Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente

Bună Dimineața 7 Februarie 2017, ora 07:07

Marime Font

În goana după căsătorie, divorțăm a doua zi după cununie

În opinia multor moldoveni dacă ai trecut pragul de 25 de ani și nu te-ai măritat riști să nu te mai ia nimeni, niciodată, iar dacă ai ajuns pe la 30 de ani și încă nu ești însurat cu siguranță ai vreun defect intolerabil că de asta nu se prea țin fetele de tine.

Așa că fără să mai aștepte vârsta de „condamnare la singurătate”, tinerii se aruncă în mrejele unei căsnicii. Nimic greșit într-o căsătorie, atâta timp cât aceasta legătură are un substrat sentimental și nu este făcută doar de ochii lumii.

Însă, în țara noastră căsătoria continuă să fie un motiv de mare fast pentru mulți oameni. De aceea, de la cererea în căsătorie până la nuntă, tineri sunt nevoiți să treacă printr-o serie de încercări care se pare că în multe cazuri nu doar le golesc buzunarele, dar le afectează și sentimentele.
O nouă tendință la moldoveni este cererea în căsătorie care nu se mai serbează ca odinioară în familie, ci trebuie neapărat să se petreacă într-un local somptuos. Acolo unde viitorul mire își aduce aleasa inimii și o surprinde plăcut cu un buchet imens de flori și un inel cât mai scump. Și cererea nu este completă dacă la eveniment nu participă și un fotograf care imortalizează momentul, pentru ca mireasa înainte de a răspunde „Da” să încarce pozele pe rețele de socializare, să moară toate fetele de invidie.Apoi urmează neapărat nunta, care trebuie să fie mult mai frumoasă decât toate ceremoniile la care au participat mirii și părinții acestora până acum. Nu în zadar în Republica Moldova nunta este o afacere prosperă pentru mulți prestatori de asemenea servicii. Și asta pentru că în pregătirile de nuntă principalele argumente nu sunt „ce-și doresc tinerii”, sau „ce buget au” dar „Trebuie să fim și noi în rând cu lumea” sau „La mine ca la nimeni” de aceea moldovenii cheltuiesc averi pentru o nuntă. Ca într-un final tinerii însurăței să rămână lefteri sau cu datorii. Iar pe stomacul gol de cele mai multe ori dispar și sentimentele, mai ales cele de ochii lumii.

Așa cum a fost probabil și în cazul celei mai scurte căsnicii din anul 2016. Care potrivit Oficiului Stării Civile a durat o singură zi, întrucât mirii nu au putut împărți banii de la nuntă.

Ce-ar fi să punem accent pe sentimente și să ne căsătorim ghidați de ele, dar nu de stereotipurile din societate. Probabil am fi mult mai fericiți și anual s-ar destrăma mai puține familii. 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md