Actualitate

IMAGINEA ZILEI: Ce a căutat Ghelici pe calul lui Kotovski?

În faţa monumentului lui Kotovski din preajma Hotelului „Cosmos”, politicieni precum Victor Stepaniuc, Mihail Garbuz şi Fiodor Ghelici au încercat să atragă atenţia trecătorilor, rostind discursuri în susţinerea moldovenismului primitiv, iar Fiodor Ghelici a venit la manifestare chiar călare pe un cal, travestit în Kotovski. Spre dezamăgirea organizatorilor, show-ul nu a avut parte de un public numeros, iar comentariile trecătorilor întâmplători au fost… pe potriva evenimentului.

Iniţial se anunţase că va avea loc o depunere de flori la monumentul lui Kotovski, însă la ora 11.00, la faţa locului, a apărut cu sabia la şold, călare pe un cal, preşedintele Asociaţiei obşteşti „Moldova mea”, Fiodor Ghelici, travestit în Kotovski.

Ghelici-Kotovski a fost întâmpinat cu aplauze de organizatori, vreo 15 la număr, care s-au aşteptat, probabil, că show-ul lor va atrage mii de spectatori. Aşteptările lor însă nu s-au îndreptăţit, aşa că scenariul s-a desfăşurat mai mult sub privirile „artiştilor” înşişi. Falnic şi mândru, Ghelici, a înconjurat călare de câteva ori monumentul lui Kotovski şi i-a întrebat pe cei prezenţi: „V-aţi pregătit de ziua mea? Ce cadouri mi-aţi adus?”. La care, vicepreşedintele lui Ghelici, Igor Căldare, i-a răspuns: „Grigorii Ivanovici, de astă dată nu ţi-am adus flori vii…”.

Ghelici: „Cui nu-i place aici, să plece dincolo de Nistru ori peste Prut!”

Foarte repede, însă, ziua de naştere a lui Kotovski a fost uitată şi au ieşit la iveală motivele adevărate ale acestei manifestări – mesajul moldoveniştilor fiind bine cunoscut cititorilor noştri. „Eu mult am urmărit ce faceţi în această ţară”, a continuat Gghelici -Kotovski. „Noi cu tătarii noştri am apărat acest pământ şi să ţineţi minte că acesta este pământ moldovenesc. Noi suntem moldoveni. Cui nu-i place această ţară, să plece ori dincolo de Nistru ori peste Prut. Noi am vărsat sânge pentru acest pământ moldovenesc: moldovenii, românii, ucrainenii, armenii…”. Ce-i drept, „artistul-politician” Ghelici şi-a amintit şi de alte isprăvi ale lui Kotovski: „Da, am iubit femeile, dar noi am fost bărbaţi adevăraţi… Noi ne vom întoarce, dacă nu se va face aici ordine”, a avertizat el.

Garbuz: „Dacă în 1918 Kotovski ar fi fost aici, la noi n-ar fi venit românii”

Nu putea lipsi de la o astfel de adunare nici Mihail Garbuz, preşedintele Mişcării „Patrioţii Moldovei”. El i-a felicitat pe cei prezenţi „cu ziua onomastică a lui Grigori Ivanovici Kotovski”, dar nu a uitat nici de o altă sărbătoare, Ziua naţională a Rusiei, marcată tot marți, de care Garbuz, ca un adevărat „patriot” este strâns legat. „Poporul moldovenesc are un fiu şi noi îl vom sărbători întotdeauna. Să fim urmaşii lui demni. Dacă în 1918 el ar fi fost aici, la noi n-ar fi venit românii!”, a accentuat Garbuz, cu patosul patriotic ce-l caracterizează.
Igor Căldare, adresându-se celor prezenţi, a anunţat că, începând cu această zi, iniţiază înrolarea în detaşamentul de partizani „Grigori Ivanovici Kotovski”. „Acest detaşament de partizani va avea drept scop lupta cu mizeria instaurată de partidele din Alianţă în R. Moldova şi el va avea succes”, a spus el.

Stepaniuc: „Kotovski a dus faima poporului moldovenesc…”

Victor Stepaniuc, preşedintele Partidului Popular Socialist din Moldova, şi-a amintit de vocaţia sa de istoric. El a evocat succint biografia ultimului haiduc, caracterizându-l pe Kotovski drept o „personalitate importantă a Moldovei contemporane”. „El a dus faima poporului moldovenesc ca un popor eroic, care a luptat pentru drepturile sociale şi cele naţionale. El a contribuit la crearea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti în componenţa Ucrainei”, a precizat Stepaniuc cum stau lucrurile, chipurile, din punct de vedere istoric. 

Trecătorii: „Aceştia nu-s sănătoşi la cap…”

Mai mulţi orăşeni care treceau pe-alături s-au arătat indignaţi de acest show. „Aceştia nu-s sănătoşi la cap. Să sărbătoreşti ziua unui bandit este pur şi simplu o crimă”, ne-a spus Victor Zugravu.

Grigori Ivanovici Kotovski s-a născut pe 12 iunie 1881, în oraşul Hânceşti. Mare amator de femei, potrivit unor surse, în 1925, el a fost asasinat de un soţ gelos, din rândurile partidului bolşevic din care făcea parte.

Foto: Ramin Mazur (TIMPUL) 
Text: N. Roibu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *