Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:01
Abonamente

Opinii & Editoriale 25 August 2017, ora 05:42    Din editia print

Marime Font

ÎN ATENȚIA PG ȘI SIS! Cetățeanul Dodon trebuie tras la răspundere pentru trădare de patrie

Uneori presa exagerează în articolele despre Dodon, dar de data aceasta eu nu exagerez deloc. Nici nu-i port pică acestui om, pur și simplu regret că este.

Nu-mi pare rău că s-a născut, fiindcă e un bun familist și un tată grijuliu, dar mă dezgustă murdăria pe care o face în jurul său când iese din familie. L-a ales poporul, e adevărat, dar dacă până în 2009 credeam deseori că avem un electorat infantil, acum sunt de altă părere - poporul l-a votat nu din motive politice, ci din deznădejde. Mult prea dezamăgiți de cei care i-au condus în ultimii ani, moldovenii au văzut în Dodon ultima salvare. Iar el, la rândul său, a profitat de acest sentiment de disperare și a abuzat din plin de încrederea oamenilor.

A avut șansa de a se reabilita...


Prestația actualului președinte pe scena politică a stârnit nedumerire din start, de pe când își cerea scuze de la liderii separatiști transnistreni pentru războiul ruso-moldovenesc de pe Nistru și depunea flori la monumentele cazacilor care ne-au ucis neamul în același conflict militar. Cu toate acestea, mesajele sale antinaționale și modul în care se umilea în fața Kremlinului păreau inițial mai mut sau mai puțin voalate. Nici nu știi cum, se calmau unii oameni, Dodon poate că vrea într-adevăr să soluționeze, în sfârșit, diferendul transnistrean și de aia se pune bine pe lângă Putin... Chiar și istoria ne arată că uneori, pentru a te apăra de un agresor, ești pus în situația de a face mascaradă.

Din aceste considerente, șeful statului a putut fi tolerat în prima perioadă a mandatului său chiar și în pofida faptului că trecutul său politic era foarte dubios și minciunile spuse de el întreceau de multe ori limitele bunului simț. CNA știe mai bine decât noi, chiar dacă tace, câți bani s-au furat de la stat, prin intermediul lui Dodon și al oamenilor săi, în anii în care el conducea Ministerul Economiei. Dar așa cum fiecare om greșește și are dreptul la reabilitare, și președintele nou-ales a avut șansa de a uzita de încrederea cetățenilor pentru a-și spăla iute hainele și a începe o viață nouă.


..., dar a devenit complice al separatiștilor


În ultimul timp însă se întâmplă lucruri urâte de tot, care îi pot convinge pe toți cei care mai speră la această schimbare că se înșeală grozav. Dacă recent TIMPUL a glumit că Igor Dodon riscă ani de închisoare pentru profanarea drapelului de stat al R. Moldova (zic că a fost o glumă, fiindcă nu la indicațiile președintelui a fost făcut și arborat steagul nostru în Iran), săptămâna trecută lucrurile au intrat în mocirlă atât de mult, încât numai socialiștii care își urăsc țara sau nu se respectă i-ar putea veni în apărare șefului.

Mă refer la vizita de sâmbătă, efectuată de Igor Dodon la Comrat, care a scos la iveală - de data aceasta cu precizie absolută - toate cărțile din buzunarele acestui om și care obligă Procuratura și SIS să ia măsuri drastice în privința sa. Nici mai mult, nici mai puțin, pentru prima dată în istorie un președinte al R. Moldova a salutat în mod public uzurparea puterii în stat, separatismul și crimele împotriva populației statului pe care-l conduce.

Harunjen și Balan nu mai au dreptul să tacă


Sâmbătă, 19 august, a fost sărbătorită Ziua orașului Comrat. Să fi fost un președinte care își iubește țara, după cum își rupe hainele de pe el, Dodon s-ar fi deplasat în sudul republicii doar cu acest prilej. În aceeași zi, însă, Comratul sărbătorea și crearea „republicii găgăuzia”, eveniment pe care șeful statului l-a recunoscut oficial pe o rețea de socializare, iar odată ajuns în autonomie, a felicitat oamenii și cu această ocazie. Explicațiile sunt de prisos, fiindcă numai declarațiile cu pricina reprezintă un atac direct la integritatea R. Moldova, care ne demonstrează cu prisosință că toate promisiunile anterioare ale lui Igor Nicolaevici privind unitatea țării au fost vorbe deșarte.

Ce înseamnă „republica găgăuză”? Să fim atenți că nu e vorba de o altă formulare pentru autonomia locală, căci suntem în luna august, dar nu în decembrie, când, în anul 1994, raioanele populate de găgăuzi au obținut acest statut. Dacă e luna a opta, ne întoarcem în anul 1990. Atunci, exact pe 19 august, când separatiștii transnistreni și găgăuzi formau aceeași echipă și luptau cu orice preț - chiar și cu prețul sângelui - pentru a ne dezmembra țara în trei bucăți, la Comrat a fost declarată crearea „republicii găgăuze sovietice socialiste” în componența Uniunii Sovietice. Puțin mai târziu, separatiștii găgăuzi au sprijinit ostilitățile rusești de pe Nistru, iar formațiunile de luptă ilegale din viitoarea autonomie erau înarmate și instruite militar de către Tiraspol. Aceste nenorociri pentru RM au condus, din câte se cunoaște, la moartea multor confrați de-ai noștri care s-au ridicat cu arma în mână pentru a-și apăra țara. Istoria nu se uită, oricâte scuze în favoarea criminalilor ar inventa Dodon. Și de data aceasta el nu e mai breaz decât Iurie Bolboceanu, judecat pentru trădare de patrie. Ba dimpotrivă, Bolboceanu ar fi vândut rușilor unele informații secrete, pe când Dodon vinde rușilor toată țara. Nu e o metaforă tristă ceea ce zic, ci e un adevăr curat, pe care sunt convins că îl observă cu precizie și Procuratura, și SIS-ul. Igor Dodon este separatist, de aceea nici Eduard Harunjen, nici Mihai Balan nu mai au dreptul să tacă.

Promovează lozincile ucigașilor și a uzurpatorilor de putere


Poate că nu și-a dat seama și a făcut o prostie în necunoștință de cauză? Nu, în acest caz presupunerile nu mai trag la cântar, deoarece mizeria împrăștiată de către Dodon din inima autonomiei găgăuze nu se oprește aici. Pe scena de la Comrat, președintele RM a avut un discurs în stil sută la sută smirnovist.

Înainte de a-l cita, ar fi bine să ne amintim că, la începutul anilor ’90, uzurpând prin vărsare de sânge puterea în țara noastră, separatiștii își motivau agresiunea prin dorința lor de a rămâne în imperiul sovietic și prin refuzul de a intra în România. Într-adevăr, potrivit presei, în corespondența de la acea vreme dintre Tiraspol și Moscova se nota că necesitatea creării a două unități secesioniste în Moldova era strict necesară din cauza tendințelor unioniste ale guvernării de la Chișinău. Această falsă idee a slujit ca principal stindard pentru războiul de pe Nistru, deși în realitate singurul partid unionist de atunci, Frontul Popular, se afla în opoziție și nu avea putere de decizie, iar majoritatea parlamentară, constituită din comuniști, foști comuniști și socialiști, transfigurați mai târziu în agrarieni, opta pentru limba moldovenească. Cea mai bună dovadă în acest sens este Constituția RM. Cu alte cuvinte, „pericolul unionismului” în 1990 a fost doar o simplă și porcoasă fabulă născocită de Kremlin pentru a-și menține controlul și armata în țara noastră.

Și iată că astăzi, în 2017, președintele Dodon folosește un discurs identic cu cel separatist. „În dezvoltarea sa, Găgăuzia a parcurs o cale lungă și dificilă. A fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”, a spus la Comrat omul care a promis că ne va integra statul…. (!!!)

Dacă cineva se mai întreabă cum va proceda Dodon în cazul unui nou conflict militar în Moldova, eu nu am nicio îndoială că el va defila în fruntea dușmanilor noștri și le va duce steagul. Iar dacă rușii ar împușca și câțiva socialiști, el ar mângâia ucigașii pe umăr și le-ar zice, zâmbind: „Ничего страшного, бывает” (nu-i nimic, se mai întâmplă – ro.). Fără pic de exagerare, Dodon reprezintă un pericol foarte mare pentru noi toți și pentru țara noastră în întregime. Dovezile sunt publice și atât de evidente, încât nici un procuror nu ar putea invoca lipsa de probe, dacă ar fi procuror adevărat.


 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)