Astăzi 21 August 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 20 August 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 25 August 2017, ora 05:42    Din editia print

Marime Font

ÎN ATENȚIA PG ȘI SIS! Cetățeanul Dodon trebuie tras la răspundere pentru trădare de patrie

Uneori presa exagerează în articolele despre Dodon, dar de data aceasta eu nu exagerez deloc. Nici nu-i port pică acestui om, pur și simplu regret că este.

Nu-mi pare rău că s-a născut, fiindcă e un bun familist și un tată grijuliu, dar mă dezgustă murdăria pe care o face în jurul său când iese din familie. L-a ales poporul, e adevărat, dar dacă până în 2009 credeam deseori că avem un electorat infantil, acum sunt de altă părere - poporul l-a votat nu din motive politice, ci din deznădejde. Mult prea dezamăgiți de cei care i-au condus în ultimii ani, moldovenii au văzut în Dodon ultima salvare. Iar el, la rândul său, a profitat de acest sentiment de disperare și a abuzat din plin de încrederea oamenilor.

A avut șansa de a se reabilita...


Prestația actualului președinte pe scena politică a stârnit nedumerire din start, de pe când își cerea scuze de la liderii separatiști transnistreni pentru războiul ruso-moldovenesc de pe Nistru și depunea flori la monumentele cazacilor care ne-au ucis neamul în același conflict militar. Cu toate acestea, mesajele sale antinaționale și modul în care se umilea în fața Kremlinului păreau inițial mai mut sau mai puțin voalate. Nici nu știi cum, se calmau unii oameni, Dodon poate că vrea într-adevăr să soluționeze, în sfârșit, diferendul transnistrean și de aia se pune bine pe lângă Putin... Chiar și istoria ne arată că uneori, pentru a te apăra de un agresor, ești pus în situația de a face mascaradă.

Din aceste considerente, șeful statului a putut fi tolerat în prima perioadă a mandatului său chiar și în pofida faptului că trecutul său politic era foarte dubios și minciunile spuse de el întreceau de multe ori limitele bunului simț. CNA știe mai bine decât noi, chiar dacă tace, câți bani s-au furat de la stat, prin intermediul lui Dodon și al oamenilor săi, în anii în care el conducea Ministerul Economiei. Dar așa cum fiecare om greșește și are dreptul la reabilitare, și președintele nou-ales a avut șansa de a uzita de încrederea cetățenilor pentru a-și spăla iute hainele și a începe o viață nouă.


..., dar a devenit complice al separatiștilor


În ultimul timp însă se întâmplă lucruri urâte de tot, care îi pot convinge pe toți cei care mai speră la această schimbare că se înșeală grozav. Dacă recent TIMPUL a glumit că Igor Dodon riscă ani de închisoare pentru profanarea drapelului de stat al R. Moldova (zic că a fost o glumă, fiindcă nu la indicațiile președintelui a fost făcut și arborat steagul nostru în Iran), săptămâna trecută lucrurile au intrat în mocirlă atât de mult, încât numai socialiștii care își urăsc țara sau nu se respectă i-ar putea veni în apărare șefului.

Mă refer la vizita de sâmbătă, efectuată de Igor Dodon la Comrat, care a scos la iveală - de data aceasta cu precizie absolută - toate cărțile din buzunarele acestui om și care obligă Procuratura și SIS să ia măsuri drastice în privința sa. Nici mai mult, nici mai puțin, pentru prima dată în istorie un președinte al R. Moldova a salutat în mod public uzurparea puterii în stat, separatismul și crimele împotriva populației statului pe care-l conduce.

Harunjen și Balan nu mai au dreptul să tacă


Sâmbătă, 19 august, a fost sărbătorită Ziua orașului Comrat. Să fi fost un președinte care își iubește țara, după cum își rupe hainele de pe el, Dodon s-ar fi deplasat în sudul republicii doar cu acest prilej. În aceeași zi, însă, Comratul sărbătorea și crearea „republicii găgăuzia”, eveniment pe care șeful statului l-a recunoscut oficial pe o rețea de socializare, iar odată ajuns în autonomie, a felicitat oamenii și cu această ocazie. Explicațiile sunt de prisos, fiindcă numai declarațiile cu pricina reprezintă un atac direct la integritatea R. Moldova, care ne demonstrează cu prisosință că toate promisiunile anterioare ale lui Igor Nicolaevici privind unitatea țării au fost vorbe deșarte.

Ce înseamnă „republica găgăuză”? Să fim atenți că nu e vorba de o altă formulare pentru autonomia locală, căci suntem în luna august, dar nu în decembrie, când, în anul 1994, raioanele populate de găgăuzi au obținut acest statut. Dacă e luna a opta, ne întoarcem în anul 1990. Atunci, exact pe 19 august, când separatiștii transnistreni și găgăuzi formau aceeași echipă și luptau cu orice preț - chiar și cu prețul sângelui - pentru a ne dezmembra țara în trei bucăți, la Comrat a fost declarată crearea „republicii găgăuze sovietice socialiste” în componența Uniunii Sovietice. Puțin mai târziu, separatiștii găgăuzi au sprijinit ostilitățile rusești de pe Nistru, iar formațiunile de luptă ilegale din viitoarea autonomie erau înarmate și instruite militar de către Tiraspol. Aceste nenorociri pentru RM au condus, din câte se cunoaște, la moartea multor confrați de-ai noștri care s-au ridicat cu arma în mână pentru a-și apăra țara. Istoria nu se uită, oricâte scuze în favoarea criminalilor ar inventa Dodon. Și de data aceasta el nu e mai breaz decât Iurie Bolboceanu, judecat pentru trădare de patrie. Ba dimpotrivă, Bolboceanu ar fi vândut rușilor unele informații secrete, pe când Dodon vinde rușilor toată țara. Nu e o metaforă tristă ceea ce zic, ci e un adevăr curat, pe care sunt convins că îl observă cu precizie și Procuratura, și SIS-ul. Igor Dodon este separatist, de aceea nici Eduard Harunjen, nici Mihai Balan nu mai au dreptul să tacă.

Promovează lozincile ucigașilor și a uzurpatorilor de putere


Poate că nu și-a dat seama și a făcut o prostie în necunoștință de cauză? Nu, în acest caz presupunerile nu mai trag la cântar, deoarece mizeria împrăștiată de către Dodon din inima autonomiei găgăuze nu se oprește aici. Pe scena de la Comrat, președintele RM a avut un discurs în stil sută la sută smirnovist.

Înainte de a-l cita, ar fi bine să ne amintim că, la începutul anilor ’90, uzurpând prin vărsare de sânge puterea în țara noastră, separatiștii își motivau agresiunea prin dorința lor de a rămâne în imperiul sovietic și prin refuzul de a intra în România. Într-adevăr, potrivit presei, în corespondența de la acea vreme dintre Tiraspol și Moscova se nota că necesitatea creării a două unități secesioniste în Moldova era strict necesară din cauza tendințelor unioniste ale guvernării de la Chișinău. Această falsă idee a slujit ca principal stindard pentru războiul de pe Nistru, deși în realitate singurul partid unionist de atunci, Frontul Popular, se afla în opoziție și nu avea putere de decizie, iar majoritatea parlamentară, constituită din comuniști, foști comuniști și socialiști, transfigurați mai târziu în agrarieni, opta pentru limba moldovenească. Cea mai bună dovadă în acest sens este Constituția RM. Cu alte cuvinte, „pericolul unionismului” în 1990 a fost doar o simplă și porcoasă fabulă născocită de Kremlin pentru a-și menține controlul și armata în țara noastră.

Și iată că astăzi, în 2017, președintele Dodon folosește un discurs identic cu cel separatist. „În dezvoltarea sa, Găgăuzia a parcurs o cale lungă și dificilă. A fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”, a spus la Comrat omul care a promis că ne va integra statul…. (!!!)

Dacă cineva se mai întreabă cum va proceda Dodon în cazul unui nou conflict militar în Moldova, eu nu am nicio îndoială că el va defila în fruntea dușmanilor noștri și le va duce steagul. Iar dacă rușii ar împușca și câțiva socialiști, el ar mângâia ucigașii pe umăr și le-ar zice, zâmbind: „Ничего страшного, бывает” (nu-i nimic, se mai întâmplă – ro.). Fără pic de exagerare, Dodon reprezintă un pericol foarte mare pentru noi toți și pentru țara noastră în întregime. Dovezile sunt publice și atât de evidente, încât nici un procuror nu ar putea invoca lipsa de probe, dacă ar fi procuror adevărat.


 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 22:59

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea doamnei judecător Domnica Manole de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al instanței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 18:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:54

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:51

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Războiul comercial dintre SUA și China își arată efectele mai devreme decât era așteptat, iar consecințele immediate sunt intrarea în recesiune a celor mai mari economii ale lumii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:27

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

Mihai Popuşoi: Andrei Năstase va fi candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, informează TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:56

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Dosarul penal pentru omor intenţionat în cazul decesului omului de afaceri Iurie Luncaşu a fost transmis Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale la decizia procurorului general interimar Dumitru Robu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:39

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Jocurile de culise, care sunt inadmisibile într-un stat de drept, dar la care asistă societatea noastră în ultima perioadă, aduce cu sine nemumărate semne de întrebare. Actualele reforme în domeniul judiciar, asumate de forţa politică actuală, a trezit discuţii şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:33

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:32

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Anchetatorii au descoperit noi probe extrem de importante în maşina criminalului Gheorghe Dincă. Astfel, criminaliştii ar fi identificat o poşetă albastră, dar şi un cercel, care nu ar fi aparţinut nici Alexandrei Măceşanu, nici Luizei Melencu. Informaţia a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 13:50

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)