Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Carte 2 Februarie 2015, ora 07:02

culturăÎn lumea lui Caragiale la Biblioteca „Transilvania”

Marime Font

Opera lui Caragiale este reprezentativă pentru spiritul românesc, prin situaţiile valabile astăzi şi tipurile umane care se regăsesc în societatea noastră. Probabil din acest motiv, dar și pentru că zilele acestea s-au împlinit 163 ani de la nașterea marelui dramaturg, un grup de elevi, au decis să intre în lumea lui Caragiale.

Într-un mijloc de săptămână destul de agitată pentru țara noastră, Caragiale e tocmai potrivit. Astfel, pe 28 ianuarie s-a desfășurat, la Biblioteca „Transilvania”, o activitate de amploare în actualitatea spiritului celui care a fost Ion Luca Caragiale. Membrii Salonului de Lectură „Ceaiul de la ora patru”, ghidați de profesoara lor Alexandra Tănase, cu moderatorii Cristian Chiriac și Daniela Nagară l-au transformat într-un spectacol omagial, admirat și de câțiva cititori ai bibliotecii. În contrast cu situația social-politică din țară, elevii au ales să teatralizeze așa scene cum ar fi „Boul și Vițelul”, „Bacalaureat”, „Un pedagog de școală nouă” și „Moftangii”. Acestea au fost precedate de un scurt discurs introductiv în care s-au punctat momentele biografice de referinţă, care au marcat viaţa şi creaţia lui Caragiale.



Astfel, Ion Luca Caragiale a rămas în memoria noastră ca un mare dramaturg, pamfletar, comentator politic și ziarist român. Momentele și schițele maestrului sunt instantanee din viață și ne oferă o imagine complexă a timpului, ironizând și satirizând. „Caragiale a râs cu motiv. Ne-a făcut și pe noi să râdem, pentru că nimic nu arde mai rău decât râsul. Cât privește bacalaureatul, nu veți găsi mai nimic nou în schița cu același titlu a autorului. Astăzi, bacalaureatul este la fel, mai bine zis atitudinea elevilor și a părinților nu s-a schimbat, prea mult. Regretul pur nu schimbă nimic. Imperativul zilei este reforma, reforma mentalității, dar și a atitudinii…”, a spus Cornel Iarincovschi, clasa a XI-a, Liceul „Gaudeamus”. De asemenea, eleva clasei a VIII-a, Cristina Șendrea, prin rostirea Monologului „Românii verzi” ne-a accentuat, încă o dată, cu luciditatea expresiilor lui Caragiale, ce avem de făcut în societatea noastră.

Totuși, Conu’ Iancu rămâne nemuritorul dramaturg al românilor, atât de necesar și astăzi cu satira mușcătoare la adresa tuturor…

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul