Astăzi 25 Mai 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Mai 2019
Abonamente

Opinii & Editoriale 25 August 2017, ora 05:42    Din editia print

Marime Font

ÎN ATENȚIA PG ȘI SIS! Cetățeanul Dodon trebuie tras la răspundere pentru trădare de patrie

Uneori presa exagerează în articolele despre Dodon, dar de data aceasta eu nu exagerez deloc. Nici nu-i port pică acestui om, pur și simplu regret că este.

Nu-mi pare rău că s-a născut, fiindcă e un bun familist și un tată grijuliu, dar mă dezgustă murdăria pe care o face în jurul său când iese din familie. L-a ales poporul, e adevărat, dar dacă până în 2009 credeam deseori că avem un electorat infantil, acum sunt de altă părere - poporul l-a votat nu din motive politice, ci din deznădejde. Mult prea dezamăgiți de cei care i-au condus în ultimii ani, moldovenii au văzut în Dodon ultima salvare. Iar el, la rândul său, a profitat de acest sentiment de disperare și a abuzat din plin de încrederea oamenilor.

A avut șansa de a se reabilita...


Prestația actualului președinte pe scena politică a stârnit nedumerire din start, de pe când își cerea scuze de la liderii separatiști transnistreni pentru războiul ruso-moldovenesc de pe Nistru și depunea flori la monumentele cazacilor care ne-au ucis neamul în același conflict militar. Cu toate acestea, mesajele sale antinaționale și modul în care se umilea în fața Kremlinului păreau inițial mai mut sau mai puțin voalate. Nici nu știi cum, se calmau unii oameni, Dodon poate că vrea într-adevăr să soluționeze, în sfârșit, diferendul transnistrean și de aia se pune bine pe lângă Putin... Chiar și istoria ne arată că uneori, pentru a te apăra de un agresor, ești pus în situația de a face mascaradă.

Din aceste considerente, șeful statului a putut fi tolerat în prima perioadă a mandatului său chiar și în pofida faptului că trecutul său politic era foarte dubios și minciunile spuse de el întreceau de multe ori limitele bunului simț. CNA știe mai bine decât noi, chiar dacă tace, câți bani s-au furat de la stat, prin intermediul lui Dodon și al oamenilor săi, în anii în care el conducea Ministerul Economiei. Dar așa cum fiecare om greșește și are dreptul la reabilitare, și președintele nou-ales a avut șansa de a uzita de încrederea cetățenilor pentru a-și spăla iute hainele și a începe o viață nouă.


..., dar a devenit complice al separatiștilor


În ultimul timp însă se întâmplă lucruri urâte de tot, care îi pot convinge pe toți cei care mai speră la această schimbare că se înșeală grozav. Dacă recent TIMPUL a glumit că Igor Dodon riscă ani de închisoare pentru profanarea drapelului de stat al R. Moldova (zic că a fost o glumă, fiindcă nu la indicațiile președintelui a fost făcut și arborat steagul nostru în Iran), săptămâna trecută lucrurile au intrat în mocirlă atât de mult, încât numai socialiștii care își urăsc țara sau nu se respectă i-ar putea veni în apărare șefului.

Mă refer la vizita de sâmbătă, efectuată de Igor Dodon la Comrat, care a scos la iveală - de data aceasta cu precizie absolută - toate cărțile din buzunarele acestui om și care obligă Procuratura și SIS să ia măsuri drastice în privința sa. Nici mai mult, nici mai puțin, pentru prima dată în istorie un președinte al R. Moldova a salutat în mod public uzurparea puterii în stat, separatismul și crimele împotriva populației statului pe care-l conduce.

Harunjen și Balan nu mai au dreptul să tacă


Sâmbătă, 19 august, a fost sărbătorită Ziua orașului Comrat. Să fi fost un președinte care își iubește țara, după cum își rupe hainele de pe el, Dodon s-ar fi deplasat în sudul republicii doar cu acest prilej. În aceeași zi, însă, Comratul sărbătorea și crearea „republicii găgăuzia”, eveniment pe care șeful statului l-a recunoscut oficial pe o rețea de socializare, iar odată ajuns în autonomie, a felicitat oamenii și cu această ocazie. Explicațiile sunt de prisos, fiindcă numai declarațiile cu pricina reprezintă un atac direct la integritatea R. Moldova, care ne demonstrează cu prisosință că toate promisiunile anterioare ale lui Igor Nicolaevici privind unitatea țării au fost vorbe deșarte.

Ce înseamnă „republica găgăuză”? Să fim atenți că nu e vorba de o altă formulare pentru autonomia locală, căci suntem în luna august, dar nu în decembrie, când, în anul 1994, raioanele populate de găgăuzi au obținut acest statut. Dacă e luna a opta, ne întoarcem în anul 1990. Atunci, exact pe 19 august, când separatiștii transnistreni și găgăuzi formau aceeași echipă și luptau cu orice preț - chiar și cu prețul sângelui - pentru a ne dezmembra țara în trei bucăți, la Comrat a fost declarată crearea „republicii găgăuze sovietice socialiste” în componența Uniunii Sovietice. Puțin mai târziu, separatiștii găgăuzi au sprijinit ostilitățile rusești de pe Nistru, iar formațiunile de luptă ilegale din viitoarea autonomie erau înarmate și instruite militar de către Tiraspol. Aceste nenorociri pentru RM au condus, din câte se cunoaște, la moartea multor confrați de-ai noștri care s-au ridicat cu arma în mână pentru a-și apăra țara. Istoria nu se uită, oricâte scuze în favoarea criminalilor ar inventa Dodon. Și de data aceasta el nu e mai breaz decât Iurie Bolboceanu, judecat pentru trădare de patrie. Ba dimpotrivă, Bolboceanu ar fi vândut rușilor unele informații secrete, pe când Dodon vinde rușilor toată țara. Nu e o metaforă tristă ceea ce zic, ci e un adevăr curat, pe care sunt convins că îl observă cu precizie și Procuratura, și SIS-ul. Igor Dodon este separatist, de aceea nici Eduard Harunjen, nici Mihai Balan nu mai au dreptul să tacă.

Promovează lozincile ucigașilor și a uzurpatorilor de putere


Poate că nu și-a dat seama și a făcut o prostie în necunoștință de cauză? Nu, în acest caz presupunerile nu mai trag la cântar, deoarece mizeria împrăștiată de către Dodon din inima autonomiei găgăuze nu se oprește aici. Pe scena de la Comrat, președintele RM a avut un discurs în stil sută la sută smirnovist.

Înainte de a-l cita, ar fi bine să ne amintim că, la începutul anilor ’90, uzurpând prin vărsare de sânge puterea în țara noastră, separatiștii își motivau agresiunea prin dorința lor de a rămâne în imperiul sovietic și prin refuzul de a intra în România. Într-adevăr, potrivit presei, în corespondența de la acea vreme dintre Tiraspol și Moscova se nota că necesitatea creării a două unități secesioniste în Moldova era strict necesară din cauza tendințelor unioniste ale guvernării de la Chișinău. Această falsă idee a slujit ca principal stindard pentru războiul de pe Nistru, deși în realitate singurul partid unionist de atunci, Frontul Popular, se afla în opoziție și nu avea putere de decizie, iar majoritatea parlamentară, constituită din comuniști, foști comuniști și socialiști, transfigurați mai târziu în agrarieni, opta pentru limba moldovenească. Cea mai bună dovadă în acest sens este Constituția RM. Cu alte cuvinte, „pericolul unionismului” în 1990 a fost doar o simplă și porcoasă fabulă născocită de Kremlin pentru a-și menține controlul și armata în țara noastră.

Și iată că astăzi, în 2017, președintele Dodon folosește un discurs identic cu cel separatist. „În dezvoltarea sa, Găgăuzia a parcurs o cale lungă și dificilă. A fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”, a spus la Comrat omul care a promis că ne va integra statul…. (!!!)

Dacă cineva se mai întreabă cum va proceda Dodon în cazul unui nou conflict militar în Moldova, eu nu am nicio îndoială că el va defila în fruntea dușmanilor noștri și le va duce steagul. Iar dacă rușii ar împușca și câțiva socialiști, el ar mângâia ucigașii pe umăr și le-ar zice, zâmbind: „Ничего страшного, бывает” (nu-i nimic, se mai întâmplă – ro.). Fără pic de exagerare, Dodon reprezintă un pericol foarte mare pentru noi toți și pentru țara noastră în întregime. Dovezile sunt publice și atât de evidente, încât nici un procuror nu ar putea invoca lipsa de probe, dacă ar fi procuror adevărat.


 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)