În Codul Educației există incoerență

publicat în Actualitate pe 3 Noiembrie 2017, 08:40

În Codul Educației există o incoerență. Învățământul este garantat de stat, dar configurația rețelei școlare a fost dată autorităților locale. În consecință, ministerul a pierdut unele competențe. Această opinie a fost exprimată de directorul Programului Educație din cadrul Institutului de Politici Publice, Anatolie Gremalschi, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune, transmite IPN.

Potrivit lui, formal, Ministerul Educației este responsabil de asigurarea accesului universal la educație, Guvernul finanțează învățământul, însă deciziile se iau pe loc. „În opinia mea, este o greșeală de sistem și ea trebuie gândită foarte bine. Noi dorim să descentralizăm educația, dorim să transferăm competențele organelor locale pentru că ele mai bine cunosc situația, dar în același timp organele locale trebuie să-și asume și o anumită responsabilitate, să nu optimizeze mecanic școlile”, spune Anatolie Gremalschi.

Potrivit lui, ideea reformei a fost să fie asigurat accesul la educație de calitate și nu economisirea banilor.

Șeful Direcției învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu, a spus că până la 1 februarie anul viitor ar putea fi efectuată evaluarea de impact a reformei în educație. Indicatorii deja au fost aprobați și trimiși în teritoriu pentru evaluare. „Este nevoie de evaluarea reformei din învățământ. Este foarte important pentru noi să înțelegem, dacă au fost anumite foloase din această reformă, dacă din punct de vedere economic a fost necesară, dacă acești bani au fost investiți tot în educație”, spune Valentin Crudu.

Potrivit reprezentantului Ministerului Educației, această evaluare nu a acut loc până acum, deoarece reforma școlară era pusă pe umerii autorităților publice locale de gradul unu și doi. În acest sens, Codul Educației urmează să fie modificat pentru ca tot ce se întâmplă în școală să fie coordonat inclusiv cu ministerul.