Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Social 27 Iunie 2013, ora 15:51

În memoriam Dumitru Matcovschi

Marime Font

Dumitru MATCOVSCHI

născut 20 octombrie 1939, com.Vadul-Raşcov, azi r-nul Şoldăneşti - 26 iunie 2013, Chişinău)

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei aduce la cunoştinţa comunităţii ştiinţifice şi civile cu mare cu tristeţe că în seara zilei de 26 iunie 2013, după o grea suferinţă s-a stins din viaţă membrul titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1995) Dumitru MATCOVSCHI, poet, prozator, dramaturg, publicist, traducător.


A absolvit Facultatea de istorie şi filologie a Universităţii de Stat din Chişinău (1961). A fost redactor la ziarul „Moldova Socialistă” (1961–1967), redactor-şef adjunct la săptămânalul „Cultura” (1967–1970), redactor la Editura „Lumina” (1970–1972) şi redactor-şef la revista „Nistru” (1972–1980). În perioada 1988–1997 este redactor-şef al revistei „Basarabia”, unde a desfăşurat o vie activitate de restructurare a mentalităţii oamenilor în spiritul deşteptării naţionale şi de integrare a literaturii din Basarabia în contextul general românesc.

A fost un scriitor prodigios şi multiaspectual – a scris peste 50 de cărţi: poezie, proză, dramaturgie, publicistică, de angajare plenară în problemele arzătoare ale timpului, de atitudine polemică şi combativă și de mare respiraţie patriotică şi cetăţenească.

Editorial a debutat în 1963 cu placheta de versuri Maci în rouă, urmată de Univers intim (1966). Cărţile îl încadrau pe autor în problematica şi poetica timpului, dar, concomitent, anunţau un liric de o acută sensibilitate şi de o imaginaţie bogată, care îşi căuta formula artistică în tradiţiile folclorice şi clasice, fără a neglija lirica universală din care traducea.

Prin volumele de versuri Melodica (1971); Grâul (1974); Axă (1977); Patria, poetul şi balada (1981); Tu, dragostea mea (1987), poetul, adâncindu-şi filonul lirico-emoţional, a abordat o problematică mai acută, multiplicându-şi atitudinile critico-polemice, uneori utilizând un limbaj esopic („spânii”, „omul negru”), formulându-şi cu mai multă vigoare şi claritate menirea poeziei şi confesiunile de credinţă. Totodată, autorul a evocat imnic Patria şi baştina, casa părintească şi limba maternă, a pledat pentru pace şi lumină, pentru adevăr şi frumos, pentru puritatea morală a contemporanului.
Îndrăzneaţa carte de poezii Descântece de alb şi negru, dată la cuţit de cenzura comunistă, a apărut în altă variantă în anul 1989. Rezistând fizic şi sufleteşte încercărilor dure ale vieţii, poetul a desfăşurat o activitate scriitoricească şi mai fertilă, şi mai efervescentă, şi mai pusă în slujba poporului, a idealurilor naţionale de dreptate, libertate, adevăr.

Cărţile din anii ’80–’90: Soarele cel Mare (1989); Imne şi blesteme (1991); Floare Basarabie (1992, Bucureşti); Al ţării fiu (1993); Of (1993); Capul şi sabia (1993, Bucureşti); Vad (1998); Veşnica teamă (2001) sunt elocvente în acest plan. Scriitorul devine, înainte de toate, un poet al dorului, al dorului confundat cu marile aspiraţii ale omului din spaţiul mioritic: dor de viaţă şi patrie, dor de neam şi grai, dor de casă părintească şi strămoşi, dor de femeie şi natură, dor de adevăr şi dreptate, dor de bine şi frumos, dor de omenie şi demnitate.
În pragul renaşterii naţionale, poetul a avut curajul, printre primii, să-şi facă revizuirile de rigoare, autocondamnându-se pentru cântările odice de altădată şi să-şi reformuleze crezul cetăţenesc, misiunea poeziei.

Ca prozator, s-a afirmat prin romanele de factură poetică Duda (1973); Bătuta (1975); Toamna porumbeilor albi (1979); Focul din vatră (1982); Roman teatral (1984), romane care se înscriu în albia viguroasă a prozei lirice şi care radiografiază cu mult adevăr psihologic viaţa satului şi viaţa intelectualilor la oraş, cu problemele lor spinoase de ordin moral şi spiritual. Prozele nominalizate mustesc, de regulă, de frământ spiritual ontologic, de meditaţie gravă asupra unor destine dramatice, de sugestii metaforice revelatoare. Autorul a reuşit să plăsmuiască o tipologie de eroi memorabilă şi polifonică. Firi poetice, pentru care omenia, adevărul şi frumosul sunt triada lor morală călăuzitoare, aceşti eroi pretind a fi suflet din sufletul scriitorului, atitudine din atitudinile lui.

Poetizarea şi dramatizarea-limită sunt dominanta stilistică specifică şi pentru dramaturgia scriitorului – o dramaturgie care ştie a ridica probleme de conştiinţă şi a le dezbate pe calea unor conflicte reale şi realiste. E vorba de piesele, bine cunoscute spectatorilor din Moldova şi din alte părţi, Preşedintele (1975); Cântec de leagăn pentru bunici (1977); Tata (1979); Pomul vieţii; Abecedarul; Troiţa ş.a. Obiectivul principal al acestor lucrări dramatice îl constituie diverse probleme spirituale de actualitate, concretizate artistic prin personaje de toate vârstele: de la elevi şi tineri până la vârstnici şi bunici. Dramaturgul a sondat şi trecutul istoric al poporului nostru, aflând puternice vase comunicante cu prezentul descumpănit: piesele Ion Vodă cel Cumplit şi Bastarzii (2005). În anul 2005 Editura „Prometeu” i-a scos volumul Teatru, întocmit numai din piese. Autorul a posedat în egală măsură arta teatrală: arta dialogului şi a replicii, arta sugestiei figurative şi a arhitectonicii, arta autoexprimării personaje¬lor.
A fost şi un publicist de forţă, care, însuşindu-şi creator satira eminesciană, cu invectivele-i cauterizatoare, a ţintuit la stâlpul infamiei pe toţi „neionii” şi răufăcătorii Moldovei, a demascat şi a acuzat maladiile şi metehnele societăţii, a criticat şi a dezaprobat starea literaturii contemporane şi a repertoriului naţional al teatrelor. E o publicistică luptătoare, curajoasă, profund cetăţenească.

I s-au decernat titlurile de Scriitor al Poporului, de laureat al Premiului de Stat, de laureat al Marelui Premiu pentru poezie „Nichita Stănescu”, de laureat a multor festivaluri internaţionale de poezie, dramaturgie şi cântece.

A fost decorat cu „Ordinul Republicii”, Ordinul „Steaua României” în grad de comandor, cu medaliile „Mihai Eminescu”, „Pentru Vitejie în Muncă” şi „Dimitrie Cantemir”.

În aceste clipe cernite suntem alături de familia, rudele, prietenii şi colegii, celui care a fost Dumitru MATCOVSCHI, membrul titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, şi le exprimăm sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune în legătură cu trecerea prematură în lumea celor drepţi a Dumnealui.

DUMNEZEU SĂ-L IERTE ŞI SĂ-I DEA ODIHNĂ VEŞNICĂ.

Gheorghe Duca, Ion Tighineanu, Gheorghe Rusnac, Ion Guceac, Mihai Vieru, Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Teodor Furdui, Mihai Cimpoi, Mihail Lupașcu, Haralambie Corbu, Eugen Doga, Ion Druţă, Stanislav Groppa, Andrei Eşanu, Ion Ababii, Ion Bostan, Gheorghe Cimpoieș, Gheorghe Țîbîrnă, Gheorghe Mustea, Mitrofan Ciobanu, Vasile Anestiade, Petru Soltan, Valeriu Pasat, Alexandru Rosca, Boris Gaina, Gheorghe Șișcanu, Constantin Turtă, Pavel Vlad, Nicolae Andronati, Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Vladimir Hotineanu, Nicolae Bileţchi, Anatol Ciobanu, Demir Dragnev, Mariana Şlapac, Aurelian Dănilă, Vasile Bahnaru, Constantin Manolache

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)