Editorial

Împărăţia cezarilor

Chiar dacă anumite imagini cu tematică religioasă ni-L prezintă pe Iisus Hristos ca pe Robert Powell (actorul din filmul Iisus din Nazaret al lui Zeffirelli), citind cu atenţie Evanghelia, mă îndoiesc că avem o reprezentare corectă. Am vorbit în numeroase cazuri de atitudinea extrem de dură şi fără menajamente pe care Iisus a avut-o faţă de cărturari şi farisei (se poate vedea în acest sens capitolul 23 de la Matei), precum şi faţă de vânzătorii din templu sau faţă de cei ce L-au judecat. În nici unul dintre episoadele amintite Iisus nu pare figură palidă, angelică, cu ochi albaştri, care plimbă mieluşei pe umeri.

Voi aminti de un moment care e intitulat în Biblie: Săturarea celor cinci mii de oameni, din Evanghelia după Ioan, capitolul 6. Ne interesează în mod deosebit două lucruri spuse aici: primul – „Şi a zis Iisus: Faceţi pe oameni să se aşeze. Şi era iarbă multă în acel loc. Deci au şezut bărbaţii în număr ca la cinci mii.” (v. 10), iar al doilea – „Cunoscând deci Iisus că au să vină şi să-L ia cu sila, ca să-L facă rege, S-a dus iarăşi în munte, El singur.” (v. 15).

Încă din subtitlul dat acestui capitol aflăm că erau cinci mii de oameni, apoi aflăm că aceşti oameni erau bărbaţi. În versetul nouă ni se spune că era acolo un băiat care avea cinci pâini şi doi peşti. Cuvântul grecesc παιδάριον poate însemna băiat mai mic, dar cel mai probabil ar trebui tradus prin băieţaş. Adică foarte tânăr, dar nu atât de mic încât să nu poată pleca de acasă cu cinci pâini şi doi peşti la el. Probabil la vârsta la care a fost şi David când s-a luptat cu leii la oi. Fiindcă ştim că atunci când Samuel a fost trimis la Iesei să ungă un nou rege, Iesei şi-a adus toţi fiii în afară de David pe care l-a crezut prea mic (I Regi, 16).

Acum, dacă ne gândim la demografia acelor vremuri, ne dăm seama că 5000 de bărbaţi e o armată în toată puterea cuvântului. Au fost acolo, la înmulţirea pâinilor şi peştilor şi femei sau copii mici? Nu ni se spune. Ni se spune doar că erau cinci mii de bărbaţi şi că Iisus ştia că au venit să Îl ia cu sila şi să Îl facă rege. Aşa că Iisus a plecat de la ei. Iar în acelaşi capitol ni se spune că atunci când a văzut mulţimea că Iisus a plecat, s-au urcat în „corăbiile cele mici” şi au plecat în Capernaum să Îl caute pe Iisus. De unde erau acele corăbii mici? Ce era cu ele? Evanghelistul nu ne spune. Dar cert e un singur lucru: că mulţime mare de bărbaţi, buni de luptă, Îl căutau pe Iisus să Îl facă rege.

Mai multe nu voi spune, vedeţi deci că cei care se temeau de Iisus nu o făceau doar pentru că vorbea altfel şi vindeca bolnavii. Iisus putea dispune de ceea ce astăzi considerăm putere pământească, doar că cei care Îl căutau să-L facă rege, precum şi cei care Îl căutau să Îl omoare, n-au înţeles ceea ce Iisus i-a spus lui Pilat: „Împărăţia mea nu e din lumea aceasta” (Ioan 18; 36).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *