Eveniment

În lupta cu cancerul: Balkan Pharmaceuticals a donat medicamente în valoare de 1,5 mln lei Institutului Oncologic.

Compania farmaceutică a donat 600 de cutii de Letrozol şi 600 de cutii de Anastrozol, preparate anti-hormonale, care se administrează mai ales femeilor cu cancer a glandei mamare şi de col uterin. Rolul acestor medicamente este să stopeze emisia de hormoni, care, în caz contrar, duc la progresarea maladiei.

La eveniment au fost prezenţi Andrei Usatîi, Ministrul Sănătăţii, Victor Cernat, directorul general al IMSP Institutul Oncologic, Silviu Chiru, director general al companiei Balkan Pharmaceuticals şi în jur de 200 de medici.

Andrei Usatîi: „Compania Balkan Pharmaceuticals şi directorul Silviu Chiru au luat o decizie de a dona Institutului Oncologic, două preparate importante în tratamentul cancerului. Este un eveniment bun, care se încadrează perfect în această săptămână dedicată prevenirii cancerului. Pe agenda Ministerului Sănătăţii, Institutul Oncologic este o instituţie prioritară, în sensul modernizării tehnologice, informaţionale, cu medicamente şi tot ce ţine de diagnostic rapid, corect şi tratament adecvat la cea mai înaltă calitate. Cu această ocazie, vreau să-i mulţumesc directorului Balkan Pharmaceuticals. Să aveţi în continuare aceeaşi inspiraţie şi abnegaţie în activitatea dumneavoastră.”

La rândul său, Silviu Chiru, directorul Balkan Pharmaceuticals, a menţionat disponibilitatea companiei de a ajuta oricând e nevoie Institutul Oncologic cu astfel de donaţii de medicamente. „Am decis ca, prin această donație, să ne alăturăm luptei împotriva acestei grave maladii. Problema sănătății publice nu este doar o problemă a autorităților. Este problema fiecăruia din noi. Este salutabilă implicarea organizațiilor și companiilor în promovarea modului sănătos de viață, a utilizării raționale a medicamentelor, a prevenirii și tratării bolilor. Sperăm să fie un exemplu şi pentru alte societăţi care au posibilităţi. Cu atât mai important este rolul companiilor private, deoarece acestea dispun de potențial și mijloace necesare pentru a contribui direct la rezolvarea unor probleme de importanță maximă, precum este problema tratării și prevenirii cancerului.”

Donaţia de medicamente a fost organizată în „Săptămâna Anticancer”, care se desfăşoară în Moldova în perioada 3-8 iunie. În ultimii 25 de ani numărul persoanelor diagnosticate cu cancer este în creştere. Conform datelor Institutului Oncologic, în anul 2012, au fost luaţi la evidenţă 8204 bolnavi primari, în creştere faţă de anul precedent (8080). Dar, a crescut şi numărul de pacienţi la care tumorile s-au depistat în primele stadii – 37,5% în 2012, faţă de 34,3% în 2011.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *