Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Economie 27 Aprilie 2015, ora 08:43    Din editia print

În 2015 ne așteaptă scumpiri și „surprize”. R. Moldova intră în recesiune economică

Marime Font

O majorare galopantă a preţurilor, inflaţie cu două cifre şi o contractare a economiei cu 4%. Așa arată previziunile experţilor pentru anul în curs. Produsele alimentare şi industriale vor continua să se scumpească și nici majorarea tarifelor la energie nu va mai putea fi evitată, spun specialiștii. 

Directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, a afirmat, pentru TIMPUL, că ia în calcul şi scenariul pesimist, în care ne vom confrunta cu o inflație de 12% sau chiar cu stagflație, adică o creștere a prețurilor pe fundal de recesiune economică. El a estimat că majoritatea produselor importate se vor scumpi. Pe de altă parte, e posibilă o reducere a prețurilor la imobile și la automobile.

„Guvernul nu simte ce are de făcut”

În opinia sa, Republica Moldova nu va putea ocoli această perspectivă sumbră. Politicile monetare vor avea efect pe termen scurt, în timp ce efectele recesiunii vor fi dominante, a spus el.

„Ne-ar putea ajuta împrumuturile imediate și reformele structurale, dar este puțin probabil că acestea vor fi efectuate”, a punctat Roman Chircă.


„Se creează impresia că Guvernul nu simte ce trebuie de făcut”, a spus el.

Totuși, Roman Chircă este de părere că există toate premisele pentru ca actualul executiv să se mențină la putere. „Oficial, Guvernul este rezultatul a două partide, la care se adaugă un partid neoficial. Nici unul dintre acestea, în nicio condiție, nu va accepta alegeri anticipate. Astfel, remanieri în guvern sunt posibile, dar colapsul actualei formule de guvernare este foarte puțin probabil”, a explicat el.

Volumul producției agricole va scădea

Expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale, Viorel Chivriga, preconizează că sectorul agricol ne rezervă „surprize” neplăcute în 2015: volumul producției agricole va scădea cu aproximativ 14%, iar prețurile vor crește. În opinia sa, preţurile interne ar putea fi temperate prin importuri, întrucât astfel vor pătrunde pe piaţă producători competitivi.

„Anul acesta vom avea destule probleme. Importurile s-au redus în primele două luni ale anului cu peste 20%. Dacă această tendință se va menține și în perioada următoare, atunci va fi mai complicat”, a spus expertul IDIS „Viitorul”.

Vom plăti mai mult pentru produsele chinezești

Referitor la produsele industriale, preţul acestora va varia în funcţie de ţara de origine. „La importurile din UE sau din CSI avem avantajul scutirii de taxe vamale. Dar dacă vorbim de importurile din China ori SUA, situația va evalua în funcție de piața valutară, și anume de cursul leului față de euro și dolar”, a explicat Viorel Chivriga

Energia se scumpește

Deși compania rusă „Gazprom” a acordat reduceri semnificative la prețul gazului furnizat în Europa de Vest, experții anticipează că, în Republica Moldova, prețurile finale la gazele naturale pentru consumatori vor crește, în vară, cu peste 45%. O scumpire similară se așteaptă și la energia electrică. Chiar dacă decizia de majorare a tarifelor va fi amânată, scumpirile vor lovi mai târziu. Dacă majorarea tarifelor – fie și în mai multe tranșe – va fi amânată, furnizorii din sector riscă să ajungă în situația de a nu-și putea onora obligațiile financiare. Acest lucru s-ar putea solda cu limitarea volumului livrărilor și deconectări ale consumatorilor.

„Principalul factor care va forța majorarea prețurilor este deprecierea monedei naționale (la calculul tarifului în vigoare a fost utilizat cursul de 11.90 lei moldovenești pentru un dolar SUA)”, se arată într-o analiză a IDIS „Viitorul”.

Chivriga este de părere că situația ar putea fi ameliorată, dacă ministerele de resort – cel al Economiei, al Finanțelor – și-ar da străduința.

„Prețul gazelor naturale pe piața internațională s-a diminuat, dar nu și pentru consumatorii moldoveni, pentru că noi avem probleme cu sistemul de distribuție. Sunt întreprinderi-căpușă care își iau partea lor. Aceste probleme nu vor fi soluționate într-o lună sau două, dar actualul guvern sau cele următoare ar trebui să se ocupe de ele”, a semnalat expertul.

De asemenea, în contextul alegerilor locale din iunie 2015, decidenții politici au blocat până în toamnă inițiativele de revizuire a tarifelor la căldură. Totuși, începând cu a doua jumătate a anului (sezonul de încălzire 2015-2016), tarifele la energia termică ar trebui să crească cu minimum 33%, afirmă experții.

Bugetul omului simplu

Potrivit Biroului Național de Statistică, din 100 de lei, cetățenii au cheltuit în medie, anul trecut, 37 de lei pentru alimente, 37 lei pentru produsele nealimentare şi 26 lei pentru servicii.

„Anul acesta vom fi martorii unei inflații cu două cifre, veniturile vor stagna. Oamenii vor fi nevoiți să-și restrângă drastic coșul de consum, întrucât puterea de cumpărare a cetățeanului va scădea”, spun specialiștii.

Datele furnizate de Biroul Naţional de Statistică pentru martie relevă majorări de la o lună la alta. Față de februarie, prețurile fructelor proaspete au crescut în martie cu 6,8%, iar legumele s-au scumpit cu 4,4%. Într-un an de zile, fructele au devenit cu 36,7% mai scumpe, legumele cu 20,9%, iar lactatele – cu 4%. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouăle.

În martie 2015, față de luna precedentă, oamenii au fost nevoiți să scoată din buzunar mai mult pentru serviciile poştale internaţionale (54,8%), dar și pentru serviciile stomatologice - cu 2,5%, pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe - cu 1,6%. În schimb, s-au ieftinit cu 5,6% biletele de avion. De asemenea, au scăzut preţurile la electrocasnice (în special: maşini de cusut - cu 8,5%, maşini de spălat - cu 5,7%, frigidere şi congelatoare - cu 5,3%, calculatoare, televizoare - cu câte 4,5%, aparate de aer condiţionat, încălzitoare, aspiratoare - cu câte 3,2%), ţigări - cu 1,9%.

Intrăm în recesiune

După o creștere economică de 4,6% în 2014, ne așteaptă, conform prognozei Fondului Monetar Internațional, o contractare a economiei cu 1% în 2015. Dar experții IDIS „Viitorul” sunt convinși că FMI va fi nevoit să-și revizuiască treptat previziunea în scădere. Și asta pentru că în 2015 Republica Moldova va resimți din plin consecințele crizei regionale, ale deficienței de valută.

„Prognozăm o reducere a PIB-ului cu 4%. Dar noi considerăm că și această estimare este una optimistă”, a declarat Viorel Chivriga pentru TIMPUL.

Operațiunile dubioase și situația precară a unor bănci sunt de natură să agraveze efectul crizei din regiune. Din acest motiv, spun experții, resursele administrative și financiare limitate ale țării vor trebui să fie divizate pentru soluționarea a două probleme în loc de una: combaterea efectelor negative ale crizei importate din Rusia și, respectiv, redresarea sectorului financiar-bancar.

Experții mai afirmă că tendința de devalorizare a leului se va menține pe parcursul anului 2015. Cum se anticipează o creștere a tarifelor la energia electrică, la gaze naturale și energie termică, rata inflației ar putea atinge, la sfârșitul anului, la 19,5%.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:48

 Igor Dodon a atacat astăzi în Duma de Stat a Rusiei, inițiativele Guvernului de la Chișinău de a forța retragerea a trupelor ruse de ocupație din Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:08

Guvernul a avizat pozitiv modificările în Codul Electoral, care permit agitaţia electorală în ajunul şi în ziua alegerilor. În același timp, premierul Pavel Filip și-a exprimat rezervele față de distanța de 100 de metri de la secția de votare, pentru care sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Ana Marchitan

Deputaţii din 1994 explică motivele din care Parlamentul le-a dat găgăuzilor dreptul la autodeterminare externă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:26

 Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, anunţă Reuters. Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:15

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile. Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 13:22

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Presa din Bălți continuă dezvăluirile despre trecutul interlop al actulului primar al municipiului, Nicolai Grigorișin. Jurnaliștii de la gzt.md publică o investigație, în care se spune că în anii 90 ai secolului trecut Grigorișin ar fi făcut parte din gruparea criminală...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:58

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:49

Orașul unde SOARELE nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Orașul unde SOARELE  nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Dacă ești pasăre de noapte și trezitul de dimineață pare un coșmar, ia în considerare emigratul în nordul statului american Alaska. Mai exact, în orașul Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:48

Rareș Bogdan produce un CUTREMUR la Realitatea TV: Și-a anunțat, în direct, DEMISIA

E scandal uriaș la Realitatea TV! Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au fost interziși la postul de știri de către Cozmin Gușă, iar Rareș Bogdan a anunțat, marți seara, că demisionează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

Ucraina MARCHEAZĂ a cincea aniversare a începutului „REVOLUȚIEI MAIDANULUI”

Ucraina marchează astazi a cincea aniversare de la începutul protestelor din Maidan. La Kyiv, are loc un serviciu divin și se depun flori la Memorialul ”Eroilor Sutei Ceresti”. În plus, astăzi, ca parte a campaniei „Nu vom uita”, în capitala Ucrainei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

ÎNFRÂNGEREA Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un COREEAN

Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Mostră de ipocrizie: PLDM-ista Maria Ciobanu luptă cu „oligarhia”, îmbrăcată în blănuri scumpe

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că R. Moldova nu este suficient de cunoscută

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

ULTIMA ORĂ /// Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc, în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Noiembrie 2018, ora: 04:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Noiembrie 2018, ora: 00:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 00:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)