Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:56
Abonamente

Sănătate 20 Iunie 2013, ora 10:14

Statistici alarmanteÎn doi ani, se așteaptă o creștere de până la 15 mii persoane HIV pozitive în RM

Marime Font

Estimările specialiștilor arată că, în prezent, lumea se confruntă cu o epidemie globală a virusului HIV. 

Zilnic, circa șapte mii de persoane se molipsesc de virusul deficienței umane, iar anual sunt înregistrate în jur de 2,9 milioane de cazuri în întreaga lume. Potrivit lui Ștefan Gheorghiță, specialist din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), în R.Moldova, primele cazuri de HIV au fost depistate în 1987.

„De atunci și până în prezent, oficial, au fost înregistrate peste 7700 de persoane infectate cu virusul HIV”, a subliniat specialistul în timpul unei ședințe a rețelei „Jurnaliști – prieteni ai copiilor”.


Astfel, după datele estimate de către specialiștii CNSP, până în anul 2015 se așteaptă o creștere de până la 15 mii de persoane infectate. Cu toate acestea, Ștefan Gheorghiță zice că cifra poate să nu fie atinsă, deoarece în 2010 au avut o situație similară. Specialiștii CNSP au prognozat o creștere de 12 mii cazuri cu HIV, date care, până la urmă, nu au fost adevărate.

În rândul adolescenților, situația este puțin mai bună. Așadar, în anul 2012, au fost înregistrate 18 cazuri cu virusul HIV, la adolescenții de la 15 la 19 ani. Per total, din 1987 au fost înregistrate 468 de cazuri cu HIV pe același segment de vârstă.

Conform specialiștilor, cele mai răspândite căi de infectare cu virusul HIV sunt relațiile sexuale neprotejate și consumul de droguri intravenos.
Prezentă la eveniment, Silvia Stratulat, specialist CNSP, a subliniat că până în prezent tinerii nu sunt informați așa cum ar trebui. Astfel, puțini adolescenții știu despre cabinetele de consiliere și testare voluntară a virusului HIV.

„În prezent, avem circa 67 cabinete de consiliere și testare voluntară pentru virusul HIV. Tinerii trebuie să cunoască că la aceste cabinete, ei pot primi informații ample atât despre HIV-SIDA, cât și despre testul care urmează să-l facă și rezultatele acestuia. Asemenea cabinete au fost deschise în toată țara în incinta Centrelor Medicilor de Familie”, a specificat Silvia Stratulat.

O problemă cu care se confruntă adolescenții din R.Moldova este că aceștia nu au dreptul să treacă un test pentru virusul HIV, atât timp cât nu au acordul părinților. Drept urmare, mulți tineri renunță din start să apeleze la cabinetele de consiliere. În Ucraina, spre exemplu, acest test poate fi efectuat de către copii de la 12 ani, fără acordul părinților, iar în Rusia și Belarus de la 14 ani. „Nu trebuie să vă fie frică să mergeți la cabinetele de consiliere. Confidențialitatea este păstrată, iar fiecare test este gratuit”, a mai adăugat Silvia Stratulat.

Între timp, Ala Iațco, de la Centrul de Sănătate Prietenos al Tinerilor (ATIS) din Bălți, a menționat că, până în prezent, oamenii infectați cu HIV nu sunt tolerați în societate. „Din fericire, pe fruntea nimănui nu este scris că suferă de această maladie. Astfel, oamenii cu HIV își pot continua viața în societate la fel ca înainte. Cu toate acestea, atunci când se află că o persoană are HIV, atitudinea societății se schimbă imediat”, zice Iana Iațco.

Potrivit specialistei, mulți fac acest lucru la nivel instinctiv, încercând astfel să se protejeze. „Oamenii trebuie să cunoască că, prin comunicare, nu te poți molipsi de HIV. Trăim în secolul XXI și ar trebuie să fim mai toleranți unii cu alții”, a spus Ala Iațco.

În prezent, la nivel global, peste 36 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul HIV.  

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)