Ultima oră

In 2010, indemnizatiile pentru nou-nascuti s-au majorat cu 300 de lei

Conform Bugetului asigurarilor sociale de stat (BASS), in anul 2010 de indemnizatii mai mari vor beneficia mai multe categorii sociale ale populatiei, inclusiv somerii si persoanele care au devenit invalide ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale.

Valentina Buliga, ministra Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, a specificat, in cadrul unei conferinte de presa, ca „in anul curent veniturile BASS vor constitui peste opt miliarde lei, fiind mai mari cu aproape o jumatate de milion de lei in comparatie cu veniturile aprobate pentru anul 2009”.

Potrivit oficialului, tariful total al contributiei de asigurari sociale de stat pentru anul 2010 a fost mentinut in cuantum de 29%, din care partea datorata de angajator reprezinta 23 la suta. Intact a ramas si tariful perceput pentru persoanele angajate in sectorul agricol – 22 la suta. Agricultorii care-si lucreaza terenurile agricole in mod individual vor achita o taxa fixa anuala in marime de 996 de lei.

Ministra Valentina Buliga a specificat ca anul trecut numarul pensionarilor a crescut cu 3000 de persoane. Totodata, s-a majorat si numarul nou-nascutilor, 1600 de copii completand populatia R. Moldova. In 2010, bugetul asigurarilor sociale de stat prevede majorari si la alte categorii de indemnizatii. „In comparatie cu anul 2009, Bugetul asigurarilor sociale de stat prevede achitarea unei sume mai mari cu 300 de lei pentru mamele care vor naste anul curent”, a declarat Valentina Buliga. Astfel, indemnizatia pentru primul copil va constitui 1700 de lei, iar pentru fiecare copil urmator – 2000 de lei.

De asemenea, a fost majorat cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului pana la varsta de trei ani. In acest caz, majorarile constituie de la 5 pana la 30% din baza de calcul stabilita, dar nu mai putin de 300 de lei.

Cuantumul ajutorului de deces va constitui anul curent 1000 de lei sau cu 100 de lei mai mult decat in 2009. Cu 40 la suta a fost majorat ajutorul pentru somaj.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *