Actualitate

Igor Dodon și geopolitica merelor moldovenești

Merele și prunele moldovenești demult nu mai sunt simple produse agricole. Odată cu startul de facto al campaniei electorale, acestea continuă să fie utilizate pe post de armă electorală a socialiștilor. Merele și prunele moldovenești, laolată cu „gastarbeiterii de la Moscova” sunt „asul din mâneca” grupării controlate de Igor Dodon, pe care acesta îl scoate sincronizând-se perfect cu acțiunile anti-moldovenești ale serviciile secrete de la Moscova.

Pentru prima data Rusia a impus un embargou total împotriva Republicii Moldova in anul 2006 ca rezultat al refuzului autorităților moldovenești de a semna așa numitul memorandum Kozak, care presupunea transnistrizarea prin federalizare a Republicii Moldova. Comerțul de vinuri, legume și fructe cu Rusia ocupa în acel moment 80-90% din totalul exporturilor moldovenești.

Cel de-al doilea embargou a fost impus de Rusia in 2014, imediat după semnarea de către Republica Moldova a acordului de Asociere cu UE. În mod formal interdicția a fost impusă de Rospotrebnadzor în legătură cu pretinsele „încălcări ale legislației cu privire la protecția drepturilor consumatorilor”. În realitate toți experții au fost unanimi că adevăratul motiv al acestei acțiuni l-a constituit răspunsul Moscovei la asocierea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

În consecință producătorii moldoveni de mere și prune au început sa-și reorienteze producția spre piețele europene. Pe parcursul anului 2017 cantitatea prunelor moldovenești vândute pe piața Uniunii Europene au depășit cu mult cota de export în UE fără taxe. Potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, au fost exportate mai mult de 7 mii de tone de mere și 18,5 mii de tone struguri de masă.

FSB-ului rusesc a revenit la asul „geopolitic” a merelor și prunelor moldovenești, imediat după înscăunarea lui Igor Dodon în funcția de președinte.

Astăzi devine tot mai evident că Igor Dodon și-a sincronizat deschis acțiunile cu Kremlinul în această problemă, din interese meschine electorale. Există tot mai clar că interdicțiile la importul merelor și prunelor moldovenești au fost impuse de Rusia la inițiativa nemijlocită a lui Dodon, pentru ca mai apoi acesta să poată să le „anuleze” în preajma alegerilor parlamentare, atribuindu-și astfel „meritele” de deblocare a exporturilor.

O strategie identică a fost aplicată de Kremlin în cârdășie cu Dodon în raport cu „gastarbeiterii” moldoveni din Rusia. Mai întâi, la sugestia lui Dodon acești oameni au fost sancționați în Rusia pentru încălcarea regimului de ședere, ca mai apoi același Dodon și să poată anunța „marea amnistie electorală” moldovenească. Doar că, pentru a fi „amnistiat”… trebuie să revii în R. Moldova în februarie și… să votezi cu PSRM.

În realitate, contrar laudelor lui Dodon doar pe parcursul acestui an, Rosselhoznadzor a interzis zeci de transporturi cu mere și prune moldovenești pe piața rusească. În afara oricăror dubii, Rusia continua să folosească impunerea interdicțiilor la importul merelor și prunelor moldovenești în scopuri pur politice, pentru a-și promova marionetele locale la putere.

Blocarea transportului de astăzi cu mere la frontiera rusească, cel mai probabil urmărește scopul de a menține acest subiect „fierbinte” pe agenda publică astfel încât el să nu să se răsufle până în ziua alegerilor.

Mai mulți reprezentanți de vază ai puterii l-au tot amenințat pe Igor Dodon cu demisia pentru trădare de patrie sau pentru încălcarea Constituției – amenințări după care nu a urmat nimic.

Mai sperăm însă la o reacție adecvată din partea Comisiei Electorale Centrale la implicarea directă a Rusiei în alegerile din R. Moldova prin sprijinul pe care această țară îl acordă marionetelor sale de la Chișinău – grupării Dodon-PSRM.

Departamentul analize TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *