Actualitate

Ilie Cazac: „Smirnov trebuie condamnat la puşcărie pe viaţă”

Igor Smirnov trebuie condamnat la închisoare pe viaţă, fiindcă legislaţia noastră nu prevede pedeapsa capitală, este de părere Ilie Cazac, tânărul graţiat recent de către liderul de la Tiraspol. Cazac se arată convins că de arestarea sa şi a lui Ernest Vardanean se face vinovată mai întâi de toate Rusia, dar nu uită să vorbească şi despre indiferenţa Chişinăului faţă de soarta familiei sale, pe când el se afla închis peste Nistru.

Arestat la comanda serviciilor secrete ruseşti

Ilie Cazac susţine că ordinul despre arestarea sa a fost trimis de către serviciile secrete ruseşti şefului MGB-ului, Vladimir Antiufeev. El explică acest lucru şi prin faptul că, fiind reţinut, i-au fost băgate în buzunare nişte acte despre două întreprinderi ruseşti, care constituie secret de stat al Rusiei. „Ne-au închis pentru că ceva n-au împărţit ruşii cu RM. N-aş vrea să intru în detalii, dar nu există îndoială că interesul de a ne priva de libertate aparţine Rusiei. În fond, e vorba de un genocid din partea Rusiei faţă de poporul nostru”, a declarat Cazac pentru TIMPUL. El mai crede că Igor Smirnov ar trebui să fie executat. Iar dacă legea din RM nu prevede pedeapsa capitală, liderul separatist trebuie condamnat la puşcărie pe viaţă, „pentru că a ucis mulţi oameni şi a comis crime strigătoare la cer, începând de la uzurparea puterii în stat şi războiul din 1992”.

NTV lucrează contra lui Smirnov

La 20 noiembrie, când a fost invitat să-l critice pe Smirnov într-un reportaj pentru postul rusesc de televiziune NTV, Ilie s-a pronunţat dur faţă de Rusia, ceea ce i-a făcut pe jurnaliştii ruşi să renunţe la interviu. „Se aflau la Chişinău şi aveau nevoie de mine şi de Vardanean ca de oameni persecutaţi de Smirnov. Când m-au rugau să le vorbesc despre spălările de bani realizate de Smirnov, le-am răspuns că vina pentru suferinţele noastre o poartă Rusia şi că încălcarea drepturilor omului în Transnistria reprezintă un genocid rusesc. N-au mai vrut să discute. Când m-au sunat apoi de la Moscova, deja eu am refuzat să le răspund”. Apropo, se pare că jurnaliştii de la NTV, la care se referă Cazac, nu sunt cei bătuţi recent la Tiraspol. Cel puţin aşa afirmă Vardanean pentru „Europa Liberă”.

Cum a ajutat-o guvernul pe mama lui Cazac

Ilie Cazac se află la un sanatoriu din Cehia, invitat de Ministerul de Externe de la Praga, dar nu ştie unde va locui când va reveni acasă. Trăieşte cu speranţa că Vlad Filat îşi va respecta promisiunea de a-i oferi familiei sale un apartament cu trei odăi. „Sunt ca o haimana – nu am nimic. Am vrut să rămân la Tighina, dar dl Carpov m-a chemat la Chişinău. Dl Filat m-a asigurat că voi primi apartamentul în această lună, dar cineva de la guvern mi-a spus că e cam problematic…”, susţine Ilie. Pe această cale, el îşi aminteşte că odată i-a cerut sprijin premierului din detenţie, dar a fost ignorat. „În august 2011, când mamei nu-i ajungeau bani ca să-mi aducă de-ale gurii şi să-l pregătească pe frate-meu de şcoală, am fost nevoit să-i scriu lui Filat şi să-l rog să ne ajute. A trecut o lună, dar nimic. Au trecut două, la fel… Ar fi putut măcar să-mi spună că n-au bani, dar nu să ne neglijeze. Numai după ce, la început de octombrie, m-a vizitat Philip Remler, şeful Misiunii OSCE în RM, şi i-am povestit despre acea scrisoare, mama a fost anunţată că guvernul a luat o hotărâre în această privinţă. Dar nici atunci nu i-au dat banii. I-au spus să-şi înnoiască buletinul de identitate, care era expirat. Apoi era blocată în toate instanţele, cu tot felul de mărunţişuri – că o literă e scrisă greşit, că nu le convin alte acte etc. Când mama le-a prezentat paşaportul cu care călătoreşte nestingherit în străinătate, ei au zis că nu-i valabil, chiar dacă pentru toate ţările documentul este în regulă. În cele din urmă, mama a primit banii tocmai după eliberarea mea…”, se arată nedumerit Cazac. În campaniile electorale, adaugă el, politicienii de la Chişinău uitau definitiv de el şi de Vardanean: „Atunci guvernul era preocupat de alte lucruri, noi nu interesam pe nimeni. De noi şi-au amintit după formarea AIE”. Oricum, Cazac îi mulţumeşte lui Filat pentru că a abordat problema graţierii sale la întâlnirile cu Igor Smirnov şi în cadrul vizitelor sale la Moscova.

„N-o să se schimbe nimic”

Ilie Cazac, fost inspector la Fiscul din Tighina, a fost graţiat de Smirnov la 31 octombrie 2011, după ce s-a aflat închis 20 de luni. Autorităţile separatiste l-au arestat în martie 2010, acuzându-l de spionaj în favoarea RM şi condamnându-l la 14 ani de detenţie. Fiind eliberat, i s-a dat de înţeles că, la alegerile prezidenţiale nerecunoscute din regiune, care vor avea loc duminică, va trebui să voteze pentru Smirnov. Ilie însă ne asigură că nimeni din familia sa nu va participa la acest scrutin. „Indiferent cine o să câştige, n-o să se schimbe nimic acolo”, consideră Cazac.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *