Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Economie 27 Aprilie 2015, ora 08:43    Din editia print

În 2015 ne așteaptă scumpiri și „surprize”. R. Moldova intră în recesiune economică

Marime Font

O majorare galopantă a preţurilor, inflaţie cu două cifre şi o contractare a economiei cu 4%. Așa arată previziunile experţilor pentru anul în curs. Produsele alimentare şi industriale vor continua să se scumpească și nici majorarea tarifelor la energie nu va mai putea fi evitată, spun specialiștii. 

Directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, a afirmat, pentru TIMPUL, că ia în calcul şi scenariul pesimist, în care ne vom confrunta cu o inflație de 12% sau chiar cu stagflație, adică o creștere a prețurilor pe fundal de recesiune economică. El a estimat că majoritatea produselor importate se vor scumpi. Pe de altă parte, e posibilă o reducere a prețurilor la imobile și la automobile.

„Guvernul nu simte ce are de făcut”

În opinia sa, Republica Moldova nu va putea ocoli această perspectivă sumbră. Politicile monetare vor avea efect pe termen scurt, în timp ce efectele recesiunii vor fi dominante, a spus el.

„Ne-ar putea ajuta împrumuturile imediate și reformele structurale, dar este puțin probabil că acestea vor fi efectuate”, a punctat Roman Chircă.


„Se creează impresia că Guvernul nu simte ce trebuie de făcut”, a spus el.

Totuși, Roman Chircă este de părere că există toate premisele pentru ca actualul executiv să se mențină la putere. „Oficial, Guvernul este rezultatul a două partide, la care se adaugă un partid neoficial. Nici unul dintre acestea, în nicio condiție, nu va accepta alegeri anticipate. Astfel, remanieri în guvern sunt posibile, dar colapsul actualei formule de guvernare este foarte puțin probabil”, a explicat el.

Volumul producției agricole va scădea

Expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale, Viorel Chivriga, preconizează că sectorul agricol ne rezervă „surprize” neplăcute în 2015: volumul producției agricole va scădea cu aproximativ 14%, iar prețurile vor crește. În opinia sa, preţurile interne ar putea fi temperate prin importuri, întrucât astfel vor pătrunde pe piaţă producători competitivi.

„Anul acesta vom avea destule probleme. Importurile s-au redus în primele două luni ale anului cu peste 20%. Dacă această tendință se va menține și în perioada următoare, atunci va fi mai complicat”, a spus expertul IDIS „Viitorul”.

Vom plăti mai mult pentru produsele chinezești

Referitor la produsele industriale, preţul acestora va varia în funcţie de ţara de origine. „La importurile din UE sau din CSI avem avantajul scutirii de taxe vamale. Dar dacă vorbim de importurile din China ori SUA, situația va evalua în funcție de piața valutară, și anume de cursul leului față de euro și dolar”, a explicat Viorel Chivriga

Energia se scumpește

Deși compania rusă „Gazprom” a acordat reduceri semnificative la prețul gazului furnizat în Europa de Vest, experții anticipează că, în Republica Moldova, prețurile finale la gazele naturale pentru consumatori vor crește, în vară, cu peste 45%. O scumpire similară se așteaptă și la energia electrică. Chiar dacă decizia de majorare a tarifelor va fi amânată, scumpirile vor lovi mai târziu. Dacă majorarea tarifelor – fie și în mai multe tranșe – va fi amânată, furnizorii din sector riscă să ajungă în situația de a nu-și putea onora obligațiile financiare. Acest lucru s-ar putea solda cu limitarea volumului livrărilor și deconectări ale consumatorilor.

„Principalul factor care va forța majorarea prețurilor este deprecierea monedei naționale (la calculul tarifului în vigoare a fost utilizat cursul de 11.90 lei moldovenești pentru un dolar SUA)”, se arată într-o analiză a IDIS „Viitorul”.

Chivriga este de părere că situația ar putea fi ameliorată, dacă ministerele de resort – cel al Economiei, al Finanțelor – și-ar da străduința.

„Prețul gazelor naturale pe piața internațională s-a diminuat, dar nu și pentru consumatorii moldoveni, pentru că noi avem probleme cu sistemul de distribuție. Sunt întreprinderi-căpușă care își iau partea lor. Aceste probleme nu vor fi soluționate într-o lună sau două, dar actualul guvern sau cele următoare ar trebui să se ocupe de ele”, a semnalat expertul.

De asemenea, în contextul alegerilor locale din iunie 2015, decidenții politici au blocat până în toamnă inițiativele de revizuire a tarifelor la căldură. Totuși, începând cu a doua jumătate a anului (sezonul de încălzire 2015-2016), tarifele la energia termică ar trebui să crească cu minimum 33%, afirmă experții.

Bugetul omului simplu

Potrivit Biroului Național de Statistică, din 100 de lei, cetățenii au cheltuit în medie, anul trecut, 37 de lei pentru alimente, 37 lei pentru produsele nealimentare şi 26 lei pentru servicii.

„Anul acesta vom fi martorii unei inflații cu două cifre, veniturile vor stagna. Oamenii vor fi nevoiți să-și restrângă drastic coșul de consum, întrucât puterea de cumpărare a cetățeanului va scădea”, spun specialiștii.

Datele furnizate de Biroul Naţional de Statistică pentru martie relevă majorări de la o lună la alta. Față de februarie, prețurile fructelor proaspete au crescut în martie cu 6,8%, iar legumele s-au scumpit cu 4,4%. Într-un an de zile, fructele au devenit cu 36,7% mai scumpe, legumele cu 20,9%, iar lactatele – cu 4%. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouăle.

În martie 2015, față de luna precedentă, oamenii au fost nevoiți să scoată din buzunar mai mult pentru serviciile poştale internaţionale (54,8%), dar și pentru serviciile stomatologice - cu 2,5%, pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe - cu 1,6%. În schimb, s-au ieftinit cu 5,6% biletele de avion. De asemenea, au scăzut preţurile la electrocasnice (în special: maşini de cusut - cu 8,5%, maşini de spălat - cu 5,7%, frigidere şi congelatoare - cu 5,3%, calculatoare, televizoare - cu câte 4,5%, aparate de aer condiţionat, încălzitoare, aspiratoare - cu câte 3,2%), ţigări - cu 1,9%.

Intrăm în recesiune

După o creștere economică de 4,6% în 2014, ne așteaptă, conform prognozei Fondului Monetar Internațional, o contractare a economiei cu 1% în 2015. Dar experții IDIS „Viitorul” sunt convinși că FMI va fi nevoit să-și revizuiască treptat previziunea în scădere. Și asta pentru că în 2015 Republica Moldova va resimți din plin consecințele crizei regionale, ale deficienței de valută.

„Prognozăm o reducere a PIB-ului cu 4%. Dar noi considerăm că și această estimare este una optimistă”, a declarat Viorel Chivriga pentru TIMPUL.

Operațiunile dubioase și situația precară a unor bănci sunt de natură să agraveze efectul crizei din regiune. Din acest motiv, spun experții, resursele administrative și financiare limitate ale țării vor trebui să fie divizate pentru soluționarea a două probleme în loc de una: combaterea efectelor negative ale crizei importate din Rusia și, respectiv, redresarea sectorului financiar-bancar.

Experții mai afirmă că tendința de devalorizare a leului se va menține pe parcursul anului 2015. Cum se anticipează o creștere a tarifelor la energia electrică, la gaze naturale și energie termică, rata inflației ar putea atinge, la sfârșitul anului, la 19,5%.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)