Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 17:17
Abonamente

Social 11 Iulie 2013, ora 16:09

Satul moldovenesc din perspectiva socio-demograficăÎn 200 de ani, riscăm SĂ DISPĂREM ca popor

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Peste 70 % din femeile gravide au o patologie, iar fiecare al 3-lea copil se naște bolnav.  

Mai mult, într-un an în care se înregistrează 40 mii de sarcini, 26 de mii se pierd. Aceste statistici alarmante au fost făcute publice în cadrul Conferinței științifico-practice „Satul moldovenesc din perspectiva socio-demografică”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Populației.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cercetări Demografice și a avut loc la Institutul de Economie, Finanțe și Statistică al Academiei de Științe a Moldovei. La conferință au participat reprezentații Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, ai Ministerului Sănătății, al Educației, al Muncii și ai Academiei de Studii Economice din Moldova. Subiectele discutate au vizat declinul demografic al R. Moldova, fenomenul de îmbătrânire a populației, precum și sarcina la adolescente, cea din urmă fiind tematica acestui an a Zilei Populației.

Populația rurală constituie 58 %

Conferința a început prin cuvântul de salut al directorului Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS), Alexandru Stratan. Acesta a subliniat importanța subiectului ales, menționând că „satul reprezintă un domeniu vital pentru republică și a constituit dintotdeauna un motor al dezvoltării”. ”Însă având în vedere declinul demografic al R. Moldova, dacă tendințele se vor menține, peste 100-200 de ani riscăm să dispărem ca popor”, a enunțat îngrijorat Directorul IEFS. Cu date recente a venit să-l completeze Mariana Buciuceanu-Vrabie, dr. conf. al IEFS care a susținut că R. Moldova deține una dintre cele mai înalte ponderi ale populației rurale, de 58 %. „De două ori mai mare în raport cu Europa și Asia Centrală și de 5 ori mai înaltă decât în Uniunea Europeană”, a precizat dr. conf. Buciuceanu-Vrabie.

„Să investim în oameni, nu în numărul lor!”

La eveniment a fost prezent și Ian McFarlane, directorul de Țară al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova. Acesta i-a îndemnat pe cei prezenți si organizațiile pe care le reprezintă „să investească în oameni, nu în numărul lor”. Ian Mcfarlane este convins că „atunci când familiile sunt educate și prospere, atunci natalitatea inevitabil crește”. ”Scopul nostru e să oferim oportunități tuturor, pentru a asigura o dezvoltare continuă atât la nivel local, cât și republican”, a conchis directorul de țară UNFPA.

Pierderea a 50 % dintre sarcini

O diminuare fără precedent a natalității a fost constatată de Gheorghe Paladi, academicianul IEFS al Academiei de Științe. Dacă în anii ’90 se înregistrau 90 de mii de nașteri anual, atunci până în 2012 numărul acestora a scăzut cu aprox. 60%, fixându-se doar 39.000 de nașteri în ultimul an. „Emanciparea femeilor, formarea tardivă a familiilor, începerea prematură a vieții sexuale, afecțiunile din perioada adolescenței, toate au efecte negative asupra capacității de reproducere și asupra natalității”, consideră academicianul Paladi. Conform ultimelor date, peste 70 % din femeile gravide au o patologie, iar fiecare al 3-lea copil se naște bolnav. „Cu adevărat alarmant este faptul că 50 % dintre sarcini se pierd din cauza avorturilor, mortalității materne și infantile. Într-un an în care înregistrăm 40.000 de sarcini, 26 de mii se pierd”, spune Gheorghe Paladi. „Se cer reforme, în special în zonele rurale, unde toți acești indicatori îngrijorători prezintă cote maxime. Este nevoie de a elabora politici prenatale, de susținere a gravidelor și a nou-născuților, de deservire a mamelor și de educare a tinerilor”, propune academicianul.

A doua șansă pentru cei vârstnici

Îmbătrânirea populației reprezintă o consecință a natalității aflate în declin. Despre acest fenomen demografic defavorabil a vorbit Valeriu Sainsus, dr. conf. al Academiei de Studii Economice. „Îmbătrânirea populației presupune și îmbătrânirea forței de muncă. Trebuie să ne gândim cum putem încadra vârstnicii pentru a nu-i considera un segment inutil al societății și pentru a-i feri de singurătate și izolare”, consideră dr. conf Sainsus. „E important să le propunem condiții în care ei și-ar putea crea dividende. O pensie de 800 de lei, ce ar însemna 2 dolari pe zi, e una mizeră, marginală!” consideră acesta. Valeriu Sainsus a propus dezvoltarea serviciilor neformale pentru vârstnici, programe sociale și unificarea condițiilor de pensionare. „E nevoie să cultivăm toleranța între tineri și bătrâni. La fel, aș propune acordarea serviciilor de telecomunicații gratuite pentru cei pensionați. Cum se pot plăti comunicațiile dintr-o pensie de 800 de lei?”, se întreabă Sainsus.


La conferință a fost lansată monografia colectivă „Satul moldovenesc din perspectiva sociodemografică” în care sunt analizate structura populației și evoluția acesteia, dinamica natalității și mortalității, dimensiunile și cauzele migrației.

Victoria Colesnic, stagiară

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 06:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:02

Un cuplu din Sankt Petersburg, Rusia, întreţinea relaţii sexuale la fereastra unui apartament de la etajul 9, când nenorocirea s-a întâmplat – au căzut împreună, însă doar bărbatul a supravieţuit datorită femeii care i-a ameliorat impactul, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 13:52

Declarația Henley & Partners privind optimizarea Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

Declarația Henley & Partners privind optimizarea Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

După constituirea noului guvern al Republicii Moldova, oficiul de implementare a Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții (MCBI) a purtat un dialog pozitiv cu noii miniștri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 13:48

Interzicerea avortului poate avea consecințe grave asupra sănătăţii femeii

Interzicerea avortului poate avea consecințe grave asupra sănătăţii femeii

Femeile cărora li se refuză accesul la un avort sunt susceptibile de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung, sugerează o nouă cercetare. Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, a constatat că femeile ale căror cereri au fost respinse au raportat rate...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)