Eveniment

In loc sa investeasca in copiii saraci, comunistii au bagat milioane in eroii sovietici

„Istoria integrata”, o naluca rosie bantuie prin scolile Basarabiei

Cel putin 16 milioane de lei au fost irosite in timpul guvernarii comuniste pentru experimentul „Istoria integrata”. Si aceasta cifra reprezinta doar sumele alocate pentru editarea manualelor, nu si cele pentru pregatirea cadrelor didactice sau alte cheltuieli. In timp ce unele manuale au fost demult transformate in maculatura, iar altele aduna praful prin bibliotecile scolare, autorii experimentului raman tari pe pozitii. Ex-ministrul Educatiei, Victor ?vircun, este acum director al Institutului de Integrare Europeana al ASM, ex-viceministrul Valentin Crudu e sef al Directiei ministeriale de invatamant prescolar, primar si secundar general, iar Galina Gavrilita, responsabila de predarea istoriei la minister, a ramas in vechiul post.

La cateva luni dupa venirea comunistilor la putere, mai exact la 19 decembrie 2001, trei istorici cu vadite simpatii fata de regimul comunist ii adreseaza un demers presedintelui de atunci al tarii, Vladimir Voronin, prin care explica necesitatea stringenta de a introduce cursul de „Istorie a Moldovei”. Este vorba de Valentin Beniuc, Valentin Dergaciov si Alexandru Burian, cei care ulterior vor primi functii inalte in stat si vor elabora manuale de „Istorie integrata”. „Examinand ingrijorarea cetatenilor RM cu privire la consolidarea statalitatii moldovenesti, educarea tinerei generatii in spiritul valorilor general-umane; respectul fata de patrie, fata de poporul din care faci parte, fata de legile si traditiile seculare stramosesti, Societatea cultural-stiintifica „Istoria Moldovei” focalizeaza atentia asupra situatiei alarmante ce s-a creat in sistemul de invatamant – cel mai sensibil si eficient domeniu de educare si afirmare a constiintei cetatenesti si statale”, se spune in scrisoarea acestora.

Cei trei argumenteaza astfel: „RM este unica tara din lume in care nu se scrie si nu se preda propria istorie”, din care cauza „statul nostru risca sa dispara”. O alta idee lansata de ei: neacceptarea „Istoriei Moldovei” inseamna „contestarea statului RM si o intentie premeditata de a-l lichida”. Totodata, „Istoria Moldovei”, dupa parerea lor, va contribui la „consolidarea societatii moldovenesti si integrarea teritoriala a tarii”, la „crearea unei imagini pozitive in lume” si „va atenua problema identitatii”. In aceeasi zi de 19 decembrie 2002, presedintele comunist al RM accepta demersul reprezentantilor Societatii „Istoria Moldovei” si il remite guvernului, cu nota urmatoare: Este necesar de a se adopta hotararea guvernului cu masurile si termenele respective pentru a se introduce istoria incepand cu 1.01.2002.

Prima „Istorie a Moldovei”

Ministrul Educatiei, Ilie Vancea, „sustine integral” proiectul de hotarare. La 22 ianuarie 2002 si Academia de Stiinte, condusa de Andrei Andries, isi da acceptul. In cele din urma, la 13 februarie 2002, Guvernul Tarlev aproba introducerea „Istoriei Moldovei” in scoala, la toate nivelurile, incepand cu 1 septembrie 2002. In acest scop, urmau sa fie pregatite si editate programe scolare si manuale. De asemenea, potrivit initiativei lui Beniuc, Dergaciov si Burian, trebuia sa fie editata „Istoria Moldovei” (editia academica), precum si alte lucrari stiintifice. Initiativa guvernului comunist de a schimba cursul de istorie din scoala a generat ample proteste stradale. In cele din urma, guvernul a fost nevoit sa dea inapoi, fiind prelungit, la sugestia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, prin Rezolutia „Cu privire la functionarea institutiilor democratice in RM”, un moratoriu ce se referea la cursurile de istorie si limba rusa. Documentul sugera ca toate partile implicate sa revina la discutie si sa elaboreze manuale de istorie unice. S-a creat un grup de lucru in acest sens, denumit „Comisia Cristea” (dupa numele lui Valerian Cristea, prim-vicepremierul care patrona initiativa – n.n.). Dar ea nu a fost functionala, intrucat s-au retras toti cei care s-au opus „Istoriei Moldovei”.

Reinventarea Istoriei sovietice

In scurt timp guvernarea comunista a reinventat o alta Istorie. In 2002-2003 au urmat cateva seminare, organizate de Ministerul Educatiei in colaborare cu Consiliul Europei si Asociatia Profesorilor de Istorie din Europa EUROCLIO, in rezultatul carora guvernul a decis implementarea unui curs experimental de „Istorie integrata”. Promotorii noii Istorii au fost aceiasi Beniuc, Dubrovschi si Valentina Haheu (consiliera prim-ministrului). De data asta, Istoria era zugravita cu sintagme la moda din politologie – toleranta, viziune critica asupra trecutului, integrarea in spatiul educational european etc. In anul scolar 2003-2004 ministerul introduce acest experiment in cateva zeci de scoli. In anul urmator experimentul ajunge, pe usa din spate, in circa o treime din institutiile de invatamant din republica.

Desi nu depasise faza de testare, guvernul editeaza din banii statului primele doua manuale scolare pentru clasele a V-a si a VI-a, intr-un tiraj de 55 de mii fiecare. Costul lor total se cifreaza la 2,7 mln. lei. Profesorii de istorie si mediul academic critica aceste manuale ca fiind „subtiri” la capitolul Istoria romanilor sau istoria autohtona, cum i-au zis comunistii. De asemenea, ei arata ca exista si erori de concept, dar mai ales se arata nemultumiti ca niste anonimi scriu manuale in stil sovietic. In octombrie 2005, toate scolile din republica au primit manuale de „Istoria integrata” pentru clasa a V-a. In ciuda criticilor, in mare taina, ministerul incepe sa lucreze la toate manualele scolare de Istorie. Autorii sunt tinuti in secret pana cand, in iarna lui 2006, scandalul Istoriei reizbucneste. Unui grup de profesori de gimnazii si licee veniti la cursuri de reciclare la Chisinau, la Institutul de Stiinte ale Educatiei, li se propune o noua programa. In semn de protest, toata Catedra de istorie de aici demisioneaza, iar profesorii refuza programa si noile manualele.

Manualele sunt puse la pastrare

Dupa ce TIMPUL a relatat despre acele evenimente, scandalul se muta la Parlament. Astfel, abia in luna martie 2006 istoricii afla ca toate manualele sunt deja bune de tipar. In acea perioada presedintele Voronin da indicatii ca „Istoria romanilor” sa fie inlocuita, de la 1 septembrie, cu „Istoria integrata”. Profesorii sunt sprijiniti de partidele AMN si PL, printre cei mai activi avocati numarandu-se si actualul ministrul al Educatiei, Leonid Bujor. Asadar, candva acesta se opunea „Istoriei integrate”, acum tace… sau mai face campanie electorala, pledand pentru Schimbare. In vara lui 2006 sunt editate alte cateva manuale „integrate” la „Univers Pedagogic” (cele pentru clasele a VII-a si a VIII-a), „Lumina” (clasa a VI-a) si „Cartea Moldovei” (clasele a IX-a si a XII-a), toate trei edituri de stat. Multi dintre autori sunt tinuti in taina de catre minister. In acelasi mister sunt organizate seminare pentru profesori la baza guvernamentala de la Holercani, unde Cristea interzice accesul presei si celor „straini”. Totodata, editorii de carte acuza guvernul de lipsa de transparenta si monopol in ce priveste editarea de manuale.

Anul scolar incepe cu ample actiuni de protest, asta in timp ce de la ministrul ?vircun curg garla circulare catre directori sa tina in scoli elevii si profesorii. Istoricii cer retragerea noilor manuale, precum si anularea ordinului ministrului Educatiei privind introducerea noului curs scolar. In cele din urma, ?vircun cere ASM sa intervina si sa dea greutate stiintifica manualelor buclucase. Este creata o comisie, dar care se pierde pe drum ca si „Comisia Cristea”. Doar la inceputul anului urmator, ASM s-a rezumat sa dea niste „recomandari” pentru viitor. In final, cartile de „Istorie integrata” pentru care s-au cheltuit milioane de lei sunt puse deoparte, profesorii ramanand sa predea din manualele vechi. In timpul protestelor din 2006, in una din emisiuni, Stepaniuc a recunoscut ca a reusit prin noile manuale sa respinga romanismul. Scopul declarat al PCRM inca din 2001.

Fiecare guvernare cu eroii ei…

In acelasi pachet cu manualele trebuie sa includem si volumul „Istoria Moldovei”, semnat in 2002 de Vasile Stati, care a fost distribuit prin intermediul guvernului in majoritatea scolilor din republica in calitate de proiect-pilot. Guvernul n-a facut niciodata publice sursele financiare pe care le-a cheltuit in acest sens. Din acelasi pachet – „Istoria integrata” – face parte proiectul „650 de ani”, derulat in anii 2008-2009. Unul dintre programele glorioasei aniversari de la intemeierea statului moldovenesc a fost pregatirea editarii in cinci volume academice a „Istoriei Moldovei”, cea pe care o cereau in 2001 Beniuc, Dergaciov si Burian. Pe parcursul intregului an 2009, zeci de cercetatori istorici au primit bani pentru acest proiect, fara a produce ceva. Potrivit surselor noastre, pregatirea unui volum a costat 500 de mii lei. Doar manuscrisul primului volum, coordonat de Dergaciov, se afla pe masa conducerii ASM, care se gandeste acum sa-i schimbe denumirea si sa-l dea la tipar.

Actuala guvernare amuteste cand vine vorba de Istorie si de cei care au zamislit-o, un exemplu fiind mutarea, dintr-o functie in alta, a lui Valentin Crudu – cel care ieri, din fotoliul de viceministru, le indica profesorilor despre ce fel de eroi sa vorbeasca la lectiile de istorie…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *