Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 07:37
Abonamente
 
 
 

Culinar.md 7 Iulie 2013, ora 06:44

O vorbă bunăÎn bucătărie

Marime Font

Emisiunile culinare şi blogurile cu specific gastronomic sunt la modă de câţiva ani buni. Înţeleg de ce, pentru că a face mâncare e o activitate zilnică de la care nu te poţi eschiva, n-ai cum să scapi, de mâncat trebuie să mănânci, aşa că audienţa e asigurată.  

Deci, dacă-i musai, cu plăcere. Emisiunile culinare sunt de două feluri: cele care te bagă total în ceaţă, emisiuni cu mari şi pricepuţi bucătari care folosesc ingrediente exotice de care nici dracu` n-a auzit, iar orice tentativă de a executa reţeta va eşua lamentabil. Astea intră în zona artei, mai bine te bucuri de privelişte decât să încerci aşa ceva acasă. În cealaltă categorie sunt emisiunile pentru oameni normali care te învaţă cum să faci din rahat bici. Astea îmi plac. Le urmăresc, pentru că îmi dau idei bune, realizabile, cu ingrediente normale pe care le găseşti şi la tine în frigider, şi pe tarabe la piaţă, cu preţuri rezonabile. 

Îmi pare tare rău că în anii de criză acţiunea „a face mâncare” şi noţiunea „artă culinară” se despart definitiv şi irevocabil. Un divorţ dureros. Nu mai au nicio legătură, nu îşi mai vorbesc, precum foştii soţi certaţi grav. Păcat. Puţină artă în farfuria cu tocană n-ar strica. Pentru multe femei a face mâncare e un chin. În primul rând, pentru că nu prea au din ce. Frigiderul aproape gol rânjeşte răutăcios când tu cauţi carne, ouă şi smântână, dar găseşti margarină şi oase afumate. Fă acum specialităţi din trei morcovi şi două cepe! E drept că austeritatea e prielnică pentru dezvoltarea imaginaţiei. Din cartofi pot să fac cel puţin 30 de reţete, toate bune şi gustoase şi, cel mai important, ieftine. Nevoia te învaţă. Poate dacă aveam bani mulţi, nici nu mă mai oboseam să gătesc, mergeam la restaurant şi n-aş fi descoperit plăcerea de a crea gusturi noi din nimic.
Totuşi, arta şi nevoia pot convieţui bine-mersi în oală. Cunosc femei pe care banii nu le dau afară din casă, dar care sunt artiste în bucătărie. Ele ştiu cum să drămuiască, cum să pună acel strop de drag printre legume şi condimente astfel încât produsul final să fie şi hrănitor, şi artistic.
 
Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de: Ramona Szucsik Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul