Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Sănătate 20 Iunie 2013, ora 10:14

Statistici alarmanteÎn doi ani, se așteaptă o creștere de până la 15 mii persoane HIV pozitive în RM

Marime Font

 
 
 

Estimările specialiștilor arată că, în prezent, lumea se confruntă cu o epidemie globală a virusului HIV. 

Zilnic, circa șapte mii de persoane se molipsesc de virusul deficienței umane, iar anual sunt înregistrate în jur de 2,9 milioane de cazuri în întreaga lume. Potrivit lui Ștefan Gheorghiță, specialist din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), în R.Moldova, primele cazuri de HIV au fost depistate în 1987.

„De atunci și până în prezent, oficial, au fost înregistrate peste 7700 de persoane infectate cu virusul HIV”, a subliniat specialistul în timpul unei ședințe a rețelei „Jurnaliști – prieteni ai copiilor”.Astfel, după datele estimate de către specialiștii CNSP, până în anul 2015 se așteaptă o creștere de până la 15 mii de persoane infectate. Cu toate acestea, Ștefan Gheorghiță zice că cifra poate să nu fie atinsă, deoarece în 2010 au avut o situație similară. Specialiștii CNSP au prognozat o creștere de 12 mii cazuri cu HIV, date care, până la urmă, nu au fost adevărate.

În rândul adolescenților, situația este puțin mai bună. Așadar, în anul 2012, au fost înregistrate 18 cazuri cu virusul HIV, la adolescenții de la 15 la 19 ani. Per total, din 1987 au fost înregistrate 468 de cazuri cu HIV pe același segment de vârstă.

Conform specialiștilor, cele mai răspândite căi de infectare cu virusul HIV sunt relațiile sexuale neprotejate și consumul de droguri intravenos.
Prezentă la eveniment, Silvia Stratulat, specialist CNSP, a subliniat că până în prezent tinerii nu sunt informați așa cum ar trebui. Astfel, puțini adolescenții știu despre cabinetele de consiliere și testare voluntară a virusului HIV.

„În prezent, avem circa 67 cabinete de consiliere și testare voluntară pentru virusul HIV. Tinerii trebuie să cunoască că la aceste cabinete, ei pot primi informații ample atât despre HIV-SIDA, cât și despre testul care urmează să-l facă și rezultatele acestuia. Asemenea cabinete au fost deschise în toată țara în incinta Centrelor Medicilor de Familie”, a specificat Silvia Stratulat.

O problemă cu care se confruntă adolescenții din R.Moldova este că aceștia nu au dreptul să treacă un test pentru virusul HIV, atât timp cât nu au acordul părinților. Drept urmare, mulți tineri renunță din start să apeleze la cabinetele de consiliere. În Ucraina, spre exemplu, acest test poate fi efectuat de către copii de la 12 ani, fără acordul părinților, iar în Rusia și Belarus de la 14 ani. „Nu trebuie să vă fie frică să mergeți la cabinetele de consiliere. Confidențialitatea este păstrată, iar fiecare test este gratuit”, a mai adăugat Silvia Stratulat.

Între timp, Ala Iațco, de la Centrul de Sănătate Prietenos al Tinerilor (ATIS) din Bălți, a menționat că, până în prezent, oamenii infectați cu HIV nu sunt tolerați în societate. „Din fericire, pe fruntea nimănui nu este scris că suferă de această maladie. Astfel, oamenii cu HIV își pot continua viața în societate la fel ca înainte. Cu toate acestea, atunci când se află că o persoană are HIV, atitudinea societății se schimbă imediat”, zice Iana Iațco.

Potrivit specialistei, mulți fac acest lucru la nivel instinctiv, încercând astfel să se protejeze. „Oamenii trebuie să cunoască că, prin comunicare, nu te poți molipsi de HIV. Trăim în secolul XXI și ar trebuie să fim mai toleranți unii cu alții”, a spus Ala Iațco.

În prezent, la nivel global, peste 36 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul HIV.  

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md