Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:40
Abonamente

Actualitate 16 Iulie 2018, ora 14:06

Important: Până în data de 13 iulie curent, 195 de persoane au beneficiat deja de credite în cadrul programului Prima Casă

Marime Font
 
 
 

Până în data de 13 iulie curent, 195 de persoane au benefiat deja de credite in cadrul programului Prima Casă. Alte 10 cereri au fost acceptate spre examinare. 

Potrivit unui comunicat al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, valoarea totală a creditelor acordate și acceptate pentru examinare depășeste suma de 92 milioane de lei. Aceeași sursă notează că cei mai mulți beneficiari sunt din municipiul Chisinau și Bălți. Credite pentru procurarea primei case au mai fost acordate unor persoane din 15 raioane, inclusiv din Găgăuzia.

Amintim că Parlamentul a votat recent o iniţiativă legislativă care prevede extinderea categoriilor de beneficiari din cadrul programului „Prima Casă”. Potrivit proiectului, vor putea să-şi cumpere locuinţe în condiţii avantajoase şi moştenitorii unei locuințe la sat sau primită prin donație, dar şi familiile care au locuinţe mici în raport cu numărul de membri. De asemenea, compensațiile băneşti, acordate din bugetul de stat persoanelor înscrise în programul „Prima Casă” nu vor fi impozitate.În proiect se poate înscrie fiecare cetăţean cu vârsta de până la 45 de ani, angajat oficial în câmpul muncii. Salariul acestuia trebuie să fie cel puțin dublu faţă de rata lunară, iar statul va garanta 50% din soldul creditului acordat.

În derulare este și Programul "Prima Casă 2", lansat de Guvern. Acesta este destinat profesorilor medicilor, polițiștilor şi militarilor, dar şi oricărei alte persoană, care activează de cel puțin un an într-o instituţie publică.

Potrivit prevederilor programului, statul îşi asumă responsabilitatea de a achita jumătate din creditul contractat pentru o perioadă de 25 de ani. Cumpărătorul va plăti cealaltă jumătate, plus dobânzile aferente.

Datele Organizației sus-numite arată că, în cadrul acestui program, în perioada 22 iunie - 16 iulie, au fost depuse, în total 14 cereri de creditare, dintre care 2 deja au fost acceptate. Tootodată, 5 cereri au fost recepțonate, 2 cereri au fost validate, 3 cereri sunt în analiză, iar alte două au fost respinse, deoarece confirmarea de la angajator nu a fost întocmită conform formularului. Finanțarea va începe din data de 1 august.

Pentru acest an, în bugetul de stat, au fost prevăzute 20 de milioane de lei pentru Programul „Prima Casă 2”.

Timpul.md
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md