Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:18
Abonamente

Sănătate 20 Iunie 2013, ora 10:14

Statistici alarmanteÎn doi ani, se așteaptă o creștere de până la 15 mii persoane HIV pozitive în RM

Marime Font

Estimările specialiștilor arată că, în prezent, lumea se confruntă cu o epidemie globală a virusului HIV. 

Zilnic, circa șapte mii de persoane se molipsesc de virusul deficienței umane, iar anual sunt înregistrate în jur de 2,9 milioane de cazuri în întreaga lume. Potrivit lui Ștefan Gheorghiță, specialist din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), în R.Moldova, primele cazuri de HIV au fost depistate în 1987.

„De atunci și până în prezent, oficial, au fost înregistrate peste 7700 de persoane infectate cu virusul HIV”, a subliniat specialistul în timpul unei ședințe a rețelei „Jurnaliști – prieteni ai copiilor”.


Astfel, după datele estimate de către specialiștii CNSP, până în anul 2015 se așteaptă o creștere de până la 15 mii de persoane infectate. Cu toate acestea, Ștefan Gheorghiță zice că cifra poate să nu fie atinsă, deoarece în 2010 au avut o situație similară. Specialiștii CNSP au prognozat o creștere de 12 mii cazuri cu HIV, date care, până la urmă, nu au fost adevărate.

În rândul adolescenților, situația este puțin mai bună. Așadar, în anul 2012, au fost înregistrate 18 cazuri cu virusul HIV, la adolescenții de la 15 la 19 ani. Per total, din 1987 au fost înregistrate 468 de cazuri cu HIV pe același segment de vârstă.

Conform specialiștilor, cele mai răspândite căi de infectare cu virusul HIV sunt relațiile sexuale neprotejate și consumul de droguri intravenos.
Prezentă la eveniment, Silvia Stratulat, specialist CNSP, a subliniat că până în prezent tinerii nu sunt informați așa cum ar trebui. Astfel, puțini adolescenții știu despre cabinetele de consiliere și testare voluntară a virusului HIV.

„În prezent, avem circa 67 cabinete de consiliere și testare voluntară pentru virusul HIV. Tinerii trebuie să cunoască că la aceste cabinete, ei pot primi informații ample atât despre HIV-SIDA, cât și despre testul care urmează să-l facă și rezultatele acestuia. Asemenea cabinete au fost deschise în toată țara în incinta Centrelor Medicilor de Familie”, a specificat Silvia Stratulat.

O problemă cu care se confruntă adolescenții din R.Moldova este că aceștia nu au dreptul să treacă un test pentru virusul HIV, atât timp cât nu au acordul părinților. Drept urmare, mulți tineri renunță din start să apeleze la cabinetele de consiliere. În Ucraina, spre exemplu, acest test poate fi efectuat de către copii de la 12 ani, fără acordul părinților, iar în Rusia și Belarus de la 14 ani. „Nu trebuie să vă fie frică să mergeți la cabinetele de consiliere. Confidențialitatea este păstrată, iar fiecare test este gratuit”, a mai adăugat Silvia Stratulat.

Între timp, Ala Iațco, de la Centrul de Sănătate Prietenos al Tinerilor (ATIS) din Bălți, a menționat că, până în prezent, oamenii infectați cu HIV nu sunt tolerați în societate. „Din fericire, pe fruntea nimănui nu este scris că suferă de această maladie. Astfel, oamenii cu HIV își pot continua viața în societate la fel ca înainte. Cu toate acestea, atunci când se află că o persoană are HIV, atitudinea societății se schimbă imediat”, zice Iana Iațco.

Potrivit specialistei, mulți fac acest lucru la nivel instinctiv, încercând astfel să se protejeze. „Oamenii trebuie să cunoască că, prin comunicare, nu te poți molipsi de HIV. Trăim în secolul XXI și ar trebuie să fim mai toleranți unii cu alții”, a spus Ala Iațco.

În prezent, la nivel global, peste 36 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul HIV.  

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)