Actualitate

In epoca Voronin, peste Partidul Comunistilor a plouat cu ordine si medalii

In cei peste opt ani de guvernare, liderul comunistilor moldoveni a acordat peste 2000 de distinctii de stat, toate mergand catre apropiatii si electoratul PCRM ori catre functionarii oportunisti. Cateva zeci de comunisti si simpatizanti ai regimului au fost decorati, pe durata celor doua mandate, de cate doua sau chiar trei ori. In ajunul Zilei Independentei, dar si a plecarii lui Voronin de la Presedintie, acesta a mai acordat un brat de 42 de distinctii celor care l-au servit.

In cei peste opt ani de guvernare, liderul comunistilor moldoveni a acordat peste 2000 de distinctii de stat

 

 

 

35 de deputati si peste 30 de ministri s-au remarcat, potrivit lui Voronin, prin merite „exceptionale”, numai ca au ramas la fel de anonimi. Cine ii mai tine minte astazi pe Mihail Garstea sau Valerian Revenco, doi dintre ministrii Guvernului Tarlev 1, decorati cu „Ordinul Republicii”? Sau pe Djumberi Tonua, Afanasi Mandaji, Victor Andrusciac, Ivan Grec, Vitalie Slonovschi, Iacob Timciuc, Valentin Dragan, Serafima Borgan? In memoria colectiva acestia vor ramane doar ca o majoritate muta care executa toate zvacnirile de inteligenta ale sefului.

CINE-MPARTE, PARTE-SI FACE. Conform Legii cu privire la distinctiile de stat, „Ordinul Republicii” este distinctia suprema a RM si „se confera pentru merite exceptionale in toate domeniile de activitate intru binele Patriei si al omenirii”. Printre comunistii cei mai merituosi decorati cu acest ordin se numara: Vasile Iovv (decorat in 2002), Miron Gagauz (2003), Ivan Calin si Vadim Misin (2005), Zinaida Greceanai si Vladimir Molojen (2006), Eugenia Ostapciuc (2007), Vasile Tarlev, Mihail Rusu si Anatolie Popusoi (2008), Victor Odobescu (2009).

Mihail Rusu, aprigul comunist de la Floresti, a fost decorat in toamna lui 2001 cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar in 2008 – cu „Ordinul Republicii”. In 2002, ministra Zinaida Greceanai a fost decorata cu „Ordinul de Onoare”, iar peste patru ani – cu „Ordinul Republicii”. In 2005, Anatolie Popusoi, directorul general al Agentiei „Moldsilva”, a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar la sfarsitul lui 2008, „pentru merite exceptionale”, cu distinctia suprema. Legat de acest personaj, vom mentiona ca in 2000, din functia de presedinte al Partidului Democrat Agrar, el a facut declaratii anticonstitutionale in sustinerea regimului de la Tiraspol. Potrivit legii, el nu ar fi trebuit sa primeasca aceste distinctii, care i se pot retrage in orice clipa. In alte cazuri ex-presedintele a acordat distinctii fara logica, in descrestere. In 2006 il decoreaza pe Vasile Ursu, primarul interimar al capitalei, pentru munca depusa la reconstructia Memorialului „Eternitate”, cu „Ordinul de Onoare”, a doua distinctie civila dupa importanta la acea vreme. Peste doi ani, pentru alta „munca rodnica” la constructia tronsonului de cale ferata Cahul-Giurgiulesti, ministrului Ursu ii confera doar titlul onorific „Om Emerit”, cea mai simpla dintre distinctii.
Voronin a facut o traditie din a decora functionarii pe care i-a folosit si de care nu mai are nevoie. Mai multi astfel de ministri au fost decorati, dupa care, in cel mai bun caz, au fost facuti ambasadori, iar de cele mai multe ori, pur si simplu, au fost trimisi la odihna. Cel mai recent exemplu este cel al lui Vasile Tarlev, care l-a slujit sapte ani de zile ca prim-ministru si pe care, la „plecare”, l-a decorat cu „Ordinul Republicii”. La 17 aprilie a.c., simtind ca se apropie sfarsitul guvernarii comuniste, Voronin si-a decorat la pachet toti consilierii si deputatii nedecorati pana la acea vreme, iar acum cateva saptamani i-a acordat Ordinul „Gloria Muncii” altui fruntas comunist nedecorat, Victor Mandru. Astazi putem spune ca 80 la suta dintre deputatii PCRM au ordine in piept, ca pe timpul lui Brejnev.
Vom mentiona ca, dintre politicienii decorati, doar doi nu sunt comunisti: Dumitru Diacov, distins in 2007 cu „Ordinul de Onoare”, si cel de-al doilea presedinte al R. Moldova, Petru Lucinschi, decorat in 2004 cu „Ordinul Republicii”.

Ierarhia distinctiilor de stat din RM:

„Ordinul Republicii”

Ordinul „Stefan cel Mare”

Ordinul „Bogdan Intemeietorul” (introdus in decembrie 2008)

„Ordinul de Onoare”

Ordinul „Gloria Muncii”

Ordinul „Recunostinta Patriei”;

Medalia „Meritul Militar”

Medalia „Pentru Vitejie”

Medalia „Meritul Civic”

Medalia „Mihai Eminescu”

Medalia „Nicolae Testemitanu”

Ordinul „Credinta Patriei”, clasele I, II si III

Titlurile onorifice dupa prioritate:

„Artist al Poporului”

„Maestru in Arta”

„Maestru al Literaturii”

„Om Emerit”

„Artist Emerit”

„Mester-Faur”

 

ORDINE PENTRU ELECTORATUL PROPRIU. Daca vom examina mai atent de unde provin cei decorati in „epoca Voronin”, vom vedea ca acestia acopera electoratul comunist. Teritorial, cele mai multe distinctii au fost acordate cetatenilor din raioanele de nord, autonomia gagauza si raionul Dubasari, zone unde PCRM a luat majoritatea covarsitoare de voturi. Este vorba atat de oameni simpli, de la pedagogi si directori de firme la muncitori necalificati, cat si de functionari din administratia publica locala. Din 2005, Voronin a decorat in masa functionarii din raioanele comuniste – Ocnita, Briceni, Rascani, Edinet, Dubasari, Floresti, UTA Gagauz-Yeri si mun. Balti. La fel, observam cum liderul comunist a decorat masiv si liderii de organizatii minoritare. Nicolae Gutul, fost deputat comunist, dar si presedinte al Organizatiei pentru apararea drepturilor slavilor din RM, „VECE”, a fost decorat in cateva randuri, dar si alti membri al acestui ONG au primit inalte distinctii. Un alt grup numeros de decorati este cel al veteranilor armatei sovietice.

AFACERILE FAMILIEI, MAI PRESUS DE ORICE. In ultimii ani toti managerii si directorii afacerilor despre care se stie ca ar apartine Familiei Voronin au fost decorati cu ordine de stat: in 2004 i se confera Ordinul „Gloria Muncii” lui Vladimir Colesnicenco, presedintele Consiliului de Observatori al Intreprinderii mixte moldo-canadiene „Jolly-Alon” SA; in 2005, cu acelasi ordin a fost decorat Vasile Chirca, directorul SRL „Glorinal”; tot in 2005 i se acorda Medalia „Meritul Civic” lui Victor Hvorostovschi, presedintele carmuirii Bancii Comerciale „FinComBank”. Si alti apropiati ai Familiei, precum si patronii sau directorii de firme apartinand altor comunisti, au primit onoruri: in 2004 este decorat cu Medalia „Meritul Civic” Leonid Volneanschi, directorul general al Intreprinderii mixte „Elat” SA, companie care a finantat, cu un milion de lei, campania pentru alegerile din 5 aprilie 2009; in 2004 i se acorda Ordinul „Gloria Muncii”, iar in 2009 – „Ordinul Republicii” – lui Victor Odobescu, directorul general al Uzinei mecanice „ArtMet” SA, tot el consilier comunist in Consiliul municipal Chisinau; in 2007 este decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” Vladimir Plahotniuc, directorul Intreprinderii cu capital strain „Petrom-Moldova”, un apropiat si prieten al lui Oleg Voronin, cu ajutorul caruia acesta a pus mana pe multe afaceri de succes; in 2009 este decorata cu Medalia „Meritul Civic” Natalia Politov-Cangas, presedintele BC „VictoriaBank” SA, banca despre care presa a scris ca a fost preluata, in ultimii ani, cu scandal de catre Plahotniuc si fiul presedintelui; tot in acest an a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” Grigore Gacikevici, presedintele SA „Banca de Economii”, cu capital majoritar de stat, care a creditat PCRM cu peste 2 mln. de dolari pentru constructia noului sediu al partidului. Alti decorati sunt Vasili Chirtoca, presedintele Companiei „DAAC-Hermes”, care a figurat in „Afacerea Skoda”; doi presedinti ai Consiliului de directori al SA „Orhei-Vit”, despre care se vorbeste ca ar fi intrat recent in posesia Familiei; dar si multi directori si presedinti de consilii ai SRL „Lukoil-Moldova”, SA „Barza Alba”, SA „Moldova-Gaz” s.a.

DISTINC?II PENTRU SERVITORII DE CURTE. Si ziaristii care au lustruit imaginea PCRM si a lui Voronin personal au fost bagati in seama. Ion Berlinschi, Constantin Staris, Valentin Todercan, Adela Raileanu, Valeriu Renita, Boris Marian, Iuri Tiscenko sunt „cei mai de seama” jurnalisti moldoveni care au fost decorati pentru merite exceptionale in mass-media. Pentru Voronin in RM exista doar ziarele „Nezavisimaia Moldova”, „Moldova Suverana”, „Comunistul”, „Kisineovskie novosti”, revista „Moldova”, Compania „Teleradio-Moldova”, Agentiile „Moldpres” si „Novosti Moldova” si cateva ziare raionale. Caci anume catre aceste institutii s-au indreptat toate distinctiile prezidentiale. Boris Marian, redactor-sef al revistei „Moldova”, este cel mai de vaza dintre cei enumeratii, fiind decorat cu „Ordinul Republicii”. El este urmat de Constantin Staris, directorul reprezentantei Companiei interstatale „Mir” in RM, Iuri Tiscenko, redactor-sef la „Nezavisimaia Moldova”, si Rita ?vic, director general al Agentiei „Novosti-Moldova”, care au fost decorati cu „Ordinul de Onoare”. Ca si ziaristii de curte, istoricii „integrati” Alexandru Burian, Alexandru Roman, Anatolie Dubrovschi si Sergiu Nazaria au fost decorati pentru „merite remarcabile” fata de stat.

PENTRU O JUSTI?IE IMPAR?IALa SI DREAPTa. Daca mai adaugam la cei pomeniti mai sus si o armata de functionari mai mici, dar si functionari in posturi-cheie din justitie, procuratura si alte organe de forta, vom avea intregul tablou al guvernarii Voronin. Cu mult inainte de alegerile din 2009, au fost decorati patru dintre cei sase judecatori ai Curtii Constitutionale (Valeria Sterbet, Alina Ianucenco, Dumitru Pulbere, Elena Safaleru). La Curtea de Conturi e aceeasi situatie: trei dintre cei sapte membri, intre care si Ala Popescu, presedinta Curtii, au fost apreciati cu distinctii de stat. Apropo de Popescu – care in 2008 a primit „Ordinul Republicii” „pentru merite exceptionale” -, din 2001 pana in 2004 ea a fost prim-vicedirector al Cancelariei de Stat, fiind decorata de Voronin si in aceasta functie… Si alti presedinti si vicepresedinti de instante judecatoresti au fost rasplatiti pentru eforturile depuse: in 2003 Petru Railean, presedintele Curtii de Apel Economice, e decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”; peste un an este decorata si Maria Moraru, vicepresedinta la aceeasi institutie; in 2005 este decorat Iurie Bejenaru, presedintele Judecatoriei Buiucani; in acelasi an i se confera Medalia „Meritul Civic” lui Valeriu Gurbulea, prim-adjunct la acea vreme al procurorului general. Insasi Valeria Sterbet, fiind presedinta a Curtii Supreme de Justitie, a fost decorata de doua ori – in 2001 si 2006 -, ultima data cu „Ordinul Republicii”. Lista e lunga si ar putea continua, situatia repetandu-se si la CEC, si la SIS…

In pofida acestei „ploi” de ordine si medalii, in timpul guvernarii comuniste distinctiile de stat au capatat o conotatie negativa, iar posesorii lor, indiferent din ce domeniu vin, sunt priviti cu suspiciune. Noroc de cativa medici, artisti si sportivi care, banuim, au fost trecuti in decretele lui Voronin tocmai pentru a da greutate acestor ordine si medalii. Totusi, prea multi de Bodiul am avut in acesti opt ani…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *