Actualitate

În iunie moldovenii din străinătate au trimis acasă sute de milioane de dolari

Volumul transferurilor băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova a revenit pe creșterea puternică dinaintea crizei provocată de „furtul miliardului”. Maximul pentru această perioadă a fost atins în luna mai, când de peste hotare au fost transferate mijloace bănești în sumă echivalentă cu 126 milioane de dolari.

Potrivit BNM, în luna iunie 2018, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 117.48 milioane de dolari SUA, în creștere cu 9 milioane de dolari comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Comparativ cu anul trecut s-a modificat structura valutelor în care se fac transferuri. Aproximativ 45.9 la sută din transferurile în favoarea persoanelor fizice s-a făcut în dolari, față de 49.0 în iunie 2017, urmate de transferurile în euro – 45.6 la sută (41.1 la sută în 2017) și 8.5 la sută în ruble rusești, față de 9.9 la sută în iunie anul trecut.

Banca Națională atenționează că persoanele fizice care transferă şi primesc banii prin sistemul de remitere de bani pot avea cetăţenia oricăror state. Provenienţa şi destinaţia banilor transferaţi poate fi diferită. Datele includ decontările cu băncile din Republica Moldova, fără băncile din raioanele din partea stânga a Nistrului.  

Sursa: MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *