Actualitate

In memoriam! Maestrul Isai Cârmu

A fost redactor artistic la ziarul Tinerimea Moldovei, care dincolo de balastul ideologic comsomolist, a promovat activ tinerele talente, inclusiv prin intermediul cenaclului literar „Luceafărul”, condus de remarcabili scriitori basarabeni, inclusiv de poetul Liviu Damian. Isai Cârmu a stat și în fruntea editurilor Literatura Artistică și Cartea Moldovenească.

Pictorul, graficianul şi portretistul Cârmu a ilustrat nenumărate cărţi. Începând cu 1965, când a absolvit Școala de Arte Plastice, a publicat creaţii la cotidianul Tinerimea Moldovei și a participat la expoziţii, concursuri și tabere de creaţie. În 1982, Editura Literatura artistică, din Chișinău, a publicat „Albumul Isai Cârmu”, cu o selecție amplă din creația de grafician.

Palmaresul de grafician i-a adus numeroase distincții în cadrul concursurilor internaționale din Bulgaria, Canada, Cehia, Germania, Italia, Japonia, Polonia, România, Statele Unite ale Americii, Tunisia, în fosta URSS și a fost selectat să reprezinte în multe ţări cultura artei grafice. A avut 7 expoziţii personale la Chişinău, Bucureşti, Moscova şi în alte centre.

Mai mult, Isai Cârmu a ilustrat peste 500 de cărți, 240 făcând parte din colecţia Bibliotecii şcolare tipărite de Editura Litera. Cărțile „Nuvele și povestiri” de Emil Gârleanu, „Mama” după creația lui G. Vieru, „Făt Frumos și soarele”, „Troița” de Gib Mihăescu, „La școala iepurașilor” de Grigore Vieru, au devenit o adevărată operă de artă datorită mâinii talentate a graficianului Cârmu.

Obține titlul de Maestru Emerit în Artă în 1996, este laureat al diplomei „Ivan Fiodorov”, pentru ilustrarea lucrării Poveşti populare moldoveneşti, al premiului „M. Gamburd”, al Premiului Național al Republicii Moldova și al premiului „Igor Vieru”, pentru întreaga activitate. În 2010, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a semnat decretul privind conferirea „Ordinului de Onoare” pictorului Isai Cârmu, „pentru merite în dezvoltarea artelor plastice, succese în activitatea de creaţie şi contribuţie la afirmarea valorilor spirituale naţionale”.

Pictorul, graficianul şi portretistul Isai Cârmu s-a stins din viață la 5 mai a.c. El a fost petrecut pe ultimul său drum de colegii și oamenii lui dragi și a fost înmormântat la Cimitirul Central din str. Armenească din Capitală. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *