Editorial

Impozitul pe sărăcie

Mi-am adus aminte de fumărit în contextul în care Serviciul Vamal a decis să impoziteze coletele care vin neînsoțite din Italia, Spania, Rusia, Germania și din alte țări în care muncesc moldovenii pentru a-și întreține familiile.
Premierul Vlad Filat a reacționat prompt împotriva acestei inițiative, una cinică și absolut lipsită de bun-simț. Am impresia că nesimțirea unor funcționari de la noi depășește orice limită. Adică, cum domnilor, ați obligat jumătate de țară să plece la muncă peste hotare și acum vreți să scoateți și haina de pe ei? Pe spatele gastarbaiterilor moldoveni se adună aproape o treime din bugetul anual de stat al Republicii Moldova.
Pe spatele lor hibernați în ședințe parlamentare interminabile, pe spatele lor plecați la munte și la mare în mașini luxoase de serviciu, pe spatele lor organizați sindrofii pompoase pentru oficialii care ne vizitează tot mai des. Înțeleg că aveți obrazul mai gros decât fundul, dar ar fi nevoie să dați dovadă de măcar un dram de respect pentru oamenii care și-au lăsat familiile ca să vă hrănească pe voi. Mai grav este că acești oameni nu vor primi pensii când vor îmbătrâni și se vor întoarce în țară. Vor fi nevoiți să cerșească sau să urmeze exemplul politicienilor, adică să fure. Iar dacă nu vor fura mult, ci doar atât cât să nu moară de foame, vor face pușcărie.
Pentru că în Moldova faci pușcărie dacă furi ca să mănânci, dacă furi mai mult, începi să faci politică. Vreau să vă întreb, stimați politicieni: cu câte din țările în care lucrează moldovenii ați încheiat acorduri bilaterale ca aceștia să primească pensii la bătrânețe? Probabil nu aveți timp să vă gândiți la aceste mărunțișuri. Sunteți ocupați, aveți de impozitat sărăcia și de răspândit prostia. Aveți de ridicat în funcții verișori, cumetri, nănași, fini ș.a.m.d. Și dacă tot măriți taxele, aș vrea să văd și rezultatele. La moment nu văd nimic, văd doar palate de milioane ridicate de funcționari cu salarii lunare de câteva mii de lei. Uitați-vă în ce castele locuiesc funcționarii și vameșii Moldovei și în ce ruine își petrec zilele bugetarii, medicii, profesorii și muritorii de rând. De ce Fiscul nu se interesează de averile funcționarilor vamali? Vă lăfăiți în lux pe fundalul miilor de tragedii sociale. Mă cuprinde o greață enormă când mă gândesc la tagma politică autohtonă. Ați depășit în nesimțire până și comuniștii pe care i-ați înlocuit. Poate vă opriți un pic? Poate ajunge să vă îndobitociți peste măsură și să vă gândiți la locuitorii acestei țări. Pentru că noi suntem Moldova, nu voi. 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *