Cultură

IN MEMORIAM, LEONIDA LARI: Jeanne D” Arc a Basarabiei

Cu această ocazie, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în cadrul Cenaclului „Ideal”, moderat de Vasile Căpățână, a avut loc o seară de comemorare a distinsei scriitoare.

În discursul său, Arcadie Suceveanu a menționat faptul că Leonida Lari a fost o poetă sensibilă, romantică, dar și o poetă luptătoare, mesianică, ea îmbinând simplitatea și clasicitatea poeziei, cu militantismul, suavitatea sentimentelor cu iluminarea vizionară. „Avea o teribilă forță de a smulge măștile de pe față pentru a ajunge la esența adevărului. Cu volumul ei de debut „Piața Diolei”, alături de alți poeți, a schimbat fața poeziei din Basarabia, apropiind-o de demersul poeziei moderne”, a specificat Arcadie Suceveanu. La rândul ei, Lucreția Bârlădeanu a subliniat faptul că Leonida Lari a fost o personalitate complexă și, totodată, a fost un simbol al luptei noastre naționale, precum și unul al creativității. Iar Teodor Chiriac, care i-a redactat mai multe cărți, a spus că Leonida Lari a fost un om incomod pentru toate editurile, ea spunând în versurile sale mereu adevărul.

Mai mulți vorbitori au pledat pentru faptul ca Leonida Lari să aibă nu numai o stradă care să-i poarte numele în Chișinău, ci și un bust pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Pe marginea creației poetei au vorbit scriitorii Efim Tarlapan, Ion Cuzuioc, Nina Josu, Nicolae Bălțescu, protoiereul Ioan Ciuntu, Claudia Pătrânac, Mariana Bahnaru și Ninela Caranfil. Compozitorii Constantin Rusnac, Ilie Văluță și Iurie Andronic au prezentat cântece pe versurile scriitoarei.

Leonida Lari s-a născut pe 10 octombrie 1949 în satul Bursuceni, raionul Sângerei. A fost o luptătoare aprigă pentru libertatea și emanciparea națională a românilor basarabeni. A fost redactor-șef al primei publicații cu grafie latină în Basarabia postbelică – „Glasul” -, deputat în Sovietul Suprem al URSS și deputat în Parlamentul României (trei legislaturi). S-a învrednicit de premiul pentru poezie „Mihai Eminescu” al Academiei Române , Premiul „România Mare” și premiul „Tibiscus” (Serbia).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *