Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Economie 14 Septembrie 2017, ora 07:24

economieÎn ce țări EXPORTĂ cel mai mult separatiștii / Propaganda Kremlinului se laudă că Rusia și Transnistria ar fi semnat un acord de colaborare

Marime Font

 
 
 

România este una din piețele principale pe care sunt vândute mărfurile din Transnistria. Pe baza datelor statistice de la Tiraspol, în România ajung de două ori mai multe mărfuri transnistrene decât în Rusia - țara care i-a alimentat ani la rând atât economia, cât și proiectul politic separatist.

În ciuda acestei realități, și, chiar dacă, România și R. Moldova sunt principalii „finanțatori” ai regimului separatist pro-rusesc de la Tiraspol, propaganda rusească (sputnik.md) publică „știri” despre Camerele de Comerț și Industrie din Rusia și Transnistria care ar fi semnat un acord de colaborare.

Acest lucru a fost anunțat de Tiraspol după vizita unei delegații din Transnistria în regiunea Moscova. În cadrul vizitei, au avut loc întâlniri cu reprezentanții autorităților locale, ai unor instituții, ministere și departamente, anunță sputnik, care nu este „deranjată” de încălcarea flagrantă a suvernatității RM.Printre obiectivele imediate se numără colaborarea reciproc avantajoasă cu regiunea Moscova, studierea experienței înaintate privind proiectele care au fost realizate sau care sunt în curs de realizare în regiunea Moscova, extinderea colaborării în domeniul comerțului dintre Transnistria și Federația Rusă", a spus Tatiana Kirova, responsabilă pe problemele financiare din nerecunoscuta republică moldovenească transnistreană.

În cadrul vizitei, delegația din Transnistria a avut ocazia de a studia experiența ce ține de finanțarea școlilor și a instituțiilor de sănătate, precum și posibilitățile de aplicare a acestei experiențe în Transnistria. Reprezentanții transnistreni au luat cunoștință de un șir de inovații, printre care se află și Centrul de susținere a construcțiilor. „Acesta este un proiect al Ministerului Construcțiilor și a început să fie realizat în acest an în regiunea Moscova. Specialiștii acestui Centru sunt dispuși să-i ajute pe colegii lor transnistreni", susțin oficialitățile de la Tiraspol. Delegația din Transnistria a vizitat de asemenea Ministerul Administrării de Stat, unde le-a fost demonstrat sistemul serviciilor de stat și funcționarea portalului electronic respectiv. Se așteaptă ca vizita de răspuns în Transnistia a delegației ruse să aibă loc în cel mai apropiat timp.

PROPAGANDĂ vs REALITATE


15% din tot ce vinde regiunea transnistreană peste granițe este cumpărat de români, în vreme ce în Federația Rusă ajunge doar 8% din total.

În România se vând de asemenea de aproape trei ori mai multe mărfuri transnistrene decât în Ucraina, care are o felie de doar 6% din exporturi.

România e a doua cea mai mare piaţă de export pe care o are Transnistria. Prima este Republica Moldova, care oficial înglobează Transnistria, dar nu şi în ochii Tiraspolului.

Pe malul drept al Nistrului, aceștia plasează jumătate din totalul exporturilor. Marfa principală pe care o vinde Transnistria străinilor este energia. Regiunea separatistă găzduiește centrala termoelectrică Cuciurgani, cea mai mare din toată Republica Moldova.

Din Uniunea Europeană, România se distanţează clar de celelalte ţări că importator de bunuri şi servicii transnistrene. În top 3 sunt și italienii și germanii, care totuși cumpără de două ori, respectiv de trei ori mai puţine mărfuri transnistrene decât românii. Deși rușii nu cumpără prea mult produse din Transnistria, Transnistria cumpără foarte multe din Rusia. Datele de la Tiraspol arată că aproape 60% din importurile regiunii vin din Federaţia Rusă și doar 7% din restul Moldovei. La fel ca şi cu Moldova, și relaţia comercială cu România merge într-un singur sens. Pe piața românească ajung multe mărfuri transnistrene, dar pe cea transnistreană nu prea ajung mărfuri românești.

Balanţa comercială a regiunii e marcată de dezechilibre. Transnistria a vândut străinilor în prima jumătate a acestui an mărfuri în valoare de 288 de milioane de dolari, dar a cumpărat de la ei de 616 milioane. Practic, exporturile sunt mai puţin de jumătate din valoarea importurilor. Comerţul exterior al regiunii s-a prăbuşit cu putere în ultima perioadă.

În primul semestru al anului, importurile au scăzut cu un sfert iar exporturile cu o cincime. 37% din tot ce vând transnistrenii peste graniţă e energie e de altfel singurul punct care a consemnat creșteri. Au încasat cu aproape un sfert mai mulţi bani din vânzarea de energie faţă de anul trecut, însă în rest, metalele, alimentele şi materiile prime s-au prăbuşit. Scăderea exporturilor însă poate fi în realitate mult mai mare decât apare în statistici.

Transnistria era până de curând un culoar uriaș de contrabandă, însă autorităţile de la Kiev fac eforturi uriaşe pentru a-şi securiza graniţa cu regiunea. Tiraspolul acuză atât Ucraina, cât şi Kievul că sufocă economic Transnistria. Potrivit Deutsche Welle, într-o întâlnire cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, şeful grupării separatiste de la Tiraspol s-a plâns că regiunea se va confrunta cu un deficit acut de alimente și a cerut ajutor. Însă după anexarea Crimeei, Transnistria pare să fi fost eliminată din priorităţile Moscovei. Jurnaliștii moldoveni au remarcat cum în ultima perioadă investitorii ruși au început să plece, fabricile se închid, iar perfuziile financiare de la Moscova se usucă.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul