Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 29 Octombrie 2017, ora 08:13

Marime Font

Iisus – așa cum este

Am scris de multe ori că riscăm să Îl percepem foarte eronat pe Iisus Hristos. 

 
 

Am spus de nenumărate ori să ne scoatem din minte imaginea cu un Iisus blând, cu ochi albaștri și cu un miel în brațe, undeva sub un cer senin. Iisus Hristos e Dumnezeu.

Sunt multe locuri de referință pentru afirmația de mai sus. Însă o surpriză foarte mare (și plăcută) e când găsești astfel de referințe la un scriitor de talia lui Salinger.Un scriitor care, prin gura personajului său Zooey Glass, îi taxează pe toți creștinii care apelează la un sentimentalism dulceag pentru a-și reprezenta imaginea Dumnezeului său. Iată deci ce spune Zooey: „N-am căutat niciodată, conștient sau nu, să-l transform pe Iisus în Sfântul Francisc de Assisi ca să-l fac să pară mai „simpatic” – adică să fac exact lucrul pe care nouăzeci și opt la sută din lumea creștină s-a încăpățânat întotdeauna să îl facă.”

Acest procent, chiar dacă e foarte mare, s-ar putea să fie destul de aproape de realitate. Tocmai de acea lumea declară cu ușurință că Îl iubește pe Iisus, fiindcă iubește o imagine a bunătății și blândeții, compusă în minte, refăcută din diferite personaje, mulată pe ceea ce el crede că ar reprezenta Dumnezeul lui.

Mi s-a părut superb cum Salinger reușește, fără să facă uz de teologie, filosofie, dezbatere sau argumente, în câteva cuvinte, să surprindă ușurința cu care un creștin își poate deforma percepția. În dialogul dintre cei doi frați, Zooey accentuează: „Dumnezeule mare, Franny! Exclamă el. Dacă tot ai de gând să spui rugăciunea lui Iisus (spune-I-o Lui), nu Sfântului Francisc și lui Seymour, și bunicului lui Heidi, vârâți toți într-o oală. Când o spui, fii cu gândul la El și numai la El, la El așa cum a fost, și nu cum ai fi dorit tu să fie.”

Probabil e unul dintre lucrurile care li se întâmplă cel mai des oamenilor. Iar atunci când rugăciunea nu e îndreptată spre vreun personaj pozitiv din mintea credinciosului, ea îl vizează direct pe cel care se roagă. Pentru că foarte des oamenii se roagă la propria lor imagine.

Cred că suntem obligați să citim cât mai multe cărți teologice, să ne înțelegem credința, ca să nu ajungem în situația de a ne ruga altcuiva decât Celui despre care pretindem că Îl iubim.
 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul