă, el și-a arătat regretul pentru că nu am fi acceptat un dialog civilizat  și pentru că TIMPUL a turnat mereu noroi în capul lui. Igor Nicolaevici, dar ce înseamnă, în opinia dvs., un dialog civilizat? Să promiteți ceva și după aia să nu mai răspundeți la telefoane și la mesaje? Asta să fie civilizația? Cât privește noroiul, chiar nu știu când vi l-am turnat în cap… Atunci când am scris adevărul despre cum ați condus mafia cărnii, împreună cu fratele dvs., despre cum i-ați dăruit lui Plahotniuc hotelul „Codru” și alte bunuri ale statului? Adică, adevărul, în percepția matale, se numește NOROI? Dacă e așa, Igor Nicolaevici, îmi pare rău, dar sunt nevoit să constat că minciuna, potrivit logicii matale, s-ar numi CRIZANTEMĂ.

Pentru cine lucrez eu și de ce am plecat la București

Scriind mesajele sus-pomenite, Igor Dodon m-a șters din lista de prieteni, iar deputații săi cu cetățenie română au încercat să mă tragă de limbă, ca să afle pentru cine lucrez, de ce m-am legat de ei și de ce am făcut drum până la București ca să aflu despre cetățenia lor. Stimați deputați, dacă chiar credeți în Dumnezeu, El îmi este martor că am plecat la ANC fără să mă doară în cot de domniile voastre. Chiar nu-mi păsa nici cât negru sub unghie de voi, însă, realizând un interviu cu doamna Iulia Mălina Ciobanu, președinta instituției, nu puteam să nu o întreb și despre românii care au renunțat la cetățenie. Astfel, prin imprudență, dacă vreți, v-am prins cu minciuna. Și nu eu m-am legat de voi, ci voi v-ați legat de noi. Nu noi v-am chemat în politică, ci voi v-ați băgat neinvitați prin casele noastre și ne-ați turnat verzi și uscate.

Pentru cine lucrez eu? Pentru cititorii mei, stimați deputați, pentru oamenii pe care îi iubesc. Dacă mă citiți și dvs., vă iubesc cu aceeași dragoste. Dar, în calitate de jurnalist, eu n-am dreptul să vă spun minciuni. Eu doar informez lumea despre ceea ce se întâmplă. Arătați-ne cererile și am bătut palma. Nimic nu vă costă să dați dovadă de demnitate. Vă doresc curaj!

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)