Actualitate

In doua luni au fost clonati 400 de mii de moldoveni

PL, PLDM si AMN au prezentat miercuri primele probe despre falsificarea alegerilor. ? In una din sectiile de votare din raionul Hancesti reprezentantii celor trei partide au gasit in sacii sigilati liste cu alegatori datate cu 6 martie 2005 gata semnate. ? Cei trei lideri ai Opozitiei sunt inclinati sa creada ca au fost falsificate intre 10 si 30 la suta din voturi per total. ? Au fost tiparite peste 100.000 de buletine false.

Dupa verificarea catorva procente din listele cu alegatori, s-a demonstrat ca 5166 de persoane au votat la mai multe sectii de votare, 3280 au votat cu acte cu acelasi cod personal, 1600 de persoane au votat in baza altui document decat buletinul de identitate, 1000 de semnaturi sunt falsificate.Si autoritatile locale aveau listele proprii cu alegatori, cu cateva zile inainte de alegeri Ministerul Dezvoltarii Informationale a remis sectiilor de votare listele sale.

Chisinauienii Alexandru ?aran, domiciliat pe str. Ismail, si Nicolae Ursu, domiciliat pe str. Sciusev, au aceleasi serie si numar la buletinul de identitate – A 01021324. Si astfel de cazuri sunt cu zecile de mii pe listele electorale, arata PL, PLDM si AMN, care au prezentat, ieri, un prim set de argumente in favoarea fraudarii masive a alegerilor de catre comunisti. Potrivit celor trei formatiuni care contesta scrutinul, alegerile din 5 aprilie au fost fraudate in proportie de 30%.

Morarita Constantin Victor a votat cu numere de identificare, care, la verificare, s-a constatat ca apartin, de fapt, lui Maftiuc Alexandru, nascut in 1918. Intr-un sat cu 300 de alegatori de la nordul Moldovei sase persoane au votat de doua ori cu fise de insotire diferite.

Peste o suta de mii de buletine de identitate false

Potrivit celor trei lideri de partide, Mihai Ghimpu, Vlad Filat si Serafim Urecheanu, in ajunul alegerilor Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) a eliberat peste 100 de mii de Buletine de identitate (BI) false, care au fost furnizate oamenilor de incredere ai comunistilor. In afara de asta MDI a eliberat, de asemenea, zeci de mii de fise de insotire ale BI suplimentare si forme nr. 9, care inlocuiesc actul de identitate. Numai verificarea catorva localitati din trei raioane au scos la iveala faptul ca peste 3200 numere de identificare apartin mai multor persoane. Aceste fapte probeaza si cresterea brusca a populatiei cu drept de vot in ajunul scrutinului.

Serafim Urecheanu a relatat ca listele intocmite de primarii au fost inlocuite pe ultima suta de metri cu listele venite de la MDI, asta in ciuda faptului ca CEC a recomandat ca acestea din urma sa fie doar consultative. Urecheanu a afirmat ca, nu in zadar, presedintele Voronin l-a decorat, in ziua de 7 aprilie, pe Pavel Buceatchi, ministrul Dezvoltarii Informationale, cu ordinului „Gloria Muncii” pentru „contributie deosebita la edificarea societatii informationale in RM, „cel care a asigurat legatura mortilor cu PCRM”.

400 mii moldoveni clonati

„La 17 martie 2009 CEC aproba lista de baza cu 2 549 804 de alegatori. Din informatia privind numararea voturilor pe circumscriptii electorale (www.cec.md) reiese ca in lista de baza la alegerile din 5 aprilie sunt inclusi 2 583 129 cetateni, sau cu 33 325 cetateni mai mult. In alta informatie oficiala de la CEC numarul cetatenilor inclusi in lista de baza este de 2 564 710. In baza caror acte apare acest excedent de alegatori in lista de baza?”, a intrebat retoric Veaceslav Negruta, expert economic, care a candidat pe listele PLDM. Negruta a analizat si toate rapoartele demografice din ultimii anii care atesta un spor natural negativ. In plus la asta, el a mentionat ca la alegerile locale din 2007 au votat doar 2 226 167 cetateni… Potrivit analizei lui Negruta, populatia RM s-a marit „din senin”, in ultimele doua luni, cu aproximativ 400 mii de cetateni cu drept de vot. In afara de asta peste o suta de mii de cetateni au votat pe listele suplimentare.

Fraudarea prin listele suplimentare

Mihai Ghimpu a declarat ca pana acum s-au gasit in Chisinau peste 5000 de persoane care figureaza in listele suplimentare de la diferite sectii. Cei trei presedinti de partide au spus ca cele mai multe probleme le-au avut la Chisinau, atunci cand au vrut sa copieze listele de alegatori. Ei au adaugat ca nu au vazut nicio lista din sectorul Rascani din capitala, acolo unde ar putea fi cele mai multe fraude. De asemenea, nu au avut acces nici la listele din sectiile de peste hotare pentru a demonstra votul multiplu. Cu toate acestea, sunt clare deja schemele cu care au operat comunistii. Vasile Untila din Discova, r. Orhei, a votat la sectia deschisa la Bucuresti, in baza pasaportului, acolo unde are pusa si stampila „votat”. Cu toate astea, el a mai votat o data si in sat, asa cum reiese din semnatura din lista de baza.

Reprezentantii PL, PLDM, AMN sustin ca numarul enorm de mare de votanti din listele electorale suplimentare, de peste 117 mii de cetateni, au avut un rol important in procesul de fraudare a alegerilor. Ei au mentionat ca o mobilitate mai mare exista in oraselele mari, acolo unde s-ar putea explica numarul mare de alegatori pe aceste liste, dar nu si la sate. In unele localitati, cum ar fi Solonet, r. Soroca, votul s-a facut preponderent in baza listelor suplimentare (in lista de baza au fost inclusi 461 de alegatori, iar in listele suplimentare – 334).

Liste cu alegatori din 2005

In afara de aceste scheme guvernantii au folosit abuziv urna mobila, au permis votarea cu alte acte decat cele prevazute de lege, s-a votat pana si cu permisul de conducere sau certificatul de inmatriculare auto, iar multe liste nu includ datele din BI, nemaivorbind de cazurile de la Rezina unde listele cu alegatori erau scrise de mana. In una din sectiile de votare din raion Hancesti reprezentantii celor trei partide au gasit in sacii sigilati liste cu alegatori datate cu 6 martie 2005 gata semnate. Nimeni nu poate sa confirme sau sa infirme daca voturile nu au fost aruncate in baza rezultatelor inregistrate in urma cu patru ani.

Ghimpu a spus ca cazurile prezentate sunt doar „un inceput”. Cele trei partide vor prezenta primele probe la Curtea Constitutionala si vor cere prelungirea termenului de verificare a listelor cu alegatori. „Aceste scheme au fost utilizate si in alegerile din 2005. Putem spune ca PCRM foloseste democratia doar pentru a se mentine la putere si ca niciodata acest partid nu au avut increderea populatiei”, a spus Ghimpu. In acelasi sens, Urechean a mentionat ca alegerile din 5 aprilie reprezinta o batjocura fata de sistemul electoral din RM.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *