Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Social 27 Iunie 2013, ora 15:51

În memoriam Dumitru Matcovschi

Marime Font

Dumitru MATCOVSCHI

născut 20 octombrie 1939, com.Vadul-Raşcov, azi r-nul Şoldăneşti - 26 iunie 2013, Chişinău)

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei aduce la cunoştinţa comunităţii ştiinţifice şi civile cu mare cu tristeţe că în seara zilei de 26 iunie 2013, după o grea suferinţă s-a stins din viaţă membrul titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1995) Dumitru MATCOVSCHI, poet, prozator, dramaturg, publicist, traducător.


A absolvit Facultatea de istorie şi filologie a Universităţii de Stat din Chişinău (1961). A fost redactor la ziarul „Moldova Socialistă” (1961–1967), redactor-şef adjunct la săptămânalul „Cultura” (1967–1970), redactor la Editura „Lumina” (1970–1972) şi redactor-şef la revista „Nistru” (1972–1980). În perioada 1988–1997 este redactor-şef al revistei „Basarabia”, unde a desfăşurat o vie activitate de restructurare a mentalităţii oamenilor în spiritul deşteptării naţionale şi de integrare a literaturii din Basarabia în contextul general românesc.

A fost un scriitor prodigios şi multiaspectual – a scris peste 50 de cărţi: poezie, proză, dramaturgie, publicistică, de angajare plenară în problemele arzătoare ale timpului, de atitudine polemică şi combativă și de mare respiraţie patriotică şi cetăţenească.

Editorial a debutat în 1963 cu placheta de versuri Maci în rouă, urmată de Univers intim (1966). Cărţile îl încadrau pe autor în problematica şi poetica timpului, dar, concomitent, anunţau un liric de o acută sensibilitate şi de o imaginaţie bogată, care îşi căuta formula artistică în tradiţiile folclorice şi clasice, fără a neglija lirica universală din care traducea.

Prin volumele de versuri Melodica (1971); Grâul (1974); Axă (1977); Patria, poetul şi balada (1981); Tu, dragostea mea (1987), poetul, adâncindu-şi filonul lirico-emoţional, a abordat o problematică mai acută, multiplicându-şi atitudinile critico-polemice, uneori utilizând un limbaj esopic („spânii”, „omul negru”), formulându-şi cu mai multă vigoare şi claritate menirea poeziei şi confesiunile de credinţă. Totodată, autorul a evocat imnic Patria şi baştina, casa părintească şi limba maternă, a pledat pentru pace şi lumină, pentru adevăr şi frumos, pentru puritatea morală a contemporanului.
Îndrăzneaţa carte de poezii Descântece de alb şi negru, dată la cuţit de cenzura comunistă, a apărut în altă variantă în anul 1989. Rezistând fizic şi sufleteşte încercărilor dure ale vieţii, poetul a desfăşurat o activitate scriitoricească şi mai fertilă, şi mai efervescentă, şi mai pusă în slujba poporului, a idealurilor naţionale de dreptate, libertate, adevăr.

Cărţile din anii ’80–’90: Soarele cel Mare (1989); Imne şi blesteme (1991); Floare Basarabie (1992, Bucureşti); Al ţării fiu (1993); Of (1993); Capul şi sabia (1993, Bucureşti); Vad (1998); Veşnica teamă (2001) sunt elocvente în acest plan. Scriitorul devine, înainte de toate, un poet al dorului, al dorului confundat cu marile aspiraţii ale omului din spaţiul mioritic: dor de viaţă şi patrie, dor de neam şi grai, dor de casă părintească şi strămoşi, dor de femeie şi natură, dor de adevăr şi dreptate, dor de bine şi frumos, dor de omenie şi demnitate.
În pragul renaşterii naţionale, poetul a avut curajul, printre primii, să-şi facă revizuirile de rigoare, autocondamnându-se pentru cântările odice de altădată şi să-şi reformuleze crezul cetăţenesc, misiunea poeziei.

Ca prozator, s-a afirmat prin romanele de factură poetică Duda (1973); Bătuta (1975); Toamna porumbeilor albi (1979); Focul din vatră (1982); Roman teatral (1984), romane care se înscriu în albia viguroasă a prozei lirice şi care radiografiază cu mult adevăr psihologic viaţa satului şi viaţa intelectualilor la oraş, cu problemele lor spinoase de ordin moral şi spiritual. Prozele nominalizate mustesc, de regulă, de frământ spiritual ontologic, de meditaţie gravă asupra unor destine dramatice, de sugestii metaforice revelatoare. Autorul a reuşit să plăsmuiască o tipologie de eroi memorabilă şi polifonică. Firi poetice, pentru care omenia, adevărul şi frumosul sunt triada lor morală călăuzitoare, aceşti eroi pretind a fi suflet din sufletul scriitorului, atitudine din atitudinile lui.

Poetizarea şi dramatizarea-limită sunt dominanta stilistică specifică şi pentru dramaturgia scriitorului – o dramaturgie care ştie a ridica probleme de conştiinţă şi a le dezbate pe calea unor conflicte reale şi realiste. E vorba de piesele, bine cunoscute spectatorilor din Moldova şi din alte părţi, Preşedintele (1975); Cântec de leagăn pentru bunici (1977); Tata (1979); Pomul vieţii; Abecedarul; Troiţa ş.a. Obiectivul principal al acestor lucrări dramatice îl constituie diverse probleme spirituale de actualitate, concretizate artistic prin personaje de toate vârstele: de la elevi şi tineri până la vârstnici şi bunici. Dramaturgul a sondat şi trecutul istoric al poporului nostru, aflând puternice vase comunicante cu prezentul descumpănit: piesele Ion Vodă cel Cumplit şi Bastarzii (2005). În anul 2005 Editura „Prometeu” i-a scos volumul Teatru, întocmit numai din piese. Autorul a posedat în egală măsură arta teatrală: arta dialogului şi a replicii, arta sugestiei figurative şi a arhitectonicii, arta autoexprimării personaje¬lor.
A fost şi un publicist de forţă, care, însuşindu-şi creator satira eminesciană, cu invectivele-i cauterizatoare, a ţintuit la stâlpul infamiei pe toţi „neionii” şi răufăcătorii Moldovei, a demascat şi a acuzat maladiile şi metehnele societăţii, a criticat şi a dezaprobat starea literaturii contemporane şi a repertoriului naţional al teatrelor. E o publicistică luptătoare, curajoasă, profund cetăţenească.

I s-au decernat titlurile de Scriitor al Poporului, de laureat al Premiului de Stat, de laureat al Marelui Premiu pentru poezie „Nichita Stănescu”, de laureat a multor festivaluri internaţionale de poezie, dramaturgie şi cântece.

A fost decorat cu „Ordinul Republicii”, Ordinul „Steaua României” în grad de comandor, cu medaliile „Mihai Eminescu”, „Pentru Vitejie în Muncă” şi „Dimitrie Cantemir”.

În aceste clipe cernite suntem alături de familia, rudele, prietenii şi colegii, celui care a fost Dumitru MATCOVSCHI, membrul titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, şi le exprimăm sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune în legătură cu trecerea prematură în lumea celor drepţi a Dumnealui.

DUMNEZEU SĂ-L IERTE ŞI SĂ-I DEA ODIHNĂ VEŞNICĂ.

Gheorghe Duca, Ion Tighineanu, Gheorghe Rusnac, Ion Guceac, Mihai Vieru, Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Teodor Furdui, Mihai Cimpoi, Mihail Lupașcu, Haralambie Corbu, Eugen Doga, Ion Druţă, Stanislav Groppa, Andrei Eşanu, Ion Ababii, Ion Bostan, Gheorghe Cimpoieș, Gheorghe Țîbîrnă, Gheorghe Mustea, Mitrofan Ciobanu, Vasile Anestiade, Petru Soltan, Valeriu Pasat, Alexandru Rosca, Boris Gaina, Gheorghe Șișcanu, Constantin Turtă, Pavel Vlad, Nicolae Andronati, Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Vladimir Hotineanu, Nicolae Bileţchi, Anatol Ciobanu, Demir Dragnev, Mariana Şlapac, Aurelian Dănilă, Vasile Bahnaru, Constantin Manolache

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:50

Judecatoria Chisinau a respins în termen record cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau a respins în termen record cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau, sediul Rascani, a respins ca fiind inadmisibila cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari, care a atacat in instanta decizia Procurorului General de al suspenda din functie si de a verifica activitatea Procuraturii Anticoruptie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:43

Nu numai că este plină de substanțe nutritive esențiale precum vitaminele B, fierul, manganul, cuprul, magneziul și potasiul, dar reprezintă o mină de aur pentru sănătate. Este bogata in nitrati, pe care corpul il transforma in oxid nitric - un compus care relaxeaza si dilata vasele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:27

Pentru multi dintre noi, a visa ca mori este una dintre cele mai terifiante experiente pe care le putem avea atunci cand dormi. Insa trebuie sa stii totusi ca semnificatia acestui vis nu este negativa, asa cum te-ai astepta.  Cu totii ne temem de moarte, este o frica primara, cu care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:23

Arde gunoiştea de la marginea oraşului Vulcăneşti. Potrivit autorităţilor locale, la faţa locului se află pompierii şi angajaţii „Apă-Canal”, care încearcă să stingă flăcările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:13

Alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie de joi, 12 decembrie, au fost dominate de tema ieșirii din Uniunea Europeană, a cărei dată este stabilită pentru 31 ianuarie 2020. Principalele partide competitoare au ca subiect principal de campanie Brexit-ul. La trei ani și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:11

Turcia ar putea lansa o intervenţie militară în Libia, a avertizat marţi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de postul TRT şi de agenţia de presă ANSA, conform MEDIAFAX. „În cazul în care vom fi invitaţi de Guvernul Fayez al-Sarraj pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:03

Primăria municipiului Chișinău informează că începând cu data de 09.12.2019 până pe data de 18.02.2020, va fi suspendat traficul rutier pe str. Cetatea Chilia la intersecție str. N. Titulescu și str. Cetatea Chilia intersecție cu str. Busuiocești. Măsura este impusă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:00

Un magazin din stânga Nstrului, la un pas, de a fi prădat de hoți. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 9 decembrie, în orașul Bender.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 16:57

Suplimentul la Contractul de furnizare de gaze existent dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 15:34

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, s-a întâlnit astăzi cu grupul de investitori cehi care au procurat recent rețelele electrice de distribuție Gas Natural Fenosa. Această întreprindere deservește circa ¾ din consumatorii de energie electrică din Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:46

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o luptă de 17 ani cu cancerul.  Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a fan clubului formației Roxette. În 2002, Marie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:39

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Tensiunea vedetelor de la Hollywood a atins cote maxime după ce a fost anunţată lista nominalizărilor pentru Globurile de Aur. În topul producţiilor cinematografice a fost plasat filmul „The Irishman” urmat de „Joker” şi „Once upon a time în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:33

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Olandezul, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul, a fost eliberat din arest. Judecatorii au dat curs solicitarii avocatului inculpatului si l-au eliberat sub control judiciar. Potrivit procurorilor PCCOCS, demersul de prelungire a arestului preventiv a olandezului a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:31

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

O nouă schemă de corupţie la Primăria municipiului Chişinău a fost developată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. O şefă de direcţie, doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice sunt bănuiţi că ar fi pretins bani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:20

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

O suspectă de trafic de ființe umane a fost reținută în flagrant pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova alături de o potențială victimă. Reținerea acesteia, dar și toate acțiunile de documentare au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:15

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a împușcat mortal șase oameni și a rănit alți doi, cu o armă semiautomată, într-un spital din Cehia, s-a sinucis. Tragedia a avut loc marți dimineața într-un spital din Cehia. Puţin după ora 7 dimineaţa, un bărbat cu o armă semiautomată a deschis...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:12

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Șeful statului a adăugat că va face acest lucru în cazul tuturor persoanelor cae au fost condamnate penal.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:49

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Liviu Dragnea rămâne în închisoare, a decis instanţa supremă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:43

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

 Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu banane! Merită să încerci această minunată prăjitură. Pe lângă faptul că e gata în 10 minute, nu necesită coacere. Ingrediente necesare 500 g biscuiţi 150 g nucă 6 banane sucul de la o lămâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:39

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental BERBEC Eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile făcute până acum încep să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:28

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Un concept mai puțin popular, dar care reprezintă astăzi o preocupare la nivel mondial este foamea ascunsă. Pentru a putea înțelege cum ne poate impacta, trebuie să înțelegem ce este această afecțiune. Conf.Dr. Sanda-Maria Crețoiu, co-fondator Nutriescience a explicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:19

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Armata aerului din Chile a anunţat luni că a pierdut ''contactul radio'' cu un avion militar C130, cu 38 de persoane la bord, care decolase din Punta Arenas (sud) spre o bază din Antarctica, relatează marţi AFP. ''Un avion C130 Hercules a decolat la ora 16.55 (19.55 GMT) din oraşul Punta...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 Decembrie 2019, ora: 12:08

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei Din editia print

Alfred Nobel a fost chimist, inventator și om de afaceri suedez. Nobel s-a născut la 21 octombrie 1833. El este inventatorul dinamitei și întemeietorul fundației ce oferă anual faimoasele Premii Nobel. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:56

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Premierul Ion Chicu recunoaşte că există problema cu tranzitul gazelor naturale rusești spre Republica Moldova prin Ucraina, din cauza divergenţelor dintre Rusia și Ucraina. Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorată de Guvernul condus de Maia Sandu. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:33

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov, a decedat.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)