Opinii și Editoriale

Imbrncitul la treuca – sportul national al politicienilor moldoveni

Am trait cu mult entuziasm, inca din 1989, schimbarile in politica RM (Romania Mica). Ca si multi alti oameni de buna-credinta (cum era la moda sa fie numiti), am fost si eu unul dintre naivii care au crezut ca – gata! – vin ai nostri la putere si toate viciile „tovarasului imperiu” vor ramane acolo, la Kremlin, si liderii noi, mai de la NOI, se vor apuca sa faca minuni. Ca si ceilalti entuziasti creduli am fost pacalit.

In politica nu exista miracole, exista traditie! Liderii noi au continuat traditiile vechi, chiar le-au „infrumusetat”, dandu-le si un colorit specific, national. Asa ca imbrancitul la treuca a devenit cel mai popular sport si cea mai respectata traditie in politica RM dupa 1989… S-au format zeci de partide, aliante, blocuri si blocusoare, s-au desfasurat multe campanii electorale, promisiuni nenumarate, lideri noi – de la NOI… si toata harmalaia asta electorala se termina dupa alegeri cu imbrancitul la treuca (haleala, pileala, papat indesat!) a celor care au preluat puterea.

Nu gandire de perspectiva, nu proiecte de viitor si de durata pentru noul stat – societatea noastra. Acum suntem la noul ciclu al spiralei politice, cu noi asteptari, noi sperante si noi promisiuni. Dupa opt ani de aroganta, dezmat si dictatura, s-a acumulat o tensiune cum nu a mai fost dupa destramarea odioasei constructii sovietice. Campania electorala a avut caracter extrem, or, a intrat in lupta politica o alta generatie, mai promitatoare. A fost chiar pe muchie de cutit situatia cu acel singur vot pe care, din aroganta, nu l-au cumparat comunistii. Parea ca gata!… trecem in alta etapa dupa alegeri, ca in sfarsit roata vremii s-a pornit si la noi, dar… traditia e puternica, sportul e incitant, atragator si noii, ca si vechii, s-au impotmolit parca, gustand din VASUL FERMECAT… Asa se vad, deocamdata, lucrurile.

As vrea sa gresesc si sa constatam cu totii ca e doar o situatie mai complicata, de moment, care va fi depasita curand si ca nu e de vina traditia politicii moldave…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *