Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 13:59
Abonamente

Istorie 25 Iulie 2017, ora 06:00    Din editia print

În culisele Istoriei: RĂDĂCINI BASARABENE...

Marime Font

Pechea S. Alexandrescu (1849 - 19. 03.1924, Cimitirul Eternitatea) a fost un mare actor, născut la Piatra Neamț și decedat la Iași. A făcut studii liceale la Roman, la Liceul Meltz, dar a părăsit liceul după ce a văzut reprezentațiile trupei Mariei Vasilescu, în 1864, când este angajat în această trupă și pleacă în lume ajungând cu timpul să fie unul dintre primii societari ai Teatrului Național din Iași.

 Despre el scria, la 1876 Mihai Eminescu, care l-a văzut în piesa Chateau aux fleurs:„...D. Alexandrescu are gras puternic și o dicțiune foarte naturală în cântec, ceea ce se găsește rar”.
A făcut roluri memorabile în Baba-Hârca, Răzvan și Vidra, Păunașul codrilor, Vagabonzii, Fata mamei Angot, ș.a.

Vizitează prima oară Basarabia cu trupa lui Nicolae Luchian, turneu despre care scrie istoricul teatrului, Teodor T. Burada, și care a avut loc în perioada 20 noiembrie 1868 - 15 martie 1869.


Documentele confirmă:
„Teatrul Românesc în Chişinău (Basarabia)
După cum am vorbit mai sus, Neculai Luchian, care în această iarnă nu făcea parte dintre artiştii angajaţi de comitetul teatral al primăriei, se gândi să formeze o trupă românească a sa, proprie, care să treacă Prutul şi să meargă la [...] Chişinău, capitala Basarabiei, unde să dea reprezentaţiuni teatrale, pentru întâia dată, cu piese mai ales din repertoriul curat naţional [...].
Trupa care a format-o Luchian în Iaşi pentru Basarabia se compunea din artiştii următori: Alexandru Evolschi, Mihail Popovici, Gheorghe Botez, Petru S. Alexandrescu. I. Janolescu, I. Constantinescu, dnele Gabriela Luchian, Apostoleanu, Măria Vasilescu, Filaret, Dimitrescu, Constantinescu, precum şi mai mulţi corişti şi coriste. Maşinist al trupei era Frantz Cicherschi. Şef al orchestrei era Millo Lemis, iar artiştii care alcătuiau orchestra erau luaţi toţi din Iaşi.

Cu mai multe luni înainte de a pleca din Iaşi, Luchian, prin diferite persoane, influente, au cerut învoire de la guvernul rusesc spre a putea intra şi juca cu trupa sa reprezentanţii româneşti în Chişinău, trimiţând şi piesele din repertoriul său spre cenzurarea lor, şi abia după vreo cinci luni de aşteptare, de multă trudă şi mari cheltuieli, el a primit învoire.

După căpătarea autorizaţiei imperiale, Luchian pleca din trupa sa din Iaşi, prin mijlocul lunii noiembrie. La Chişinău el închiriază Teatrul Grosman, care deşi era mic, însă era frumos aranjat, având un rând de loje, stale etc.
Repertoriul jucat de această trupă la Chişinău se compune din următoarele piese: Cinel-Cinel, Fluierul fermecat, Cucoana Chiriţa, Nunta ţărănească, Piatra din casă, Sora lui Jocris, Pupinel, Madame Lefebru, Iorgu de la Sadagura, Oarba din Paris, Jianu, Baba Hârca, Smărăndiţa, Fata pândarului, Lipitorile satelor, Vlăduţu mamei şi altele.

Stagiunea a început pe la 20 noiembrie 1868 şi a ţinut până la 15 martie 1869.
Trupa era primită cu mare entuziasm; daruri şi buchete de flori erau la fiecare reprezentaţie. Artista Măria Vasilescu, care avea o voce frumoasă şi simpatică, era sărbătorită de întregul Chişinău. La reprezentaţia dată în beneficiul ei, trei domni, membri ai „Blagorodniei Sobranie" (Casa Nobilimii basarabene-I.C.), i-au înmânat 700 de ruble în acea sară, pentru loja Clubului, deşi acea lojă era abonată pe tot timpul stagiunii. La acea reprezentaţie nu se vindea loja mai puţin de 25 de ruble, aproape 100 de lei pe timpul acela, cu toate că preţul unei loje era de 8 ruble; de asemenea, orice stal se plătea cu 5 ruble, în loc de 2 ruble, cum era preţul pe afiş.

Piesa Fluierul fermecat a fost jucată pentru beneficiul actriţei Măria Vasilescu, în care juca în travesti rolul lui Niţă ciobănaşul. La intrarea ei în scenă, pe care o făcea cântând Doina, toată sala s-a ridicat în picioare aplaudând şi strigând ura! Era un adevărat entuziasm şi o mare manifestaţie adusă actriţei românce [...].

Atât Luchian, cât şi soţia lui au fost de asemenea sărbătoriţi atât de aristocraţie, cât şi de întregul popor [...] de acolo. Ei erau primiţi cu multă dragoste în casele cele mai mari, ca ale familiilor Catargiu, Cheşcu, Crupenschi etc., unde se dădură câteva serate şi ospeţe în onoarea artiştilor moldoveni. Apoi, când se găsea în cercul lor Luchian acesta împărţea fotografii de ale lui V. Alecsandri [...]. Așa s-a gândit Luchian să popularizeze [...] figura autorului celor mai populare piese româneşti!
În Chişinău s-a dat un şir de 40 reprezentațiuni, spre marea mulţumire a întregului public, care a stăruit, şi a invitat pe Luchian să mai vie şi în anul următor.

Pe la sfârșitul lui martie, Luchian şi soţia sa Gabriela reîntorcându-se în Iaşi, mai jucară aici împreună cu trupa locală, în cursul lunii aprilie, câteva reprezentaţii din repertoriul lor cunoscut”. (Teodor T.Burada Istoria teatrului în Moldova - Chișinău, 1991, pag.389-390).
Peste un timp Pechea S. Alexandrescu revine la Chișinău. Așa în 1889 e fixat momentul întâlnirii marelui artist cu publicul local:

„TEATRUL ROMÂNESC ÎN CHIŞINĂU

În cursul verii 1889 o asociaţie de artişti dramatici din Iaşi şi provincie, sub direcţiunea lui P. Alexandrescu şi Aron Bobescu, s-a dus la Chişinău şi au dat un şir de reprezentaţiuni în limba românească, fiind sărbătoriţi de publicul de acolo compus în cea mai mare parte de moldoveni băştinaşi, doritori de a auzi frumoasa limbă a vechii patrii moldoveneşti.

În ziua de vineri, 28 iulie 1889, cu ocazia unui concert dat de autorul acestei scrieri, cu concursul lui Enrico Mezzetti, în beneficiul spitalului de copii din Chişinău, trupa română de sub direcţia lui P. S. Alexandrescu şi A. Bobescu a dat concurs, jucând piesa Rusaliile, comedie cu cântece într-un act de Vasile Alecsandri. Actorii ce au luat parte la această piesă au fost P. S. Alexandrescu, Aron Bobescu, Mihail Arceleanu şi Natalia Alexandrescu”. (Teodor T. Burada Istoria teatrului în Moldova - Chișinău, 1991, pag. 527).

Dar legătura și interesul lui pentru Basarabia nu erau pur și simplu profesionale, era o relație de suflet, căci rădăcinile lui erau basarabene. Și acest lucru în găsim pomenit în memoriile lui Teodor Porucic:
„Este locul aici să amintim în câteva cuvinte asupra unei mişcări naţionale, ce pornise din iniţiativa trupei Alexandrescu. Să dăm câteva amănunte.

În Chişinău, pe str. Reni (azi Mih. Kogălniceanu) colţ cu str. Buiucanilor (azi Cuza Vodă) trăita familia boierului moldovean Victorin Iacubovici, a cărui soţie era o pianistă de forţă, o dansatoare de rangul întâi şi o artistă desăvârşită. Însuşi Victorin Iacubovici era un amator neînfrânat al baletului şi în casa lor aproape întotdeauna se juca câte o piesă: era un fel de teatru particular. Victorin era un neîntrecut povestitor, mai ales când era vorba de povestiri comice în limba moldovenească, greacă, poloneză etc. Publicul îl adora şi râdea de se prăpădea ascultându-i povestirile. Mulţi leşinau de râsul homeric ce-l stârnea Victorin cu povestirile lui.

În casa lui Victorin se aduna toată lumea intelectuală a Chişinăului de pe atunci şi într-o seară din iarna anului 1884 a venit pe neaşteptate Petre Alexandrescu, artistul Teatrului Naţional din Iaşi. El era fiul Ecaterinei, sora mai mare a lui Victorin Iacubovici, care după ce a isprăvit pensionul francez din Iaşi, s-a măritat cu polonezul Alexandru Smelniţchi, un om foarte bogat: avea un hotel şi un circ la Iaşi. Petre, fiul lui Alexandru Smelniţchi, s-a făcut artist comic, a arătat un talent desăvârşit, şi era foarte iubit de răposatul rege Carol I şi de artistul Luchian, în trupa căruia a jucat încă de prin 1865. Ceilalţi fraţi ai lui Petru l-au urmat în carieră şi s-au făcut şi ei artişti. Toţi au luat pentru scenă numele de Alexandrescu, care nume apoi a şi rămas în literatură. Ei aveau trei surori, din care Adolfina s-a măritat cu Andrei Bobescu, transilvănean de origine, un muzicant desăvârşit şi artist de valoare, om chipeş şi foarte frumos.

Toţi Alexandrescu – fraţi şi surori – erau chipeşi, de o frumuseţe răpitoare şi de o inteligenţă rară. Petre atunci (în 1884) avea vreo 40 de ani. El venise cu toţi fraţii şi surorile şi cu Andrei Bobescu să dea reprezentanţii româneşti în Chişinău. Şi a dat. Aşa a văzut Chişinăul, a doua oară, teatrul naţional, costume naţionale pe scenă, dansuri naţionale, cântece naţionale. Toate reprezentaţiile, Petre Alexandrescu cu trupa sa le organiza cu ajutorul lui Victorin Iacubovici şi a familiei lui, iar studiul pieselor se făcea tot în casa lui. Atât Petre Alexandrescu, cât şi toţi din trupa lui vorbeau frumos, înflăcărat şi toată lumea îi asculta cu nesaţ, cu gura căscată. Mimica lor era desăvârşită, mai ales când se juca vreo scenă comică. În aceste cazuri chiar şi cei care nu ştiau o vorbă românească înţelegeau totul şi râdeau până la isterică, ţinându-se de pântece.

La toate reprezentaţiile teatrul era cu totul ticsit de lume. Boierimea atunci a dat un mare banchet în cinstea trupei, iar artiştii au primit cadouri minunate. Repertoriul trupei era alcătuit din piese populare cu cântece şi dansuri, piese care au fost şi în repertoriul trupei lui Luchian încă în 1865. Aşa erau „Baba Hârca”, „Fluierul Fermecat”, „Cinel-Cinel”, „Urâta satului”, „Lipitorile satului”, „Scara mâţei” şi altele.

Publicul iubea cu deosebire pe Petre Alexandrescu, care era un comic neîntrecut, irezistibil. Când Petre juca vreo scenă comică, hohotea tot teatrul ca într-o casă de nebuni; se ţinea de pântece, strigând: văleu! – nu mai putea de râs. Cu toate că în aceeaşi vreme venise şi trupa ucraineană a lui Cropivniţchi, care şi ea se bucura de toate favorurile publicului, totuşi reprezentaţiile române nu erau neglijate de public. Teatrul fusese angajat de Petre Alexandrescu pe toată iarna, dar el s-a înţeles cu Cropivniţchi să se dea reprezentanţii alternative: într-o seară trupa românească, în altă seară trupa ucraineană. Venise în acea iarnă din Petersburg şi vestitul, în acea vreme artist comic Varlamov, cunoscut în lumea teatrală sub numele de „Deadea Costea”: el era artist la Teatrul Alexandrin din Petrograd. Reprezentaţiile lui erau de un consum extraordinar. Şi totuşi reprezentaţiile lui n-au putut ştirbi de loc reputaţia comismului lui P. Alexandrescu, şi trupa română s-a bucurat şi mai departe de succese depline.

Trupele române apoi, vreme de vreo 10 ani, au continuat să vie în fiecare iarnă şi se bucurau întotdeauna de un succes desăvârşit, mai ales în mediul şcolar.

Totuşi, entuziasmul publicului scădea din an în an, încât prin 1890-91 unele reprezentaţii nu mai aveau săli pline. Apoi, de prin 1895 (?) trupele n-au mai venit. Însă trupa lui Cropivniţchi a continuat să vie.

Trupa română în bună parte găzduia la Victorin Iacubovici (în casa căruia nu se vorbea decât româneşte); acest mare factor cultural românesc azi este uitat cu totul de „marii factori ai Unirii”(!).

Venirile în Chişinău ale trupei Alexandrescu au rămas ca un vis, ca o poveste spusă din rai, şi se pare că asemenea reprezentanţii nu se vor repeta niciodată cu entuziasm, care a avut loc pe acele vremuri. Azi „factorii culturali” se ocupă cu politica şi simt plăcere numai atunci când numără arginţi, când îşi construiesc palate. Aceşti factori au uitat cu desăvârşire şi de marele român Victorin Iacubovici.

Iar fiica lui Victorin Iacubovici, Bojana Belousova, care dădea cel mai efectiv concurs trupelor române, după unire a încercat să organizeze Opera Română în Chişinău cu concursul nepoţilor Ioan şi Costică Bobescu: dar factorii culturali de atunci au făcut că ea a dat faliment, a pierdut toată averea, şi azi, grav bolnavă la bătrâneţe zace în mizerie, trăind din mila altora. Ce ruşine!” (Viaţa Basarabiei, anul VI Nr. 7-8, iulie-august, 1937)

Marile taine se ascund în detalii. Marea taină a lui Pechea S. Alexandrescu au fost Rădăcinile...

Un articol de: Iurie Colesnic
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 13:23

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA Din editia print

La prima ediție a ”Festivalului Familiei și Tradițiilor Populare” vor fi peste 100 de ansambluri etno-folclorice, care vor reprezenta distincțiile culturale ale fiecărei regiuni de la nord până la sud. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:53

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Prevalența fumatului a scăzut în țările unde fumătorii au trecut la produse de nicotină mai sigure. Avantajele noilor alternative fumatului au fost discutate la Varșovia unde a avut loc Forumul Global de Nicotină la care au participat peste 650 de experți în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:49

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

Serviciul Hidrometeorlogic de Stat (SHS) a prelungit până joi, 20 iunie, Codul Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:41

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

Meciul Anglia - România de la EURO 2019 U21, care va avea loc vineri, de la ora 19:30, va fi arbitrat de suedezul Andreas Ekberg.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 12:36

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina Din editia print

Trupele de ocupație rusească au continuat astăzi, 19 iunie, bombardamentele în regiunile separatiste ucrainene. Sub focul rușilor a nimerit localitatea ATLU Zolotoe-4 din regiunea Lugansk, acolo unde bombardamentul a avut loc la distanța de numai 30 de metri de un bloc locativ. Din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:19

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Oficialii greci din domeniul Sănătății îi avertizează pe turiștii care plănuiesc să călătorească în Grecia în această vară cu privire la riscurile la care se expun din cauza tânțarilor, purtători ai virusului West Nile, potrivit stirileprotv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:08

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa naţiunii într-un discurs televizat în direct joi, la o zi după ce o investigaţie condusă de Olanda a pus sub acuzare patru separatişti pro-Rusia din Ucraina pentru doborârea zborului MH17 în 2014, relatează The Guardian,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:57

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a revenit zilele acestea la Bălți. Înainte de asta, le-a făcut o vizită colegilor de partid din Fălești, și-a revăzut casa părintească și școala unde a învățat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:46

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase va organzia un concurs la IGP

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase  va organzia un concurs la IGP

În cadrul ședinței guvernului de astăzi, noul ministru de Interne Andrei Năstase a declarat că intenționează să organizeze un concurs pentru selectarea unui nou șef la Inspectoratul General de Poliție și pentru a-l  înlocui pe cumătrul său Gheorghe Băla.n 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:44

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

Bărbatul, care a atacat procurorul din Hânceşti, a fost reţinut acum câteva minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:34

Șeful Agenției Proprietății Publice a fost demis

Șeful Agenției Proprietății Publice a fost demis

Guvernul l-a eliberat astăzi din funcție directorul Agenției Proprietății Publice Vladimir Baldovici, în baza cererii depuse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:20

Imagini incredibile au fost filmate pe cerul Marii Britanii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:09

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon a mers astăzi dimineață la Otaci și le-a promis oamenilor afectați de prăbușirea blocului de din Otaci ar trebui să fie compensați din bugetul statului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:07

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, care s-a aflat ieri într-o vizită în R. Moldova, a apreciat maniera pașnică de gestionare a crizei politice de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:05

 Stimată doamnă prim-ministru, mă îndoiesc că la Universitatea Harvard din SUA, unde țin lecții peste 30 de laureați ai Premiului Nobel, ați studiat limba română și istoria poporului nostru. Cum puteți afirma că noul Guvern, pe care cu onoare îl conduceți,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:01

Dosarul lui Iurie Bolboceanu, anterior condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, trimis la rejudecare (DOC)

Dosarul lui Iurie Bolboceanu, anterior condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, trimis la rejudecare (DOC)

Curtea de Apel din Chișinău a decis la 19 iunie ca dosarul fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, să fie trimis la reexaminare în prima instanţă. Între timp, Bolboceanu va fi cercetat în stare de libertate. Publika.md a publicat deciziei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:40

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

Un bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit la Otaci. S-a întâmplat aseară, în jurul orei 21.30, şi, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:37

AU CONSUMAT ALCOOL /// Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău

AU CONSUMAT ALCOOL /// Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău

Doi bărbați s-au înecat ieri în lacurile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:29

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Toate benzinăriile, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și regiunea transnistreană vor fin interzise, despre acest lucru a anunțat pe pagina de Facebook, Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:43

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel /// VIDEO

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel  /// VIDEO

 Curtea de Apel din Chișinău, a decis la 19 iunie curent, în favoarea fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, care anterior fusese condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, scrie „Kommersant“. Potrivit sursei, acesta ar fi fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:29

Wizz Air mai cumpără 20 de aeronave de la Airbus și ajunge la 276 de avioane care urmează să fie livrate până în 2026

Wizz Air mai cumpără 20 de aeronave de la Airbus și ajunge la 276 de avioane care urmează să fie livrate până în 2026

Operatorul low-cost din Ungaria Wizz Air, cel mai mare transportator aerian din România, anunță un nou contract semnat cu Airbus, pentru achiziționarea a 20 de aeronave noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:22

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Cea mai mare temperatură la nivel mondial a fost înregistrată în Kuweit, 63 de grade Celsius la soare, potrivit autorităților locale, însă cifrele trebuie să fie confirmate de specialiștii World Meteorological Organisation (WMO), potrivit gulfnews.com, citată de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:00

Un adept al „moldovenismului civic” numit consilier al Maiei Sandu

Un adept al „moldovenismului civic” numit consilier al Maiei Sandu

Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de consilier al prim-ministrului Maia Sandu, pe politică externă și planificare strategică.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 07:42

Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană

Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană Din editia print

Duma de Stat ar putea decide în curând eliberarea pașapoartelor rusești în Transnistria printr-o metodă simplificată, a declarat un deputat din partea partidului Rusia Unită, Alexander Iaroșciuk, în cadrul unui interviu televizat, transmite Ria.ru. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)