Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 18 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 10 Iulie 2017, ora 09:10    Din editia print

Îmi este rușine că nu-mi cunosc drepturile. Care sunt ele

Marime Font

Pentru ca lucrurile să funcționeze bine într-o societate, fiecare membru ar trebui să-și cunoască drepturile și obligațiile. Însă, acest lucru se pare că nu este valabil și în Republica Moldova, unde, conform unui studiu recent, mai mult de o treime din populație nu-și cunoaște nici măcar un drept. În continuare, aflați de ce refuză moldovenii să-și afle drepturile, dar și cu ce nedreptăți se confruntă din cauza acestui fapt. 

Există cetățeni care nu sunt membri cu drepturi depline

Recent, specialiștii CBS-AXA și Fundației Est-Europene, au prezentat principalele constatări ale sondajului de opinie publică „Conștiința cetățenească în Moldova”. Astfel, conform datelor oficiale, 32 la sută dintre respondenți nu au putut menționa nici măcar un drept, ceea ce a provocat îngrijorare specialiștilor. Experții consideră că această informaţie sugerează faptul că există cetățeni care nu sunt membri cu drepturi depline ai societăţii şi nu se implică suficient în funcţionarea sa.

Conform Constituţiei Republicii Moldova, un cetăţean are atât drepturi conferite de stat, cât şi îndatoriri faţă de stat. În majoritatea cazurilor, respondenții au vorbit despre dreptul la libertatea de exprimare (21%), dreptul la viaţă (17%), medicamente, tratament şi sănătate (16%), educaţie (16%), precum şi despre dreptul de vot (12%). În general, însă, cetățenii Republicii Moldova îşi aduc aminte de drepturile lor atunci când acestea sunt încălcate.

„Îmi este rușine să-mi apăr drepturile, așa că nu-mi rămâne decât să plâng”

Cum la sondaj au participat doar adulți, echipa ziarului TIMPUL, a încercat să provoace și câțiva tineri să-și amintească de situații în care le-au fost încălcate anumite drepturi, pentru că nu le-au cunoscut. Marina, o tânără de 22 de ani, nu și-a găsit un post de muncă pe specialitate, așa că, după ce a terminat studiile, a fost nevoită să se angajeze în serviciul de deservire a unui local din Capitală. De câteva luni, din cauza lipsei de personal, tânăra lucrează fără zile de odihnă și se reține peste program, chiar dacă aceste lucruri nu sunt stipulate în contractul de angajare. Totuși, fata spune că nu ar avea o problemă să lucreze suplimentar, dacă aceste ore ar fi plătite. „Nu m-ar deranja să lucrez peste program, înțeleg criza de personal a localului, dar nu pricep de ce aceste ore nu sunt remunerate. Bunăoară, luna aceasta am lucrat fără zile de odihnă și am avut mai multe ture de noapte, dar când am primit salariu, am rămas șocată, era mai mic și decât în lunile obișnuite. Nu înțeleg ce se întâmplă, dar îmi este rușine să întreb șeful, așa că nu-mi rămâne decât să plâng și să lucrez mai departe”, recunoaște tânăra angajată cu lacrimi în ochi.


Întrebată de ce tolerează să-i fie încălcate drepturile, tânăra a lăsat de înțeles că o face din anumite complexe. „Așa-i dacă n-am fost în stare să mă angajez după specialitate, trebuie să tac și să rabd. Cui să mă plâng? Mie îmi este rușine să spun cuiva că m-am angajat aici, după ce am terminat o facultate”, conchide Marina.

„Aveam 16 ani, când am fost acuzat că aș fi încălcat legea”

Artur, un tânăr de 28 de ani, muncește de mai mult timp în străinătate, însă în puținele zile pe care le petrece în țară, băiatul spune că nu reușește să înțeleagă dacă-i sunt încălcate drepturile sau nu, cu atât mai mult că nici nu le cunoaște pe toate. Însă, are și acum amprentată în memorie o întâmplare din adolescență care i-ar fi putut mutila viața. „Aveam 16 ani, când am fost acuzat pe nedrept de un răuvoitor că aș fi încălcat legea. Atunci, în procesul de anchetare, mai întâi polițistul de sector, apoi procurorul m-au interogat fără ca la discuție să asiste vreun adult. Eram copil, nu înțelegeam mare lucru, ei îmi recomandau că e mai bine să spun ceva și eu îi credeam. Noroc că după ce am fost interogat, am avut curajul să-i spun mamei despre cele întâmplate, iar ea a apelat la un avocat care ne-a explicat drepturile. Bine că n-am avut nevoie de ele, căci presupusa victimă și-a retras plângerea”, își amintește tânărul.

Băiatul spune că atunci a realizat cât e de important să fii un cetățean conștiincios și informat. Iar acum chiar dacă nu-și cunoaște toate drepturile și obligațiile, știe unde se poate documenta, pentru că a învățat lecția pe care i-a dat-o destinul.

Pentru că nu-și cunosc drepturile acceptă violența

Din păcate, în țara noastră nu-și cunoaște drepturile nicio bună parte dintre femei, iar în consecință acestea ajung să fie victime ale violenței domestice. Daniela Josanu, coordonatoarea Serviciului Juridic la Centrul de Drept al Femeilor, a specificat că victimele violenței în familie, care 99 la sută sunt femei, nu cunosc măsurile de protecție în cazurile de violență în familie, cum pot beneficia de acestea, și ce acțiuni trebuie întreprinse în cazurile de violență.

„De asemenea, în cazurile de violență în familie victimele nu cunosc că au dreptul de a locui în siguranță împreună cu copiii lor, în propria casă, dreptul de a solicita înlăturarea agresorului din locuință și obligarea acestuia de a nu se apropia de casă atât timp, cât persistă un risc de violență viitoare, dreptul la asistență pentru recuperare fizică, psihologică și socială prin acțiuni special medicale, psihologice, juridice și sociale, dreptul să ceară agresorului repararea, în condițiile legii, a prejudiciului material şi moral cauzat prin actele de violență și multe altele. Victimele violenței în familie nu își cunosc drepturile de care dispun asupra copiilor minori, și ale proprietății acumulate în perioada căsătoriei în procesul de divorț, din aceste motive ele ajung să suporte violența existentă, fiindcă se tem că își vor pierde copiii sau vor rămâne pe drumuri”, a concretizat jurista.

„Moldovenii își neglijează drepturile, pentru că nu au cultură juridică”

Sociologa Diana Cheianu-Andrei a explicat că o bună parte dintre cetățenii Republicii Moldova nu-și cunosc drepturile, pentru că neglijează acest domeniu. „Ei au preocupări cotidiene și își amintesc de propriile drepturi, doar atunci când se confruntă cu anumite probleme. Mai mult decât atât, oamenii nu au de unde să afle asemenea informații, pentru că școala nu prea se axează pe lucruri practice, dar se referă mai mult la cele abstracte. Unde mai pui că o bună parte din adulți au crescut în perioada sovietică, atunci când se discuta mai puțin despre drepturi”, spune specialista.

Avocatul Nicolae Frumosu, crede că în țara noastră nu există cultură juridică, de aceea cetățenii nu-și cunosc drepturile. Dar specialistul consideră că acest fapt nu reprezintă o tragedie, deoarece există persoane competente în acest domeniu, la care moldovenii pot apela când se confruntă cu o problemă juridică. „În Republica Moldova nu este foarte dezvoltată cultura juridică, pentru că o bună parte dintre cetățeni nu consideră necesare aceste informații. Însă, în momentul în care oamenii ajung să se confrunte cu anumite probleme de ordin juridic, atunci apare și interesul pentru acest domeniu. De regulă, în asemenea cazuri cetățenii apelează la un avocat sau la un jurist care le oferă consultanță. Este adevărat că există o paletă de drepturi standarde prevăzute în Constituție pe care fiecare cetățean ar trebui să le cunoască, dar atunci când problema se agravează, ei ar trebui neapărat să apeleze la un specialist în domeniu”, conchide avocatul.

Studiul „Conștiința cetățenească în Moldova” a fost efectuat în perioada iunie-septembrie 2016 și a cuprins două etape: sondajul sociologic reprezentativ pentru populația adultă și focus-grupurile cu publicul și cu experții.  

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)