Astăzi 7 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 5 Martie 2018, ora 08:14    Din editia print

ÎN ATENŢIA PROCURATURII GENERALE MAI ŞI SIS: Separatiștii găgăuzi declară 2018 drept anul ocupației românești

Marime Font

Comratul a pus guvernării un ultimatum, cerându-i să modifice legi, să interzică partide și organizații și să instaureze o dictatură anti-românească.  

Avertizarea deputatului PDM, Corneliu Dudnic, din 24 februarie 2018, care a anunțat în cadrul Consiliului Raional al autorităților locale din UTA Gagauz-Yeri, că va lua primul arma în mâini, dacă R. Moldova se va uni cu România, a şocat toată țara în ultima săptămână. Puţini însă cunosc că, în aceeaşi zi, toţi cei prezenți la același eveniment, care a avut loc în s. Tomai, r-nul Ceadâr-Lunga, au adoptat și o rezoluție care sfidează toate legile naționale și internaționale. Găgăuzii cataloghează activitatea lui Traian Băsescu și George Simion drept una criminală și declară 2018 drept an al ocupației românești. Ivan Burgundji, unul dintre cei mai inveterați separatiști din R. Moldova, ne-a pus la dispoziție textul ultimatumului, pe care îl publicăm mai jos, în traducere din limba rusă.

REZOLUȚIA

Consiliului extins al autorităților regionale și locale, al conducerii UTA-Găgăuzia, al veteranilor care au participat la formarea Republicii Găgăuzia și al reprezentanților societății:

Noi, participanții la Consiliu, în calitate de reprezentanți ai poporului multietnic al Găgăuziei, apărând interesele ei în diferite domenii de activitate a țării,
- Pornind de la preocuparea pentru viitorul pașnic al generațiilor actuale și viitoare ale popoarelor Găgăuziei și R. Moldova,

Loading...


- Reafirmând angajamentul Găgăuziei, ca parte componentă a R. Moldova, de a menține și a întări R. Moldova ca stat independent, neutru, democratic, suveran și integru,

- Reieșind din necesitatea de a respecta următoarele principii:
a. edificarea și consolidarea unui stat de drept;
b. apărarea democrației și aprofundarea consensului național în societate și la nivel de stat;
c. respectarea drepturilor și libertăților umane și civile, precum și a drepturilor colective inviolabile ale popoarelor;
d. respectarea strictă a prevederilor Constituției, a Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) și al Codului Găgăuziei (Gagauz-Yeri),

- Fiind adepți și susținători activi ai păstrării și consolidării identității naționale a popoarelor și a reprezentanților minorităților naționale din țara noastră,

- Condamnând indiferența și lipsa de acțiune, anticonstituționale și criminale, ale structurilor de stat ale țării noastre, responsabile de respectarea Constituției și altor legi ale statului nostru, precum și de protejarea statutului de independenţă și suveranitate al R. Moldova,

- Exprimând voința poporului din Găgăuzia, reflectată la referendumul național cu privire la includerea unor localităţi în componenţa UTA Găgăuzia din 5 martie 1995, precum și a referendumului din 2 februarie 2014, privind statutul separat al poporului Găgăuziei pentru dreptul la autodeterminare și evoluția ulterioară a vectorului politicii externe a țării,

adoptăm această rezoluție:

1. Milităm pentru păstrarea și consolidarea necondiționată a statutului de independenţă, suveranitate, democraţie și neutralitate al R. Moldova și condamnăm politica actuală de stat a vecinei noastre, Republica România, îndreptată spre absorbția R. Moldova, cu acordul și sprijinul deschis și evident al instituțiilor de stat și al înalților demnitari din Parlamentul și Guvernul țării noastre.

2. Solicităm conducerii R. Moldova să condamne în mod public susținerea aspirațiilor și acțiunilor unioniste din partea persoanelor publice și cu funcții de răspundere din Republica România, care ridică cu agresiune pretenții teritoriale față de statul nostru și duc o politică distructivă, cu scopul lichidării independenței R. Moldova.

3. Solicităm conducerii R. Moldova să condamne în mod public susținerea aspirațiilor și acțiunilor unioniste din partea persoanelor publice și cu funcții de răspundere din administrațiile publice locale din R. Moldova, precum și organizațiile și asociațiile socio-politice, care se pronunță pentru lichidarea statului de independență al R. Moldova și intrarea sa în componența statului vecin, României.

4. Solicităm Ministerului Justiției din R. Moldova să stopeze activitatea pe teritoriul țării a partidelor și altor formațiuni social-politice, ale căror obiective prevăd lichidarea statului R. Moldova prin Unirea cu Republica România.

5. Solicităm procuraturii, MAI și SIS din R. Moldova să pună punct activităților antistatale, anticonstituționale și criminale pe teritoriul țării noastre ale cetățeanului român T. Băsescu, precum și ale primarilor și consilierilor unor localități din țara noastră, care au semnat așa-numita declarație de „unire” cu Republica România.

6. Solicităm neîntârziat Parlamentului, Guvernului și președintelui R. Moldova:

a) să adopte o lege, care ar interzice persoanelor cu dublă cetățenie, să ocupe funcții înalte în stat;

b) să facă modificări și completări la Codul Penal al țării, care ar prevedea răspunderea penală pentru propagandă și îndemn la lichidarea independenței și suveranității R. Moldova și aderarea sa la România prin așa-numita „unire”;

c) să introducă modificări și completări în Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, precum și în alte acte normative, care să stipuleze că nerecunoașterea statalității R. Moldova este un motiv aparte de concediere și un factor de incompatibilitate cu funcția deținută.

7. Îl îndemnăm pe președintele R. Moldova, dl. I. Dodon, să ia măsuri în vederea impunerii unor sancțiuni individuale, pentru a-i declara persona non grata pe teritoriul R. Moldova pe ideologii unionismului din țara noastră, domnii Traian Băsescu și Gheorghe Simion.

8. Îndemnăm liderii Uniunii Europene, Consiliului Europei, OSCE, Statelor Unite ale Americii, Republicii Turciei și Federației Ruse să condamne tendințele agresive ale Republicii România în privința anexării practice a statului R. Moldova, care e membru al ONU și este recunoscut de comunitatea internațională.

9. Îi încredințăm Primei persoane a Găgăuziei (bașcanului) și Adunării Populare a Găgăuziei, să solicite oficial Republicii Turcia, Federației Ruse și OSCE să devină garanți ai realizării necondiționate a statutului amânat al poporului găgăuz pentru autodeterminare externă, în cazul în care R. Moldova își pierde statutul actual.

10. Recomandăm Primei persoane a Găgăuziei (bașcanului) să creeze Consiliul public al securității politice, economice și ecologice a Găgăuziei, pentru a răspunde prompt amenințărilor la adresa funcționării depline a Autonomiei politice găgăuze în componența R. Moldova și pentru a proteja integritatea și suveranitatea R. Moldova.

11. Responsabilitatea pentru realizarea neapărată a voinței poporului Găgăuziei, exprimată la referendumul din 2 februarie 2014 și în Rezoluția Congresului Deputaților de toate nivelurile al Găgăuziei din 22 februarie 2014, o încredințăm președintelui Adunării Populare a Găgăuziei.

12. Îndemnăm Prima persoană a Găgăuziei (bașcanul), Adunarea Populară și Comitetul Executiv al Găgăuziei să convoace un congres al deputaților de toate nivelurile și din toate legislaturile din Găgăuzia pe 17 sau 24 martie 2018, la care să discute și să analizeze în esență problemele discutate la acest forum fără o agendă anunțată, și să implementeze prevederile Rezoluției congresului deputaților de toate nivelurile din Găgăuzia, din 22 februarie 2014.

13. Declarăm 2018 drept an în care se împlinesc 100 de ani de la ocuparea Basarabiei de către România.

14. Obligăm Adunarea Populară și Comitetul Executiv al Găgăuziei să elaboreze un plan de acțiuni pentru realizarea prevederilor acestei Rezoluții și pentru organizarea unor evenimente de comemorare în localitățile din Găgăuzia, dedicate împlinirii unui secol de la ocuparea Basarabiei de către România, pe care să le publice pe site-urile oficiale în termen de două luni.

15. Încredințăm Adunării Populare și Comitetului Executiv al Găgăuziei să expedieze copii ale acestei Rezoluții conducerii R. Moldova, Organizației Națiunilor Unite, Uniunii Europene, Consiliului Europei, OSCE, Congresului Autorităților Regionale Locale ale Consiliului Europei, Federației Ruse, Republicii Turcia, precum și misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova.

Tomai, r-nul Ceadâr-Lunga, UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri), Republica Moldova, 24 februarie 2018

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)