Ultima oră

În cazul R. Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicării provizorii a Acordului de liber schimb de la 1 septembrie

"În cazul Republicii Moldova se fac demersuri pentru devansarea aplicării provizorii (n.r. a Acordului de liber schimb), nu de la 1 octombrie, așa cum se discutase inițial, ci de la 1 septembrie. În condițiile măsurilor restrictive de retaliere pe care Federația Rusă le-a anunțat, acest lucru ne permite nouă, la nivel european, să fim mai prezenți să acordăm toată asistența și sprijinul necesar Republicii Moldova și eventual altor state partenere care s-ar găsi într-o astfel de situație. De altfel, eu am făcut un apel la Comisia Europeană și către statele membre să fim pregătiți cu mecanisme de asistență de compensare pentru Republica Moldova. Dacă acordul de liber schimb intră provizoriu în vigoare mai rapid, va fi cu atât mai bine", a declarat șeful diplomației pentru presa română.

În marja Consiliului Afaceri Externe, ministrul român de externe a participat la reuniune în format parteneriat estic cu cei șase miniștri de externe din cele 6 state partenere Uniunii Europene — Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan și Belarus. "Ceea ce ne-a interesat a fost să definim și noi liniile de acțiune, pașii de urmat pentru statele partenere atât cele care au semnat Acordul de asociere cât și pentru celelalte trei state care, într-o formă sau alta, doresc o cooperare mai strânsă cu UE, fără să-și fi fixat obiectivul de asociere. În intervenția pe care am avut-o, am subliniat în primul rând o chestiune de natură politică foarte importantă — criza și evoluțiile de securitate dramatice din Ucraina legate de Bazinul Mării Negre în general au demonstrat încă o dată cât de importantă este racordarea acelor state pe baza voinței libere exprimate, și o cooperare cât mai strânsă cu UE. Acest lucru înseamnă solidaritate și sprijin politic, de natură economică și racordarea la un sistem de valori care oferă garanții. În al doilea rând am informat colegii că, pentru cele trei state care au semnat acordul de asociere, România a fost primul stat membru al UE care a ratificat unanim toate cele trei acorduri de asociere (n.r. Republica Moldova, Georgia, Ucraina) și am încurajat statele membre să finalizeze procedura de ratificare internă cât mai rapid posibil. În al doilea rând am subliniat cât de importantă este aplicarea provizorie a acordurilor de asociere, în principal acea componentă economică", a detaliat ministrul Corlățean.

Acesta s-a mai referit, în cadrul reuniunii, la perspectiva europeană. "Și România a susținut acele concluzii privind Ucraina, adoptate anterior. Faptul că Acordul de asociere la UE nu reprezintă obiectivul final, ci trebuie să mergem mai departe pentru confirmarea unei perspective europene. (…) Cu privire la celelalte trei state din parteneriatul estic (n.r. Armenia, Azerbaidjan și Belarus) am pledat pentru a adecva la nevoile specifice ale celor trei state asistența și cooperarea pe care o avem. Aceste state nu și-au declarat ca obiectiv dorința de asociere, poate chiar în perspectiva unei aderări la UE, dar doresc o formă de cooperare specifică intereselor proprii. Și noi susținem și cu Armenia și cu Azerbaidjanul acel acord de parteneriat strategic în domeniul securității energetice și cu Belarus să facem pași înainte", a subliniat ministrul român de externe.

Tot în marja CAE, părțile română și franceză au căzut de acord să organizeze, în calitate de copreședinți ai grupului de acțiune europeană UE — Republica Moldova, la Chișinău, cu sprijinul gazdelor, cel mai probabil la 1 septembrie a.c., viitoarea reuniune a grupului de prietenie. "Și am și distribuit scrisoarea de invitație tuturor miniștrilor. Va fi în premieră organizată o astfel de reuniune în capitala unei țări partenere", a completat ministrul Titus Corlățean. 

Agerpres.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *