Astăzi 25 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2020
Abonamente

Istorie 16 Septembrie 2020, ora 01:20    Din editia print

În culisele Istoriei - A VOTAT CONTRA UNIRII ȘI-A MURIT ÎNTR-O PUȘCĂRIE SOVIETICĂ

Marime Font

Se ştie că la 27 martie 1918, când s-a votat Unirea Basarabiei cu România, trei deputaţi au votat împotrivă: Ştefan Balamez, Mihail Starenchii şi Arcadie Osmolovski. 

Fiecare dintre ei a avut motivele sale. Arcadie Osmolovski, un pedagog foarte bun, cu reputaţie, un social-democrat cu un stagiu mare, avea şi el motive să se împotrivească actului Unirii. El considera că nici România, nici Ucraina nu au dreptul să ocupe Basarabia. Acest spaţiu trebuia să rămână liber şi pe acest teritoriu să se formeze un stat independent.

În perioada 1917-1918 Arcadie Osmolovski a activat în cadrul primului Parlament al Basarabiei, manifestându-se ca un apărător înverşunat al minorităţilor naţionale, luând atitudini ostile faţă de România, care, la acel moment, era pe cale să aducă armatele în Basarabia.

Loading...


Remarcăm faptul că într-o problemă-cheie relaţiile Basarabiei cu Ucraina, el a menţinut echilibrul, preferând Basarabia independentă.
Era firesc să mergem pe urmele lui şi să-i reconstituim destinul. Cu ajutorul astronomului Alex Găină, am luat legătura cu profesorul Vladimir Smirnov de la Universitatea din Odesa, care s-a ocupat de studierea biografiei cosmografului Alexandru Dimitrievici Osmolovski, fratele lui Arcadie Dimitrievici Osmolovski. Acest cercetător ne-a pus la dispoziţie dosarul de care aveam nevoie şi în care am descoperit partea biografiei care ne lipsea, cum a trăit după expulzare şi cum a murit fostul deputat al Sfatului Ţării.

În dosarul lui cu numărul 13919-P de la GPU din Odesa scrie că a fost arestat la 7 martie 1931.

Se păstrează în dosar filele în care nobilul ereditar Arcadie Osmolovski scria: „M-am născut în or. Chişinău, în 1877, în familia funcţionarului Camerei de Control, ajutor de revizor. Tata lucra concomitent la Camera de Control şi la Colegiul Agricol. În familie erau 11 copii – 9 fraţi şi 2 surori. Trei dintre ei au murit. Fiecare dintre noi se stăruia să-l ajute pe tata în problema întreţinerii familiei. Începând cu clasa a patra de gimnaziu, eram repetitor pentru elevii codaşi. În felul acesta, îmi câştigam banii pentru îmbrăcăminte şi manuale.

La momentul absolvirii gimnaziului, acumulasem o sumă de 200 de ruble. Aceasta mi-a permis să plec la Sankt Petersburg, la universitate. Era anul 1896. Am absolvit Universitatea din Petersburg în 1901, Facultatea Fizică şi Matematică, Departamentul Istorie naturală, specializarea Geologie.

Anii mei de studenţie au coincis cu o perioadă revoluţionară foarte activă în rândul tineretului şi organizaţiilor de opoziţie. Chiar în primul meu an de studenţie, după participarea la demonstraţia de „Vetroskoe” am nimerit în puşcăria „Krestî”, dar nu pentru mult timp.

Aceste tulburări, care au cuprins aproape toate instituţiile superioare de învăţământ, au făcut să fiu exclus din universitate şi să fiu trimis sub supravegherea poliţiei. Manifestul ţarului a făcut ca eu şi tovarăşii mei, care fuseseră trimişi în armată şi excluşi din universitate, să ne întoarcem înapoi. Am continuat studiile, dar numai la terminarea cursului am fost din nou arestat şi exilat fără dreptul de a locui în localităţi unde există universităţi şi fabrici.

Aşa s-au format viziunile mele politice, aşa au trecut anii mei de studenţie. Acest fapt s-a datorat în mare parte unei grupări social-democrate Iskra, care se constituise dintr-un grup de studenţi poporanişti. În jurul acestei Iskre s-a grupat partea cea mai serioasă a studenţimii. Ei îşi duceau munca de agitaţie în mediul muncitoresc.

Scopul lor era de a trece mişcarea studenţească de la lupta în mediul academic, la lupta politică în mase. Din 1903, am fost pedagog la şcolile medii din Chişinău. Însă anii 1905-1906 au făcut să particip la lupta politică şi pentru un timp să las la o parte treburile pedagogice. Pentru articolele publicate în revista Narodnîi uciteli, fiind acuzat că difuzez informaţii false, cu scopul de a discredita guvernul, am fost băgat la puşcărie. Însă, peste două luni de zile am fost eliberat.

Scăpat de puşcărie, m-am căsătorit.

Imediat după asta, mi s-a propus să fiu profesor la Liceul Comercial, iar mai apoi la Gimnaziul din Mariupol, unde am lucrat un an. În 1909 am revenit la Chişinău şi am rămas acolo până la ocuparea Basarabiei de către români.

Pe timpul când mă aflam la Chişinău, în afară de munca pedagogică, am făcut cercetări hidrogeologice la comanda Zemstvei Guberniale a Basarabiei...”

În continuare, tot Arcadie Osmolovski scrie despre anul cel mai important din viaţa Basarabiei, anul 1917. Mărturiile lui sunt foarte preţioase din motivul că realităţile istorice sunt descrise din unghiul de vedere al unui revoluţionar, ajuns să-şi realizeze visurile, dar care prin voia destinului ajunge să fie în opoziţie cu sine însuşi:
„Anul 1917 a tulburat adânc viaţa social-politică a Basarabiei. A atras marele interes al populaţiei la viaţa politică. Era acea perioadă, când se ţineau lanţ şedinţele, congresele şi se discutau aprig evenimentele curente. Existau diferite păreri. Ce-i de făcut şi cum trebuie să facem?
Una dintre cele mai mari consfătuiri a fost Congresul Învăţătorilor din Basarabia. Congresul a criticat faptul că şcoala rusă domină în Basarabia şi a luat decizia ca învăţământul să se facă în limbile materne. Pentru realizarea acestei hotărâri, Congresul a format câteva comisii: moldovenească, ucraineană, evreiască, bulgară şi rusă.

Aceste comisii trebuiau să elaboreze programe şcolare, comune pentru toate naţionalităţile. În al doilea rând, comisiile trebuiau să fie preocupate de cursurile, pe care urmau să le studieze fiecare naţionalitate în parte. Şi în al treilea rând, trebuiau manuale pentru fiecare limbă. Eu am participat activ la aceste lucrări, fiind desemnat preşedinte al comisiei ucrainene. Lucrul sporea, fiindcă se lucra foarte prietenos şi nu apăreau nici un fel de neînţelegeri. Însă de la un timp, o parte din învăţătorimea moldovenească a început să se orienteze spre România. Preşedintele acestei grupe de învăţători moldoveni era Pantelimon Halippa, care afirma că fără susţinerea şi ajutorul României în Basarabia niciodată nu vor fi create şcoli moldoveneşti.

Pe de altă parte, se mai întâlneau şi asemenea cazuri, de a folosi comisia ucraineană pentru învăţământ în alte scopuri, ceea ce nu corespundea cu interesele şi necesităţile regiunii. Am fost nevoit să iau cuvântul şi să vorbesc împotriva orientării nu numai spre România, dar şi spre Ucraina.

În 1917-1918, la Chişinău a fost creat un Parlament, Sfatul Ţării, în care intrau 138 de deputaţi. Sfatul Ţării însemna Sovet stranî, reprezentanţii Sfatului Ţării se ocupau de viaţa socială şi politică a Basarabiei, de problema agrară. Sfatul Ţării era compus din ţărani şi inteligenţime. Eu am fost delegat încolo de partea ucrainenilor. Mulţi erau de părere ca pământul să devină comun, dar nimeni nu-şi imagina cum trebuie de făcut asta şi cum de legiferat.

În orice caz s-a ajuns la părerea că trebuiesc confiscate pământurile moşiereşti şi cele mănăstireşti.

Sfatul Ţării a dat dovadă de indecizie şi chiar neputinţă la soluţionarea problemelor economice şi la încercările de a soluţiona problemele politice. Anunţând formarea Republicii Moldoveneşti, Parlamentul s-a apucat de elaborarea Constituţiei, de împăciuirea diverselor curente politice. Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, spunea: „Numai pe calea convingerilor reciproce şi acceptării altor păreri putem obţine integritatea şi unitatea”.

În ţara în care se declarase independenţa erau în circulaţie diverse bilete bancare: ţariste, odesite, ucraineşti, să emită banii proprii Sfatul Ţării n-a avut curajul.

Fiind originar din Basarabia, eu eram foarte cointeresat pentru găsirea unor soluţii echitabile. Se vorbea că în această situaţie, când Sfatul Ţării este neputincios, Basarabia va fi înghiţită de vecinul din dreapta sau de vecina din stânga. Eu consideram că România, înghiţind Basarabia, va anula toate victoriile revoluţiei, trebuia de opus acestui pas. Cât priveşte vecina din stânga, Ucraina, eu înţelegeam perfect că acolo merge o luptă internă şi orişicare ataman poate câştiga. Şi este necesar să aşteptăm când ideea revoluţionară va lua forme clare şi concrete.

Eu eram pentru independenţa Republicii basarabene...

În scurt timp, în Sfatul Ţării a avut loc o grupare, conform provenienţei de clase. S-a format Partidul Ţărănesc, care i-a unit pe ruşi şi ucraineni. Toate încercările de a organiza grupări în baza programelor politice nu s-au soldat cu succes.

Exista o grupă care milita pentru Unirea Basarabiei cu România. Când a fost pusă pe tapet chestiunea anexării Basarabiei la România, numai trei deputaţi, inclusiv eu, am votat împotrivă. Marea majoritate s-a abţinut. Pentru faptul că am votat împotriva Unirii cu România, pentru faptul că n-am vrut să fiu angajat în administraţia locală, la finele lunii octombrie 1918 am fost arestat de Guvernul român şi expulzat peste Nistru.
La început, în Ucraina am locuit la Celbase, judeţul Dnestrovsk. Acolo lucram, fiind împuternicit de comisariatul învăţământului public din Odesa, care se supunea Guvernului Republicii Populare Ucrainene.

În 1919 am trecut din Celbase la Odesa, unde se instaurase puterea sovietică. Aici mi s-a propus să fiu profesor la Gimnaziul ucrainean în numele lui Ivan Franko. Puţin mai târziu mi s-a propus să predau geologia şi mineralogia în Institutul Învăţătoresc Ucrainean, abia deschis.
În scurtă vreme, un desant de voluntari vechinişti au aruncat toate instituţiile culturale ucrainene. Cu greu am reuşit să fim găzduiţi pe str. Manejnaia. Aici se aciuaseră Gimnaziul ucrainean în numele lui Ivan Franko, Institutul Fredelevski şi studioul ucrainean.

Iarna, aceste instituţii au trezit suspiciunile autorităţilor. A avut loc percheziţie şi au nimerit în serviciul contrainformaţiilor a albilor. Însă peste 2-3 zile dechiniştii au fugit şi eu m-am pomenit liber, deja sub roşii.

Odată cu plecarea dechiniştilor s-a reluat construcţia sovietică. Împreună cu Arnăutu (împuşcat în 1937 – V.A. Smirnov) şi Maleev am intrat în componenţa unei „troici”, care, iniţial, conducea învăţământul public în regiunea Odesa.

Eu lucram în secţia şcolară. Odată cu sosirea în Odesa a tovarăşului Reappo, el a început să conducă instituţia noastră. Eu am fost delegat în satul Isaevo, în filiala Institutului Învăţământului Public din Odesa, unde urmam să organizez o instituţie de învăţământ cu şcoală, cu educaţie prin muncă şi un oraş al copiilor. N-am reuşit să normalizez relaţiile mele cu autorităţile locale. Şi în rezultat, în urma dispoziţiilor lui Voinisenskii C.K. (Comisia Extraordinară), în 1921 ne-a arestat pe toţi, ne-a adus la Odesa. În scurtă vreme, au fost lămurite toate neînţelegerile, noi am fost eliberaţi şi ne-a propus din nou să plecăm în satul Isaevo, să continuăm lucrul deja început. Însă arestarea noastră i-a speriat pe studenţii din Isaevo, toţi au început să ceară transferarea la Odesa. În 1922 m-am convins că încercarea de a fonda la Isaevo o filială a Institutului din Odesa nu are şanse de izbândă. O secţie a şcolii superioare, într-o asemenea înfundătură, nu poate exista.
Eu am trecut la Odesa, unde predam geologia şi mineralogia în sectorul ucrainean al Institutului Învăţământului Public, de asemenea, la Tehnicumul Industrial de Comerţ, la Şcoala Profesională Chimică, la Universitatea Muncitorească Serală. La Odesa am reluat cercetările mele ştiinţifice şi am început să studiez limanurile.

În rezultatele unor excursii am scris câteva lucrări ştiinţifice, care au fost tipărite în analele tovărăşiei ştiinţifice din Odesa de pe lângă ANVU, cu contribuţia lui B.M. Komarov. Cu Boris Mihailovici Komarov am făcut cunoştinţă încă în 1919, când am venit din Celebas la „Spilţi vciteliv”...”.

Din această perioadă reţinem o singură discuţie pe care Arcadie Osmolovski a purtat-o cu Bogdan Komarov: „Eu m-am împărtăşit cu nişte amintiri, povestind felul cum românii m-au expulzat din Basarabia. A venit vorba şi despre Sfatul Ţării şi despre poziţia mea în această chestiune. B.M. Komarov şi-a expus părerea lui. Republica Basarabeană, ca stat independent, nu putea să existe. Iar dorinţa dvs. de independenţă îşi avea originea în faptul că sunteţi foarte mult legat de Basarabia. În felul acesta, Bogdan Mihailovici mi-a explicat atitudinea mea faţă de actul Unirii cu România prin aceea că eram prea strâns legat de Basarabia şi în comportamentul meu n-am reuşit să ţin cont de realităţi”.

Arcadie Osmolovskii a activat în această organizaţie până în 1929, când a fost arestat. Remarcăm faptul că arestarea din 1929 n-a fost unica. Prima arestare a fost în 1926, a doua în 1929, iar a treia în 1931. Ultima arestare a fost fatală pentru Arcadie Osmolovski. La 27 aprilie s-a produs moartea lui. Actul medical atestă un atac de cord, cu descrierea amănunţită a felului cum arătau gura, faţa, limba, cutia toracică, dar această descriere amănunţită nu este convingătoare pentru Vladimir Smirnov, care pune la îndoială faptul că moartea lui n-a fost rezultatului unei violenţe.

La 3 mai 1931, acelaşi anchetator Talantov emite o decizie prin care dosarul lui Arcadie Osmolovski a fost clasat, pe motivul că anchetatul a decedat. La 16 iunie 1931, ajutorul procurorului Odesei semnează transmiterea în arhivă a dosarului lui Arcadie Osmolovski.
În felul acesta, şi-a încheiat zilele o personalitate foarte interesantă, care nu şi-a găsit locul nici în Basarabia românească, nici în Ucraina Sovietică. Iar numele lui a rămas strâns legat de votul împotriva Unirii.

Cine ştie, poate dacă ar fi fost un pic mai deschis în intenţiile lui democratice, acceptând dreptul basarabenilor la repararea greşelilor istorice din 1812, poate şi el ar fi avut altă soartă... 

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 24 Septembrie 2020, ora: 14:12

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 07:48

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă....

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)