Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 14:15
Abonamente

Timpul Liber 8 Octombrie 2010, ora 05:45    Din editia print

Probleme de supravieţuireÎn lume, 10% din cupluri nu pot concepe un copil în mod natural

Marime Font

Premiul Nobel pentru inventatorul fertilizării in vitro

Omul de ştiinţă britanic Robert Edwards, considerat „părintele fertilizării in vitro“, a primit Premiul Nobel pentru medicină pe anul 2010.

Savantul Robert Edwards, în vârstă de 85 de ani, şi Patrick Steptoe, care a decedat în 1988, au fost cei care au dezvoltat tehnica fertilizării in vitro, prin care ovulele sunt fertilizate în afara corpului şi apoi sunt implantate în uter. Primul copil născut datorită acestei tehnici a fost Louise Brown, care a venit pe lume la 25 iulie 1978.

Potrivit statisticilor, 10% din cuplurile din întreaga lume nu pot concepe în mod natural, iar din 1978 până acum, în lume s-au născut aproximativ 4 milioane de copii care au fost concepuţi prin tehnica inventată de Robert Edwards şi de Patrick Steptoe.Copiii concepuţi prin fertilizare in vitro nu se deosebesc de cei concepuţi natural

Fertilizarea în vitro este pe larg răspândită şi în Republica Moldova chiar dacă preţul care trebuie achitat pentru o fertilizare in vitro este destul de mare. Deşi s-a demonstrat ştiinţific că, din punctul de vedere al inteligenţei sau al procentului de malformaţii, nu este nicio diferenţă între aceşti copii şi cei concepuţi natural, moldovenii au anumite temeri, reticenţe când vine vorba de a face public faptul că au reuşit să nască un copil în urma fertilizării in vitro. E timpul să dispară prejudecata din atitudinea faţă de copiii concepuţi „în eprubetă”. Iată istoria unei familii fericite care a reuşit să aibă un copil graţie acestei metode.

„Mă gândeam că niciodată nu-mi voi strânge în braţe propriul copilaş”

„Întorceam capul după toţi copiii pe care îi vedeam jucându-se în stradă. Mi se umpleau ochii de lacrimi când mă gândeam că niciodată nu voi strânge la piept un copilaş sânge din sângele meu. Deseori îmi imaginam cum va gânguri dimineaţa când se va trezi, cum îmi va căuta nervos sânul ca să sugă lapte, cum va ţine jucării în mânuţele lui micuţe şi moi, apoi, stângaci, se va învăţa să facă primii paşi. Totul părea atât de real încât îi simţeam mirosul pielii şi îi auzeam glăsciorul. Tot mai des mă trezeam lângă buticurile cu mărfuri pentru copii. Visul nostru însă nu putea deveni realitate fiindcă aveam anumite probleme de sănătate, din care motiv nu puteam rămâne însărcinată. Într-o zi, în timp ce mă plimbam printr-un parc din Chişinău în pauza de masă şi anume prin preajma locului de joacă pentru copii, am auzit o voce foarte cunoscută. Era soţul meu. Se juca cu un băieţel de vreo doi anişori. Privirea lui era plină de dragoste. Până atunci nu bănuiam că şi el îşi doreşte la fel de mult ca şi mine un copilaş, căci, probabil, din frica de a nu mă răni, evita să discute despre acest subiect. În acea zi am stat câteva ore de vorbă. Citisem multe despre fertilizarea in vitro şi am decis să recurgem la această metodă. După un an, timp în care am dat tot felul de analize, am fost supuşi diverselor tratamente, medicii mi-au plasat embrionii în uter. A fost o reuşită. Astăzi, casa mea e plină de lumină datorită Linei, comoara noastră de trei anişori”, ne împărtăşi cele trăite şi retrăite chişinăuianca Eleonora D. Deşi cunoaşte că toţi copiii concepuţi in vitro nu se deosebesc prin nimic de cei concepuţi pe cale naturală, Eleonora nici până astăzi nu le-a spus rudelor datorită cărei minuni au reuşit să aibă un prunc. „Nu aş vrea ca fetiţa mea să constituie subiectul de discuţie al celor care consideră că prin fertilizare in vitro se nasc copii anormali”, ne mărturisi Eleonora.


50% din fertilizările in vitro reuşesc

Specialiştii de la Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală din R. Moldova susţin că în jur de 50% din fertilizările in vitro reuşesc. Iar cea mai mare lacună, consideră ei, este faptul că în R. Moldova legislaţia privind reproducerea asistată nu este pusă la punct. Ei susţin că preţurile pentru o fertilizare sunt relativ mici - procedura în sine costă câteva sute de lei, însă cele mai scumpe sunt medicamentele, unele ajungând la câteva sute de euro.
Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală, condus de Veaceslav Moşin, a fost format la 8 august 2003 prin Hotărârea Guvernului RM şi este unica instituţie medicală de nivelul trei, unde sunt tratate cuplurile ce suferă de infertilitate, femeile gravide din „grupa de risc genetic" etc. La Centru, anual sunt consultaţi peste cinci mii de pacienţi cu risc sporit genetic, se efectuează peste o mie de investigaţii citogenetice şi aproximativ opt sute de cercetări molecular-genetice în vederea prevenirii naşterii copiilor cu malformaţii congenitale. Anual, peste 15.000 de cupluri cu dereglări ale funcţiei reproductive beneficiază de consult ginecologic, diagnostic şi tratament.

În R. Moldova, primul copil conceput în eprubetă s-a născut în 1996. Cea mai bătrână mamă care a rămas însărcinată prin această metodă este o femeie de 67 de ani din Spania, Carmela Bousada. Ea a doborât recordul Adrianei Iliescu, românca ce a fost pentru puţin timp cea mai bătrână mamă.

„Infertilitatea este o problemă de sănătate publică”

Boris Gâlcă, reprezentant adjunct UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie în R. Moldova, ne-a declarat că infertilitatea este o problemă de sănătate publică în R. Moldova, dar care poate fi prevenită. „An de an tot mai multe cupluri se confruntă cu această problemă. Din păcate, a crescut numărul cazurilor infertilităţii masculine, ajungând la acelaşi nivel cu cea feminină. Acest lucru este o dovadă că, din păcate, sănătatea bărbaţilor nu preocupă pe nimeni. Mai mult ca atât, nici bărbaţii nu acordă prea mult timp propriei sănătăţi. De cele mai dese ori infertilitatea apare în urma unor infecţii sexual transmisibile netratate corespunzător, din cauza condiţiilor de muncă dificile.
Este bine cunoscut faptul că e mult mai uşor să previi o maladie decât să o tratezi. Anume de prevenirea morbidităţii se ocupă UNFPA, acţiunile principale fiind orientate spre a educa populaţia, a promova servicii de consiliere şi informare în domeniul sănătăţii reproducerii, planificării familiei, a promova mijloace moderne de contracepţie şi prevenire a infecţiilor cu transmitere sexuală, inclusiv prin promovarea prezervativului. Problemele care sunt depistate pe acest segment al vieţii omului constituie un argument în plus în favoarea introducerii în şcoală a educaţiei pentru sănătate şi a educaţiei sexuale. Orice persoană trebuie să ştie din adolescenţă cum să-şi protejeze sănătatea reproducerii”, susţine Boris Gâlcă.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:59

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

 SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:54

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

 Administraţia Trump a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:37

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Primul extras din film a fost făcut public azi de Simona Halep și arată câteva secvențe din antrenamentele sale pentru primul grand slam al anului – Australian Open, alături de antrenorul său, australianul Darren Cahill.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)