Actualitate

Ilan Shor scapă de pedeapsă în dosarul lui Filat. Argumentele invocate de procurori

”Această persoană sau oricare alta care face un autodenunț privind o infracțiune de corupere, legislația RM îl eliberează de răspundere penală, dar asta nu înseamnă că pe alte cauze nu va fi tras la răspundere”, a precizat Bețișor.

De asemenea, şeful direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a spus că această prevedere se conține în Codul penal al RM. Potrivit lui, ”autodenunțul este o practică internațională și este un instrument eficient de a încuraja denunțarea actelor de corupție”.

Această prevedere se conține în art. 325 (alin 4) al Codului Penal al RM: ”Persoana care a promis, a oferit sau a dat bunuri ori servicii enumerate la art.324 este liberată de răspundere penală dacă ele i-au fost extorcate sau dacă persoana s-a autodenunţat neştiind că organele de urmărire penală sunt la curent cu infracţiunea pe care a săvârşit-o”.

Realitatea.md amintește că primarul de Orhei, Ilan Shor, a depus mărturii la Procuratura Generală, unde a povestit în detalii „colaborarea” cu liberal-democratul Vlad Filat. Potrivit mărturiilor lui Shor, anume Vlad Filat a fost cel care l-a atras în „afacerea” Banca de Economii.

Ulterior, procurorii şi CNA l-au reţinut pe Vladimir Filat într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Deputatul este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 000 000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Vlad Filat este reținut preventiv pe un termen de 30 zile. Liberal-democratul a rămas fără imunitatea parlamentară în cadrul ședinței de joi, 15 octombrie, a Parlamentului, când 79 de deputați au votat pentru ridicarea imunității, pentru implicarea în frauda bancară și cauzarea unui prejudiciu estimat la sute de milioane de dolari.

Știrea inițială: Potrivit sursei, Ilan Shor a fost citat de procurorii anticorupție pentru a se prezenta la audieri în această dimineață, în jurul orei 10.00. Deocamdată, nu se știe despre ce dosar este vorba.

Mai multe detalii vor fi oferite de procurori, în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc astăzi, la ora 13:00. Rlive va transmite în direct evenimentul.

Parlamentul a decis pe15 octombrie, cu votul a 79 de deputaţi, retragerea imunităţii parlamentare a lui Vlad Filat, la solicitarea procurorului general. Potrivit sesizării Procuraturii Generale, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi estorcat şi primit de la Ilan Şor bunuri pentru a înceta controalele la firma acestuia, Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. La fel, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Şor pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni al statului. La fel, aceste decizii au asigurat numirea lui Şor în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administrare al BEM, acesta obţinând posibilităţi reale de influenţarea activităţii şi deciziilor băncii.

Vlad Filat a fost arestat. Avocatul acestuia a anunţat că, în seara de sâmbătă, liberal-democratul a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Şor, care „a oferit declaraţii mincinoase şi false”.

Realitatea.md / IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *