Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:01
Abonamente

Actualitate 10 Iulie 2017, ora 09:10    Din editia print

Îmi este rușine că nu-mi cunosc drepturile. Care sunt ele

Marime Font

Pentru ca lucrurile să funcționeze bine într-o societate, fiecare membru ar trebui să-și cunoască drepturile și obligațiile. Însă, acest lucru se pare că nu este valabil și în Republica Moldova, unde, conform unui studiu recent, mai mult de o treime din populație nu-și cunoaște nici măcar un drept. În continuare, aflați de ce refuză moldovenii să-și afle drepturile, dar și cu ce nedreptăți se confruntă din cauza acestui fapt. 

Există cetățeni care nu sunt membri cu drepturi depline

Recent, specialiștii CBS-AXA și Fundației Est-Europene, au prezentat principalele constatări ale sondajului de opinie publică „Conștiința cetățenească în Moldova”. Astfel, conform datelor oficiale, 32 la sută dintre respondenți nu au putut menționa nici măcar un drept, ceea ce a provocat îngrijorare specialiștilor. Experții consideră că această informaţie sugerează faptul că există cetățeni care nu sunt membri cu drepturi depline ai societăţii şi nu se implică suficient în funcţionarea sa.

Conform Constituţiei Republicii Moldova, un cetăţean are atât drepturi conferite de stat, cât şi îndatoriri faţă de stat. În majoritatea cazurilor, respondenții au vorbit despre dreptul la libertatea de exprimare (21%), dreptul la viaţă (17%), medicamente, tratament şi sănătate (16%), educaţie (16%), precum şi despre dreptul de vot (12%). În general, însă, cetățenii Republicii Moldova îşi aduc aminte de drepturile lor atunci când acestea sunt încălcate.

„Îmi este rușine să-mi apăr drepturile, așa că nu-mi rămâne decât să plâng”

Cum la sondaj au participat doar adulți, echipa ziarului TIMPUL, a încercat să provoace și câțiva tineri să-și amintească de situații în care le-au fost încălcate anumite drepturi, pentru că nu le-au cunoscut. Marina, o tânără de 22 de ani, nu și-a găsit un post de muncă pe specialitate, așa că, după ce a terminat studiile, a fost nevoită să se angajeze în serviciul de deservire a unui local din Capitală. De câteva luni, din cauza lipsei de personal, tânăra lucrează fără zile de odihnă și se reține peste program, chiar dacă aceste lucruri nu sunt stipulate în contractul de angajare. Totuși, fata spune că nu ar avea o problemă să lucreze suplimentar, dacă aceste ore ar fi plătite. „Nu m-ar deranja să lucrez peste program, înțeleg criza de personal a localului, dar nu pricep de ce aceste ore nu sunt remunerate. Bunăoară, luna aceasta am lucrat fără zile de odihnă și am avut mai multe ture de noapte, dar când am primit salariu, am rămas șocată, era mai mic și decât în lunile obișnuite. Nu înțeleg ce se întâmplă, dar îmi este rușine să întreb șeful, așa că nu-mi rămâne decât să plâng și să lucrez mai departe”, recunoaște tânăra angajată cu lacrimi în ochi.


Întrebată de ce tolerează să-i fie încălcate drepturile, tânăra a lăsat de înțeles că o face din anumite complexe. „Așa-i dacă n-am fost în stare să mă angajez după specialitate, trebuie să tac și să rabd. Cui să mă plâng? Mie îmi este rușine să spun cuiva că m-am angajat aici, după ce am terminat o facultate”, conchide Marina.

„Aveam 16 ani, când am fost acuzat că aș fi încălcat legea”

Artur, un tânăr de 28 de ani, muncește de mai mult timp în străinătate, însă în puținele zile pe care le petrece în țară, băiatul spune că nu reușește să înțeleagă dacă-i sunt încălcate drepturile sau nu, cu atât mai mult că nici nu le cunoaște pe toate. Însă, are și acum amprentată în memorie o întâmplare din adolescență care i-ar fi putut mutila viața. „Aveam 16 ani, când am fost acuzat pe nedrept de un răuvoitor că aș fi încălcat legea. Atunci, în procesul de anchetare, mai întâi polițistul de sector, apoi procurorul m-au interogat fără ca la discuție să asiste vreun adult. Eram copil, nu înțelegeam mare lucru, ei îmi recomandau că e mai bine să spun ceva și eu îi credeam. Noroc că după ce am fost interogat, am avut curajul să-i spun mamei despre cele întâmplate, iar ea a apelat la un avocat care ne-a explicat drepturile. Bine că n-am avut nevoie de ele, căci presupusa victimă și-a retras plângerea”, își amintește tânărul.

Băiatul spune că atunci a realizat cât e de important să fii un cetățean conștiincios și informat. Iar acum chiar dacă nu-și cunoaște toate drepturile și obligațiile, știe unde se poate documenta, pentru că a învățat lecția pe care i-a dat-o destinul.

Pentru că nu-și cunosc drepturile acceptă violența

Din păcate, în țara noastră nu-și cunoaște drepturile nicio bună parte dintre femei, iar în consecință acestea ajung să fie victime ale violenței domestice. Daniela Josanu, coordonatoarea Serviciului Juridic la Centrul de Drept al Femeilor, a specificat că victimele violenței în familie, care 99 la sută sunt femei, nu cunosc măsurile de protecție în cazurile de violență în familie, cum pot beneficia de acestea, și ce acțiuni trebuie întreprinse în cazurile de violență.

„De asemenea, în cazurile de violență în familie victimele nu cunosc că au dreptul de a locui în siguranță împreună cu copiii lor, în propria casă, dreptul de a solicita înlăturarea agresorului din locuință și obligarea acestuia de a nu se apropia de casă atât timp, cât persistă un risc de violență viitoare, dreptul la asistență pentru recuperare fizică, psihologică și socială prin acțiuni special medicale, psihologice, juridice și sociale, dreptul să ceară agresorului repararea, în condițiile legii, a prejudiciului material şi moral cauzat prin actele de violență și multe altele. Victimele violenței în familie nu își cunosc drepturile de care dispun asupra copiilor minori, și ale proprietății acumulate în perioada căsătoriei în procesul de divorț, din aceste motive ele ajung să suporte violența existentă, fiindcă se tem că își vor pierde copiii sau vor rămâne pe drumuri”, a concretizat jurista.

„Moldovenii își neglijează drepturile, pentru că nu au cultură juridică”

Sociologa Diana Cheianu-Andrei a explicat că o bună parte dintre cetățenii Republicii Moldova nu-și cunosc drepturile, pentru că neglijează acest domeniu. „Ei au preocupări cotidiene și își amintesc de propriile drepturi, doar atunci când se confruntă cu anumite probleme. Mai mult decât atât, oamenii nu au de unde să afle asemenea informații, pentru că școala nu prea se axează pe lucruri practice, dar se referă mai mult la cele abstracte. Unde mai pui că o bună parte din adulți au crescut în perioada sovietică, atunci când se discuta mai puțin despre drepturi”, spune specialista.

Avocatul Nicolae Frumosu, crede că în țara noastră nu există cultură juridică, de aceea cetățenii nu-și cunosc drepturile. Dar specialistul consideră că acest fapt nu reprezintă o tragedie, deoarece există persoane competente în acest domeniu, la care moldovenii pot apela când se confruntă cu o problemă juridică. „În Republica Moldova nu este foarte dezvoltată cultura juridică, pentru că o bună parte dintre cetățeni nu consideră necesare aceste informații. Însă, în momentul în care oamenii ajung să se confrunte cu anumite probleme de ordin juridic, atunci apare și interesul pentru acest domeniu. De regulă, în asemenea cazuri cetățenii apelează la un avocat sau la un jurist care le oferă consultanță. Este adevărat că există o paletă de drepturi standarde prevăzute în Constituție pe care fiecare cetățean ar trebui să le cunoască, dar atunci când problema se agravează, ei ar trebui neapărat să apeleze la un specialist în domeniu”, conchide avocatul.

Studiul „Conștiința cetățenească în Moldova” a fost efectuat în perioada iunie-septembrie 2016 și a cuprins două etape: sondajul sociologic reprezentativ pentru populația adultă și focus-grupurile cu publicul și cu experții.  

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)