Astăzi 24 Martie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 12:45
Abonamente

Actualitate 11 Ianuarie 2019, ora 15:55

Ilan Șor: Dodon folosește interdicțiile la exportul în Rusia în scopurile sale politice

Marime Font

Anunțul făcut de președintele Igor Dodon despre anularea taxelor și interdicțiilor la exportul produselor agricole moldovenești nu a fost altceva decât o acțiune de PR în ajunul alegerilor parlamentare, care au dus în eroare sute de producători din Republica Moldova. Din cauza minciunii și a indiferenței lui Igor Dodon, care în doi ani de mandat nu a făcut nimic decât să încerce să-și lustruiască propria imagine, exportatorii suferă acum pierderi și mai mari a declarat vineri, 11 ianuarie, într-o conferință de presă, președintele Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor.

El s-a referit în cadrul evenimentului la cinismul, dar și indiferența față de oameni, pe care le manifestă unii actori politici, doar pentru a câștiga mai multe voturi la alegeri. În acest context, politicianul s-a referit la promisiunile lui Igor Dodon, acum două luni, precum că a obținut de la Moscova deblocarea exporturilor moldovenești în Rusia.
„Recent, Dodon se lăuda cu victoria obținută prin deblocarea totală a exportului producției moldovenești în Rusia și revenirea pe această piață”, a arătat Ilan Șor.

Însă, a accentuat liderul Partidului ȘOR, în realitate acest lucru nu s-a întâmplat. Este vorba de hotărârea Guvernului de la Moscova care interzice importul de mărfuri care tranzitează Ucraina. Această măsură lovește și în exportatorii moldoveni, care nu au altă cale de acces în Rusia decât prin Ucraina. Iar zeci de exportatori, care s-au încrezut în promisiunile lui Dodon, au avut deja de suferit, a menționat Ilan Șor.


Deși decizia Guvernului rus a fost adoptată încă la 29 decembrie, reacția lui Dodon a venit abia peste aproape două săptămâni. Până atunci el se distra, a menționat Ilan Șor, arătând că în timp ce acesta se distra, agenții economici sufereau pierderi enorme.

Partidul ȘOR însă nu așteaptă ca altcineva să rezolve problema, a anunțat Ilan Șor. „Este o farsă politică și nu vom aștepta ca Dl Dodon să rezolve această problemă. Noi considerăm că ar putea fi o problemă creată artificial. Dar noi nu așteptăm. Am primit un șir întreg de scrisori de la exportatori. Le-am transmis Congresului Comunităților Ruse pentru a le transmite la Moscova”. De asemenea, el a precizat că a început și colectarea de semnături din partea angajaților întreprinderilor care au legătură cu exportul în Federația Rusă și care riscă să-și piardă locul de muncă

Ilan Șor a comparat comportamentul lui Dodon cu cel al Maiei Sandu care a optat pentru blocarea finanțării pentru a-și face PR. „Este același cinism”.

În același context, Ilan Șor a amintit că nu este pentru prima dată când Dodon procedează în asemenea fel. El s-a referit la promisiunea dată moldovenilor care lucrează în Rusia că vor fi amnistiați dacă vor reveni acasă în perioada care coincide cu alegerile parlamentare. Însă, a arătat Ilan Șor, nimeni nu le garantează cetățenilor moldoveni că vor putea reveni la muncă. „Aceasta seamănă a capcană pentru concetățeni, care pur și simplu sunt utilizați în scopuri electorale. Oare aceasta este politică? Nu! Acesta este cinism, obrăznicie și indiferență față de oameni. Dodon nu s-a gândit la faptul că oamenii aceștia trebuie să cheltuiască bani din buzunar ca să vină acasă în speranța că vor fi primiți înapoi la lucru”, a menționat Ilan Șor.

În același timp, politicianul a atenționat că încă o promisiune a lui Dodon se va sparge ca bula de săpun. Este vorba de anularea taxelor vamale la exportul de mere. În realitate, exportatorii vor trebui să plătească și mai mult.

„Îmi este trist să urmăresc lipsa de acțiuni a acestui om. Mai mult de doi ani Dodon doar se plânge de lipsa prerogativelor, fără să poată rezolva nici măcar cele mai simple probleme pe care le promitea în campania electorală. Nici eu nu am împuterniciri, dar m-am gândit la oameni și am îndeplinit ce am promis, spre deosebire de președinte”, potrivit lui Ilan Șor.

El a mai arătat că Dodon nu a avut grijă nici măcar de propriii primari. „Nici în localitățile unde sunt primari socialiști nu s-a întâmplat nimic. Mi-e milă, pur omenește, de primarii socialiști, care ar fi trebuit să fie sprijiniți de Igor Dodon. Pentru oamenii din aceste localități viața a rămas la același nivel ca până la alegeri”, a mai declarat Ilan Șor.

Pentru comparație, Ilan Șor a anunțat că degrevează din funcția de primar pe durata campaniei electorale, însă și-a asumat responsabilitatea politică pentru buna administrare a municipiului Orhei și a comunei Jora de Mijloc, condusă de vicepreședinta formațiunii Marina Tauber, care este, de asemenea, implicată în campania electorală. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:31

 Autorităţile norvegiene au iniţiat sâmbătă evacuarea cu elicoptere şi nave de intervenţie a circa 1.300 de pasageri de pe o navă de croazieră al cărei motor s-a defectat în largul coastei norvegiene, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:19

 Mai multe sute de mii de persoane care nu doresc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a solicita organizarea unui al doilea referendum pentru sau împotriva Brexitului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:03

 FIDESZ, partidul la putere în Ungaria, a fost suspendat din formațiunea paneuropeană de centru-dreapta a Popularilor Europeni, pe termen nelimitat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:47

 Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Acest lucru a fost dezvăluit marți, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:43

 Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie JP Morgan, legată de un raport publicat vineri de banca americană, a relatat agenţia turcă de presă Anadolu, transmite Reuters, informeaza news.ro 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 07:12

 Un bărbat din Rusia a fost reținut pe aeroportul Ngurah Rai din insula indoneziană Bali întrucât a fost prins încercând să părăsească ţara cu un mic urangutan ce părea drogat în valiză, au anunţat sâmbătă autoritățile, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Martie 2019, ora: 18:03

Lectură de weekend În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 20:37

 Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că alegerile prezidenţiale au doi favoriţi: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:25

 Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau a unor regimuri nedemocratice, arată o analiză a Bloomberg Economics.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:04

 Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 17:57

Condamnatul Pavel Grigorciuc, care l-a atacat mișelește, ieri, în centrul Capitalei, după prima ședință a Parlamentului nou ales, pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, este un anti-erou și pentru societatea civilă, în special pentru unioniști, transmite voceabasarabiei.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:57

61 de profesori și 35 de angajați din sistemul de sănătate au beneficiat de credite ipotecare preferențiale, în cadrul programului ”Prima Casă”. În total, programul cuprinde deja 1700 de beneficiari. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:54

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” în Parlament a elaborat mai multe inițiative legislative care au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al populației Republicii Moldova. În scurt timp, proiectele de legi vor fi prezentate în Legislativ pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:40

Deputatul Sergiu Sîrbu, agresat ieri de recidivistul Pavel Grigorciuc, face, într-o postare pe Facebook, câteva precizări despre incidentul șocant din Grădina publică Ștefan cel Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:39

Proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, propus de blocul ACUM lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic și declarativ, decât factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii. De această părere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:37

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 09:34

Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze prin teritoriul Ucrainei, a declarat șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, potrivit RBC Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06

După ce l-a făcut knockout în Parlament pe Andrei Năstase, prezentându-l întregii țări drept un mitoman incurabil, Marina Tauber îl face praf și pe contul său de Facebook, îndemnându-l să nu jelească banii, dar să-și ia un profesor de actorie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06 de Mihaela Culcinschi

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:13

Deputații Partidului Politic ȘOR anunță că, în ciuda unor speculații vehiculate în ultimul timp, vor sta departe de negocierile duse din culise de formațiunile de stânga și de dreapta din noul Parlament și vor rămâne în opoziție. Formațiunea precizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:10

(UPDATE 16:23) Soţia deputatului Sergiu Sîrbu a venit cu unele precizări: "Sergiu mă aștepta pe mine. Trebuia să ne întâlnim. Pavel Grigorciuc trecea pe alături împreună cu avocatul lui Platon și striga în portavoce 'trădătorule'. Sergiu i-a zis 'hai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:08

Se încing spiritele în blocul ACUM! Maia Sandu a refuzat sa revină astăzi la Chișinău, pentru a participa la şedința Parlamentului, din cauza unor dispute aprinse privind numărul de fracţiuni care trebuie să reprezinte binomul PAS-PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:19

Lidera PAS, Maia Sandu, a lipsit de la şedinţa de constituire a Parlamentului, convocată de preşedintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:18

Pavel Filip a fost ales președinte al fracțiunii Partidului Democrat din Moldova. Anunțul a fost făcut de către deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, la ședința de constituire a noului Legislativ. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 13:22

Câteva zeci de oameni au venit astăzi, la îndemnul binomului Sandu-Năstase la protestul din fața Parlamentului. Liderul PAS, Maia Sandu, a ignorat manifestația, iar colegul său de binom, Andrei Năstase, a venit cu o oră întârziere. Și asta pentru că erau plecați...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)