Ultima oră

In dialog cu cititorii nostri: Valentina Buliga, ministra Muncii, Protectiei Sociale si Familiei

Intrebare: Plata alocatiei pentru someri se retine si este mica. De ce? (Eugen Bobu, Chisinau)

Raspuns: Au fost unele mici intarzieri, dar care nu se vor mai repeta. Problema e ca fosta guvernare a prognozat mult mai putini someri, insa criza economica a afectat RM mult mai grav. Din luna mai, numarul somerilor este in crestere. Am cheltuit deja toate fondurile prevazute pentru 2009, dar joi in Parlament au fost aprobate amendamente la Bugetul asigurarilor sociale si fondul de somaj a fost suplinit cu 20 de mii de lei. Stiu ca platile deja se fac la timp.

I.: Deportatii mor pana aduna toate hartiile ca sa-si primeasca despagubirile. Chiar nu poate fi adoptata o lege simpla care sa faca dreptate? (Valentin)

R.: Miercurea trecuta, in cadrul sedintei Guvernului, ne-am asumat angajamentul de a elabora o noua procedura legala pentru ca, intr-adevar, bugetele locale astazi nu sunt capabile sa achite compensatiile si tot ceea ce au pierdut victimele represiunilor politice. Procedura returnarii bunurilor este complicata, de aceea ne-am propus sa o simplificam.

I.: In colectivul dvs. au inceput reorganizarile de cadre. Credeti ca o sa procedati corect daca o sa reduceti o persoana care a votat pentru PDM? (Petru Botnaru, Galesti, Straseni)

R.: Toata lumea este preavizata, dar am spus-o de mai multe ori: cei care sunt profesionisti si muncesc – vor continua sa munceasca. Nu admit politica in timpul muncii.

I.: Locuim in Canada. Dorim sa adoptam un copil din RM, dar statul moldovenesc ne refuza solicitarea. Va rugam sa modificati legea sau sa faceti o exceptie pentru a ne ajuta. (Irina si Tudor Ursu, Montreal, Canada)

R.: RM a semnat Conventia de la Haga privind adoptiile internationale. Spre regret, RM nu are o lege clara care sa stabileasca mecanismul de adoptie. Va recomand sa va adresati la ministerul nostru unde o sa va punem la dispozitie lista cu documentele necesare pe care trebuie sa le aveti conform Codului Familiei si sa vedem ce facem mai departe.

I.: Ar fi bine ca minimumul de existenta sa fie stabilit la nivelul cosului minim de consum iar, de la 1 aprilie, sa fie indexate doar pensiile care sunt mai mici decat minimumul de existenta. Care este opinia dvs.? (O asistenta la Asociatia „Bunatate”)

R.: Speram ca in anii 2011-2012 sa stabilim un minimum de existenta care sa asigure cu adevarat existenta si de la care sa pornim calcularea altor plati. Cat priveste indexarea, mecanismul este prevazut de norma legala care obliga Guvernul ca, la 1 aprilie, sa indexeze pensiile. Noi nu-i putem discrimina pe cei care au o pensie mai mare doar pentru ca au avut o contributie mai mare la fondul social. Dar speram sa implementam un nou sistem de protectie sociala in anul 2011 pentru a garanta pensionarilor un suport financiar care sa le ajunga pentru o viata decenta. Astfel, cetateanul pensionat sa primeasca o pensie egala nu cu 27-28 la suta din salariu, dar cel putin in valoare de 42% din salariu, ceea ce corespunde normelor europene.

I.: Care va fi soarta pensiilor pentru functionarii publici? O sa fie unificate? In ce directie? (Cititoare)

R.: Inca nu exista o lege care ar aduce schimbari in acest domeniu. Sunt intentiile noastre de a unifica conditiile de pensionare pentru toata lumea, deoarece in prezent avem un sistem categorizat – functionarii publici trebuie sa munceasca doar 15 ani, mai avem deputati, membri de guvern, judecatori, procurori care primesc pensii in conditii favorizate. Unificarea varstei de pensionare, a stagiului de cotizare si a modalitatii de calculare a cuantumului pensiei se va face reiesind din situatia pe care o avem: an de an se micsoreaza numarul de angajati in campul muncii, fondul social traieste din transferurile de la Bugetul de stat, avem un coraport dintre cei ce muncesc si cei care nu muncesc de 1 la 5 si… cautam rezerve. Nu dorim sa diminuam importanta niciunei profesii, insa avem misiunea sa lichidam o inegalitate. Daca nu vom intreprinde nimic pentru a mari capacitatea fondului social, s-ar putea intampla ca sa nu mai putem majora pensiile sau asigura chiar functionalitatea acestui fond.

I.: Sunt tatal unei tinere in varsta de 20 de ani. Are un copil de un an si jumatate si a primit indemnizatie doar timp de un an si sase luni, desi inainte de nastere ea nu a lucrat nicaieri. De ce nu mai putem beneficia de aceasta indemnizatie? (Andrei P., Balti)

R.: Cunoasteti probabil ca este in vigoare o lege privind ajutorul social. Daca venitul nu-i permite sa ingrijeasca copilul, iar acest venit este mai mic de 430 de lei pentru un membru al familiei, fiica dvs. trebuie sa beneficieze de ajutor social. Singurul sfat acum este sa se adreseze la Directia asistenta sociala la locul de trai, sa prezinte documentele prin care sa confirme ca are copil si ca nu activeaza nicaieri si astfel ar putea sa devina beneficiara a ajutorului social.

I.: Sunt doctor in stiinte, fost profesor universitar. Sunt pensionat pana la 1 ianuarie 1999. Primesc o pensie de 1053 de lei. Un vecin de-al meu a lucrat la cantina, ducea cosuri si are o pensie de 1001 lei. Diferenta dintre pensiile noastre e de 52 de lei. Este o drama a mea personala aceasta pensie. Va rog sa reveniti la problema celor pensionati pana la 1 ianuarie 1999. (Teodor M., Balti; la aceeasi problema s-au referit dna Irina, Chisinau; N. Odobescu, Ion Cijov, S. Zubco, Vertiujeni, Floresti)

R.: Problema sistemului de pensionare este foarte complicata pentru RM. Pe parcursul anilor nu s-au facut reforme care, intr-adevar, sa permita celui care a ajuns la varsta cuvenita sa primeasca o pensie decenta. Avem nevoie sa schimbam foarte multe lucruri. Dar, pornind de la faptul ca si 2010 va fi un an foarte complicat, nu vom reusi sa o facem in anul viitor. Noi vrem sa lichidam nedreptatile din trecut cand munca nu era platita la justa valoare. Acum modificam legea cu privire la ajutorul social care sa completeze ceea ce cetateanul pe parcursul vietii nu a acumulat. Daca unele reforme ar fi fost facute mai inainte, azi poate ca aveam un fond social mai durabil si oamenii nostri primeau pensii nu de 700 de lei, dar cel putin de 1400, cat este minimumul de existenta. Vom gasi o solutie.

I.: Ce suma prevedea ajutorul acordat de Ziua invalizilor? (Parascovia Margina, Scorteni, Telenesti)

R.: Nu a fost stabilita o suma concreta pentru fiecare categorie de invaliditate. Au fost transferati bani pentru fondurile locale de sustinere a acestor persoane. Fiecare urma sa primeasca in functie de nevoile familiei respective.

I.: Cand veti verifica si veti lua masuri fata de persoanele implicate in activitatea pedagogica, cu grad de invaliditate, carora, conform deciziilor Consiliului Republican de Expertiza Medicala a Vitalitatii, le este contraindicata orice munca, insa ei activeaza tainuind aceste decizii? Aceste persoane se afla mai mult in concediu de boala si statul cheltuieste triplu pentru ele: pensie si tratament, salariu, salariu pentru suplinitor. (Anatol Harnau,Chisinau)

R.: Inca nu am o solutie concreta pentru aceasta problema. Situatia nu este atat de simpla. Saptamana trecuta am avut o intalnire la Asociatia invalizilor din RM unde am spus ca noi trebuie sa decidem ce dorim cu adevarat. Pentru ca se intampla uneori ca o persoana sa insiste ca sa primeasca un anumit grad de dizabilitate, invocand ca nu este apt de munca, insa dupa ce-l obtine imediat incearca sa se incadreze in campul muncii, solicitand o munca mai usoara etc. De aceea, noi suntem acum in cautarea unui mecanism de apreciere a acestor grade de dizabilitate, ca medicul social sa aprecieze care este capacitatea de munca restanta pentru persoana respectiva. Problema platilor pentru incapacitate de munca este una care devine destul de serioasa deoarece, in ultimul timp, creste suma platita din bugetul asigurarilor sociale si uneori aceste plati nu sunt justificate pentru ca unii cetateni incearca sa triseze. Am elaborat deja un document pe care o sa-l discutam cu cetatenii nostri. Ca oamenii sa-si spuna parerea despre ceea ce doresc: sa fie beneficiari ai gradului de dizabilitate sau sa munceasca. Daca aveti unele propuneri, suntem gata sa le discutam. Puteti contacta anticamera si solicita o audienta. Tel. 26.93.01.

I.: Am un copil invalid de 18 ani. Si mai am trei copii sanatosi. Sotul a murit. Eu am depus documentele la minister inca din februarie ca sa-l dau la un internat pentru ca nu avem surse de existenta. Cer un raspuns, deoarece am telefonat de mai multe ori la minister si nu am obtinut nimic. (Dna Munteanu, Chisinau)

R.: Desigur ca, din motive financiare, deseori parintii vor sa plaseze acesti copii in institutii rezidentiale. Dar sa ne gandim la ceea ce se intampla apoi cu acesti copii. De aceea va propun sa cautam impreuna o cale ca baiatul sa ramana totusi in sanul familiei. Poate intervenim cumva, sa vedem care sunt posibilitatile bugetului primariei municipiului la nivel de asistenta si ajutor social, poate noi, ministerul, putem face ceva ca sa va ajutam, deoarece nimeni si nimic nu o sa-i inlocuiasca casa parinteasca si dragostea dvs. Eu personal o sa caut dosarul baiatului si o sa vedem cum putem interveni.

I.: Dupa care criterii se calculeaza pensia? Suntem doua colege de serviciu cu aceeasi vechime in munca. Cand ni s-a calculat pensia, ei i-au fost stabilite in jur de 900 de lei, iar mie – 600 de lei. Mi s-a explicat la fondul social ca mi s-a luat coeficientul cel mai mic. Din ce cauza? Eu am avut un salariu cu mult mai mare ca al dumneaei. (Lidia Marza, Chisinau)

R.: Principalul criteriu pentru calcularea pensiei este contributia dvs. pe parcursul anilor la fondul social din toate veniturile pe care le-ati avut. Aveti un caz concret si va rog sa-mi scrieti o scrisoare pentru a putea sa ma implic in solutionarea lui. Sau veniti in audienta, prima si a treia zi de luni din luna, incepand cu ora 14.00, strada V. Alecsandri 1. Fara inregistrare. Eu ii primesc pe toti.

I.: Sunt invalida de gradul I, stau la pat. Am si o sora, la fel invalida de gradul I. Suntem numai noi doua in familie si depindem numai de lucratorul social. Va rugam sa faceti o exceptie si sa dati o jumatate de salariu pentru un lucrator social care sa vina la noi sa ne ajute. Pentru ca cel care este pe un salariu are noua sau zece invalizi la deservire si nu reuseste. Va rugam foarte mult, foarte frumos… (Sofia Chiriac, Ciuciuleni, Hancesti)

R.: O sa examinez posibilitatea si o sa vedem ce putem face impreuna cu Primaria Ciuciuleni. O sa intervin si o sa primiti raspuns de la mine.

I.: Veteranii de razboi primeau pana acum o compensatie de 450 de lei. Acum ei spun ca primesc numai cate 300. Fostul premier Greceanai a venit in sat si le-a spus ca aceasta compensatie au micsorat-o democratii. (Alexandru ?apu, Edinet)

R.: Democratii nu au micsorat nici o pensie si nici o alocatie. Datorita unei decizii care nu este legala, unele categorii de persoane cum sunt invalizii Marelui Razboi pentru apararea Patriei si cei echivalati cu ei au primit pe parcursul a sase luni un fel de ajutor unic din fondul republican de sustinere materiala. Dar a fost o ilegalitate la care au recurs comunistii in ajun de campanie electorala. Noi nu putem incalca legea. Si de aceea spuneti-le ca noi le-am acorda cu placere acest ajutor, insa comunistii au cheltuit toti banii inainte de a veni noi. Trebuiau sa modifice legea 121, dar nu au facut-o.

I.: Care este pensia minimala? Eu anul trecut am iesit la pensie avand 21 de ani de munca. Din 1992, fiind redusa de la uzina, nu am mai lucrat in baza cartii de munca si mi s-a calculat o pensie de 369 de lei. Nu a mai auzit nimeni de asa o pensie! (Maria Popescu, Chisinau)

R.: Probabil ca este vorba despre o alocatie sociala ci nu despre pensie, deoarece dvs. nu ati cotizat 30 de ani ci numai 21 de ani. Trebuie sa va adresati la Directia asistenta sociala din sectorul in care traiti si, daca venitul minim garantat al familiei dvs. este mai mic de 430 de lei pentru fiecare persoana, ati putea beneficia de ajutor social. Completati ancheta sociala si, daca sunteti eligibila, intrati in acest sistem de protectie sociala.

I.: Am fost profesor de matematica. La calcularea pensiei nu mi-a fost luat in calcul cumulul. Ce pot sa fac? (Mihail Otel, Floresti)

R.: Sa mergeti la CNAS din raion si sa prezentati documente prin care sa confirmati ca vi s-au facut retineri din intreaga suma.

I.: Ce se prevede pentru o protectie sociala mai deosebita a batranilor de 85 de ani din satele mici? (T. Mustata, Chisinau)

R.: Pentru persoanele care au varsta de 85 de ani din satele mici trebuie sa se implice comunitatea. Exista asistent social in sat, sunt vecinii. Dar ar trebui, in opinia mea, sa fie cat mai multi voluntari. Chiar astazi (vineri – n.n.) am semnat o initiativa legislativa, impreuna cu colegii mei, pentru promovarea legii cu privire la voluntariat. Eu nu sunt adeptul ideii ca trebuie sa construim aziluri pentru batrani. Noi trebuie sa gasim echilibrul dintre comunitate, servicii si institutiile speciale.

I.: Va rugam sa faceti ordine la Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie si Reabilitare (CREPOR). Ne indigneaza comportamentul directorului Ouatu. (Nicolae, Falesti; Valeriu Creporistu, Chisinau)

R.: Eu cunosc situatia. Noi o sa facem totul pentru ca institutia sa activeze asa cum trebuie.

I.: Am ingrijit de un batran timp de patru ani si jumatate. In septembrie a decedat. Am primit indemnizatia pentru luna august. Acum m-au chemat la Falesti si mi-au spus ca trebuie sa returnez indemnizatia pentru ca in ziua in care am primit-o el nu mai era viu. Dar eu le spun ca aceasta indemnizatie e pentru august, am facut praznic, cheltuieli. Ce sa fac? (Ana Snegur, Ciolacu Vechi, Falesti)

R.: Scrieti-mi o adresare si poate ca va acordam un ajutor din fondul republican de sustinere materiala pentru ca, daca asa-i prevazut de lege, eu nu pot sa schimb nimic.

I.: In fruntea Azilului republican pentru invalizi si veterani se afla comunista Maria Badarau care, impreuna cu rudele sale, fura tot ce pot. Va rugam sa verificati. (Victor, Chisinau)

R.: Am multe adresari de la azilul de batrani. Acum acolo lucreaza o comisie pentru a verifica ce se intampla. Soarta dnei Badarau depinde de rezultatul controlului.

I.: Sunt bugetara cu o vechime in munca de 28 de ani si un salariu de 2100 lei. Avem prea multe zile de odihna. Nu mai dorim atatea vacante. Sunt doar cheltuieli. (Maria Catana, Chisinau)

R.: Este intr-adevar o problema, deoarece foarte multi care muncesc pe contract individual nu prea accepta aceasta vacanta. Insa a fost o decizie a Guvernului si cred ca meritam sa ne odihnim ca toata lumea.

I.: Este corect sa fim obligati de Directia raionala invatamant Cantemir ca sa lucram la 25 decembrie pentru recuperarea orelor? (Gheorghe Blanaru, Baimaclia, Cantemir)

R.: Nu este corect, deoarece 25 decembrie este declarata zi de odihna.

I.: Am un copil invalid din copilarie care a implinit varsta de 16 ani, dupa care am fost lipsiti de unele inlesniri prevazute de Codul Muncii. De ce? (Zinaida, Chisinau)

R.: Lege este deja modificata. Puteti beneficia si in continuare de acele avantaje ale Codului, pana copilul va implini 18 ani.

I.: Care a fost efectul recentei Decade a incluziunii, consacrata persoanelor cu dizabilitati? (Ion, Causeni)

R.: Aceasta Decada ne-a reusit. Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, in comun cu partenerii nostri – ONG-uri, Ministerul Educatiei, Ministerul Culturii, asociatiile persoanelor cu dizabilitati – am desfasurat un sir de actiuni: mese rotunde, conferinte, festivaluri. La 3 decembrie a fost vernisata o expozitie cu vanzare, cu o prezenta foarte mare a cetatenilor nostri, ceea ce demonstreaza ca societatea priveste deja altfel problemele persoanelor cu dizabilitati. Am devenit mai marinimosi si mai atenti. Or, persoanele cu dizabilitati au nevoie nu numai de alocatii sociale ci si de sprijin in societate, au nevoie sa le fie respectate drepturile.

I.: La 1 aprilie va trebui sa ne fie indexate pensiile conform inflatiei. Dar acum avem deflatie. Cum le veti indexa? (Nicanor, Orhei)

R.: Aceasta indexare este prevazuta de lege. Sunt prevazuti si indicatorii in baza carora ea se efectueaza: cresterea salariului si cresterea indicelui preturilor de consum. De valoarea lor in luna martie va depinde procentul de indexare.

I.: In urma reformelor pe care doriti sa le faceti in sfera protectiei sociale, suma primita de oameni va fi mai mare sau mai mica? (Vera, Chisinau)

R.: In anul 2010 nimeni nu va primi cu un banut mai putin. Scopul nostru nu este de a priva pe cineva de ceea ce primeste acum. Noi trebuie sa avem un sistem directionat catre cei cu nevoi ca sa eficientizam banii alocati, adica sa nu-i dam cate 133 de lei si celui care are o pensie mica si celui care are o pensie de 5 mii de lei. Sa facem asa ca cel nevoias sa primeasca mult mai mult decat acesti 133 de lei.
Noul sistem de sustinere sociala va fi axat anume pe evaluarea reala a necesitatilor si acoperirea realelor nevoi, astfel ca cei care vor intra in acest sistem de protectie sa poata avea o viata decenta, sa nu cunoasca ce este saracia. Dar pentru aceasta trebuie sa ne solidarizam cu totii si sa dezvoltam economia, sa avem locuri de munca bine platite si contributii pe masura in fondul social. Eu sunt sigura ca vom izbuti.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *