Externe

Impotriva Occidentului: Romnia nu recunoaste independenta Kosovo

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, i-a spus joi ambasadorului Serbiei la Bucuresti, Zoran Popovici, ca Romania isi mentine pozitia de nerecunoastere a independentei Kosovo, bazata pe necesitatea respectarii stricte a principiilor dreptului international.

Intrevederea sefului diplomatiei romane cu ambasadorul sarb la Bucuresti a intervenit in conditiile in care saptamana aceasta Serbia a celebrat ziua nationala (pe 15 februarie), iar Kosovo a marcat, miercuri, doi ani de la declararea unilaterala a independentei.

Presa internationala a relatat tot mai insistent in ultimele zile ca se fac presiuni asupra tarilor care nu au recunoscut independenta Kosovo sa faca acest demers diplomatic, iar ministrul kosovar de externe, citat de diverse publicatii straine, dadea chiar numele Romaniei printre cele ale tarilor care s-ar pregati sa recunoasca independenta teritoriului kosovar.

Conform NewsIn, teritoriul cu doua milioane de locuitori, dintre care 90% etnici albanezi, pe care Belgradul continua sa-l considere drept una dintre provinciile sale, a fost recunoscut pana in prezent de peste 63 de state. Romania se numara printre cele cinci state UE care nu au recunoscut independenta Kosovo, declarata unilateral la 17 februarie 2008. Mai mult, Romania a furnizat Belgradului asistenta juridica in procesul pe care Serbia l-a intentat la Curtea Internationala de Justitie de la Haga cu privire la legalitatea declararii independentei provinciei sale.

Argumentele prezentate anul trecut la Haga de o echipa condusa de secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, au fost apreciate de Belgrad. "Participarea activa a Romaniei la audierile publice de la CIJ a confirmat o data in plus atitudinea principiala a Romaniei de a nu recunoaste proclamarea unilaterala a independentei", a declarat marti ambasadorul Serbiei, Zoran Popovici, intr-un interviu acordat NewsIn.

In discutia purtata joi cu ambasadorul Serbiei, ministrul roman de externe a aratat, pe de alta parte, dorinta Bucurestiului ca etnicii romani de pe intreg teritoriul Serbiei sa beneficieze de toate drepturile corespunzatoare statutului de minoritate nationala.

Baconschi a exprimat, de asemenea, interesul Romaniei pentru dezvoltarea cooperarii in bazinul Dunarii, inclusiv prin implementarea, in cadrul procesului de elaborare a viitoarei Strategii a Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii, a unor proiecte de interes comun pentru cele doua state riverane.

Perspectiva europeana a Serbiei, relatia bilaterala si agenda consultarilor romano-sarbe in anul 2010, viitoarea Strategie UE pentru regiunea Dunarii, cooperarea transfrontaliera, precum si problematica Kosovo au reprezentat principalele teme abordate la intrevederea ministrului roman de externe cu reprezentantul Belgradului la Bucuresti, precizeaza un comunicat MAE.

Seful diplomatiei romane a apreciat rezultatele obtinute in anul 2009 de Serbia in procesul de apropiere de Uniunea Europeana. De asemenea, ministrul a reiterat disponibilitatea Romaniei de a sprijini, in continuare, parcursul european al Serbiei, atat din punct de vedere politic, cat si tehnic.

Sursa: 9am

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *