Actualitate

Important: Până în data de 13 iulie curent, 195 de persoane au beneficiat deja de credite în cadrul programului Prima Casă

Potrivit unui comunicat al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, valoarea totală a creditelor acordate și acceptate pentru examinare depășeste suma de 92 milioane de lei. Aceeași sursă notează că cei mai mulți beneficiari sunt din municipiul Chisinau și Bălți. Credite pentru procurarea primei case au mai fost acordate unor persoane din 15 raioane, inclusiv din Găgăuzia.

Amintim că Parlamentul a votat recent o iniţiativă legislativă care prevede extinderea categoriilor de beneficiari din cadrul programului „Prima Casă”. Potrivit proiectului, vor putea să-şi cumpere locuinţe în condiţii avantajoase şi moştenitorii unei locuințe la sat sau primită prin donație, dar şi familiile care au locuinţe mici în raport cu numărul de membri. De asemenea, compensațiile băneşti, acordate din bugetul de stat persoanelor înscrise în programul „Prima Casă” nu vor fi impozitate.

În proiect se poate înscrie fiecare cetăţean cu vârsta de până la 45 de ani, angajat oficial în câmpul muncii. Salariul acestuia trebuie să fie cel puțin dublu faţă de rata lunară, iar statul va garanta 50% din soldul creditului acordat.

În derulare este și Programul "Prima Casă 2", lansat de Guvern. Acesta este destinat profesorilor medicilor, polițiștilor şi militarilor, dar şi oricărei alte persoană, care activează de cel puțin un an într-o instituţie publică.

Potrivit prevederilor programului, statul îşi asumă responsabilitatea de a achita jumătate din creditul contractat pentru o perioadă de 25 de ani. Cumpărătorul va plăti cealaltă jumătate, plus dobânzile aferente.

Datele Organizației sus-numite arată că, în cadrul acestui program, în perioada 22 iunie – 16 iulie, au fost depuse, în total 14 cereri de creditare, dintre care 2 deja au fost acceptate. Tootodată, 5 cereri au fost recepțonate, 2 cereri au fost validate, 3 cereri sunt în analiză, iar alte două au fost respinse, deoarece confirmarea de la angajator nu a fost întocmită conform formularului. Finanțarea va începe din data de 1 august.

Pentru acest an, în bugetul de stat, au fost prevăzute 20 de milioane de lei pentru Programul „Prima Casă 2”.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *