Social

În 2010 am fost imunizaţi cu vaccinuri NOCIVE?

O situaţie fără precedent în România: 700 de mii de doze de vaccin antigripal au fost retrase de pe piaţă, iar campania de vaccinare a fost stopată complet. Vaccinurile care le-au trezit suspiciuni specialiştilor urmau să ajungă în sângele românilor grăbiţi să se imunizeze. Preparatele, despre care se spune doar că s-au dovedit a fi „neconforme normelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)”, au fost produse la Institutul Cantacuzino din România…

De la acelaşi Institut Cantacuzino au venit în R. Moldova şi cele 500 de mii de doze de vaccin antigripal „Cantgrip”, cu care au fost imunizaţi moldovenii în perioada campaniei naţionale de vaccinare din 2009-2010.

 … în corespundere cu normele OMS

Deşi au trecut doi ani între cele două evenimente – campania de vaccinare din R. Moldova cu doze de vaccin importate din ţara vecină şi retragerea de pe piaţa din România a unui lot de 700 de mii de doze – şi chiar dacă ar părea că nu au nimic unul cu altul, există elementul comun – Institutul Cantacuzino. Anume de aici au fost procurate vaccinurile în ambele cazuri. Mai mult, Institutul a rămas, în februarie 2010, fără licenţă de activitate. Am încercat să aflam de la autorităţile noastre dacă au verificat vaccinul ce îl vor injecta moldovenilor, însă am primit un răspuns paradoxal – „Nu, se face pe bună-credinţă!”. Şi asta pentru că RM nu dispune de laboratoare unde să se facă aceste verificări. Astfel, toate vaccinurile au fost înregistrate în ţara noastră şi, ulterior, administrate în baza documentelor făcute peste hotare.

„Şi ce dacă am fost ministru”?

Primul pe care am hotărât să-l întrebăm despre calitatea vaccinurilor importate de la Institutul Cantacuzino este Vladimir Hotineanu, ministrul de atunci al Sănătăţii. De fapt, Hotineanu a fost primul care s-a vaccinat demonstrativ, în faţa camerelor de luat vederi, pentru a încuraja oamenii să-l urmeze. O asemenea siguranţă, demonstrată de fostul ministru, ar trebui să aibă la bază o informare minuţioasă despre ceea ce urma să pătrundă în sângele său, ne gândeam noi. V. Hotineanu însă a fost foarte succint în cele declarate, sfătuindu-ne respectuos să punem exact aceleaşi întrebări celor care deţin informaţiile respective: „Şi ce dacă am fost ministru? Pentru aceasta există specialişti principali ai MS…”.


Fostul ministru al Sănătăţii, Vladimit Hotineanu,  a fost primul care s-a vaccinat demonstrativ, în faţa camerelor de luat vederi, pentru a încuraja oamenii să-l urmeze

Vaccinurile sunt demult epuizate

De la Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP) ni s-a răspuns că nu avem laboratoare pentru expertizarea vaccinurilor şi că tot setul de documente vine odată cu vaccinurile de la producător. Acest lucru ni l-a confirmat Laura Ţurcanu, specialist din cadrul CNSP: „Lotul primit atunci era împotriva virusului A(H1N1). E foarte probabil că cele despre care vorbiţi acum să deţină o cu totul altă componenţă…”. Iar Anatolie Melnic, şeful Secţiei epidemiologie generală la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNŞPMP), ne-a spus altceva. „Au fost verificate inclusiv de Agenţia Medicamentului din România şi corespund tuturor normelor OMS. Ele sunt demult epuizate, iar reacţii adverse n-am avut. Ar trebui să-i mulţumim Guvernului român că ne-a ajutat pe timp de criză şi am reuşit să evităm o pandemie de gripă şi un număr mare de decese”.

Nu căutăm nod în papură Guvernului român, ci autorităţilor R. Moldova, care trebuie să se asigure că-şi tratează corespunzător cetăţenii. Pentru că adevărul din medicamente şi cel din actele însoţitoare s-ar putea să nu fie întotdeauna acelaşi…

 

Vaccinurile – obligatorii sau opţionale?

Chiar dacă în RM vaccinurile sunt mai mult obligatorii decât opţionale, lucrurile ar trebui să fie exact invers. Iar despre faptul că vaccinurile au şi efecte adverse se vorbeşte foarte puţin sau aproape deloc. Astfel, oamenii află care sunt riscurile la care se expun abia după campaniile de vaccinare. „Se întâmplă foarte des ca, în timpul campaniilor de vaccinare, copiii să fie imunizaţi obligatoriu. Dacă nouă ni se repartizează un lot de 300 de vaccinuri, iar numărul celor care acceptă imunizarea este doar de 100, atunci se recurge la diverse metode pentru a-l utiliza”, ne spune un medic sub acoperirea anonimatului.

În cazul vaccinului „Cantgrip”, folosit pentru imunizare, oamenii trebuiau să fie informaţi şi despre reacţiile adverse. Acest lucru este prevăzut chiar în prospectul vaccinului, unde se menţionează că poate provoca reacţii alergice care pot conduce în cazuri rare la şoc, scăderea numărului de trombocite din sânge, vasculită, nevrită şi un tip de paralizie denumit Sindromul Guillain-Barre. Specialistul principal al MS în virusologie, Constantin Spânu, a ţinut însă să menţioneze că „efecte adverse severe în timpul campaniei de vaccinare nu au fost înregistrate. Poate maximum un leşin”…

Medicul epidemiolog Tom Jefersson (foto), coautor a peste zece publicaţii care răspund la mai multe întrebări-cheie despre importanţa vaccinurilor şi efectele lor adverse, a declarat în cadrul unui interviu acordat în 2009 pentru Der Spiegel că gripa porcină nu este altceva decât o invenţie. „Ce s-a întâmplat cu gripa aviară, care trebuia să ne omoare pe toţi? Nimic. Uneori ai impresia că există o întreagă industrie care parcă aşteaptă să apară o pandemie. OMS şi oficialii din sănătatea publică, virusologii şi companiile farmaceutice au construit acest mecanism. Sunt o mulţime de bani în joc, împreună cu influenţa, carierele şi instituţiile în întregime!”. Jefferson mai menţiona că cercetările despre aprobarea sau neaprobarea unui vaccin sunt foarte slabe şi nu reflectă situaţia reală. El este împotriva preparatelor medicale folosite pe larg în toată lumea, inclusiv în RM. „Tamiflu poate provoca greaţă. Şi unele aspecte indică efecte secundare psihiatrice. Potrivit unor rapoarte din Japonia, tinerii care au luat Tamiflu au avut reacţii psihotice acute, similare cu cele din schizofrenie”.

 
Din Raportul Anual în Sănătate al MS (2010): „A fost organizată şi realizată campania de vaccinare a grupurilor de risc contra gripei pandemice A(H1N1) cu vaccinul „Cantgrip”, donat de Guvernul României (500 mii doze), iar începând cu luna mai, cu vaccinul „Panenza”, oferit de OMS (380 mii doze). Numărul de persoane vaccinate contra gripei A(H1N1) a fost de 828.286 de persoane. Metodele specifice (utilizarea remediului Tamiflu în tratamentul bolnavilor şi, profilactic, vaccinarea populaţiei contra gripei pandemice) întreprinse de autorităţile publice au contribuit la reducerea răspândirii comunitare a gripei în RM şi la crearea unei situaţii epidemiologice favorabile”.

Din Programul Naţional de Vaccinare 2011-2015: „Prezentul Program are drept scop eliminarea sau reducerea morbidităţii, invalidităţii şi mortalităţii prin asigurarea populaţiei cu imunizări obligatorii, garantate de stat, contra tuberculozei, hepatitei virale B, poliomielitei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, oreionului, rubeolei, infecţiilor cu Haemophilus influenzae tip b, cu rotavirus, cu pneumococi, precum şi prin imunizări suplimentare din indicaţii epidemice a contingentelor cu risc sporit privind îmbolnăvirea, răspândirea infecţiei şi decesul”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *