Igor Kolomoyski, oligarhul din spatele prezidențiabilului ucrainean Volodimir Zelenskii, investigat de FBI pentru spălare de bani

publicat în Actualitate pe 8 Aprilie 2019, 16:30

FBI a inițiat o anchetă în cazul oligarhului Ucrainean Igor Kolomoyski, un adversar declarat al actualului președinte al țării vecine, Petro Poroșenko. Potrivit portalului thedailybeast.com, anchetatorii se concentrează pe posibile crime financiare, inclusiv spălare de bani. Sursa citată menționează că există suficiente probe în acest sens, ținând cont de faptul că Igor Kolomoyski a fost sub observare de mai mult timp.

Oligarhul, a cărui avere se cifrează, conform estimărilor Forbesc, la 1,2 miliarde de dolari, este stabilit la Tel Aviv. Acest lucru, potrivit experților, ar face dificilă o eventuală extrădare a omului de afaceri în SUA.

Informațiile despe anchetă au venit într-un moment politic dramatic pentru Ucraina. Pe 31 martie, comediantul Volodymir Zelenskii a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și se va confrunta cu actualul șef al statului vecin, Petro Poroșenko, în turul doi, pe 21 aprilie.

Serialul care l-a făcut faimos pe Zelenskii este difuzat de către un post TV care aparține lui Kolomoisky, motiv pentru care Poroșenko și-a numit contracandidatul „cățelul lui Kolomoyski”.

Publicația mai scrie că reputația lui Kolomoyski este controversată. După Maidan, acesta devine guvernator al unei provincii din estul Ucrainei, mărginită de teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși. Surse citate de thedailybeast.com spun că oligarhul este o persoană foarte periculoasă, care preferă să facă afaceri în ”arealul cenușiu”

Cu toate că ancheta FBI este în plină desfășurare, Kolomoyski nu a fost incriminat și, prin intermediul avocatului său, a pledat nevinovat.

https://www.ziarulnational.md