Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:23
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 13 August 2017, ora 10:54

În ce condiţii ar putea fi implicată România într-un conflict declanşat între SUA şi Coreea de Nord

Marime Font

Să reamintim un principiu fundamental al Tratatului de la Washington cu al său art.5 privind apărarea colectivă: orice atac asupra unuia dintre aliaţi, ţări membre NATO, va fi considerat drept un atac împotriva tuturor. Şi, în consecinţă, se va reacţiona ca atare. 

Într-o asemenea situaţie, statul membru respectiv, membru NATO, poate să ceară convocarea de urgenţă a Consiliului Alianţei, invocând art.5 iar votul ambasadorilor, prin consens, poate decide începerea derulării procedurilor de răspuns, angajând totalitatea mijloacelor şi capacităţilor care-i stau la dispoziţie. Caz în care, la discuţii şi la vot, urmează să participe şi ambasadorul român. Care va fi mandatul său, decis de CSAT, poate discutat şi într-o sesiune specială a Parlamentului (dacă vor fi convinşi aleşii neamului că e o chestiune destul de importantă pentru a-i face să renunţa la „biletele de odihnă“)? Bănuiesc că, logic, vom urma linia de până acum, de solidaritate absolută cu NATO şi cu SUA, aliatul nostru strategic cel mai de nădejde.

Dar, ca lucrurile să fie clare şi indubitabile, zic eu că normal ar fi fost să avem, acum când mizele ating zona de supravieţuire fizică a unor regiuni sau, prin extensie, a unor largi zone ale planetei, să-i avem pe liderii noştri spunând ceva, orice, cât de cât, pentru a ne marca poziţia, cât de cât, acolo, pe undeva, într-un joc în care lumea se poziţionează rapid şi anunţă ce linie politică şi, eventual, militară, doreşte să urmeze. Nimeni n-a zis nimic. Oare de ce? Chiar nu interesează pe nimeni că, într-un scenariu extrem (dar care nu este într-atât de absurd încât să nu poată fi luat în considerare) suntem în raza de acţiune a două tipuri de rachete nord-coreene care ar putea fi lansate înspre Europa tocmai ca răspuns la o eventuală implicare a NATO alături de aliatul nostru american?Războiul este inevitabil? Încă nu, iar liniile diplomatice cu Moscova şi Beijingul funcţionează şi s-ar putea să producă rezultate. Important, în acest caz, să vedem dacă se va propune un arbitraj al Consiliului de Securitate pentru construcţia unui aranjament comprehensiv privind regiunea respectivă, cu garanţii şi obligaţii foarte precise. La fel de posibil, din păcate, cu perspectiva de a vedea o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate care să autorizeze măsuri extreme de sancţionare a Coreei de Nord, dacă vor fi lansate rachetele balistice împotriva unor ţinte americane sau din ţări aliate SUA.

Citiți mai multe detalii pe adevarul.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md