Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la 17 Iulie 2019
Abonamente

Actualitate 10 Iulie 2017, ora 09:10    Din editia print

Îmi este rușine că nu-mi cunosc drepturile. Care sunt ele

Marime Font

Pentru ca lucrurile să funcționeze bine într-o societate, fiecare membru ar trebui să-și cunoască drepturile și obligațiile. Însă, acest lucru se pare că nu este valabil și în Republica Moldova, unde, conform unui studiu recent, mai mult de o treime din populație nu-și cunoaște nici măcar un drept. În continuare, aflați de ce refuză moldovenii să-și afle drepturile, dar și cu ce nedreptăți se confruntă din cauza acestui fapt. 

Există cetățeni care nu sunt membri cu drepturi depline

Recent, specialiștii CBS-AXA și Fundației Est-Europene, au prezentat principalele constatări ale sondajului de opinie publică „Conștiința cetățenească în Moldova”. Astfel, conform datelor oficiale, 32 la sută dintre respondenți nu au putut menționa nici măcar un drept, ceea ce a provocat îngrijorare specialiștilor. Experții consideră că această informaţie sugerează faptul că există cetățeni care nu sunt membri cu drepturi depline ai societăţii şi nu se implică suficient în funcţionarea sa.

Conform Constituţiei Republicii Moldova, un cetăţean are atât drepturi conferite de stat, cât şi îndatoriri faţă de stat. În majoritatea cazurilor, respondenții au vorbit despre dreptul la libertatea de exprimare (21%), dreptul la viaţă (17%), medicamente, tratament şi sănătate (16%), educaţie (16%), precum şi despre dreptul de vot (12%). În general, însă, cetățenii Republicii Moldova îşi aduc aminte de drepturile lor atunci când acestea sunt încălcate.

„Îmi este rușine să-mi apăr drepturile, așa că nu-mi rămâne decât să plâng”

Cum la sondaj au participat doar adulți, echipa ziarului TIMPUL, a încercat să provoace și câțiva tineri să-și amintească de situații în care le-au fost încălcate anumite drepturi, pentru că nu le-au cunoscut. Marina, o tânără de 22 de ani, nu și-a găsit un post de muncă pe specialitate, așa că, după ce a terminat studiile, a fost nevoită să se angajeze în serviciul de deservire a unui local din Capitală. De câteva luni, din cauza lipsei de personal, tânăra lucrează fără zile de odihnă și se reține peste program, chiar dacă aceste lucruri nu sunt stipulate în contractul de angajare. Totuși, fata spune că nu ar avea o problemă să lucreze suplimentar, dacă aceste ore ar fi plătite. „Nu m-ar deranja să lucrez peste program, înțeleg criza de personal a localului, dar nu pricep de ce aceste ore nu sunt remunerate. Bunăoară, luna aceasta am lucrat fără zile de odihnă și am avut mai multe ture de noapte, dar când am primit salariu, am rămas șocată, era mai mic și decât în lunile obișnuite. Nu înțeleg ce se întâmplă, dar îmi este rușine să întreb șeful, așa că nu-mi rămâne decât să plâng și să lucrez mai departe”, recunoaște tânăra angajată cu lacrimi în ochi.


Întrebată de ce tolerează să-i fie încălcate drepturile, tânăra a lăsat de înțeles că o face din anumite complexe. „Așa-i dacă n-am fost în stare să mă angajez după specialitate, trebuie să tac și să rabd. Cui să mă plâng? Mie îmi este rușine să spun cuiva că m-am angajat aici, după ce am terminat o facultate”, conchide Marina.

„Aveam 16 ani, când am fost acuzat că aș fi încălcat legea”

Artur, un tânăr de 28 de ani, muncește de mai mult timp în străinătate, însă în puținele zile pe care le petrece în țară, băiatul spune că nu reușește să înțeleagă dacă-i sunt încălcate drepturile sau nu, cu atât mai mult că nici nu le cunoaște pe toate. Însă, are și acum amprentată în memorie o întâmplare din adolescență care i-ar fi putut mutila viața. „Aveam 16 ani, când am fost acuzat pe nedrept de un răuvoitor că aș fi încălcat legea. Atunci, în procesul de anchetare, mai întâi polițistul de sector, apoi procurorul m-au interogat fără ca la discuție să asiste vreun adult. Eram copil, nu înțelegeam mare lucru, ei îmi recomandau că e mai bine să spun ceva și eu îi credeam. Noroc că după ce am fost interogat, am avut curajul să-i spun mamei despre cele întâmplate, iar ea a apelat la un avocat care ne-a explicat drepturile. Bine că n-am avut nevoie de ele, căci presupusa victimă și-a retras plângerea”, își amintește tânărul.

Băiatul spune că atunci a realizat cât e de important să fii un cetățean conștiincios și informat. Iar acum chiar dacă nu-și cunoaște toate drepturile și obligațiile, știe unde se poate documenta, pentru că a învățat lecția pe care i-a dat-o destinul.

Pentru că nu-și cunosc drepturile acceptă violența

Din păcate, în țara noastră nu-și cunoaște drepturile nicio bună parte dintre femei, iar în consecință acestea ajung să fie victime ale violenței domestice. Daniela Josanu, coordonatoarea Serviciului Juridic la Centrul de Drept al Femeilor, a specificat că victimele violenței în familie, care 99 la sută sunt femei, nu cunosc măsurile de protecție în cazurile de violență în familie, cum pot beneficia de acestea, și ce acțiuni trebuie întreprinse în cazurile de violență.

„De asemenea, în cazurile de violență în familie victimele nu cunosc că au dreptul de a locui în siguranță împreună cu copiii lor, în propria casă, dreptul de a solicita înlăturarea agresorului din locuință și obligarea acestuia de a nu se apropia de casă atât timp, cât persistă un risc de violență viitoare, dreptul la asistență pentru recuperare fizică, psihologică și socială prin acțiuni special medicale, psihologice, juridice și sociale, dreptul să ceară agresorului repararea, în condițiile legii, a prejudiciului material şi moral cauzat prin actele de violență și multe altele. Victimele violenței în familie nu își cunosc drepturile de care dispun asupra copiilor minori, și ale proprietății acumulate în perioada căsătoriei în procesul de divorț, din aceste motive ele ajung să suporte violența existentă, fiindcă se tem că își vor pierde copiii sau vor rămâne pe drumuri”, a concretizat jurista.

„Moldovenii își neglijează drepturile, pentru că nu au cultură juridică”

Sociologa Diana Cheianu-Andrei a explicat că o bună parte dintre cetățenii Republicii Moldova nu-și cunosc drepturile, pentru că neglijează acest domeniu. „Ei au preocupări cotidiene și își amintesc de propriile drepturi, doar atunci când se confruntă cu anumite probleme. Mai mult decât atât, oamenii nu au de unde să afle asemenea informații, pentru că școala nu prea se axează pe lucruri practice, dar se referă mai mult la cele abstracte. Unde mai pui că o bună parte din adulți au crescut în perioada sovietică, atunci când se discuta mai puțin despre drepturi”, spune specialista.

Avocatul Nicolae Frumosu, crede că în țara noastră nu există cultură juridică, de aceea cetățenii nu-și cunosc drepturile. Dar specialistul consideră că acest fapt nu reprezintă o tragedie, deoarece există persoane competente în acest domeniu, la care moldovenii pot apela când se confruntă cu o problemă juridică. „În Republica Moldova nu este foarte dezvoltată cultura juridică, pentru că o bună parte dintre cetățeni nu consideră necesare aceste informații. Însă, în momentul în care oamenii ajung să se confrunte cu anumite probleme de ordin juridic, atunci apare și interesul pentru acest domeniu. De regulă, în asemenea cazuri cetățenii apelează la un avocat sau la un jurist care le oferă consultanță. Este adevărat că există o paletă de drepturi standarde prevăzute în Constituție pe care fiecare cetățean ar trebui să le cunoască, dar atunci când problema se agravează, ei ar trebui neapărat să apeleze la un specialist în domeniu”, conchide avocatul.

Studiul „Conștiința cetățenească în Moldova” a fost efectuat în perioada iunie-septembrie 2016 și a cuprins două etape: sondajul sociologic reprezentativ pentru populația adultă și focus-grupurile cu publicul și cu experții.  

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Chișinău 17 Iulie 2019, ora: 19:18 de Ion Macovei

17 iulie 1436 - La mulți ani, Chișinău! / Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare

17 iulie 1436 - La mulți ani, Chișinău! / Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare Din editia print

Astăzi Chișinăul marchează 583 de ani de la prima atestare documentară. În mod tradițional, autoritățile locale nu organizează nimic cu această ocazie. Marea sărbătoare are loc, toamna, de Hram. Și asta, fiindcă mulți continuă să confunde Ziua orașului cu Hramul Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 19:00

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:31

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană care se afla la bordul unei aeronave, de pe cursa Roma-Chișinău a companiei aeriene „Air Moldova” și-a pierdut cunoștința din cauza căldurii. Incidentul ar fi avut loc azi în jurul orei 15:30.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a recunoscut astăzi că nu a fost recuperat niciun leu din banii sustrași din trei bănci moldoveneşti, care au fost delapidate de circa 2,8 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:11

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:41

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? V-ați bucurat de media lui bună și ați spus-o cu mândrie tuturor? Iată ce îl așteaptă (pe majoritatea, că sunt și excepții sau cazuri de ”random excellence” cum le spune T. Wagner):

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:26

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Alexandr Oleinic susține că nu are de gând să renunțe la mandatul de deputat și califică declarațiile liderului PN, Renato Usatîi, precum că ar urma să plece din Parlament, drept „aberații”. Totodată, acesta afirmă că depunerea de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:09

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Șeful statului Igor Dodon, lider neformal al PSRM, susține că este nemulțumit de activitatea unor ministere din Guvernul Sandu, iar la începutul lunii septembrie, când se termină „luna de miere”, se va încheia și „indulgența” față de miniștrii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:37

Ex-premierul Ion Sturza a comentat într-o postare pe Facebook interviurile recente ale ex-premierului Vlad Filat. „Dragă Vlad, cineva îți dorește în continuare tot răul de pe lume. Nu pot altfel să-mi explic de ce te-au provocat să ieși în lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:07

Pungile de plastic compostabile încă pot transporta o grămadă de cumpărături după ce au fost îngropate în pământ timp de trei ani, a descoperit un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie au testat cinci tipuri diferite de pungi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:57

Mișcarea de descreștere vrea să reducă intenționat economia pentru a gestiona schimbările climatice și să creeze vieți cu mai puțină muncă și mai multă voie bună. Să fie oare o fantezie utopică?  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:48

Am simțit-o cu toții pe pielea noastră. De multe ori! Transpirația ne deranjează adesea: când este caniculă sau când lucrăm din greu, când avem mari emoții sau când suntem bolnavi. Atunci „ne trec toate apele”, cum se spune. Este normal - și necesar! -...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:40

 Nimeni din Uniunea Sovietică nu credea că e posibil. Dar se pare că cel mai mare accident nuclear din istoria umanității a fost prezis în Biblie, în Noul Testament. Cartea sfântă spune că din cer va cădea o stea și va otrăvi râurile și apele din lumea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:20

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri numirea lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al Alianței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:07

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:52

Salată de vinete este unul dintre cele mai populare preparate ale verii. Gustoasă şi parfumată, salată de vinete nu lipseşte de pe masă în anotimpul cald, indiferent de regiune. Reţeta este simplă însă, dacă sunt ignoraţi unii paşi, în loc de un preparat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:45

Limonada este bună oricând, dar mai ales în sezonul cald, atunci când pare cea mai bună idee pentru a te răcori. Cele mai importante sunt proporţiile: o cană de zahăr, o cană de apă şi o cană de suc de lămâie. Prin această metodă se face o limonadă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:34

Unele femei nu țin cont de sentimentele sau de trăirile apropiaților, fie că este vorba despre familie, prieteni sau doar cunoștințe. Acestea își urmăresc temeinic scopul, fără a le păsa de cei din jur, sau sunt pur și simplu neglijente și indiferente. În ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:28

Este sezonul pepenilor, cel mai bun moment pentru a profita din plin de beneficiile lor! Atât cel galben, cât şi cel roşu au un aport extraordinar pentru sănătatea noastră şi se împacă bine şi cu dietele de vară, fiind în acelaşi timp extrem de gustoși....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:16

Povestea terifiantă a albinoșilor, talismanele morții: vânați ca animalele de vraci și vânduți pe bucăți Povestea terifiantă a albinoșilor, talismanele morții: vânați ca animalele de vraci și vânduți pe bucăți. Aceasta este povestea albinoșilor din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:00

VIDEO / Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

VIDEO / Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem SIS-ului să scoată interdicția aplicată lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 12:53

Vacanta la mare se apropie cu pasi repezi si iti faci griji pentru ca nu ai tot ce-ti trebuie sau nu stii ce sa iei la tine? Oricand poti uita ceva important acasa, asadar primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti alcatuiesti o lista cu cele necesare pentru concediu! Iata ce nu trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 12:30

Pentru că rușii nu comunicau nimic cu autoritățile de la București, Armata română i-a spionat. În timp ce sute de mii de oameni erau evacuați pe o rază de 35 de kilometri în jurul Cernobîl, România comunistă organiza competiții sportive, iar populația...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)