Social

In conditiile asistentei internationale, nu avem un mecanism de aplicare a legii anti-violenta in familie

In perioada 25 noiembrie – 10 decembrie are loc la nivel mondial Campania celor 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii, desfasurata anul acesta sub genericul „Fii responsabil! Actioneaza! Cere! Impreuna putem opri violenta impotriva femeilor”.

Desi avem o legislatie de profil, multe femei raman victime neputincioase ale abuzurilor savarsite de sotii lor. Centrul de drept Causeni este una dintre putinele institutii de la noi care reuseste la modul practic sa ofere asistenta cuvenita persoanelor abuzate. In calitate de avocat, Ion Oboroceanu, presedintele Centrului, reprezinta cu brio interesele legale ale victimelor.

– Domnule Ion Oboroceanu, dupa investitii substantiale de ani de zile ale donatorilor externi in prevenirea si combaterea violentei in familie, de ce in RM nu s-au produs schimbari importante in acest sens? S-au deschis doar cateva adaposturi pentru victime, dar la ele au acces un numar limitat de persoane.

– Statisticile raman alarmante, cu toate ca proiecte in acest domeniu sunt destule. Deseori, problema nu rezida in lipsa surselor financiare, ci a vointei si profesionalismului actorilor anti-violenta, inclusiv a reprezentantilor societatii civile. Constatam lipsa unor actiuni sistematice, bine coordonate intre autoritati la nivel local, raional si regional. Responsabilii cunosc partial prevederile legislatiei si nu intreprind masuri suficiente pentru executarea intocmai a acesteia. Functionarii sunt obisnuiti sa prezinte rapoarte frumoase, sarcinile dificile lasandu-le pe seama ONG-lor si organizatiilor internationale. Timpul declaratiilor si intentiilor a trecut, e timpul actiunilor concrete.

Viata acestei categorii de persoane se va schimba doar atunci cand autoritatile si organele de drept vor colabora eficient. Problema violentei in familie nu va fi niciodata solutionata prin deschiderea adaposturilor si centrelor de reabilitare. Nu femeile si copiii victime ale abuzurilor trebuie sa fie amplasati in astfel de institutii, unde sufera si sunt stresati suplimentar, ci autorii abuzurilor sa fie sanctionati, prin obligarea de a-si parasi domiciliile, ca ulterior sa fie amplasati in centrele pentru agresori. Numai prin sanctionarea drastica a agresorilor vom diminua fenomenul, prin aplicarea corecta a legislatiei, inclusiv prin inlaturarea stereotipurilor si mentalitatii invechite.

– Exista un mecanism de aplicare a Legii cu privire la violenta in familie?

– Nu dispunem de un mecanism de aplicare a legii mentionate, sunt necesare modificari ale acesteia. De aceea, organele abilitate e necesar sa consulte conventiile si tratatele internationale la care RM este parte si sa le aplice direct, daca e necesar. Victima trebuie sa fie protejata legal de organele competente. In scopul facilitarii accesului victimelor la justitie si prestarii serviciilor juridice gratuite, in cadrul Proiectului cu suportul financiar al UNFPA, Centrul de drept Causeni a creat si dezvolta reteaua de asistenti juridici care activeaza deja in raioanele Anenii Noi, Soldanesti, Rezina, Vulcanesti, Drochia si in orasul Balti. Avem nevoie de mai multa initiativa, de cunoasterea si implementarea corecta a legii, de activitatea eficienta a echipelor multidisciplinare la nivel local si raional.

– Cum poate fi protejata legal o victima a abuzurilor de acest fel? In ce masura femeile maltratate apeleaza la organele de drept?

– Femeile abuzate nu doresc sa apeleze la organele de drept din mai multe motive: nesiguranta ca agresorii vor fi sanctionati, lipsa de incredere in politie, dar si din cauza ca nu-si cunosc drepturile sau nu au bani pentru angajarea unui asistent juridic. In prezent, organele de drept examineaza doar cazurile de abuz cu consecinte grave, insa sute de cazuri de maltratare continua sa fie cunoscute doar de membrii familiilor, de rude si vecini, fenomenul ramanand in continuare a fi perceput ca o problema privata. Aceasta situatie nu mai poate fi tolerata. Prin lege, statul califica violenta in familie drept o incalcare grava a drepturilor omului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *