Astăzi 24 Octombrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 23 Octombrie 2019
Abonamente

Moldova 26 Ianuarie 2015, ora 08:08

Igor Dodon pentru TIMPUL: „Sunați luni, sunați marți, sunați joi, sunați vineri…”

Marime Font

Liderul PSRM s-a eschivat în mod repetat să ne acorde un interviu, pe care ni l-a promis 

Cu Igor Dodon, omul care apără interesele Rusiei în RM şi despre care se crede că este finanţat de Moscova, am vrut să discut în mod special atunci când TIMPUL a decis să realizeze interviuri cu liderii partidelor parlamentare de după alegerile din 30 noiembrie 2014. Pentru că Dodon este obligat să explice unele lucruri cetăţenilor RM, o mare parte dintre care l-au votat. De aceea, ne-am bucurat când el a acceptat interviul şi ne-a rugat să revenim luni sau marți. Dar nici luni, nici marți nu a mai răspuns la telefon. Miercuri, ne-a rugat să-l sunăm joi sau vineri. Nu a răspuns nici joi, nici vineri, iar sâmbătă a repetat să-l telefonăm luni sau marți. Marți seara, a zis iarăşi să-l sunăm joi sau vineri. Ieri (joi), ca de obicei, nu a răspuns. În aceste pagini ar fi trebuit să citiţi interviul, dar fiindcă omul se ascunde după deget, vă prezentăm doar două subiecte pe care ne-am propus să le discutăm cu Igor Dodon şi pe care, din câte înţelegem, acesta nu are curajul să le abordeze.


Problema limbii și a istoriei

În cadrul altor interviuri, fiind pus în situații delicate în privinţa „limbi moldoveneşti” și a istoriei Moldovei, pe care el le propagă cu ardoare, Dodon le reproșează jurnaliștilor că problemele economice și sociale sunt mai importante decât problema limbii. Eu nu sunt de acord cu el, căci doar pentru animale demnitatea poate fi mai prejos decât bunăstarea materială. De fapt, Dodon a mai avut asemenea ieşiri şi atunci când a propus să-i facem monument lui Ivan Bodiul, pe timpul căruia economia RSSM s-a dezvoltat, în timp ce teroarea contra oponenților regimului totalitar comunist, în special a creştinilor, a luat amploare. Iar dacă Dodon se gândeşte numai la burdăhanul lui și visează monumente ale anticriștilor, ar fi bine să nu se mai strofolească în faţa icoanelor, prin biserici.


Să revenim la limba lui. Pentru a înțelege și noi ce se coace în mințile celor care îl finanțează, Dodon ar fi bine să explice inclusiv cu ce grafie se scrie „moldoveneasca” şi care este dicționarul explicativ al acestei limbi. Dacă va face trimitere la Dicționarul moldovenesc-român, liderul PSRM să ne dea socoteală de ce vorbește româna și nu învaţă limbajul suburban din cărţulia lui Vasile Stati. Iar dacă nu va fi de acord cu ruşinosul dicţionar, să ne spună de ce nu s-a împotrivit apariţiei acestuia, pe când el făcea parte din guvernarea lui Voronin.

Şi nu numai atât. Dodon mai trebuie să lămurească de ce citeşte cărţile cu ochelari de cal – fie că e deosebit de prost, fie că îşi ia de tâmpiţi alegătorii. Eu cred că Dodon nu e prost. Dar dacă e aşa, îşi dă oare seama cât este el de urât când îl laudă pe Dimitrie Cantemir pentru că ne-a apropiat de Rusia, dar închide ochii, de exemplu, la următorul citat din acelaşi autor: „Arată-să pre scurt neamul Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor (carii cu toții cu un nume de obște Români să cheamă) să fie din rodul său hireși Romani, și precum Dachia au fost descălecată de Traian împărat cu cetățeani și slujitori Romani. Aceștea dară mai sus pomeniți și în toată lumea cu nume nemuritoriu vestiți Romani, nepoții adecă și strănepoții Ellinilor Troadeani, sânt moșii strămoșii noștri a Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor, și a tuturor oriunde să află a Romanilor, precum și singur numele cel de moșie ne arată (Români chemându-ne) și limba cea părințască (carea din Românească sau Lătinească este) nebiruit martur ni este […]”? Se pare că Dodon speră la niște alegători necitiţi, dar însăşi această speranţă reprezintă o ofensă gravă adusă cetăţenilor RM.


Problema finanțării PSRM

Hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) nr. 3336 din 16 iulie 2010 stipulează că Fiscul verifică provenienţa contribuţiilor financiare virate concurenţilor electorali, care depăşesc suma de 100 mii lei. De aceea, de regulă, partidele noastre primesc donații de cel mult 99 mii de lei. Cu toate astea, conform rapoartelor financiare ale PSRM, pentru acest partid au jertfit sume uriaşe de bani cei mai mulţi donatori cu venituri mai mici decât donaţiile în sine. Pentru a-și motiva, probabil, finanțarea primită nu se ştie de unde, Dodon a recurs la un vicleşug, profitând de faptul că un donator poate investi bani de mai multe ori.

Să vedem un exemplu. Cei mai mulți bani pentru PSRM a donat fratele său, Alexandru Dodon. Pe 13 noiembrie 2014, acesta a plătit, chipurile, cotizații la partid în sumă de 70 mii de lei. Iar pe 21 noiembrie, el a mai donat alte 87 mii 500 de lei. În aceeași zi, Alexandru s-a mai gândit, s-a mai învârtit și a venit iarăși la partid cu o altă donaţie de 94 mii 500 lei. Puţin mai târziu, dar tot în ziua respectivă, el a mai adus nişte cotizaţii de 93 de mii lei. Iar spre seară, se vede, neavând ce face, ar fi văzut că buzunarele i-ar fi prea grele şi a donat încă 97 mii 800. Deşi, în total, Alexandru Dodon a plătit cotizații 442 de mii 800 lei, niciuna din aceste plăți nu depășește suma 100 de mii de lei. Astfel, dacă Fiscul va verifica doar coloana unde sunt înscrise donaţiile, fără să atragă atenţia la nume, Alexandru ar putea să scape de achitarea impozitelor pe această sumă. N-am vrea să credem gurilor rele care afirmă că Fiscul va trece cu vederea această șmecherie din motivul că Zinaida Greceanâi, care a activat toată viața în domeniul finanțelor, s-ar bucura de protecţie în instituțiile respective…

Pe locul doi, la capitolul donații, se plasează medicul Dinari Cojocaru, care a indicat în declarația pe venit că muncește la Orhei, iar în actele cu privire la cotizații - la Spitalul Clinic Republican. Deși conform declarației sale pe venit, Cojocaru a câștigat în anii 2012-2013 doar 40 de mii de lei, el a achitat cotizații la partid în sumă de 407 mii 500 lei. Exact ca şi Alexandru Dodon, medicul a făcut mai multe donaţii care, în parte, nu depăşeau suma de 100 mii lei. Adică, 70 de mii lei, 65 de mii şi într-o singură zi: 90 mii lei, 87 mii 800 lei și 94 mii 700 lei.
În același mod, PSRM a primit donații, sub formă de cotizații, inclusiv de la finul lui Dodon, avocatul Lilian Filipov (346 mii 100) și de la avocatul Vadim Filipov (228 mii 300). Fosta secretară a liderului PSRM, deputata Ala Dolință, a donat 273 mii lei, deși a câștigat în doi ani 93 mii lei. Iar Igor Dolință, care probabil este soţul Alei, a plătit partidului 245 mii 250. Fostul polițist Petru Corduneanu, care figurează într-un dosar penal în privinţa dezordinilor din 7 aprilie 2009, a contribuit la fondul electoral al PSRM cu 271 mii 500 lei, deși în doi ani a avut un venit de numai 158 mii 400 lei.

De-a dreptul incredibile par a fi donațiile de 253 mii 600 de lei ale lui Vladimir Odnostalco. În prezent, acesta este deputat, dar la acea vreme era șomer, nu avea nici apartament, nici maşină şi nu a avut, în anii 2012-2013, absolut niciun venit. Un alt șomer fără nici un bun, Victor Poleacov, a plătit cotizații de 170 mii 500 lei. Un al treilea șomer, Alexandr Odinţov, câștigase în doi ani 72 mii de lei, dar a plătit cotizaţii de 172 mii 800 lei. Un al patrulea șomer, Pavel Movilă din Bălți, a donat partidului 89 mii de lei, deși avea doar un depozit bancar de 5500 lei.
Nici deputata Marina Radvan nu a avut venituri în anii 2012-2013, dar pentru partid a găsit o avere - 165 de mii 700 de lei. La fel ca şi studentul Alexandru Melniciuc, care nu avea bunuri, dar s-a îmbogăţit ca prin minune şi a jertfit pentru partid 68 mii 500 lei.

La rândul său, pensionarul Leonid Burlacu de la Edineţ a adunat doi ani la rând 25 mii de lei, însă la PSRM a plătit cotizaţii de 87 mii 900 lei. Nici juristul Grigore Novac, care în prezent este deputat n-a dus-o mai bine. A câştigat timp de doi ani 35 mii 500 lei, dar pentru partid a găsit din pământ 85 mii lei. Şi colegul său de fracţiune Oleg Savva, cu toate că avea doar un Moscvici şi un venit de 13 mii de lei în doi ani, a onorat partidul cu 87 mii 500 de lei.

Acestea sunt doar câteva din mulţimea de cazuri în care săracii s-au trezit cu portofelele pline peste noapte şi s-au grăbit să-şi dăruiască banii socialiştilor. În total, PSRM s-a ales cu 13 mln. 249 mii 999 lei, primiţi din partea a 118 oameni. Cei mai mulți bani au fost donați pe data de 21 noiembrie 2014, după vizitele lui Igor Dodon la Moscova și după întâlnirea sa cu Putin. Ciudat este faptul că liderul socialiştilor a donat doar 89 mii 300 lei, iar Zinaida Greceanâi, Andrei Neguța, Vladimir Țurcanu și alți deputați, care nu-s cei mai săraci oameni, nu au donat nicio singură copeică în fondul partidului. Acest lucru ne face încă odată să credem că Dodon şi-a ascuns adevăraţii sponsori prin intermediul unor oameni necăjiţi. Problema cea mai gravă pentru aceşti șomeri, studenţi, pensionari este că Fiscul le va cere impozite pentru respectivele „cotizaţii”. Cine va achita impozitele? Bieţii de ei, unii dintre care nu au nici casă?

Dodon ar fi trebuit să ne răspundă la aceste întrebări, inclusiv să explice provenienţa banilor din care şi-a organizat campania electorală. Răspunsurile trebuie să fie clare, credibile și întemeiate, pentru că lucrurile nu-s deloc curate, dar şi pentru că finanțarea partidelor din exterior este interzisă prin lege.

Deoarece finanțarea PSRM ne-a trezit serioase dubii, am căutat explicații și de la câţiva donatori, aleşi la întâmplare. Fără să le comentăm, le publicăm în continuare:


„Am primit banii de peste hotare”

Dinari Cojocaru, medic. A plătit cotizații la PSRM în sumă de 407 mii 500 lei, deși în anii 2012-2013 a avut un venit de 40 mii lei

- Activaţi în calitate de medic la Orhei sau la Spitalul Clinic Republican?
- Eu acum nu activez nicăieri. La Spitalul Republican am activat în perioada rezidențiatului, dar am fost salarizat de Universitate.
- Din ce surse aţi găsit 400 mii de lei, pe care i-aţi plătit Partidului Socialiştilor, dacă aveți un venit mult mai mic, iar acum nici nu aveți de lucru?
- Eu am declarat de unde aduc banii. Am declarat că am avut nişte transferuri oficiale de la niște rude de peste hotare. Nu vă supăraţi, eu am aici un caz grav şi mă ocup de el.
- Parcă aţi spus că nu mai lucraţi…

Medicul a închis telefonul, după care a refuzat să mai discute cu noi.


„Am plătit aceşti bani pe parcursul a câţiva ani”

Elena Hrenova, deputat PSRM, fost consilier municipal. A plătit cotizații la PSRM în sumă de 153 mii 700 lei în două rate, câte 83 mii 700 lei și 70 mii lei, deși în anii 2012-2013 a avut un venit de 69 mii 800 lei

- Ați donat în campania electorală 153 mii pentru PSRM…
- Ei şi?
- Dar aveţi un venit mult mai mic.
- Ei şi?
- Vrem să aflăm dacă-s banii dvs.
- Ce înseamnă că vreţi să aflaţi? Ce-i cu toată curiozitatea asta? E treaba mea. Eu am investit nu numai odată. Şi aceasta este suma totală, donată de mine timp de trei ani. Ei şi?
- Ba nu, ați plătit doar de două ori: 70 de mii şi 83 mii 700.
- Hai socotiţi acum ce am plătit şi ce nu am plătit.
- Veniturile dvs. reale sunt mai mici…
- Ei şi? Reale, ireale, ei şi? Trebuie să săpaţi anume aici? Căutați să aflaţi mai bine cum Filat a furat miliarde de euro din BEM. Nu săpați în chestiuni minuscule.
- Bine, dar de unde totuși, ați luat acești bani?
- Au fost banii mei. Eu n-am 16 ani, Slavă Domnului, am 65 de ani! Eu mi-am trăit viaţa.
- Şi de ce nu i-aţi menționat în declaraţia pe venit?
- Pentru că i-am plătit pe parcursul a câţiva ani.
- Nu-i adevărat, doar de două ori, timp de 12 zile…
- Gata, la revedere.

Ulterior, Elena Hrenova ne-a telefonat și ne-a anunţat că ne va acționa în judecată, dacă vom scrie „porcării” despre ea.

„Sunt ultimii bani, pe care-i aveam pentru zile negre”

Dorin Pavaloi, secretar executiv al PSRM la Briceni. A plătit cotizații la PSRM în sumă de 93 mii 350 lei, deși în anii 2012-2013 a avut un venit de 59 mii 103 lei.

- De unde aţi luat banii pe care i-ați donat partidului, dacă aveți venituri mai mici?
- Îs ai mei. Banii pe care îi aveam aşa, ca să spun… pentru zile negre, i-am investit, cum s-ar spune. Eu îmi văd viitorul meu și al familiei mele în partid și am făcut o investiţie, dacă vă place.
- De ce aţi donat mai puţin de 100 de mii de lei?
- Mai mult n-am avut.

„Și la Moscova căutau șomeri…”

Vladimir Valuţa, avocat. A plătit cotizații la PSRM în sumă de 188 mii lei în două rate, câte 92400 lei și 95600 lei, deși în anii 2012-2013 a avut un venit de 43 mii 800 lei

- Ați declarat venituri mai mici decât banii pe care i-ați donat partidului. Sunt banii dvs.?
- Toţi sunt ai mei. Clar că la 67 de ani, veniturile mai scad în ultimii ani, dar cât am muncit, am strâns o sumă oarecare. Chiar şi aceeaşi înmormântare costă. Iată, cu două zile în urmă am înmormântat un vecin şi costă binişor. Omul trebuie să fie pregătit de toate.
- De ce aţi dat ultimii bani partidului?
- De ce ultimii? Dacă doriţi, îmi scrieţi o recipisă şi vă împrumut şi dvs. cât doriţi.
- De ce ați donat de două ori și mai puţin de 100 de mii de lei?
- Am donat atâta cât am dorit să donez.
- De ce nu ați donat toți banii odată?
- Fiindcă deodată am donat o parte, pe urmă altă parte. Probleme… Eu nu vreau probleme. Vezi cum la Usatîi acolo, cineva i-a donat opt milioane și l-au scos din campania electorală. Sunt probleme și am făcut aşa, ca să nu fie ilegalităţi.
- Aşa de la partid v-au spus?
- Nu-mi trebuie mie, la anii mei, să-mi spună cineva de la partid. Eu acum îs bolnav. Hai peste vreo două-trei zile sunaţi-mă şi o să stăm de vorbă, când am să fiu în formă.
- Cred că, la vârsta dvs., nici un om n-ar da aiurea atâția bani, dle Valuţă. Sunt și şomeri care n-au un ban, dar au donat peste 90 mii lei. De unde i-a strâns Dodon? De fapt, aşa fac şi alte partide, dar nu chiar în asemenea proporţii…
- Eu ştiu. Încă de pe la campania ceea din Moscova, umblau pe acolo și pe care i-au găsit şomeri… Ştiu eu de toate chestiile astea, şi dvs. le ştiţi.
- Șomerii din Moscova tot au semnat că au dat bani?
- Da, da, da. Dar eu nu-s şomer şi îs banii mei.

„Poate am donat, dar nu ţin minte”

Anatol Petriuc, tehnician, secretar executiv al PSRM la Ungheni, a donat 104 mii 400 lei în două rate, câte 18 mii lei și 86 mii 400, deși în anii 2012-2013 a avut un venit de 61 mii lei

- Din ce bani aţi plătit cotizaţiile la partid?
- De unde?
- În declarația pe venit ați indicat că ați câştigat în doi ani doar 61 mii lei?
- Nu știu despre ce bani vorbiți. Dacă se poate, undeva să ne întâlnim, poate… N-am idee despre ce vorbiți.
- Nu ați donat la PSRM nimic?
- Nu.
- Sunteți secretar executiv al PSRM la Ungheni?
- Da.
- Poate că cineva v-a falsificat semnătura?
- Ce variante! Poate am donat, dar nu țin minte. Dacă ceva, trebuie să ne întâlnim. Eu banii ăștia n-am… Trebuie să hotărâm de ce banii şi care, pentru salarii, pentru...
- Nu, ați dat la partid din banii dvs. peste o sută de mii de lei..
- Nu, nu. Nu știu variante de astea. Nu pot să răspund.

„Niciodată în viaţă! El n-are o rublă chioară”

Căutându-l pe un tânăr, care nu deţine bunuri şi nu a avut venituri în ultimii ani, dar care a donat socialiştilor sub formă de cotizaţii aproape 100 mii de lei, am dat de tatăl său. Acesta a acceptat să discute cu noi, dar ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul.

- Fiul dvs. din ce partid e?
- El matincă e cu Bidon (aşa i se mai spune în popor lui Dodon – n.r.).
- De mult?
- Nu vă pot spune.
- El e om bogat?
- Nu, e vai de capul lui, e gol chistol. Ca atare, el nici mare politician nu cred să fie. Da amu toţi ies în stradă şi strigă, şi fac, şi dreg.
- El i-a dat lui Dodon aproape 100 mi de lei.
- Nu-i drept asta! Ascultaţi. Bidon acesta este un nemernic. Eu îs getbeget român şi n-am ochi să-i văd pe ăştia cu stele. Eu îs liberal de sus până jos. Dar băiatul s-o vârât şi la Voronin cândva. I-o dat bilet de partid şi gata. Şi eu i-am zis: „Nu ne fă de râs neamul, dragul tatei, leapădă satana!”. Pe el l-o înhăimat nişte ruşi încăpăţânaţi şi-i spuneau că va câştiga un ban. Le dădeau câte 100 lei şi el o ieşit, o dus steagurile şi gata. Dar n-are el aşa bani, îţi spun ca un tată. El, băiatul, e prea bun, cinstit, curat şi, dacă e slab de înger, fiecare îşi şterge picioarele de dânsul. Aşa s-o legat şi cu Bidon. Observaţi un lucru: moldovenii, basarabenii, românii ne mâncăm între noi, dar satana asta venită, dacă au o gazetă interesantă, o dau din mână în mână. Cum să ne ridicăm noi? Vai de steaua noastră.
- Poate că el i-a dat lui Dodon aceşti banii şi dvs. nu ştiţi?
- Niciodată în viaţă! El n-are o rublă chioară. Dacă câştigă acolo, îşi face doar pentru el. N-are, omule! Vai de capul lui... Cum Voronin a găsit un bomj, care i-o dat 600 de mii şi e de râsul curcilor, aşa face şi Dodon. Aşa oameni trebuie judecaţi.
- Ne permiteţi să publicăm această discuţie?
- Eu n-aş vrea să am probleme cu copiii. Eu îs bolnav şi, dacă mă stric cu ei, n-o să aibă nici cine să mă îngroape. Dar de râia asta noi trebuie să scăpăm. Râia asta e problema mare!

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:30

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

Poliția britanică a descoperit 39 de morți într-o remorcă de tir din parcul industrial Waterglade din zona Essex de lângă Londra. Șoferul tirului, un tânăr de 25 de ani din Irlanda de Nord, a fost arestat, potrivit BBC și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:02

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Întrebarea despre votul lui Năstase la APCE e pertinentă anume acum, când el încearcă prin suportul primarilor orașelor din România să obțină votul unioniștilor din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:59

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Noi știm cine e vinovat, voi tot cunoașteți și cu siguranță că și autoritățile se vor expune pe seama acestui caz. Eu însă mă întreb, oare chiar merita ”infractorul” ăla prins la radar, să fie sancționat cu prețul unui accident?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:48

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

În urma semnalelor parvenite la ANSA, inspectorii Agenției au efectuat prelevări de produse de origine vegetală care sunt cultivate în apropierea albiei râului Bâc, în zona administrativă a raionului Anenii Noi. În total au fost prelevate 15 probe....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:44

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

Descoperire macabră, miercuri dimineață, în Thurrock, din comitatul britanic Essex, aflat în estul Londrei: 39 de cadavre au fost găsite într-un camion, relatează BBC. Polițiștii britanici au fost anunțat în jurul orei 1:40, ora locală, de către cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 12:42

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Rezultatele obținute de Partidul Politic ȘOR la alegerile locale generale din 20 octombrie pot fi considerate una din surprizele scrutinului. În pofida presiunilor la adresa sa, persecutarea candidaților și a campaniilor de denigrare la care a fost supusă, formațiunea a pierdut doar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:55

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

Ora de iarnă 2019. Când se schimbă ora de iarnă 2019. Când se trece la ora de iarnă 2019. Ora de toamnă 2019 în România. Când se schimbă ora de toamnă 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:37

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6-10 % pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Propunerile au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:54

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Andrei Năstase îl acuză pe președintele Igor Dodon că s-ar fi opus votării Legii Procuraturii în actuala formulă și că șeful statului ar avea o agendă diferită față de PSRM, informează portalul pro-guvernamental cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:49

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei susține că orice opțiune de modificare a tarifului trebuie să vină în corespundere cu, cel puțin, trei lucruri principiale. Este vorba despre majorarea salariilor și pensiilor, asigurarea de către transportatori a unor servicii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:46

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

 Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 23 octombrie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:44

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Nicio toamnă fără gem de gutui! Deliciul ăsta nu trebuie să lipsească din cămara niciunei gospodine. Iar noi îți porpunem mai jos o rețetă super-simplă, rapidă și foarte gustoasă și aromată.  Ingrediente necesare pentru gemul de gutui 2 kg gutui curățate 1,5 kg...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:40

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

Igor si Galina Dodon se afla, zilele acestea, la Tokyo, unde Japonia a marcat un moment istoric.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:37

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

O fată de 12 ani din oraşul arădean Lipova a fost accidentată de tren, în timp ce traversa calea ferată din oraş pe un pasaj improvizat şi purtând căşti audio în urechi, partea inferioară a piciorului fiindu-i secţionată de roţile garniturii, potrivit Agerpres....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:33

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia a fost condamnată la 13 ani de închisoare după ce şi-a ucis sora. Motivul este unul de-a dreptul diabolic: fata i-a luat viața surorii pentru că era mai frumoasă. Elizaveta Dubrovina a declarat în faţa magistraților că era...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:30

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a fost adăugată pe lista producătorilor auto aprobaţi, a anunţat Ministerul Industriei din China, grupul american obţinând, astfel, certificatul necesar pentru a începe producţia în statul asiatic, potrivit Reuters. "Testa a obţinut undă verde pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:26

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și-a informat telefonic prietenul sirian despre decizile luate cu Erdogan. Cum a recționat Bashar al-Assad. Rusia și Turcia și-au dat mâna în Siria. După șase ore de negocieri, Vladimir Putin și Recep Erdogan au decis să-i îndepărteze împreună pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:23

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Cu doar șapte zile înainte de expirarea termenului-limită legat de ieșirea Marii Britanii din UE, tot mai mulți lideri europeni ar fi de acord cu o "amânare tehnică" a Brexitului. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)