Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Economie 27 Aprilie 2015, ora 08:43    Din editia print

În 2015 ne așteaptă scumpiri și „surprize”. R. Moldova intră în recesiune economică

Marime Font

O majorare galopantă a preţurilor, inflaţie cu două cifre şi o contractare a economiei cu 4%. Așa arată previziunile experţilor pentru anul în curs. Produsele alimentare şi industriale vor continua să se scumpească și nici majorarea tarifelor la energie nu va mai putea fi evitată, spun specialiștii. 

Directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, a afirmat, pentru TIMPUL, că ia în calcul şi scenariul pesimist, în care ne vom confrunta cu o inflație de 12% sau chiar cu stagflație, adică o creștere a prețurilor pe fundal de recesiune economică. El a estimat că majoritatea produselor importate se vor scumpi. Pe de altă parte, e posibilă o reducere a prețurilor la imobile și la automobile.

„Guvernul nu simte ce are de făcut”

În opinia sa, Republica Moldova nu va putea ocoli această perspectivă sumbră. Politicile monetare vor avea efect pe termen scurt, în timp ce efectele recesiunii vor fi dominante, a spus el.

„Ne-ar putea ajuta împrumuturile imediate și reformele structurale, dar este puțin probabil că acestea vor fi efectuate”, a punctat Roman Chircă.


„Se creează impresia că Guvernul nu simte ce trebuie de făcut”, a spus el.

Totuși, Roman Chircă este de părere că există toate premisele pentru ca actualul executiv să se mențină la putere. „Oficial, Guvernul este rezultatul a două partide, la care se adaugă un partid neoficial. Nici unul dintre acestea, în nicio condiție, nu va accepta alegeri anticipate. Astfel, remanieri în guvern sunt posibile, dar colapsul actualei formule de guvernare este foarte puțin probabil”, a explicat el.

Volumul producției agricole va scădea

Expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale, Viorel Chivriga, preconizează că sectorul agricol ne rezervă „surprize” neplăcute în 2015: volumul producției agricole va scădea cu aproximativ 14%, iar prețurile vor crește. În opinia sa, preţurile interne ar putea fi temperate prin importuri, întrucât astfel vor pătrunde pe piaţă producători competitivi.

„Anul acesta vom avea destule probleme. Importurile s-au redus în primele două luni ale anului cu peste 20%. Dacă această tendință se va menține și în perioada următoare, atunci va fi mai complicat”, a spus expertul IDIS „Viitorul”.

Vom plăti mai mult pentru produsele chinezești

Referitor la produsele industriale, preţul acestora va varia în funcţie de ţara de origine. „La importurile din UE sau din CSI avem avantajul scutirii de taxe vamale. Dar dacă vorbim de importurile din China ori SUA, situația va evalua în funcție de piața valutară, și anume de cursul leului față de euro și dolar”, a explicat Viorel Chivriga

Energia se scumpește

Deși compania rusă „Gazprom” a acordat reduceri semnificative la prețul gazului furnizat în Europa de Vest, experții anticipează că, în Republica Moldova, prețurile finale la gazele naturale pentru consumatori vor crește, în vară, cu peste 45%. O scumpire similară se așteaptă și la energia electrică. Chiar dacă decizia de majorare a tarifelor va fi amânată, scumpirile vor lovi mai târziu. Dacă majorarea tarifelor – fie și în mai multe tranșe – va fi amânată, furnizorii din sector riscă să ajungă în situația de a nu-și putea onora obligațiile financiare. Acest lucru s-ar putea solda cu limitarea volumului livrărilor și deconectări ale consumatorilor.

„Principalul factor care va forța majorarea prețurilor este deprecierea monedei naționale (la calculul tarifului în vigoare a fost utilizat cursul de 11.90 lei moldovenești pentru un dolar SUA)”, se arată într-o analiză a IDIS „Viitorul”.

Chivriga este de părere că situația ar putea fi ameliorată, dacă ministerele de resort – cel al Economiei, al Finanțelor – și-ar da străduința.

„Prețul gazelor naturale pe piața internațională s-a diminuat, dar nu și pentru consumatorii moldoveni, pentru că noi avem probleme cu sistemul de distribuție. Sunt întreprinderi-căpușă care își iau partea lor. Aceste probleme nu vor fi soluționate într-o lună sau două, dar actualul guvern sau cele următoare ar trebui să se ocupe de ele”, a semnalat expertul.

De asemenea, în contextul alegerilor locale din iunie 2015, decidenții politici au blocat până în toamnă inițiativele de revizuire a tarifelor la căldură. Totuși, începând cu a doua jumătate a anului (sezonul de încălzire 2015-2016), tarifele la energia termică ar trebui să crească cu minimum 33%, afirmă experții.

Bugetul omului simplu

Potrivit Biroului Național de Statistică, din 100 de lei, cetățenii au cheltuit în medie, anul trecut, 37 de lei pentru alimente, 37 lei pentru produsele nealimentare şi 26 lei pentru servicii.

„Anul acesta vom fi martorii unei inflații cu două cifre, veniturile vor stagna. Oamenii vor fi nevoiți să-și restrângă drastic coșul de consum, întrucât puterea de cumpărare a cetățeanului va scădea”, spun specialiștii.

Datele furnizate de Biroul Naţional de Statistică pentru martie relevă majorări de la o lună la alta. Față de februarie, prețurile fructelor proaspete au crescut în martie cu 6,8%, iar legumele s-au scumpit cu 4,4%. Într-un an de zile, fructele au devenit cu 36,7% mai scumpe, legumele cu 20,9%, iar lactatele – cu 4%. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouăle.

În martie 2015, față de luna precedentă, oamenii au fost nevoiți să scoată din buzunar mai mult pentru serviciile poştale internaţionale (54,8%), dar și pentru serviciile stomatologice - cu 2,5%, pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe - cu 1,6%. În schimb, s-au ieftinit cu 5,6% biletele de avion. De asemenea, au scăzut preţurile la electrocasnice (în special: maşini de cusut - cu 8,5%, maşini de spălat - cu 5,7%, frigidere şi congelatoare - cu 5,3%, calculatoare, televizoare - cu câte 4,5%, aparate de aer condiţionat, încălzitoare, aspiratoare - cu câte 3,2%), ţigări - cu 1,9%.

Intrăm în recesiune

După o creștere economică de 4,6% în 2014, ne așteaptă, conform prognozei Fondului Monetar Internațional, o contractare a economiei cu 1% în 2015. Dar experții IDIS „Viitorul” sunt convinși că FMI va fi nevoit să-și revizuiască treptat previziunea în scădere. Și asta pentru că în 2015 Republica Moldova va resimți din plin consecințele crizei regionale, ale deficienței de valută.

„Prognozăm o reducere a PIB-ului cu 4%. Dar noi considerăm că și această estimare este una optimistă”, a declarat Viorel Chivriga pentru TIMPUL.

Operațiunile dubioase și situația precară a unor bănci sunt de natură să agraveze efectul crizei din regiune. Din acest motiv, spun experții, resursele administrative și financiare limitate ale țării vor trebui să fie divizate pentru soluționarea a două probleme în loc de una: combaterea efectelor negative ale crizei importate din Rusia și, respectiv, redresarea sectorului financiar-bancar.

Experții mai afirmă că tendința de devalorizare a leului se va menține pe parcursul anului 2015. Cum se anticipează o creștere a tarifelor la energia electrică, la gaze naturale și energie termică, rata inflației ar putea atinge, la sfârșitul anului, la 19,5%.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)