Opinii și Editoriale

Impreuna, dar decupati

Chiar daca unii oficiali europeni au incercat sa ne convinga de faptul ca Ucraina este mai avansata in negocierile cu UE vizand un Acord de asociere, rezultatele preliminare ale alegerilor prezidentiale de duminica demonstreaza cu lux de amanunte ca avansul facut Kievului de catre partenerii de la Bruxelles este unul exagerat si se bazeaza, in mare masura, pe diferenta de suprafata dintre RM si vecina sa din estul imediat, precum si pe iluzia cu nume de Viktor Iuscenko.

Or, votand pentru prea rusul Viktor Ianukovici si pentru prea atent de ucraineana Iulia Timosenko, propunand voturi multimilionarului de la Sangerei, Serghei Tighipko, ucrainenii au taxat astfel nu numai esecurile in plan intern ale presedintelui Iuscenko privind combaterea coruptiei, ridicarea nivelului de trai al populatiei, stavilirea infractionalitatii, edificarea statului de drept ci si toate initiativele presedintelui pe plan extern. Iar daca mai tinem cont si de faptul ca miza lui Iuscenko a fost ruperea Ucrainei din sfera de influenta ruseasca si apropierea tarii de UE, iar miza din ultimii ani a UE a fost de cele mai multe ori axata doar pe initiativele institutiei prezidentiale, alegerile de duminica iau forma celei mai demonstrative confirmari a protestului demonstrat de ucraineni fata de acest tip de relatie – de altfel, un protest exprimat in toate sondajele de opinie de pana acum, dar de care nu s-a tinut cont nici la Kiev si nici la Bruxelles.

Pentru a intelege ca UE, mizand si incurajand separat si uneori in conditii disperate Ucraina doar pe filiera Iuscenko, a facut o partida slaba pe tabla estica, e suficient sa ne amintim de rezultatele sondajului de opinie de exact acum un an, si care vizau popularitatea presedintelui ucrainean. Deja cu un an pana la alegeri, 70,9% dintre persoanele intervievate se declarau favorabile retragerii lui Iuscenko din functia de sef al statului. In acelasi timp, destituirea lui Iuscenko era sustinuta de 56,6%.

Iar acum sa revenim la negocierile comparabile de la care am pornit acest comentariu si sa meditam impreuna cu partenerii europeni asupra raspunsului la intrebarea: cine ar putea avea in viitor sanse mai mari de integrare europeana – Ucraina, in care a fost detronat un presedinte proeuropean, sau RM, in care a fost detronat un presedinte antieuropean? Este dificil sa dai un raspuns, fie chiar si intuitiv sau spontan, la aceasta intrebare. Insa, trecand peste caracterul metaforizat al intrigii, am putea, cel putin, discuta despre pe cat de eficient este sa mergi „la pachet” in relatia Vest-Est. Or, ceea ce au azi moldovenii, nu au si nici nu au avut de mult timp ucrainenii.

Vorbim de guvernare – de o guvernare integral si net-democratica, sincer proeuropeana si foarte capabila sa faca rapid ordinea cuvenita intr-o tarisoara foarte mica. Iar avand acest lucru si recunoscand acest avantaj, a venit vremea sa punem pe tapet sugestia exprimata si promovata de sute de ori de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu – in procesul de integrare europeana Chisinaul trebuie decupat de Kiev. Iar cunoscandu-l pe dl Basescu, este greu sa presupui ca seful statului roman s-a bazat doar pe intuitie si pe zvacnetul sangelui fratesc atunci cand le-a spus celor de la Bruxelles: „Decupati-i, va rog!”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *