Actualitate

În căutarea viitorul başcan al Găgăuziei

Deşi data alegerilor nu a fost stabilită, forţele politice de la Comrat şi Chişinău sunt deja în căutarea pretendenţilor pentru acest post.

Până în prezent, sunt aproximativ zece persoane care ar putea să participe la alegerile pentru funcţia de guvernator al Găgăuziei. Partidul Democrat a anunţat încă demult că va participa la scrutin avându-l drept candidat pe actualul primar al municipiului Comrat, Nicolae Dudoglo. El a fost ales şi deputat în Legislativul de la Chişinău pe lista PDM.

Liberal-democraţii încă nu au identificat candidatura pentru fotoliul de guvernator al regiunii. Deputatul PLDM Petru Vlah a declarat, pentru Publika TV, că în partid sunt examinate două candidaturi: Cancelariei de Stat de la Comrat, Olga Cîrma, şi cea a fostului preşedinte al raionului Comrat, Vitalie Aladov.

Nici Partidul Comuniştilor nu a decis cine va reprezenta formaţiunea la alegerile din autonomia găgăuză. Printre posibilii candidaţi sunt deputaţii PCRM Irina Vlah şi Oleg Garizan, dar şi deputatul Adunării Populare de la Comrat, Gheorghi Leiciu. Partidul Liberal nu a decis deocamdată dacă va propune vreo candidatură pentru alegerile başcanului.

Totodată, Mişcarea "Găgăuzia Unită" a stabilit că va fi reprezentată de adjunctul actualului başcan Valeriu Ianioglo.

De asemenea, deputatul Adunării Populare Ivan Burgudji a confirmat, pentru Publika TV, că intenţionează să participe la alegeri în calitate de candidat independent.

Conform legii, alegerile başcanului sunt organizate în termen de trei luni de la expirarea mandatului actualului başcan, adică din 15 februarie. Başcanul Găgăuziei este ales pentru un mandat de patru ani şi este în drept să deţină cel mult două mandate consecutiv.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *