Astăzi 22 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:10
Abonamente

Istorie 25 Iunie 2015, ora 07:17    Din editia print

În culisele Istoriei: Un enciclopedist din tagma visătorilor

Marime Font

Aflat la o răscruce europeană a intereselor politice, Basarabia culturală a știut să beneficieze din această ecuație geopolitică. Îngemănarea culturilor estice și vestice a fost aici un fapt firesc. De aceea apariția unei figuri ca cea a colecționarului și enciclopedistului Manuil Poleac ni se pare firească.

Ex libris Manuil Poleacur ale pământului le culeg trei oameni:
Cel viteaz, cel învăţat şi cel care ştie să servească”.

(Paňcatantra)


Figură culturală pitorească din Chişinăul de altădată, pasionat de cărţi şi tipărituri vechi, el prefăcuse casa sa într-un soi de arhivă şi bibliotecă cu un acces strict limitat. Persoane la fel de pasionate puteau să-i treacă pragul şi să-i răsfoiască în voie comoara. Avea intuiția lucrurilor rare și pasiunea de a intra în posesia lor. Urmărea cu tenacitate, chiar cu o voință secretă aidoma acelei cu care sunt dotați veritabilii vânători, traiectoria unei cărți, unui document rar, a unei poze și nu se putea liniști până n-o vedea expusă în prețioasa lui colecție.
Colecționarea rarităților nu era doar o activitate pentru propria plăcere, era motivată de un gând secret, de o idee care-l preocupa plenar.
Ca orice om ghidat de o idee aproape fixă – editarea unei enciclopedii a Basarabiei, Manuil Poleak colecţiona tipăriturile, ţinând cont de tema propusă. Pe de altă parte, era foarte atent la tot ce se publica şi, depistând materiale interesante, le decupa, aranjându-le în ordine alfabetică în mape special pregătite. În felul acesta, cartea pe care el o visa se aduna zi de zi.

Și așa cum ades se întâmplă în lumea colecționarilor a nimerit şi în diferite situaţii curioase. Gheorghe Bezviconi publicând, în 1932, un material foarte documentat Sârbii la începutul sec. XIX în revista Viaţa Basarabiei, nr.5, din luna mai, produce o senzaţie în lumea anemică a Chişinăului. Manuil Poleac este primul care pune la îndoială erudiţia a foarte tânărului istoric şi după o procedură ştiută şi folosită şi astăzi de unii „binevoitori”, a scris o scrisoare nesemnată la adresa lui Pan Halippa, în care demonstra că aceste materiale au fost scrise de …o altă persoană, iar tânărul, pur şi simplu, le-a însuşit. El considera că aceste materiale cu un pronunțat caracter memorialistic nu pot fi scrise de un tânăr, aproape adolescent, ca Gheorghe Bezviconi, ci sunt opera unui om cu o vastă experiență de viață, cum era Gavriil Bezviconîi, tatăl istoricului.


Biblioteca Manul Poleac

Aceste îndoieli și supoziții de plagiat el le-a expus într-o scrisoare anonimă trimisă la redacția revistei Viața Basarabiei.

Directorul revistei, Pan Halippa, care îl cunoştea bine pe Gavriil Bezviconâi, şi-l aprecia foarte mult pe fostul organizator al navigaţiei basarabene pe râurile Nistru şi Prut, probabil, credea în sinea lui că aceste materiale temeinic documentate puteau fi scrise numai de un om în etate. Dar tot el îl aprecia foarte mult pe tânărul Gheorghe Bezviconi, care publica materiale cu o solidă factologie istorică, și atunci Pan Halippa a procedat solomonic. L-a pus pe Gheorghe să afle cine a scris răvașul şi în felul acesta să lămurească delicata învinuire. Situația era destul de dificilă, revista abia se lansa și o acuzare de plagiat i-ar fi adus un enorm prejudiciu moral, care ar fi redus substanțial numărul abonaților. Iar de abonați depindea apariția ulterioară a revistei.

Tânărul cercetător, Gheorghe Bezviconi, un soi de Sherlock Holmes, n-a aşteptat prea mult şi n-a tărăgănat lucrările de căutare. După calitatea hârtiei scrisorii și după filigran, cel vizat a determinat că a fost scrisă de un funcţionar de la Banca Moldovei. Colaborator al băncii era Manuil Poleac, care era cunoscut în Chișinău drept unul dintre cei pasionați de istoria Basarabiei și de colecționarea unor artefacte. În felul acesta, prin intermediul unei scrisori anonime, s-au găsit şi s-au împrietenit. Căci tânărul Bezviconi era un fenomen, dar în dragostea lui pentru trecut, nici M. Poleac nu-l putea concura.

Această scurtă povestioară Gheorghe Bezviconi a inclus-o în manuscrisul memoriilor sale Portretov dlinnîi read... (ANRM, fond 2983, mapa 1, dos.7), la capitolul numit Primii pași...

Biografia lui Manuil Poleac nu abundă în prea multe și variate detalii. E cert însă faptul că era un om cu stare, posedând în Chișinău mai multe imobile, dintre care azi s-a mai păstrat doar clădirea de pe str. Alexandru cel Bun 93. Și spre marea noastră bucurie se află într-o stare aproape de invidiat, după reconstrucție, și-i lipsește doar o tablă comemorativă care ar aminti de numele proprietarului, colecționar și enciclopedist.

Și tot Manuil Iacovlevici Poleac (1890–1941, Chişinău) era moştenitorul unei case de la intersecţia str. Sinadino (azi. Vlaicu Pârcălab) şi Alexandrovskaia (azi bd. Ştefan cel Mare), în care funcţiona şi Teatrul BOMOND. Clădirea a fost distrusă de armata roșie în 1941, când se retrăgea din Chișinău.


Vedere de la intersecția str.Alexandru și Sinadino

Uşor ironizând, Gheorghe Bezviconi în însemnările sale memorialistice îl caracterizează foarte fin, prin doar câteva detalii sugestive. Adică, deşi a participat la primul război, în calitate de sanitar într-un spital militar, Manuil Poleac, însă, nu scăpa ocazia să demonstreze fotografii de pe front, unde el era în prim-plan şi chiar în tranșee, în prima linie. Avea o colecţie de cca 7000 de fotografii ale personalităţilor basarabene, dar nu în toate cazurile acele poze corespundeau realităţii. Adică pentru Albumul Basarabiei a lui Gheorghe Andronachi a dat poza lui Scarlat Sturdza, primul guvernator civil al Basarabiei, dar mai târziu s-a aflat că, de fapt, aceasta era fotografia unui funcţionar al poştei ruseşti Fiodor Ivanovici Preanişnikov.

Acest fals a fost retipărit în mai multe rânduri și chiar în ediții recente.

Ba mai mult ca atât, în colecția lui erau pozele șefilor de poștă din Rusia și unii cercetători i-au luat drept guvernatori, căci aveau niște uniforme foarte impunătoare...

Cazuri asemănătoare au mai fost depistate, dar în cazul unor cercetători ca Manuil Poleac, când pasiunea învinge rațiunea, aceste momente au o scuză certă. Ei sunt pionieri în acest domeniu de cercetare, nu au suficiente surse de informare şi, respectiv, se comit erori.
În 1941, M. Poleac a decedat. Nu mai era în Chişinău, în acel trist moment nici Gheorghe Bezviconi, care a încercat să-i salveze colecţia, dar nu a reuşit.

Acei oameni care știau de comoară și de valoarea ei au prădat colecția lui Manuil Poleac.

O parte din materiale au fost luate de Leon T. Boga, fost director al arhivelor Basarabiei, pe care le-a depus în arhivă şi în felul acesta din marea colecţie au fost salvate doar 23 de mape cu preconizatul Dicţionar Enciclopedic Maтериалы для бессарабского энциклопедического словаря (Materiale pentru Dicţionarul enciclopedic al Basarabiei) (Под ред. Мануила Поляка – Chişinău, 1925) şi câteva cărţi.
Colecţia lui de fotografii şi vederi îngloba cca 7000 de imagini, iar biblioteca conţinea ediţii valoroase ale contemporanilor, precum şi manuscrise şi ediţii rare semnate de A. Puşkin, Gavriil Bănulescu-Bodoni, generalul Golenişcev-Kutuzov ş. a.

Deosebit de valoroasă erau colecţiile lui de ziare, ediţii care astăzi nu mai pot fi consultate la Chişinău.

Ex libris Manuil Poleac

În articolul Bibliografi basarabeni (Bucureşti, 1939). prof. N. Valuţă se arată optimist, când afirma că Manuil Poleac va publica enciclopedia sa pentru serbările Chişinăului din 1936, când s-au împlinit 500 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Dar nobila intenţie a rămas nerealizată din motive necunoscute până azi. Totuşi, credem că unul dintre principalele motive era însuşi volumul materialului acumulat, care în mare parte, decupat din ziare şi cărţi, trebuia completat, verificat şi chiar tradus, căci unele surse erau în limba rusă şi chiar în alte limbi străine. Volumul de lucru depăşea cu mult posibilităţile fizice ale unei singure persoane, iar o echipă de creaţie Manuil Poleac nu putea să întreţină. Toate volumele lui se păstrează în manuscris la Arhiva Naţională a Moldovei (f.792, inv. I).

Despre el a scris, în Enciclopedia Chişinău, fosta colaboratoare a secţiei Carte rară de la Biblioteca Naţională, Nina Matei, menţionând că: „Până în prezent au fost depistate cca 300 de cărţi valoroase cu câteva exemplare de unicat, care vor alcătui o bună parte a volumului trei al catalogului general Cartea Moldovei, sec. XVII – încep. sec. XX, ce se află în curs de pregătire la Biblioteca Naţională şi Biblioteca Ştiinţifică Centrală a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova”.

E greu de spus ce l-a îndemnat pe acest pasionat colecţionar să nutrească un vis aproape fantastic pentru vremea lui – editarea unui Dicţionar Enciclopedic al Basarabiei – dar faptul că a fost la un pas de realizarea lui ne face să credem că orice vis se împlineşte. E nevoie doar foarte mult să crezi în el.

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:10

1. Ardei iuti - Capsaicina pe care o contin iti stimuleaza metabolismul si iti reduce poftele. 2. Cereale integrale - Iti ofera portia de fibre si carbohidrati complecsi de care ai nevoie pentru a-ti accelera metabolismul. 3. Cafea - Cafeina stimuleaza in mod natural sistemul nervos central...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:01

Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a ordonat retragerea tuturor titlurilor regale şi militare acordate concubinei sale, prezentată oficial în urmă cu două luni la Palatul Regal din Bangkok, motivând că aceasta nu i-a respectat dorinţele şi nu a dat dovadă de loialitate, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:55

Deputatul socialist, Grigore Novac, se arată indignat de faptul că – după ce Năstase și Ceban au acces în turul doi al alegerilor locale – Dorin Chirtoacă s-a arătat (mai mult) pro candidaturii liderului ACUM. Iar asta – în timp ce pe parcursul campaniei sale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:50

O femeie de 44 de ani din Iași a fost la un pas să arunce un bloc în aer în timp ce a încercat să se sinucidă. Femeia s-a încuiat în apartament, a dat drumul la gaz, și-a tăiat venele, a băut diluant și a dat foc unui covor, transmite corespondentul MEDIAFAX....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:12

 Scorpionul este unul dintre cele mai puternice și misterioase semne, pentru că este conectat cu tumultul inconștientului și oceanul emoționalității pure. Atunci când Soarele, semn al individualității și afirmării, pătrunde în Scorpion, multe trăiri ale zodiilor ies...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:06

Conducerea Facebook a anunţat luni că a blocat patru operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupări ce se prezentau drept utilizatori ai reţelei sociale, dar erau susţinute de entităţi statale din Iran şi Rusia, informează Agerpres. Trei dintre campanii erau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:54

Existenţa vechiului oraş Mahendraparvata, odinioară una dintre capitalele imperiului Khmer, oraş menţionat în numeroase izvoare istorice, a fost în sfârşit confirmată de arheologi, folosind instrumente de ultimă generaţie, sub jungla cambodgiană, informează Agerpres,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:25

 Prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare, spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. Într-un interviu pentru Newsmaker, noul șef al întreprinderii se declară mirat că, anterior, tarifele au fost micșorate în condițiile unor tendințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:10

De anul viitor, în ţara noastră ar putea fi interzise produsele care conţin plumb: jucării, vopsele şi materiale de construcţie. Propuneri în acest sens au fost elaborate deja de responsabilii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică şi urmează să ajungă pe masa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:06

Un incident șocant a avut loc weekendul trecut la Vulcănești. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la reanimare. Un vecin al său a intrat în curtea sa și l-a bătut crunt cu o lopată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:29

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Cinci candidați au rămas în cursa pentru funcția de director al Serviciul Vamal: un actual și trei foști angajați ai instituției, dar și un șef de direcție de la Curtea de Conturi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:00

Trecem la ora de iarnă sâmbătă spre duminică, un motiv în plus de stres pentru organism, alături de schimbările bruște ale vremii. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră și, ca să ne adaptăm schimbării, avem nevoie de cel puțin două săptămâni spun medicii....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:53

 Gerrit Jan van Dorsten, în vârstă de 67 de ani, apărea pe rețeaua de socializate Facebook sub numele John Eagles și avea pe profilul diverse fotografii și clipuri video. Bărbatul de 67 de ani din Olanda care și-ar fi sechestrat timp de 9 ani copiii într-o casă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:49

Aeroportul Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest”, a obținut Premiul Mare „Big See Tourism Award” la prestigiosul festival „Creative Tourism” din Slovenia. Premiul i-a fost oferit Aeroportului pentru designul conceput de compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:48

Tragedie aviatică în Brazilia. Un pieton, un șofer și pasagerul unui avion de mici dimensiuni au murit după ce aeronava s-a prăbușit pe o stradă aglomerată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:00

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este un model de înțepenire în propria importanță. În opinia jurnaliştilor de la Politics, Năstase este modelul omului care nu învață - pentru că e sigur că le cunoaște pe toate. Totodată, portalul citat demolează ipoteza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:20

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

O problemă de matematică simplă, pentru elevii de clasa a patra, a revoltat internetul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:08

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Începând cu 2020, UE își propune realizarea unei noi agende a politicii de vecinătate. Astfel, după 10 ani, este pusă în discuție regândirea formatului și crearea unui PaE 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 09:59

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Un minor a fost batut cu sange rece de catre mai multi amici, pentru ca nu a vrut sa le cumpere alcool. Baiatul a fost dus pe un camp si impus sa-si sape propria groapa, iar apoi lasat sa zaca in cimitir.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Octombrie 2019, ora: 09:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

Horoscopul zilei de 22 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)