Astăzi 19 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:45
Abonamente

Actualitate 5 Martie 2018, ora 08:14    Din editia print

ÎN ATENŢIA PROCURATURII GENERALE MAI ŞI SIS: Separatiștii găgăuzi declară 2018 drept anul ocupației românești

Marime Font

Comratul a pus guvernării un ultimatum, cerându-i să modifice legi, să interzică partide și organizații și să instaureze o dictatură anti-românească.  

Avertizarea deputatului PDM, Corneliu Dudnic, din 24 februarie 2018, care a anunțat în cadrul Consiliului Raional al autorităților locale din UTA Gagauz-Yeri, că va lua primul arma în mâini, dacă R. Moldova se va uni cu România, a şocat toată țara în ultima săptămână. Puţini însă cunosc că, în aceeaşi zi, toţi cei prezenți la același eveniment, care a avut loc în s. Tomai, r-nul Ceadâr-Lunga, au adoptat și o rezoluție care sfidează toate legile naționale și internaționale. Găgăuzii cataloghează activitatea lui Traian Băsescu și George Simion drept una criminală și declară 2018 drept an al ocupației românești. Ivan Burgundji, unul dintre cei mai inveterați separatiști din R. Moldova, ne-a pus la dispoziție textul ultimatumului, pe care îl publicăm mai jos, în traducere din limba rusă.

REZOLUȚIA

Consiliului extins al autorităților regionale și locale, al conducerii UTA-Găgăuzia, al veteranilor care au participat la formarea Republicii Găgăuzia și al reprezentanților societății:

Noi, participanții la Consiliu, în calitate de reprezentanți ai poporului multietnic al Găgăuziei, apărând interesele ei în diferite domenii de activitate a țării,
- Pornind de la preocuparea pentru viitorul pașnic al generațiilor actuale și viitoare ale popoarelor Găgăuziei și R. Moldova,


- Reafirmând angajamentul Găgăuziei, ca parte componentă a R. Moldova, de a menține și a întări R. Moldova ca stat independent, neutru, democratic, suveran și integru,

- Reieșind din necesitatea de a respecta următoarele principii:
a. edificarea și consolidarea unui stat de drept;
b. apărarea democrației și aprofundarea consensului național în societate și la nivel de stat;
c. respectarea drepturilor și libertăților umane și civile, precum și a drepturilor colective inviolabile ale popoarelor;
d. respectarea strictă a prevederilor Constituției, a Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) și al Codului Găgăuziei (Gagauz-Yeri),

- Fiind adepți și susținători activi ai păstrării și consolidării identității naționale a popoarelor și a reprezentanților minorităților naționale din țara noastră,

- Condamnând indiferența și lipsa de acțiune, anticonstituționale și criminale, ale structurilor de stat ale țării noastre, responsabile de respectarea Constituției și altor legi ale statului nostru, precum și de protejarea statutului de independenţă și suveranitate al R. Moldova,

- Exprimând voința poporului din Găgăuzia, reflectată la referendumul național cu privire la includerea unor localităţi în componenţa UTA Găgăuzia din 5 martie 1995, precum și a referendumului din 2 februarie 2014, privind statutul separat al poporului Găgăuziei pentru dreptul la autodeterminare și evoluția ulterioară a vectorului politicii externe a țării,

adoptăm această rezoluție:

1. Milităm pentru păstrarea și consolidarea necondiționată a statutului de independenţă, suveranitate, democraţie și neutralitate al R. Moldova și condamnăm politica actuală de stat a vecinei noastre, Republica România, îndreptată spre absorbția R. Moldova, cu acordul și sprijinul deschis și evident al instituțiilor de stat și al înalților demnitari din Parlamentul și Guvernul țării noastre.

2. Solicităm conducerii R. Moldova să condamne în mod public susținerea aspirațiilor și acțiunilor unioniste din partea persoanelor publice și cu funcții de răspundere din Republica România, care ridică cu agresiune pretenții teritoriale față de statul nostru și duc o politică distructivă, cu scopul lichidării independenței R. Moldova.

3. Solicităm conducerii R. Moldova să condamne în mod public susținerea aspirațiilor și acțiunilor unioniste din partea persoanelor publice și cu funcții de răspundere din administrațiile publice locale din R. Moldova, precum și organizațiile și asociațiile socio-politice, care se pronunță pentru lichidarea statului de independență al R. Moldova și intrarea sa în componența statului vecin, României.

4. Solicităm Ministerului Justiției din R. Moldova să stopeze activitatea pe teritoriul țării a partidelor și altor formațiuni social-politice, ale căror obiective prevăd lichidarea statului R. Moldova prin Unirea cu Republica România.

5. Solicităm procuraturii, MAI și SIS din R. Moldova să pună punct activităților antistatale, anticonstituționale și criminale pe teritoriul țării noastre ale cetățeanului român T. Băsescu, precum și ale primarilor și consilierilor unor localități din țara noastră, care au semnat așa-numita declarație de „unire” cu Republica România.

6. Solicităm neîntârziat Parlamentului, Guvernului și președintelui R. Moldova:

a) să adopte o lege, care ar interzice persoanelor cu dublă cetățenie, să ocupe funcții înalte în stat;

b) să facă modificări și completări la Codul Penal al țării, care ar prevedea răspunderea penală pentru propagandă și îndemn la lichidarea independenței și suveranității R. Moldova și aderarea sa la România prin așa-numita „unire”;

c) să introducă modificări și completări în Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, precum și în alte acte normative, care să stipuleze că nerecunoașterea statalității R. Moldova este un motiv aparte de concediere și un factor de incompatibilitate cu funcția deținută.

7. Îl îndemnăm pe președintele R. Moldova, dl. I. Dodon, să ia măsuri în vederea impunerii unor sancțiuni individuale, pentru a-i declara persona non grata pe teritoriul R. Moldova pe ideologii unionismului din țara noastră, domnii Traian Băsescu și Gheorghe Simion.

8. Îndemnăm liderii Uniunii Europene, Consiliului Europei, OSCE, Statelor Unite ale Americii, Republicii Turciei și Federației Ruse să condamne tendințele agresive ale Republicii România în privința anexării practice a statului R. Moldova, care e membru al ONU și este recunoscut de comunitatea internațională.

9. Îi încredințăm Primei persoane a Găgăuziei (bașcanului) și Adunării Populare a Găgăuziei, să solicite oficial Republicii Turcia, Federației Ruse și OSCE să devină garanți ai realizării necondiționate a statutului amânat al poporului găgăuz pentru autodeterminare externă, în cazul în care R. Moldova își pierde statutul actual.

10. Recomandăm Primei persoane a Găgăuziei (bașcanului) să creeze Consiliul public al securității politice, economice și ecologice a Găgăuziei, pentru a răspunde prompt amenințărilor la adresa funcționării depline a Autonomiei politice găgăuze în componența R. Moldova și pentru a proteja integritatea și suveranitatea R. Moldova.

11. Responsabilitatea pentru realizarea neapărată a voinței poporului Găgăuziei, exprimată la referendumul din 2 februarie 2014 și în Rezoluția Congresului Deputaților de toate nivelurile al Găgăuziei din 22 februarie 2014, o încredințăm președintelui Adunării Populare a Găgăuziei.

12. Îndemnăm Prima persoană a Găgăuziei (bașcanul), Adunarea Populară și Comitetul Executiv al Găgăuziei să convoace un congres al deputaților de toate nivelurile și din toate legislaturile din Găgăuzia pe 17 sau 24 martie 2018, la care să discute și să analizeze în esență problemele discutate la acest forum fără o agendă anunțată, și să implementeze prevederile Rezoluției congresului deputaților de toate nivelurile din Găgăuzia, din 22 februarie 2014.

13. Declarăm 2018 drept an în care se împlinesc 100 de ani de la ocuparea Basarabiei de către România.

14. Obligăm Adunarea Populară și Comitetul Executiv al Găgăuziei să elaboreze un plan de acțiuni pentru realizarea prevederilor acestei Rezoluții și pentru organizarea unor evenimente de comemorare în localitățile din Găgăuzia, dedicate împlinirii unui secol de la ocuparea Basarabiei de către România, pe care să le publice pe site-urile oficiale în termen de două luni.

15. Încredințăm Adunării Populare și Comitetului Executiv al Găgăuziei să expedieze copii ale acestei Rezoluții conducerii R. Moldova, Organizației Națiunilor Unite, Uniunii Europene, Consiliului Europei, OSCE, Congresului Autorităților Regionale Locale ale Consiliului Europei, Federației Ruse, Republicii Turcia, precum și misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova.

Tomai, r-nul Ceadâr-Lunga, UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri), Republica Moldova, 24 februarie 2018

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 13:45

Presupus spion rus, agent GRU, filmat în timp ce mituia un oficial sârb la Belgrad

Presupus spion rus, agent GRU, filmat în timp ce mituia un oficial sârb la Belgrad

În 17 noiembrie, un filmuleţ a fost postat pe Youtube în care un presupus membru al Serviciului de Informaţii al Rusiei, GRU, dă mită unui agent sârb, un oficial de rang înalt, relatează Radio Europa Liberă, citată de Digi24.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Noiembrie 2019, ora: 13:41

Alianța ACUM-PSRM a rezistat la Basarabeasca. Socialistul Piotr Pușcari a fost ales președinte al raionului

Alianța ACUM-PSRM a rezistat la Basarabeasca. Socialistul Piotr Pușcari a fost ales președinte al raionului

16 consilieri raionali din partea PSRM, blocului ACUM, PLDM și „Partidul Nostru” au creat o majoritate în Consiliul raional Basarabeasca și l-au votat pe socialistul Piotr Pușcari în funcția de președinte al raionului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 13:29

Petru Frunze ar urma să fie înaintat la funcția de președinte a-l Consiliului Raional Ialoveni / În circumscripția 37 ar urma să aibă loc ALEGERI PARLAMENTARE NOI

Petru Frunze ar urma să fie înaintat la funcția de președinte a-l Consiliului Raional Ialoveni / În circumscripția 37 ar urma să aibă loc ALEGERI PARLAMENTARE NOI

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Petru Frunze, care a candidat la alegerile locale generale din 20 octombrie curent, cap de listă, pentru funcția de consilier raional la Ialoveni, din partea Blocului ACUM, formațiunea PAS, ar urma să fie propus noului Consiliu format,...

( ) Citeşte tot articolul

Artă 19 Noiembrie 2019, ora: 12:47

La 77 de ani, Ștefan Câlția invită publicul, prin cele peste 20 de lucrări (unele depășind 5 sau chiar 12m), pictură și desen din perioada 1970-2019, la o expoziție sub formă de labirint - o călătorie în patru capitole însoțite de simbolul UROBORUS, șarpele care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:58

O instanță de arbitraj a acceptat revendicările Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de peste 329 milioane de dolari de la Moldovagaz SA

O instanță de arbitraj a acceptat revendicările Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de peste 329 milioane de dolari de la Moldovagaz SA

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a acceptat revendicările concernului rus Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de 329.548.935,02 dolari de la Moldovagaz SA, pentru gazele naturale livrate în 2016.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:37

FOTO / Accident MORTAL la Ocnița; Un bărbat a decedat, iar altul se află la spital, după ce s-au lovit cu mașina într-un copac

FOTO / Accident MORTAL la Ocnița; Un bărbat a decedat, iar altul se află la spital, după ce s-au lovit cu mașina într-un copac

Accident horror în satul Sauca. Un bărbat de 41 de ani a murit, iar un altul a ajuns la spital în urma unui accident rutier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:15

Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!

Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!

Veste rea de la ANM. Iarna 2019 - 2020 ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 de ani sau chiar 100 de ani din România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 19 Noiembrie 2019, ora: 11:12

INFOGRAFIC | Exportul vinurilor moldovenești înregistrează CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 5 ani

INFOGRAFIC | Exportul vinurilor moldovenești înregistrează CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 5 ani

Vinul Moldovei devine tot mai cunoscut și apreciat în întreaga lume. În primele 9 luni ale anului 2019, atât volum exporturilor de vinuri moldovenești cât și valoarea acestora au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Noiembrie 2019, ora: 11:00

Alexandru Tănase despre expertiza OSCE/ODIR privind reforma Justiției inițiată de Olesea Stamate: „Aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”

Alexandru Tănase despre expertiza OSCE/ODIR privind reforma Justiției inițiată de Olesea Stamate: „Aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a făcut publică o expertiză referitor la reforma justiției, începută de Guvernul Sandu. În această opinie, ODIR subliniază că procedura prin care s-a elaborat și adoptat acest proiect nu se aliniază la...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 19 Noiembrie 2019, ora: 11:00

ULTIMA ORĂ /// Pe cine numește Pavel Voicu la IGP în locul lui Gheorghe Balan

ULTIMA ORĂ /// Pe cine numește Pavel Voicu la IGP în locul lui Gheorghe Balan

Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne, a selectat un candidat pentru șefia IGP și urmează să fie numit astăzi în funcție în cadrul ședinței de Guvern. Decizia vine după ce Gheorghe Balan, cel care a deținut funcția de șef-interimar al IGP din luna iunie până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:57

Andrei NĂSTASE cere reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM: "TIMPUL lui Igor DOODN va expiră mai curând decât își poate imagina"

Andrei NĂSTASE cere reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM: "TIMPUL lui Igor DOODN va expiră mai curând decât își poate imagina"

Andrei Năstase a cerut anularea ordonanţei procuraturii anticorupţie prin care a fost respinsă cererea de iniţiere a unui proces penal privind finanţarea ilegală din străinătate a PSRM şi tragerea la răspundere a preşedintelui Igor Dodon pentru trădare de patrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:55

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene. În ultimii doi ani, primăria din Turda a obținut finanțare europeană de 100 milioane de euro pentru proiectele sale. Această sumă este cea mai mare primită de un municipiu din România care nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:42

Dragoș Tudorache (PLUS) speră că guvernul socialist de la Chișinău este o veste bună

Dragoș Tudorache (PLUS) speră că guvernul socialist de la Chișinău este o veste bună

Dragoș Tudorache, europarlamentar PLUS și raportorul pentru Republica Moldova al Parlamentului Europan, a scris pe Facebook un mesaj favorabil guvernului socialist de la Chișinău, fapt criticat dur de comentatorii acestei postări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:35

Usatîi: Unor deputați PDM li s-ar fi propus câte 350 de mii de euro pentru a părăsi partidul

Usatîi: Unor deputați PDM li s-ar fi propus câte 350 de mii de euro pentru a părăsi partidul

Președintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, primar al orașului Bălți, susține că unor deputați din Partidul Democrat li s-ar fi propus sume de câte 350 de mii de euro pentru a părăsi formațiunea. Acest lucru l-ar fi făcut unul dintre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:52

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, violată de un coleg de școală în vârstă de 14 ani

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, violată de un coleg de școală în vârstă de 14 ani

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, din clasa a patra, a fost violată de un coleg de școală, care are doar 14 ani. Incidentul a avut loc săptămâna trecută într-o localitate din raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:49

Un moldovean student la Iași se află în stare gravă, după ce a înghiţit 16 pastile de paracetamol

Un moldovean student la Iași se află în stare gravă, după ce a înghiţit 16 pastile de paracetamol

Un tânăr de 19 ani din Republica Moldova, student la Iaşi a fost dus de urgenţă la spital după ce ar fi înghiţit cel puţin 16 pastile de paracetamol în speranţa că astfel va trata o viroză respiratorie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:46

În urmă cu 100 de ani, italienii emigrau în România și făceau munca grea pe care românii refuzau să o facă

În urmă cu 100 de ani, italienii emigrau în România și făceau munca grea pe care românii refuzau să o facă

Începând cu sfârșitul secolului 19, milioane de italieni și-au părăsit țara natală în căutarea unui trai mai bun. Deși mulți au ales American, Brazilia, Argentina sau Australia, o parte dintre aceștia au ajuns în România. Fenomenul a fost consemnat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)