Actualitate

In biserica spirituala a neamului

„Vieru este ctitorul bisericii spirituale a poporului nostru”

Stefan Petrache, interpret de muzica usoara

Grigore Vieru ramane pentru mine o stana de piatra, la poalele careia mi-am facut si eu o coliba. Am fost mereu alaturi de el. Desi noi toti repetam ca am fost alaturi de el, totusi Vieru s-a simtit intotdeauna strain si singuratic. Am facut o piesa noua cu compozitorul Valentin Danga – „Strigat-am catre tine…”. Am lansat-o ieri la spectacolul de la Palatul National. Il caracterizeaza nespus de mult. El a fost om drag in casa mamei mele, in cea a socrilor mei, in casa mea.

Mi-a dedicat versuri, desi cred ca nu am meritat. A scris poezii si pentru fetita mea. Am manuscrise ramase la mine, pe care n-am sa le dau niciodata nimanui. Am sa le las nepotilor. E vorba de versuri pe care nu le-a auzit si nu le-a vazut nimeni. Era un om ad-hoc – de cum ii venea emotia, inspiratia, imediat asternea ceva pe hartie. Din pacate, ne-am obisnuit sa-i cantam osanale dupa moarte, dar trebuia sa facem asta in timpul vietii dansului. Daca cultura-i considerata biserica spirituala a unui popor, Vieru este unul dintre cei mai mari ctitori ai acestei biserici.
 

„Era foarte usor sa lucrez cu el”

Mihai Ciobanu, interpret de muzica populara

Eram odata la spital, in Sectia de terapie intensiva unde, de Duminica Mare, Grigore Vieru venise sa-l viziteze pe ex-ministrul Culturii, Ion Ungureanu. Poetul i-a adus o placinta. Cand m-a zarit pe mine, ii zice cunoscutului regizor si actor: „ Ioane, ia da placinta inapoi, s-o impartim in jumatate!”. Mi-a dat si mie o bucata. Pe atunci nu ne cunosteam atat de bine. Abia mai tarziu s-a legat colaborarea noastra. Cand plecam impreuna in turnee dincolo de Prut, treceam pe la Bujor, Hancesti, pe la parintii mei. Poetului ii placeau nucile si strugurii. Curata nucile verzi si le manca cu multa pofta. Ii ziceam: „Badita, dar cum ai sa iesi cu mainile vopsite in scena?”. El radea ca un copil: „Ce sa fac, daca imi plac?”.
Am facut impreuna cu Grigore Vieru circa 40 de piese si inca tot atatea mi-au mai ramas sa le inregistrez. Era foarte usor sa lucrezi cu el. Nu se supara niciodata, daca il rugam sa revina la un vers din cantec. Acum inregistrez cu studentii mei de la Colegiul de muzica „Stefan Neaga” cateva piese – „Colind pentru graiul si neamul nostru”, „Cantec pentru profesori”, cantecul pascal „Miorita si Hristos” – pe versuri si muzica de Grigore Vieru.

 

„Avea o dragoste aparte fata de oameni”

Anatol Chiriac, compozitor

Nu-mi vine sa cred ca, la 75 de ani pe care i-ar fi implinit acum, Grigore Vieru nu mai este. Inainte de tragicul si stupidul accident, el imi povestea ca va face un spectacol aniversar, pe care sa-l prezinte nu numai la Chisinau, ci in mai multe orase din Romania. Mi-am cerut scuze – murise tata si n-am fost la spectacolul sau din 2005, la 70 de ani -, dar i-am promis ca, la 75 de ani, am sa vin neaparat.
Recent am inregistrat pentru spectacol piesa „Frati romani de pretutindeni”, pe versurile lui, scrise acum doua decenii: „Frati romani de pretutindeni, / Despartiti de-atatea ori, / Prutul lacrimilor noastre / Sa-l acoperim de flori”. E cel mai puternic vers pe care l-am citit vreodata. Textul s-a pierdut. S-au pastrat doar doua strofe. De aceea, l-am rugat pe fratele meu, poetul Teo Chiriac, sa mai scrie doua cuplete. Este un adevarat imn al romanilor de pretutindeni. Am scris zeci de piese pe versurile lui Grigore Vieru, pe care le cunoaste o lume intreaga. Mi-au mai ramas selectate vreo 50, care urmeaza sa le pun pe note muzicale… Am cutreierat impreuna intreaga Romanie. Era un adevarat crestin si avea o dragoste aparte fata de oameni. Iubea, mai cu seama, oamenii simpli. Tocmai de aceea poporul l-a rasplatit pe potriva prin dragostea pe care i-o poarta. Mie, personal, mi-a fost ca un tata, pe care nu-l voi uita niciodata.

„A fost parintele nostru spiritual ”

Stefan Andronic, dirijor al Coralei „Vocile Primaverii”

Apropierea „Vocilor Primaverii” de versul lui Grigore Vieru s-a produs prin iubire. Aplecarea poetului catre tot ce este frumos tine, probabil, de „arhitectonica” spiritului sau. Colaborarea noastra constituie mai mult decat o fila, e o carte deschisa in care coexista admirabil poezia si muzica, valorile nationale si cele universale.
Maestrul pretuia adevarata arta, fiind un stralucit slujitor al ei. Am colaborat cu poetul mai bine de trei decenii, iar Corala „Vocile Primaverii” – chiar de la fondarea ei, Vieru fiindu-i si parinte spiritual.
Sensibil la muzica de calitate, maestrul a fost un rafinat cunoscator al acesteia, altminteri nu mai scria versuri pentru piese muzicale apartinand lui Palestrina, Bach, Vivaldi, Albinoni, Mozart, Beethoven, Handel, Schumann, Enescu etc. Fiecare sunet al muzicii trecea prin sufletul lui, iar fiecare vers isi avea (are) o justificare.
Poetul spunea: „Numai muzica, numai tulburatoarea muzica clasica m-a ajutat sa gasesc cuvantul potrivit, in cazul in care l-am gasit”.
Ma consider foarte fericit ca am fost (si sunt!) contemporanul lui Grigore Vieru si ca impreuna am reusit sa facem un lucru atat de necesar pentru cultura nationala: unele piese clasice instrumentale (circa 50 la numar) sunt cantate nu de orchestra simfonica, nu la vioara sau pian, ci de vocile copiilor, ajutate de cuvant. Sper ca aceste piese sa apara intr-o antologie intitulata „Roua vesniciei”.

 

„Era un mare cunoscator al muzicii populare”

Petre Neamtu, dirijorul Orchestrei „Folclor”

Toate versurile si melodiile pe care le-a compus Grigore Vieru au fost inspirate din folclor, fiindca era foarte aproape de acest izvor nesecat al neamului nostru. A inregistrat nenumarate piese de muzica populara cu Orchestra „Folclor”, mai multe cu Mihai Ciobanu, dar si cu alti solisti, care au interpretat cantecele compuse chiar de Grigore Vieru. Am facut si multe aranjamente la piesele lui Grigore Vieru. A fost o colaborare foarte interesanta si productiva. Odata facusem un aranjament la un cantec de nunta si nicidecum nu-i ieseau versurile. Cand a ascultat fonograma, chiar a doua zi i-a dat lui Mihai Ciobanu si versurile, zicand: „Demult trebuia sa ascult mai intai muzica si apoi sa scriu versurile”.
Era un mare cunoscator al folclorului si deosebit de sensibil la muzica de calitate.
Ne intalneam foarte des. Am inregistrat si un album impreuna cu Grigore Vieru si Mihai Ciobanu – „Pe ostrovul Prutului” -, lansat si in Statele Unite ale Americii.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *