Astăzi 14 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 13 Octombrie 2019
Abonamente

Istorie 27 Noiembrie 2013, ora 12:22    Din editia print

În culisele istoriei /// UN REGE AL SCENEI DISPĂRUT ÎN GULAG

Marime Font

Secolul al XX-lea este perioada în care, în primul rând, a fost persecutată memoria. 

Noua orânduire comunistă a dorit cu tot dinadinsul să uite de timpurile anterioare, să şteargă memoria cu tot cu nume, cu tot cu oameni.
Am încercat să găsesc dosarul lui Vasile Vronski, nume celebru în mediul artistic de până la 1940. Nu ştiu în care arhivă a fostului NKVD se păstrează, dacă se mai păstrează… Dar el a făcut epocă, fiind legat sufleteşte de Chişinău, de Basarabia şi chiar de Bucureşti…
Leon Donici-Dobronravov, marele prozator și un excepțional cunoscător al subtilităților scenei de operă și teatru, i-a dedicat articolul Luminăția Sa V. Vronski în piesa Păcătoasa (Basarabia, 1923, din 27 noiembrie).

Utilizând un subtitlu sugestiv „Luminăţia Sa” V. Vronski în piesa „Păcătoasa”, autorul ocheşte de fapt exact în miezul problemei. Expunerea profesionistă a materialului teatral ne face să fim martori la o reprezentare teatrală uitată în arhivele vremii:


„Ultima oară am văzut această piesă în 1918 în Teatrul Pasaj din Petersburg, în distribuţie avându-i pe Granovskaia şi Nadejdin. Piesa se numea altfel, dar nu în denumire rezidă problema. Cum nu contează nici faptul că subiectul piesei a fost sugerat de un banc din viaţa împăratului Vilhelm II sau chiar de-o bârfă înfrumuseţată de fantezia supuşilor săi. Tradiţional însă s-a considerat că actorii care-l joacă pe Herţog, se machiază „a lea Vighelm II”.

V. Vronski a rămas fidel acestei tradiţii, excelând printr-un machiaj fin şi exact.

Mai întâi de toate eu consider că rolul Herţogului – nu este al lui Vronski, fiind cu totul altul prin temperamentul artistic şi prin felul său de a fi. Dar cu atât mai mare este măiestria unui actor demonstrată de acest înzestrat om, care demonstrează că pentru un talent veritabil toate rolurile sunt potrivite, că nu există roluri „avantajoase”, bune şi proaste.

Cel mai complicat moment în acest rol este să prinzi tonalitatea exactă. Aici e foarte simplu să cazi în farsă – moment în care păcătuia mult Nadejdin. Aici e foarte dificil să eviţi banalitatea.

De la prima apariţie în scenă şi până la finalul piesei, dm. Vronski a menţinut aceeaşi tonalitate excelentă, pe care eu aş defini-o ca fiind inspirată din garda imperială. În interpretarea rolului se simte o bună cunoaştere a „naturii umane”. Capacitatea de a urmări detaliile şi trăsăturile specifice… De la Herţogul lui Vronski adia un aer de cabinet de stat cu o atmosferă complexă, un aer de bal de curte, de budoar, de femei frumoase şi chiar de… cazarmă.

În armonie cu tonalitatea vine şi felul de a se ţine pe scenă.
Herţogul lui Vronski – este unul autentic din cap până în picioare. Acesta este într-adevăr – Luminăţia voastră, cel mai dintre toţi pe care i-am văzut pe scenele din Moscova şi Petersburg.

În partea a treia, el a pus un accent de care este capabil doar un mare artist.
Schimbând costumul de militar pe o haină de casă, vocea lui s-a schimbat şi a devenit mai intimă, mai caldă. El a făcut această trecere atât de fin, fără accentuări supărătoare, cu virtuozitate demnă de un redutabil artist…”.


Celebritatea sa era legată de activitatea la teatrul din Odesa, unde Vasile Vronski, împreună cu colegul Mihail Cernov, dirijau cu gestionarea Teatrului Fars. Era o situație foarte interesantă, căci ambii erau actori de profiluri opuse, unul dramatic, cu roluri mai mult de îndrăgostiți, altul era actor de comedie, dar în viață totul părea inversat. Căci Cernov, comediantul celebru, era omul care dirija partea financiară a teatrului, iar Vronski era responsabil de partea directoratului artistic. Igor Nejnîi, în cartea sa Bîloie pered glazami (Trecutul îl am în fața ochilor, Moscova, 1963) descrie în paginile 77-78 această unică experiență teatrală de succes.

Deoarece cei doi erau proprietarii teatrului și actori de primă mână evident că își fixau salariul cel mai mare – 300 rub. Când venea vreun actor să se angajeze și pretindea și el un salariu similar, Cernov pe loc îi replica:-- Ce, ai înnebunit? La noi doar Vronski primește atâta…
Teatrul lor poate fi studiat ca o experiență de ingeniozitate impresarială.

În colaborare cu N. I. Sobolşcikov-Samarin fondează Teatrul de miniaturi Vronsobsam, care a activat din 1917 până în 1920 când armata roşie condusă de Grigorii Kotovski a ocupat Odesa.

Dar viața nouă şi teama de noua orânduire bolşevică în 1920 l-a obligat pe Vasile Vronski să apuce calea emigrației şi astfel el se pomeneşte la Berlin. În inima Germaniei el se dovedeşte a fi la fel de activ, încearcă să fondeze un teatru, participă la spectacole, este filmat în două producţii cinematografice „Dubrovski”, în care joacă rolul lui Troekurov şi în „Idiotul”, unde face rolul lui Ferdîşcenko.
Participă activ la lucrările „Uniunii ruse a activiştilor scenei din Germania”.

În cele din urmă, în 1923 în urma unui turneu a ajuns în Basarabia, unde numele lui era binecunoscut în cercurile amatorilor de teatru şi el parcă s-ar fi simţit acasă.

Aşa la Chişinău a apărut Teatrul de miniaturi „Bi-ba-bo” (1924), Teatrul vesel (1930-1931) sau trupa teatrală a lui Vasile Vronski (1926-1929, 1936-1937). Tot în această perioadă a colaborat cu celebra interpretă Lidia Lipkovski care fondase Teatrul miniaturii artistice „Ulîbka” (Zâmbetul, în 1932) şi multe alte diverse activităţi teatrale au fost realizate de V. Vronski. Epoca aceasta părea a fi dominată de numele lui.

Presa îi acorda o atenție deosebită. Referinţele la evoluţiile lui teatrale se pot descoperi mai în toate publicaţiile basarabene interbelice, cu precădere în cele de limba rusă. Nouă ne-a surâs norocul când o nepoată a celebrei personalităţi, Nadejda Terleţki, ne-a pus la îndemână o fotografie rară.

Poza aceasta poartă toate însemnele epocii. A fost tăiată în formă de pentagon din cauză că posesorii ei nu au dorit ca anumite persoane să fie recunoscute de serviciile secrete ale Imperiului Sovietic, NKVD.

În centrul pozei se află un rege al scenei Vasile Vronski (? – 1952), care împreună cu teatrul său a activat în Basarabia interbelică. Compozitorul Constantin Romanov în amintirile sale rămase în manuscris Moe jizneopisanie (Bucureşti, 1947, ANRM, fond 2983, inv.1, dos.,44) descrie cu ironie situaţia lor de la Bucureşti, când locuiau la aceeaşi gazdă şi făceau menajul împreună.

„Anul 1934… Ultimul nostru discipol a fost Vasilii Mihailovici Vronski, un actor minunat, cunoscut în toată Rusia şi celebru în sudul ei. El nu suferea de lipsă de optimism şi de dragoste de viaţă (fapt prin care eu şi explic caracterul comic al acestui talent desăvârşit). Treburile lui mergeau prost, i-au interzis să monteze spectacole ruseşti, şi el a sosit la Bucureşti în căutarea norocului. Locuind la noi, el, aşa cum făcea şi Jenea Torgaşev, era responsabil de gospodărie, despica lemne ca Hercule, încălzea baia şi mătura podelele – însă de fiecare dată era într-o dispoziţie excelentă”.

În iunie 1940 era deja la Chişinău, unde în scurtă vreme a fost angajat al Teatrului dramatic rus din RSSM. Convingându-se că arta teatrală sovietică e numai la nivel declarativ, iar în fond ea este dirijată ideologic, el nu se retrage odată cu armata roşie în iunie 1941, ci rămâne pe loc. În 1942 ajunge la Odesa unde fondează Teatrul Vasile Vronski, în care are trei roluri importante: antreprenor, regizor şi actor. El a beneficiat de faptul că primar al Odesei era basarabeanul Gherman Pântea, care reorganizase viaţa administrativă, economică şi culturală a oraşului de pe malul Mării Negre.

Dar în 1944 au revenit la putere autorităţile sovietice şi el ca om care a activat în colaborare cu autorităţile de ocupaţie a fost arestat, după mai multe interogatorii şi torturi, actorul Vasile Vronski a ajuns în GULAG unde a şi murit în 1952.

În istoria teatrului moldovenesc, paginile scrise de actorul Vasile Vronski vor rămâne ca o confirmare a unei mari colaborări dintre actorii locali şi cei aduşi la Chişinău de valurile vieţii…
 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:18

 Dintre cele două premii Nobel pentru literatură acordate de Academia sudeză, unul riscă să suscite polemici, pentru că scriitorului austriac Peter Handke i s-a reproşat sprijinul moral acordat sîrbilor în contextul războiului din fosta Yugoslavie. Iar în Franţa,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:07

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

 O pereche de pantofi sport, numiţi "tenişii lui Iisus", creaţi de un studio de design din New York şi care conţin în interiorul tălpilor apă sfinţită din râul Iordan, au fost vânduţi la câteva minute după ce au fost puşi în vânzare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 21:33

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

  Cu ocazia sărbătorii naţionale a Regatului Spaniei, consemnată pe data de 12 octombrie, ambasadorul Republicii Moldova la Madrid, Violeta Agrici, a oferit un interviu pentru Radio Moldova, ce a putut fi audiat în cadrul emisiunii „Obiectiv europa. Experienţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 16:21

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, echipa Partidului Nostru la alegerile locale din Chișinău, s-a declarat convins că oamenii pe care îi propune formațiunea sa sunt în stare să schimbe radical lucrurile în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:48

 Cel puțin trei persoane au avut de suferit în urma unui grav accident rutier, produs în această dimineață, în jurul orei 8.20, în raionul Strășeni, după ce microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:32

 Turcia "nu-şi va opri" operaţiunea pe care o desfăşoară în Siria împotriva miliţiilor kurde susţinute de Occident, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, respingând "ameninţările" în acest sens, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:28

 O amplă operaţiune la care au participat forţe de poliţie din 16 state ale Uniunii Europene s-a soldat cu confiscarea unor cantităţi masive de droguri de sinteză, valorând 85 milioane de euro pe piaţa neagră, şi cu peste 400 de arestări, a comunicat vineri Europol, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:21

 Noul șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) este Dorin Compan, fost procuror în Procuratura Anticorupție. El a gestionat dosare de rezonanță în care fost vizat un ministru, a instrumentat dosare cu licitații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:11

 Ultimii doi dintre cei șapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, expulzați la începutul lunii septembrie 2018 din Moldova, au fost condamnați la închisoare în Turcia. Este vorba despre directorul general adjunct al liceului şi directorul filialei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 17:30

Ion Ceban: Primăria Chişinău va avea, în curând, un lift special pentru accesul persoanelor cu nevoi speciale

Ion Ceban: Primăria Chişinău va avea, în curând, un lift special pentru accesul persoanelor cu nevoi speciale

Liftul pentru accesul persoanelor cu nevoi speciale e aproape instalat în Primăria capitalei. Despre aceasta anunță Ion Ceban, candidatul socialiștilor la funcția de primar al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 16:11

Țîcu îl învinuiește pe Dodon de trădare de Patrie. Vrea o comisie de anchetă care să investigheze acest lucru

Țîcu îl învinuiește pe Dodon de trădare de Patrie. Vrea o comisie de anchetă care să investigheze acest lucru

Deputatul Octavian Țîcu cere crearea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze acțiunile de trădare de Patrie comise de președintele Igor Dodon. Țîcu a pregătit un proiect de hotărâre în acest sens și își îndeamnă foștii colegi din Blocul ACUM să semneze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 16:04

Ivan Diacov promite să lase în urmă un Plan Urbanistic General

Ivan Diacov promite să lase în urmă un Plan Urbanistic General

Ivan Diacov vrea să schimbe radical imaginea Chișinăului. El a declarat la emisiunea Candidat, de la TVC21, că după ce va scăpa Primăria de corupți, va începe în mod prioritar să demoleze mai multe construcții ridicate ilegal.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 12:37

La Orhei continuă lucrările de reconstrucție a drumurilor și curților

La Orhei continuă lucrările de reconstrucție a drumurilor și curților

În municipiul Orhei continuă lucrările de dezvoltare a infrastructurii drumurilor. Încă o stradă importantă a intrat în reparații. Este vorba de strada Valeriu Briceag din sectorul Nordic al orașului, care nu a mai fost reparată de zeci de ani și face parte din planul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 12:29

Un nou sondaj electoral! Andrei Năstase se depărtează mult de Ion Ceban

Un nou sondaj electoral! Andrei Năstase se depărtează mult de Ion Ceban

La o săptămână distanță de alegerile locale, socialistul Ion Ceban înregistrează rezultate mult mai bune în sondajele electorale față de principalul său contracandidat Andrei Năstase. Potrivit unui nou sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 12:25

Ion Ceban: „Datorită Zonelor Verzi Chișinăul a fost numit „Oraș verde”, dar primăria Chișinăului le-a ignorat insistent pe durata ultimilor decenii”

Ion Ceban: „Datorită Zonelor Verzi Chișinăul a fost numit „Oraș verde”, dar primăria Chișinăului le-a ignorat insistent pe durata ultimilor decenii”

Pentru reabilitarea şi amenajarea spaţiilor verzi vor fi allocate anual câte 150 milioane lei. Candidatu la funcşia de primar al Capitalei Ion Ceban tratează această sumă ca o investiție în viitorul Chișinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 11:45

De la sediul de lux și o tribună din cele mai moderne, PD-ul a trecut în stradă la o tribună obișnuită - din lemn

De la sediul de lux și o tribună din cele mai moderne, PD-ul a trecut în stradă la o tribună obișnuită - din lemn

Pavel Filip a sustinut un briefing de presa la care a criticat guvernarea si a negat orice implicare in exportul de nuci, asa cum a fost acuzat de Igor Munteanu si Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 11:27

Eurocronica: „Spațiul Schengen” din Balcani

Eurocronica: „Spațiul Schengen” din Balcani

Liderii din Serbia, Albania și Macedonia de Nord au semnat o declarație privind cooperarea economică regională, inclusiv cu privire la libera circulație a mărfurilor și a persoanelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 09:22

OPINIE /// Împotriva înăspririi legilor pentru conducătorii auto

OPINIE /// Împotriva înăspririi legilor pentru conducătorii auto

Media arată că situația rutieră s-a agravat. Iar statistica arată că situația rutieră s-a îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Octombrie 2019, ora: 09:16

Andrei Popov sugerează blocului ACUM să treacă pe centrul eșicherului politic

Andrei Popov sugerează blocului ACUM să treacă pe centrul eșicherului politic

Andrei Popov consideră că situația de pe segmentul unionist este pentru blocul ACUM încă un prilej pentru reflecție, mai ales că din fracțiunea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr din Parlament s-a retras deputatul Octavian Țîcu, iar alți parlamentari vin cu critici la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)