Lumea

În Dunăre este mai mult plastic decât peşte

Timp de 2 ani, cercetătorii au colectat 951 de probe, atât în timpul zilei, cât și noaptea. În laborator, fiecare dintre cele 951 de probe a fost analizată, separându-se larvele de peşti şi bucăţile de plastic. La 1.000 de metri cubi de apă, pe sectorul Dunării dintre Viena şi Bratislava, au fost identificate 317 particule de plastic și doar 257 larve de pește”, potrivit studiului citat de Comisia Europeană.

La nivel global, producția de plastic a crescut uimitor, de la 1,7 până la 280 de milioane de tone pe an, în ultimii 60 de ani. Deşeurile din plastic se acumulează în aproape toate habitatele și ecosistemele de pe glob, iar efectele negative asupra mediului şi asupra vieţuitoarelor sunt devastatoare, susţin autorii studiului.

Potrivit estimărilor, 4,2 tone de plastic ajunge zilnic din Dunăre în Marea Neagră.

Studiul nu a luat în calcul PET-urile sau alte fragmente mai mari, precum și faptul că sursele de poluare se înmulţesc în aval, Austria şi Germania fiind una dintre ţările dunărene cu cele mai stricte prevederi în materie de control al poluării”, se mai arată în studiu.

Sursa: Ecology.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *