Astăzi 16 Septembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:14
Abonamente

Actualitate 5 Martie 2018, ora 08:14    Din editia print

ÎN ATENŢIA PROCURATURII GENERALE MAI ŞI SIS: Separatiștii găgăuzi declară 2018 drept anul ocupației românești

Marime Font

Comratul a pus guvernării un ultimatum, cerându-i să modifice legi, să interzică partide și organizații și să instaureze o dictatură anti-românească.  

Avertizarea deputatului PDM, Corneliu Dudnic, din 24 februarie 2018, care a anunțat în cadrul Consiliului Raional al autorităților locale din UTA Gagauz-Yeri, că va lua primul arma în mâini, dacă R. Moldova se va uni cu România, a şocat toată țara în ultima săptămână. Puţini însă cunosc că, în aceeaşi zi, toţi cei prezenți la același eveniment, care a avut loc în s. Tomai, r-nul Ceadâr-Lunga, au adoptat și o rezoluție care sfidează toate legile naționale și internaționale. Găgăuzii cataloghează activitatea lui Traian Băsescu și George Simion drept una criminală și declară 2018 drept an al ocupației românești. Ivan Burgundji, unul dintre cei mai inveterați separatiști din R. Moldova, ne-a pus la dispoziție textul ultimatumului, pe care îl publicăm mai jos, în traducere din limba rusă.

REZOLUȚIA

Consiliului extins al autorităților regionale și locale, al conducerii UTA-Găgăuzia, al veteranilor care au participat la formarea Republicii Găgăuzia și al reprezentanților societății:

Noi, participanții la Consiliu, în calitate de reprezentanți ai poporului multietnic al Găgăuziei, apărând interesele ei în diferite domenii de activitate a țării,
- Pornind de la preocuparea pentru viitorul pașnic al generațiilor actuale și viitoare ale popoarelor Găgăuziei și R. Moldova,


- Reafirmând angajamentul Găgăuziei, ca parte componentă a R. Moldova, de a menține și a întări R. Moldova ca stat independent, neutru, democratic, suveran și integru,

- Reieșind din necesitatea de a respecta următoarele principii:
a. edificarea și consolidarea unui stat de drept;
b. apărarea democrației și aprofundarea consensului național în societate și la nivel de stat;
c. respectarea drepturilor și libertăților umane și civile, precum și a drepturilor colective inviolabile ale popoarelor;
d. respectarea strictă a prevederilor Constituției, a Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) și al Codului Găgăuziei (Gagauz-Yeri),

- Fiind adepți și susținători activi ai păstrării și consolidării identității naționale a popoarelor și a reprezentanților minorităților naționale din țara noastră,

- Condamnând indiferența și lipsa de acțiune, anticonstituționale și criminale, ale structurilor de stat ale țării noastre, responsabile de respectarea Constituției și altor legi ale statului nostru, precum și de protejarea statutului de independenţă și suveranitate al R. Moldova,

- Exprimând voința poporului din Găgăuzia, reflectată la referendumul național cu privire la includerea unor localităţi în componenţa UTA Găgăuzia din 5 martie 1995, precum și a referendumului din 2 februarie 2014, privind statutul separat al poporului Găgăuziei pentru dreptul la autodeterminare și evoluția ulterioară a vectorului politicii externe a țării,

adoptăm această rezoluție:

1. Milităm pentru păstrarea și consolidarea necondiționată a statutului de independenţă, suveranitate, democraţie și neutralitate al R. Moldova și condamnăm politica actuală de stat a vecinei noastre, Republica România, îndreptată spre absorbția R. Moldova, cu acordul și sprijinul deschis și evident al instituțiilor de stat și al înalților demnitari din Parlamentul și Guvernul țării noastre.

2. Solicităm conducerii R. Moldova să condamne în mod public susținerea aspirațiilor și acțiunilor unioniste din partea persoanelor publice și cu funcții de răspundere din Republica România, care ridică cu agresiune pretenții teritoriale față de statul nostru și duc o politică distructivă, cu scopul lichidării independenței R. Moldova.

3. Solicităm conducerii R. Moldova să condamne în mod public susținerea aspirațiilor și acțiunilor unioniste din partea persoanelor publice și cu funcții de răspundere din administrațiile publice locale din R. Moldova, precum și organizațiile și asociațiile socio-politice, care se pronunță pentru lichidarea statului de independență al R. Moldova și intrarea sa în componența statului vecin, României.

4. Solicităm Ministerului Justiției din R. Moldova să stopeze activitatea pe teritoriul țării a partidelor și altor formațiuni social-politice, ale căror obiective prevăd lichidarea statului R. Moldova prin Unirea cu Republica România.

5. Solicităm procuraturii, MAI și SIS din R. Moldova să pună punct activităților antistatale, anticonstituționale și criminale pe teritoriul țării noastre ale cetățeanului român T. Băsescu, precum și ale primarilor și consilierilor unor localități din țara noastră, care au semnat așa-numita declarație de „unire” cu Republica România.

6. Solicităm neîntârziat Parlamentului, Guvernului și președintelui R. Moldova:

a) să adopte o lege, care ar interzice persoanelor cu dublă cetățenie, să ocupe funcții înalte în stat;

b) să facă modificări și completări la Codul Penal al țării, care ar prevedea răspunderea penală pentru propagandă și îndemn la lichidarea independenței și suveranității R. Moldova și aderarea sa la România prin așa-numita „unire”;

c) să introducă modificări și completări în Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, precum și în alte acte normative, care să stipuleze că nerecunoașterea statalității R. Moldova este un motiv aparte de concediere și un factor de incompatibilitate cu funcția deținută.

7. Îl îndemnăm pe președintele R. Moldova, dl. I. Dodon, să ia măsuri în vederea impunerii unor sancțiuni individuale, pentru a-i declara persona non grata pe teritoriul R. Moldova pe ideologii unionismului din țara noastră, domnii Traian Băsescu și Gheorghe Simion.

8. Îndemnăm liderii Uniunii Europene, Consiliului Europei, OSCE, Statelor Unite ale Americii, Republicii Turciei și Federației Ruse să condamne tendințele agresive ale Republicii România în privința anexării practice a statului R. Moldova, care e membru al ONU și este recunoscut de comunitatea internațională.

9. Îi încredințăm Primei persoane a Găgăuziei (bașcanului) și Adunării Populare a Găgăuziei, să solicite oficial Republicii Turcia, Federației Ruse și OSCE să devină garanți ai realizării necondiționate a statutului amânat al poporului găgăuz pentru autodeterminare externă, în cazul în care R. Moldova își pierde statutul actual.

10. Recomandăm Primei persoane a Găgăuziei (bașcanului) să creeze Consiliul public al securității politice, economice și ecologice a Găgăuziei, pentru a răspunde prompt amenințărilor la adresa funcționării depline a Autonomiei politice găgăuze în componența R. Moldova și pentru a proteja integritatea și suveranitatea R. Moldova.

11. Responsabilitatea pentru realizarea neapărată a voinței poporului Găgăuziei, exprimată la referendumul din 2 februarie 2014 și în Rezoluția Congresului Deputaților de toate nivelurile al Găgăuziei din 22 februarie 2014, o încredințăm președintelui Adunării Populare a Găgăuziei.

12. Îndemnăm Prima persoană a Găgăuziei (bașcanul), Adunarea Populară și Comitetul Executiv al Găgăuziei să convoace un congres al deputaților de toate nivelurile și din toate legislaturile din Găgăuzia pe 17 sau 24 martie 2018, la care să discute și să analizeze în esență problemele discutate la acest forum fără o agendă anunțată, și să implementeze prevederile Rezoluției congresului deputaților de toate nivelurile din Găgăuzia, din 22 februarie 2014.

13. Declarăm 2018 drept an în care se împlinesc 100 de ani de la ocuparea Basarabiei de către România.

14. Obligăm Adunarea Populară și Comitetul Executiv al Găgăuziei să elaboreze un plan de acțiuni pentru realizarea prevederilor acestei Rezoluții și pentru organizarea unor evenimente de comemorare în localitățile din Găgăuzia, dedicate împlinirii unui secol de la ocuparea Basarabiei de către România, pe care să le publice pe site-urile oficiale în termen de două luni.

15. Încredințăm Adunării Populare și Comitetului Executiv al Găgăuziei să expedieze copii ale acestei Rezoluții conducerii R. Moldova, Organizației Națiunilor Unite, Uniunii Europene, Consiliului Europei, OSCE, Congresului Autorităților Regionale Locale ale Consiliului Europei, Federației Ruse, Republicii Turcia, precum și misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova.

Tomai, r-nul Ceadâr-Lunga, UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri), Republica Moldova, 24 februarie 2018

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:13

FLASH /// Procurorul general a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

FLASH /// Procurorul general a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Doi deputați din fracțiunea Partidului Șor ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Solicitarea a fost înaintată astăzi în Parlament de procurorul general interimar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:03

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

În ultimele 4-5 luni asistăm la o accelerare a creșterii prețurilor în Republica Moldova, care în luna august au atins nivelul de 5,5% anual. Care este motivul și la ce să ne așteptăm în următoarele luni? În opinia mea sunt câțiva factori, care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:59

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

 Cel mai comod aranjament politic posibil este acel in care partenerul preia toate costurile politice. Cam asa poate fi descrisa relatia dintre PSRM si ACUM dupa discursul Presedintelui Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:47

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

 Vicepremierul rus Dmirii Kozak, vine, din nou, la Chișinău. Vizita acestuia urmează a fi făcută în următoarele zile. Acesta va participa la Forumul Economic moldo-rus, despre care a vorbit anterior președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:26

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

Guvernarea de la Chișinău a înregistrat unele realizări în primele 100 de zile de activitate, dar n-a lucrat cu eficiență maximă și putea face mai multe, consideră experții. În opinia acestora, promisa dezoligarhizare rapidă, practic, a eșuat și s-a transformat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:24

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la putere alături de blocul ACUM

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la putere alături de blocul ACUM

Liderul socialiștilor Dodon nu este mulțumit de activitatea membrilor Cabinetului de Miniștri. Despre asta a spus șeful statului azi, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. Acesta spune că, în cazul în care majoritatea va decide schimbarea componenței actualului Guvern,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:18

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

 La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase! -  sau cum poți să cazi în derizoriu, „crucificându-l" pe Hristos în Ministerul de Interene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 13:43

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

 Trei deputați din partea blocului ACUM au părăsit sala de ședință a Parlamentului când Igor Dodon și-a început discursul în fața Legislativului. Este vorba despre Iurie Reniță, lilian Carp și Octavian Țîcu,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:33

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cunoscutul expert român Cristi Danileț a comentat pentru TVR Moldova inițiativa Guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:00

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:52

Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Experta Mariana Kalughin atrage atentiția: „Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna. Parlamentul se întruneşte astăzi pentru a modifica procedura de alegere a procurorului general. Miza nu e doar o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:47

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor fi deschise 1969 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:49

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a încălcat în mod evident Constituția prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental - Ministerul Afacerilor Interne, informează portalul pro-socialist noi.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:47

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Au trecut peste 150 de ani de când leul a devenit moneda națională a României. Aflați din Pagina de istorie de azi de unde i se trage numele leului românesc, cât valora și prin ce greutăți a mai trecut, de-a lungul timpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:44

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:27

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. Informaţia a fost confirmată de către deputatul PPDA, Alexandr Slusari. Parlamentarul nu a oferit mai multe detalii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:11

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Ești sortit să ai succes și să câștigi mulți bani? Dacă nu știi răspunsul la această întrebare, astrele ți-l pot oferi. Toamna aceasta, unele semne zodiacale sunt destinate să facă bani. Este de ajuns să-și pună mintea la contribuție și norocul le va surâde....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:10

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze. Compania din SUA era asociată în proiect și cu o firmă românească

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze. Compania din SUA era asociată în proiect și cu o firmă românească

Ucraina a anulat un contract ce ar fi adus o investiție americană de sute de milioane de dolari. Înțelegerea se referă la exploatarea de gaze şi petrol offshore din Marea Neagră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:08

Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Luni, 16 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță faptul că a obținut în instanța de judecată arestarea unui grup de indivizi, care au pretins că sunt polițiști și au pătruns în apartamentului unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:07

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE Thomas Greminger va vizita Moldova între 17 și 19 septembrie pentru discuții cu oficiali de rang înalt din Moldova și conducerea politică de la Tiraspol.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:04

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg din Rusia a explicat de ce este imposibil ca Anastasia Zavorotnyuk să fie operată pe creier. Actrița este suspectată de una dintre cele mai insidioase și agresive tumori cerebrale. Medicii au spus că tumora cerebrală a fost inoperabilă. Informații despre starea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)