Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Carte 13 Noiembrie 2015, ora 07:00    Din editia print

Ce cărți citesc aleșii poporului?Ilian Cașu îl citește pe Cărtărescu, iar liberalul Roman Boțan - cartea lui Klaus Iohannis

Marime Font

TIMPUL încearcă în continuare să afle care sunt ultimele trei cărți pe care le-au citit funcționarii noștri, deputații și consilierii locali. Citiți mai jos ce ne-au răspuns oficialii:  

Lilian Carp, deputat PLÎn primul rând, vreau să menționez cartea lui Sandu Grecu „Jurnalismul sportiv. Apariția și evoluția presei sportive în R. Moldova”, care descrie în linii generale cum a evoluat jurnalismul sportiv din Republica Moldova din perioada interbelică până în ziua actuală. A doua carte pe care am citit-o recent este „Steagul roșu. O istorie a comunismului” a lui David Priestland. Autorul, profesor la Oxford, prezintă ideologiile de stânga, cum au evoluat începând de la revoluția franceză de la 1789, cum s-au impus ideile despre stratificarea socială etc. A treia carte este „Biserici și mănăstiri medievale în Basarabia” de Vlad Ghimpu. Trebuie să fac o diferență între lecturile academice, obligatorii, și cele opționale, în timpul liber. Scriu o teză de doctorat și, în acest caz, vreau nu vreau, săptămânal, dedic documentării câteva ore. În ceea ce privește lectura artistică, este ceva aparte. Recunosc, nu-mi permit oricând, depinde de perioade, vara citesc mai des. Mai mult timp acord pregătirii academice.Ion Ciontoloi, președintele raionului CăușeniRevin la poeziile lui Eminescu și Vasile Alecsandri. Îmi plac fabulele lui Alexandru Donici „Doi câni”, „Două poloboace” și „Musca la arat” care rămân actuale și astăzi. Aș vrea să revin, de asemenea, la „Amintirile lui Jukov” o carte în trei volume, pe care am citit-o vreo 20 de ani în urmă. Pe Internet, în schimb, citesc știri, mai puțin cărți.

Roman Boțan, deputat PLLectura este gimnastica pentru creier. Îmi place să citesc încă din copilărie. Când eram mic, mă urcam în podul casei bunicilor pentru a răsfoi cărțile vechi ascunse, pe care le aveau încă de pe timpurile României Mari. Îmi amintesc că îl rugam pe tata să-mi citească una din ele „Gruie-al lui Novac” de Petre Dulfu. Era scrisă cu grafie latină. O păstrez și acum. La întrebarea părinților ce cadou aș prefera, ceream mereu să-mi cumpere o carte nouă. Pe lângă faptul că citesc tot ce este aferent procesului legislativ, îmi fac timp neapărat și pentru cărți. Acum citesc cartea „Pas cu pas” de Klaus Iohannis. În ultima perioadă am mai citit și literatură de dezvoltare personală „Manual pentru viață” de Joe Vitale, „Cele 21 de legi supreme ale liderului” de John C. Maxwell. Dacă e vorba de literatură artistică, recent am recitit „Moara cu noroc” de Ioan Slavici. Ziua sunt la serviciu, iar seara mă strădui să petrec timpul în familie, am 3 copii, iar cei care au micuți știu cât de dificil e să găsești un răgaz. Copiilor le citesc din poveștile lui Ion Creangă. Mai nou, folosesc tableta sau telefonul mobil pentru a lectura cărți în format electronic.

Ilian Cașu, consilier municipal „Partidul Nostru”L-am citit pe autorul etiopian stabilit în SUA, Abraham Verghese - „Să tai în piatră vie”, Mircea Cărtărescu - „De ce iubim femeile” și astă-iarnă am citit „Zăpada” de Orhan Pamuk. Încerc să găsesc timp pentru lectură. E greu, dar dacă vrei tare, găsești câteva ore. Am început să citesc iarăși ceva de Cărtărescu. În general, încerc să citesc, în primul rând, câte ceva de cei care au luat Premiul Nobel pentru Literatură. Îmi place foarte mult Gabriel Garcia Marquez, Orhan Pamuk și scriitorul afgan stabilit în California Khaled Hosseini. Pentru că am fost profesor în SUA și am studiat acolo vreo 5-6 ani, prefer să citesc în engleză. Și băiatul meu cel mare, la vârsta lui de 13 ani, la fel, citește în engleză cu mama și cu tata.

Mihai Olărescu, președintele raionului CimișliaDe când am intrat în funcția de președinte, în trei luni nu am reușit să citesc o carte de literatură artistică. Dar până la asta am citit „Călugărul care și-a vândut Ferarri-ul” de Robin Sharma. V-o recomand, acolo se abordează întrebări sensibile ale vieții. A doua carte este romanul „Nașul” de Mario Puzo și a treia carte a fost un volum de psihologie. Am cărți care stau pe raft și așteaptă rândul lor să le citesc, când voi avea timp.

Victor Lutenco, consilier municipal „PPEM-Iurie Leancă”În ultimul timp, chiar ultimii ani, am puțin timp pentru lectură. Mai ales de cărți. Citesc mai des două reviste preferate: The New Yorker și The Economist. Ultimele cărți, din care mai citesc, sunt: „Israel: A History” de Martin Gilbert, „1Q84” de Haruki Murakami și „Insuportabila ușurătate a ființei” de Milan Kundera.

Anatolie Zagarodnîi, deputat PCRMAm citit mai mult literatură spaniolă vara când am fost la odihnă. Revin și vă spun exact cum se numesc cărțile. (Deputatul nu a mai revenit și nici nu a răspuns la apelurile noastre. Bănuim că discuțiile comuniștilor cu PDM privind crearea unei majorități parlamentare l-au făcut să uite de cărți).  

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul