Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 15:07
Abonamente

Istorie 2 Noiembrie 2016, ora 08:23    Din editia print

În culisele istoriei: Un roman despre Chișinău

Marime Font

Theodor Râşcanu este un scriitor uitat pe nedrept. De vină este epoca în care a activat, dar motivul principal care l-a înstrăinat de epocă a fost originea lui socială. Boier vechi, al cărui arbore genealogic îşi are rădăcinile în timpurile descălecării voievodului Dragoş, el era străin spiritului epocii materialismului istoric, realismului socialist şi învăţăturii marxist-leniniste ş.a.

O tabletă publicată în revista Flux, a avut, peste un an de zile, un ecou neaşteptat în Germania. Am primit un fax:
„Stimate domnule Colesnic,
Stimată redacţie,
V-am mai trimis cu câteva luni în urmă un e-mail, dar, din păcate, a rămas fără răspuns.
Vă scriu în urma articolului dumneavoastră de pe 31 martie 2001 din cotidianul Flux (ediţia de vineri) cu privire la romanul Râşcanovca al lui Teodor Râşcanu. Vă scriu în calitate de nepot de frate al scriitorului, singurul urmaş al scriitorului.
După cum ştiu de la bunicul meu Eduard Râşcanu, fratele lui, numit în familie Toto (Teodor), nu a terminat romanul Râşcanovca, iar de manuscris, în urma războiului, nu se mai ştie nimic. Sunt însă în posesia manuscriselor romanelor inedite Răzvrătitul, Todiriţă (despre paşoptistul Todiriţă Râşcanu şi epoca sa) şi Pui de cuc.
Sper ca de această dată să vă parvină rândurile mele.
Cu stimă,
Dan Râşcanu,
Germania”


Dan Râșcanu


Am răspuns acestui emoţionant mesaj şi, în felul acesta, s-a înfiripat o corespondenţă:
„Stimate Domnule Colesnic!
Mă bucur că am reuşit să luăm legătura.
După ani de căutări, am reuşit să dau de urma romanelor Răzvrătitul, Todiriţa şi Pui de cuc. În următoarele luni, îl voi corecta pe primul, care este o frescă deosebită a vremii revoluţiei din 1848 şi ulterioare.
M-aş bucura mult dacă l-am putea publica măcar pe acesta. Puteţi contribui la aceasta?
În următoarele săptămâni, primesc şi alte documente, se par foarte interesante, corespondenţe deosebite.
Pentru a nu fi prea mare cantitatea de date, vă trimit mai multe mesaje prin e-mail cu fotografii: Teodor, cu fraţii, paşoptistul Todiriţă, blazonul lui Teodor Râşcanu (Râşcanu † Ghica, căci mama sa este Ghica). Blazonul este făcut de el însuşi. Vă trimit şi extrase din documentele publicate de Gh. Ghibănescu la 1915, câteva pagini şi arborele Râşcanilor.
Pe colţul din dreapta, sus, al unora din pagini, este ştampila lui „Moș Toto”, cum era numit de cei mai tineri, şi a fratelui său Eduard, bunicul meu. Se vede că Teodor prefera ortografia cu Th a numelui său.
Dacă nu puteţi „deschide” datele, prelucra sau tipări imaginile, anunţaţi-mă şi vi le trimit prin poştă, am o imprimantă foarte bună.
Arborele genealogic conţine corectări sau completări ulterioare, blazonul Râşcanilor al lui Ghibănescu era complet fals, cel care îl primiţi este cel real, l-am integrat eu în imaginea arborelui. Partea stângă a arborelui este partea basarabeană a Râşcanilor.
Toate cele bune şi mulţumiri.
Cu stimă,
Dan Râşcanu”

„Stimate Domnule Colesnic,
Aşa cum v-am transmis prin e-mail, vă trimit alăturat arborele genealogic şi câteva fotografii pentru a le folosi eventual în cartea Dumneavoastră Basarabia necunoscută. Arborele este în două forme: o dată ca extras în trei pagini din cartea lui Ghibănescu despre Râşcani, şi apoi sub forma a două pagini bătute la maşină. Familia Râşcanu, ca şi alte familii moldovene, a dat personalităţi interesante în ambele regiuni moldovene. Râşcanii fac prin aceasta o punte peste râul Prut, documentând astfel unitatea originii şi spiritului celor două regiuni, iar viitorul sper că le va uni şi soarta.

M-aţi rugat să vă spun câte ceva despre Teodor Râşcanu. Nu l-am cunoscut, căci a decedat înainte de naşterea mea. Ştiu însă din familie că era un om foarte serios şi cu un profil moral deosebit de integru. Educaţia aleasă, dar foarte severă şi conservatoare care a primit-o de la mama sa, şi-a lăsat amprenta asupra întregii sale activităţi. Expresia aspră, dar şi prezenţa deosebită a mamei sale, Maria Ghica, sunt, cred, evidente în fotografia ce v-o trimit alăturat. Teodor punea totul la suflet şi se implica activ în toate ocaziile brizante. Ziaristica era activitatea sa cea mai îndrăgită, scria referitor la toate temele deosebite sau actuale, fie ele literare, istorice, sociale, politice sau financiare. Atât firea sa excesiv de sensibila şi agitată, dar mai ales marile deziluzii care au urmat războiul, i-au grăbit sfârşitul. În 1952, la Bucureşti, dezamăgit, disperat şi convins de ireversibilitatea evenimentelor politice, văzându-şi ruinate toate idealurile, nu rezistă presiunii psihice şi îşi curmă singur zilele.

Extrasele din cartea lui Ghibănescu, trimise de mine prin e-mail, au calitatea necesară? Aveţi acces la această carte, aveţi de unde o procura? Dacă nu, poate vă interesează şi alte extrase? Prin e-mail, este foarte simplu să vă mai trimit.
În altă ordine de idei, v-aş ruga să vă interesaţi cine a ctitorit (se pare că în anul 1777) Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Chişinău? Este vorba de Teodor Râşcanu sau de fiul acestuia Constantin?
Cele două romane şi diverse alte documente sper să-mi parvină în curând de la Iaşi. Mă gândeam să fac eu corectura, sau la editură se va face oricum aceasta? Romanul Pui de cuc nu l-am citit, deoarece în ultimii 12 ani nu am avut acces la el. Înainte de plecarea noastră (definitivă?) în Germania, tatăl meu a lăsat spre păstrare unui prieten din Iaşi multe documente de familie. Despre romanul biografic şi istoric Răzvrătitul Toderiţă, pe care l-am citit, pot spune că este o frescă socială şi politică foarte interesantă a Moldovei secolului XIX. Publicarea acestuia va merita cu siguranţă toată strădania.
Mă bucur mult că putem colabora şi vă mulţumesc anticipat.
Cu toată stima,
Dan Râşcanu”

Deşi a fost foarte harnic şi bine cunoscut odinioară de publicul cititor, astăzi despre prozatorul Theodor Râşcanu se ştie foarte puţin.
Theodor Râşcanu s-a născut la Iaşi, la 4/17 noiembrie 1888, şi-a făcut studiile la Liceul Naţional din acelaşi oraş, apoi la Facultatea de Drept a Universităţii (1910), unde, după Primul Război Mondial, şi-a luat doctoratul în economie cu tema Problema pământului, lucrare editată în 1922. Un timp, a fost avocat la baroul din Iaşi, apoi la Vaslui. Dar n-a profesat avocatura, fiind tentat să facă politică mare şi, în consecinţă, s-a înscris în Partidul Conservator. A debutat în 1910, în ziarul Evenimentul de la Iaşi şi a colaborat la mai multe publicaţii: Adevărul, Adevărul literar şi artistic, Aurora, Dacia, Cuvântul(Iaşi), Evenimentul(Iaşi), Gândirea, Liga poporului, Patria, Gândul liber, Tempo, Tribuna, Ţara nouă, Viaţa românească, Opinia, Universul literar, Realitatea ilustrată, Arhiva genealogică, Arhiva C.F.R., Vremea, Voinţa, Din trecutul nostru, Timpul, Flacăra ş.a.

A fost director şi editor al periodicelor: Politica (Iaşi, 1913-1919), Cuvântul Vasluiului (Vaslui, 1914), Gândul liber (Iaşi, 1920), Lumina (Vaslui, 1928-1930) şi Criza (Bucureşti,1935). Dar cea mai ponderabilă parte a operei lui o constituie publicistica şi beletristica. A scos în 1905, la 17 ani, o carte de versuri, Pagini intime, remarcată de Nicolae Iorga, apoi a făcut publicistică: Spre Sofia (1915), Problema pământului (Bucureşti, 1922). A urmat o serie de romane deosebit de cunoscute în epocă: Aceea care trebuia iubită (Iaşi, Editura Viaţa românească, 1925), Ileana Lupului (Bucureşti, Editura librăriei Universală Alcalay, 1934), Ruginoasa (Bucureşti, Editura Vremea, 1939), Banul… ochiul dracului (Bucureşti, Editura Cugetarea Georgescu Delafras, 1941), Fermecătorul Hrisoverghi (Bucureşti, Editura Contemporană, 1943).
Conform informaţiilor furnizate de Dicţionarul de pseudonime al lui Mihail Straje, unele scrieri le-a semnat cu numele adoptiv Promoţia 907.
A scris chiar un roman cu titlul omonim Promoţia 1907, care (în 1935) a început să fie tipărit în fascicule în ziarul Epoca. Publicarea lui însă a fost suspendată din cauză că multe dintre personajele romanului erau uşor „descifrate” de contemporani, fapt ce crea confuzii şi animozităţi. Şi romanul Puiul de cuc a fost publicat fragmentar în câteva din ziarele timpului. Şi în acelaşi şir, se poate înscrie şi romanul istoric Răzvrătitul Toderiţă, redactat de cinci ori între anii 1936-1948.


Frații Eduard și Theodor Râșcanu

Interesantă această „lunecare” a lui Theodor Râşcanu de la romanul pur beletristic la literatura de inspiraţie istorică.
Gheorghe Bezviconi îşi caracterizează colegul şi prietenul astfel:
„D. Teodor Râşcanu este un romancier care întrucâtva aparţine Basarabiei, de unde se trag strămoşii săi. Ctitoriile Râşcăneşti le găsim la Chişinău şi în judeţul Bălţi. Printre alţii, trecutul acestor vechi moşii şi biserici moldoveneşti l-a cercetat şi d.Teodor Râşcanu. De câtva timp, scriitorul nostru publică romane, care găsesc o largă răspândire la publicul cititor. În prezent, la Editura „Contemporanul”, a apărut noul său roman Dragoste în furtună. Deosebit de cele de până acum, subiectul noului roman nu e luat din viaţa satelor. D. Râşcanu are gata de tipar două romane istorice: Fermecătorul Hrisoverghi şi Răzvrătitul Toderiţă. Acţiunea celui dintâi se petrece în jurul anului 1830, iar, celui de-al doilea la 1848. Sunt romane istorice, în care apare excelentul cunoscător al vieţii de odinioară a Moldovei. Afară de cunoscutul roman istoric Ruginoasa, am avut prilejul să stabilim erudiţia autorului, mai cu seamă din admirabilele sale foiletoane despre Iaşii şi ieşenii de altădată. Romanţarea artistică a istoriei contribuie la farmecul povestirii. Peste câtva timp, autorul promite un roman istoric din viaţa Basarabiei: Râşcani”. (THEODOR RÂŞCANU: [Scurte informaţii despre romancier şi unele manuscrise ale acestuia]. Viaţa Basarabiei - 1943. - nr.3-4. - P.151. - Semn.: G.B.)

În arhiva lui Gheorghe Bezviconi pe care ne-a pus-o la dispoziţie minunata pictoriţă Elena Uţă-Chelaru, nepoata cercetătorului, am găsit şase scrisori dintre care reproducem doar una:

D.C.T. (Dragă Cucoane Theodor), nu Vă supăraţi aşa împotriva lui Adrian P. Este şi el om. Apoi, să rămână între noi, căci cât sunt aici, ţin să-mi păstrez relaţiile cu ei. Dar cu „dinastia” am fost şi rămân, căci la fel aş fi răspuns şi lor, dacă ar fi nemulţumiţi de legătura mea cu T.R. (Theodor Râşcanu). Zotta a apărut în Evenimentul şi, ca în celălalt articol, scriem despre T.R. - prietenul meu! Scrieţi lui Jarmolinski (nu ştiu adresa lui: Roma 32-36??), să vă afle soarta lui S. Râşcanu. Despre casele Râşcanu, D.tr.n. (Din trecutul nostru) nr.31-34, 1936, p.19, 26 (Întrebaţi amănunte la Jarmolinski, să vă descrie şi interiorul), 75, 67. Vă rog, orice al meu ar apare, scrieţi undeva ceva. De ex. - articolul Rev. C.F.R. poate să întemeieze un foileton întreg. Romanul Râşcanovca ar trebui scris, fără să Vă opriţi la detalii. Dacă-l scrieţi până-n februarie-martie şi veniţi, îl citesc şi comentez pe larg. Voi spune cu cine despre ce să mai vorbiţi sau unde să citiţi. Mai cu seamă, ar putea contribui Jarmolinski. Spuneţi simplu: deşi documentele oficiale genealogice mai dau trei generaţii boiereşti de R. (Râşcanu), totuşi primul e T.R(âşcanu)., care se coboară din vechi stăpânitori din Bas. (Basarabia), numele de Râşca figurând din timpuri vechi (cred de la Ştefan încoace, deşi neamul e mai vechi; daţi şi originea cuvântului). Lăsaţi amănunte şi vom face. Dacă-mi dedicaţi - să zicem - romanul ca să nu fiu coautor, şi-l scrieţi până-n februarie, mă angajez să scriu 50% de comentarii de înviorare, fapte etc. R † C, scrieţi citeţ, pe o parte a paginii, cât de repede şi vag. Voi face totul şi veţi crea cel mai bun roman basarabean (Moruzi † Stere x 100) = T.R. Tempo! veniţi la Iaşi.
1941”

Acest răvaş conţine informaţii despre scrierea romanului Râşcanovca, roman care n-a fost publicat, dar care a fost anunţat în curs de apariţie şi care, la sigur, există în manuscris. Descoperirea lui ar aduce o sumedenie de noi detalii legate de istoria Chişinăului, moşia Râşcanilor şi de vremurile de odinioară.

Cred că cercetătorii literari sunt obligaţi să pornească în căutarea lui, deşi Dan Râşcanu, în mesajul lui, ne-a avertizat că acest manuscris este pierdut încă în perioada războiului.

La Chişinău, astăzi, aproape că n-au mai rămas urmele dinastiei Râşcanu. Moşia de mult nu mai există, cimitirul de pe Colina Râşcanu a fost „lichidat”, doar Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” (1777), ctitorie a spătarului Constantin Râşcanu mai păstrează amintirea lor. De fapt, la intrarea în biserică, în partea dreaptă a uşii, este un monument din marmură neagră, este ca un stâlp de aducere-aminte pentru acel care a fost Dumitru Râşcanu şi care a contribuit la păstrarea bisericii, care iniţial avea hramul „Învierea Domnului” . Dar, din 1834, la cererea lui Iorgu (Egor) Râşcanu, hramul bisericii poartă numele ctitorului.

Este prea puţin pentru un neam care a dat nume unui cartier al Chişinăului – Râşcani.
Pe str. Bucureşti 62, în ruine, se află palatul Iordache Râşcanu-Derojinschi, proiectat de celebrul arhitect A. Bernardazzi. Dar cu excepţia specialiştilor nimeni nu mai poate spune astăzi cine a edificat acest palat.
***
Înţelegând perfect situaţia creată după ocuparea României de către trupele sovietice în august 1944 şi văzând că toate strădaniile sale şi-au pierdut sensul, Theodor Râşcanu s-a sinucis la 2 iulie 1952, la Bucureşti…
E timpul să-l readucem în actualitate pe merituosul romancier, cercetător al istoriei, memorialist şi om de cultură care a fost Theodor Râşcanu.

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe numele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)